Näin Kotitehtävät toimii

Kotitehtävät on opetusalustoille tarkoitettu laajennussovellus, jonka avulla voi jakaa, analysoida ja arvioida tehtäviä Google Workspace for Educationissa.

Tiedostolähetyksissä Google Docs, Google Sheets, Google Slides ja Google Drive ovat yhteensopivia opetusalustasi kanssa. Kotitehtävien avulla säästät aikaa tehtävien jakamisessa ja arvioinnissa, ja alkuperäraporttien avulla voit varmistaa, että oppilaiden palauttamat tehtävät ovat oppilaiden itsensä tekemiä.

Voit käyttää Kotitehtäviä opetusalustaasi integroituna LTI-työkaluna. Voit käyttää sitä millä tahansa opetusalustalla (esim. Canvas, Schoology, Blackboard ja Moodle), joka tukee LTI 1.1:tä tai uudempaa.

Saatat tarvita opetusalustasi järjestelmänvalvojan apua lisätessäsi Kotitehtävät-sovellusta opetusalustalle. Jos et ole koskaan aiemmin ottanut laajennussovellusta tai ulkoista työkalua käyttöön opetusalustallasi, pyydä IT-järjestelmänvalvojaa tai opetusalustan järjestelmänvalvojaa ottamaan Kotitehtävät käyttöön Canvasissa, Schoologyssa tai muulla opetusalustalla.

Aloita Kotitehtävien käyttö

Kotitehtävien työnkulku

Vaihe 1: Opettaja luo kotitehtävän

Opettaja voi halutessaan käyttää Google Kotitehtäviä lisätessään uusia oppimateriaaleja ja valitessaan kotitehtävien asetuksia. Opettaja voi esimerkiksi
  • (Pakollinen) asettaa pistemäärän
  • (Valinnainen) asettaa viimeisen palautuspäivän
  • (Valinnainen) lisätä arvioinnissa käytettävän rubriikin
  • (Valinnainen) liittää tehtävätiedostoja ja tehdä niistä jokaiselle oppilaalle oman muokattavan ja palautettavan kopion
  • (Valinnainen) ottaa käyttöön alkuperäraportit.

Vaihe 2: Oppilas palauttaa kotitehtävän

Kun oppilas avaa kotitehtävän opetusalustalla, hän voi liittää palautukseen Google Drivesta
  • Google Docs‑, Sheets‑, Slides‑, Sites‑ ja Drawings-tiedostoja
  • Microsoft®️ Word®️‑, Excel®️‑ ja PowerPoint®️-tiedostoja
  • PDF-tiedostoja
  • kuvatiedostoja
  • tekstitiedostoja
  • videotiedostoja (WEBM, MPEG4, 3GPP, MOV, AVI, MPEG-PS, WMV, FLV, OGG).
Oppilaat voivat myös ladata tiedostoja tietokoneiltaan.
Vinkki: Jos oppilas lähettää tiedoston, jota Docs tai Drive ei tue, opettaja voi ladata tiedoston ja avata sen sopivassa sovelluksessa. Lue lisää tiedostoista, joita voi tallentaa Google Driveen.
Kun oppilas palauttaa tehtävän
  • hän menettää alkuperäisen tiedoston muokkaus‑ ja kommentointioikeudet
  • Kotitehtävät luo palautetusta tiedostosta kopion ja tallentaa sen oppilaan Driveen.

Lue lisätietoja siitä, miten opettajat ja oppilaat voivat jakaa tiedostoja.

Vaihe 3: Opettaja arvioi tehtävän ja palauttaa sen oppilaille

Opettaja voi avata tehtävän opetusalustalla palautusten tarkistamista, palautteen antamista ja arvosanojen antamista varten.
Kun opettaja palauttaa tehtävän oppilaalle
  • tiedoston omistajuus siirretään takaisin oppilaalle
  • Kotitehtävät luo arvioidusta tiedostosta arkistoidun kopion ja tallentaa sen opettajan Driveen
  • arvosanat tallennetaan opetusalustan arvosanataulukkoon.

Lue lisätietoja siitä, miten opettajat ja oppilaat voivat jakaa tiedostoja.

Usein kysyttyä

Edellyttääkö Kotitehtävien käyttö, että organisaatiollani on käytössä myös Google Workspace for Education?

Kyllä. Kotitehtävien käyttö edellyttää, että organisaatio käyttää Google Workspace for Educationia. Siitä on saatavilla versio, joka on oppilaitoksille maksuton. Voit lähettää Google Workspace for Education ‑tilihakemuksen Get started with Google Workspace for Education ‑artikkelissa annettujen ohjeiden mukaisesti.

Missä maissa ja millä kielillä Kotitehtävät on saatavilla?

Kotitehtäviä voi käyttää samoissa maissa kuin Google Workspace for Educationia. Maat näet Qualifications for Google Workspace for Education ‑artikkelista.
Kotitehtävät tukee 44 kieltä: arabia, baski, bulgaria, englanti (Yhdistynyt kuningaskunta), espanja, espanja (Latinalainen Amerikka), farsi, filipino, heprea, hindi, hollanti, indonesia, italia, japani, katalaani, kiina (perinteinen), kiina (yksinkertaistettu), korea, kreikka, kroatia, latvia, liettua, malaiji, norja, portugali (Brasilia), portugali (Portugali), puola, ranska, romania, ruotsi, saksa, serbi, slovakki, sloveeni, suomi, tanska, thai, tšekki, turkki, ukraina, unkari, venäjä, vietnam ja viro.

Mitä Kotitehtävien käyttö maksaa?

Kotitehtävät on osa Google Workspace for Education Fundamentalsia, ja sen käyttö on oppilaitoksille maksutonta.

Mitä selaimia tuetaan?

Kotitehtävät on Google Workspace ‑tuote, joka tukee Chromen uusinta versiota sekä Firefox®‑ ja Safari®‑selainten nykyisiä ja edellisiä versioita.

Toimiiko Kotitehtävät mobiililaitteilla?

Kotitehtävät on saatavilla vain verkkoselaimille ja toimii parhaiten tietokoneilla ja tableteilla olevilla selaimilla. Mobiililaitteilla käytettäville opetusalustojen laajennussovelluksille saatavilla oleva tuki vaihtelee opetusalustan mukaan.

Sisältääkö Kotitehtävät esteettömyysominaisuuksia?

Kyllä. Kotitehtävät noudattaa kaikille Google-tuotteille asetettuja korkeita esteettömyysvaatimuksia. Näkövammaiset voivat käyttää Kotitehtäviä näytönlukuohjelman avulla.

Usein kysyttyä arvosanojen antamisesta

Onko Kotitehtävissä plagioinnintunnistustoimintoa?

Kyllä. Opettajat ja oppilaat voivat luoda tehtäville alkuperäraportteja.

Tukeeko Kotitehtävät arvioinnissa rubriikkeja?

Kyllä. Voit luoda yksittäisille tehtäville rubriikkeja, katsella niitä sekä määrittää niihin arvostelukriteerejä. Voit antaa palautetta pisteytettyjen tai pisteyttämättömien rubriikkien avulla. Jos rubriikkia käytetään pisteytykseen, oppilaat näkevät pistemäärän, kun palautat tehtävän.

Voinko tallentaa arvosanojen tai palautteen luonnoksia niin, ettei oppilas näe niitä?

Kyllä. Arvioinnin aikana arvosanakenttä ja yleisen palautteen kenttä tallennetaan automaattisesti, vaikka opettaja muuttaisi tehtävää tai sulkisi sivun. Arvosana ja yleinen palaute näkyvät oppilaalle vasta silloin, kun tiedosto palautetaan.

Palautetaanko tehtävät yksittäin vai kaikki samalla kerralla?

Voit käyttää molempia vaihtoehtoja. Yksittäisiä tehtäviä voi palauttaa klikkaamalla kunkin tehtävän yläreunasta Palauta.
Kaikkien tehtävien palauttaminen kerralla:
  1. Kirjoita arvosanojen ja yleisen palautteen luonnokset.
  2. Palaa oppilaiden luetteloon.
  3. Valitse kaikki oppilaat, joiden tehtävän haluat palauttaa.
  4. Klikkaa Palauta.

Voiko tehtävän palauttaa oppilaalle ilman arvosanaa?

Kyllä, jos arvosanakenttä jätetään tyhjäksi. Avoimen LTI-standardin rajoitteiden vuoksi kotitehtävää ei kuitenkaan voi merkitä valmiiksi, jos sille ei anneta arvosanaa. Opetusalusta ei pysty erottamaan arvostelemattomia ja palauttamattomia kotitehtäviä toisistaan.

Voiko oppilaalle palautetun tehtävän lähettää uudelleen opettajalle ja voiko sen arvosanaa muuttaa?

Kyllä. Tehtävän arvosteleminen uudelleen toimii pääsääntöisesti samoin kuin sen lähettäminen opettajalle, arvioiminen ja palauttaminen oppilaalle ensimmäiselläkin kerralla. Erot ovat seuraavat:
  • Entinen arvosana esitetään arvosanakentän vieressä, jotta uusi arvosana on helppo suhteuttaa aiempaan työhön. Vain uusin arvosana synkronoidaan opetusalustalle.
  • Aiemmin annettu yleinen palaute näkyy näytöllä. Uusi yleinen palaute näytetään erillisessä tekstikentässä.

Voivatko apuopettajat antaa tehtäville arvosanoja?

Kyllä. Sama kotitehtävä voi saada arvosanan usealta henkilöltä. Jokaisella opettajalla ja opetusavustajalla on oltava oma Google Workspace for Education ‑tili.

Synkronoituvatko arvosanat opetusalustalle?

Kyllä. Arvosana synkronoituu Kotitehtävistä opetusalustalle ja näkyy opetusalustan arvosanataulukossa.

Usein kysyttyä ryhmien hallinnasta

Voivatko opettajat nähdä kaikki linkitetyt kurssit ja kotitehtävät?

Kyllä. Kaikki linkitetyt kurssit ja kotitehtävät näkyvät opettajille.

Voivatko opettajat poistaa kursseja ja kotitehtäviä?

Kurssin omistava opettaja voi poistaa kursseja ja kotitehtäviä. Lue lisää kurssien ja kotitehtävien poistamisesta.

Tukeeko Kotitehtävät ryhmätehtäviä?

Ei. Kotitehtävät ei sisällä ryhmätehtävien edellyttämiä asetuksia. Voit kuitenkin luoda työnkulun ryhmäprojektiin:
  1. Pyydä kutakin ryhmää luomaan Google Docs ‑dokumentti ja jakamaan se ryhmän kaikille jäsenille muokattavaksi.
  2. Pyydä tiedoston omistajaa lähettämään tehtävä arvioitavaksi.
  3. Anna tehtävälle arvosana ja lisää yleistä palautetta marginaalin kommenttiin tai ehdotukseen.
    Vinkki: Yleisen palautteen kenttä näkyy ainoastaan tiedoston omistajalle, ei ryhmälle.
  4. Kirjaa arvosana ryhmän muille jäsenille opetusalustan arvosanataulukkoon.

Tukeeko Kotitehtävät tehtävien vertaisarviointia?

Ei. Kotitehtävät ei sisällä vertaisarviointiominaisuuksia. Voit kuitenkin luoda työnkulun vertaisarviointiin:
  1. Oppilaat aloittavat tehtävän Docsissa.
  2. Oppilaat jakavat tiedostonsa vertaisarvioijalle.
  3. Vertaisarvioija lisää marginaalikommentteja ja ehdotuksia Docs-tiedostoon.
  4. Oppilaat palauttavat kotitehtävän ja jättävät arvioijan kommentit ja ehdotukset näkyviin. Oppilaat voivat myös katsoa arvioijan kommentit, tehdä muutoksia niiden perusteella ja merkitä kommentit valmiiksi. Opettaja voi tarkistaa muutokset versiohistoriasta.
  5. Arvioi tehtävät.
  6. Voit halutessasi kirjata myös vertaisarvioijan antaman arvosanan.

Toimiiko Kotitehtävät ryhmässä, joka on kopioitu opetusalustassa?

Kyllä, Google Kotitehtävissä lisätyt kotitehtävät toimivat opetusalustalla kopioiduissa kurssissa. Kun kopioit kurssin opetusalustalla, seuraavat tiedot kopioidaan uuteen kurssiin:
  • kokonaispistemäärä
  • rubriikit
  • alkuperäraporttien asetukset
  • liitteet.
Tärkeää: Määräpäiviä ei kopioida eikä kopioituja liitteitä voi poistaa kotitehtävistä.
Voit välttää virheet seuraavasti:
  • Saat parhaat tulokset käyttämällä Kotitehtävien LTI:n versiota 1.3.
  • Oppilas voi avata kopioidun kotitehtävän vasta sitten, kun opettaja on linkittänyt kotitehtävän hänen tililleen. Lue lisää tilin linkittämisestä Kotitehtäviin.
  • Varmista, että kurssia kopioiva henkilö kuuluu samaan Google Workspace for Education ‑organisaatioon kurssin luoneen henkilön kanssa tai että hän on organisaation sallittujen listalla. Lue lisää organisaation sallittujen listan hallinnasta.
  • Älä muokkaa tai poista alkuperäistä kotitehtävää tai sen liitteitä.