Wat is er nieuw in Google Spreadsheets

Blijf op de hoogte van de nieuwste updates in Google Spreadsheets.

November 2023

Verbeterde SmartFill in Duet AI

De verbeterde SmartFill in Google Spreadsheets is beschikbaar voor klanten met de add-on Duet AI voor Google Workspace Enterprise. Meer informatie over de verbeterde SmartFill voor Duet AI

Tekst met hyperlinks converteren naar smartchips met de Tab-toets

Je kon items in Google Spreadsheets al converteren met de Tab-toets. Als een tekst met een hyperlink overeenkomt met de tekst van een smartchip in Spreadsheets, wordt je nu gevraagd of je een ingevoegd bestand, persoon, agenda-afspraak, YouTube-link of plaatslink wilt converteren in een smartchip.

Meer informatie over hoe je smartchips invoegt in Google Spreadsheets

Tijdlijnweergave op Android en iOS

Je kunt nu je tijdlijnen bekijken op Android en iOS.

Meer informatie over de tijdlijnweergave

Oktober 2023

Emoji-reacties op reacties

Je kunt nu een emoji-reacties geven aan reacties in Google Spreadsheets. Zo kun je beter samenwerken, omdat je snel en creatief je mening over de content van spreadsheets kunt geven.

Meer informatie over het gebruik van reacties, actiepunten en emoji-reacties

Filteren op 'alleen filteren'-velden en -parameters met gekoppelde spreadsheets voor Looker

We voegen ondersteuning toe voor 2 extra veldtypen om te filteren in gekoppelde spreadsheets voor Looker: 'alleen filteren'-velden en -parameters. Met deze nieuwe opties kun je de semantische laag van gegevens nog beter verkennen, omdat je geavanceerde filters nu opnieuw kunt maken in Looker-verkenners of -dashboards met gekoppelde spreadsheets voor Looker.

Meer informatie over 'alleen filteren'-velden en -parameters in Looker

September 2023

Verbeterd waarden plakken

Als je voorheen een getal in Google Spreadsheets kopieerde met Speciaal plakken > Alleen waarden, werd alleen de tekst uit het oorspronkelijke celbereik geplakt. We hebben deze functie verbeterd. De standaardoptie om waarden te plakken met getallen gebruikt nu de waarden en de indeling van de getallen. De getallen behouden dus hun indeling als je werkt in Spreadsheets.

Links invoegen in de Google Spreadsheets-app op iOS-apparaten

Je kunt nu een hyperlink invoegen in een cel via de iOS-app van Google Spreadsheets door een cel te selecteren > linksboven te klikken op + > Invoegen > Link. Als een cel een link bevat, krijg je opties om de link te bewerken of te verwijderen.

Meer informatie over werken met links en bookmarks

Rijlimieten in gekoppelde spreadsheets voor BigQuery verhoogd

Gekoppelde spreadsheets geven je de kracht en schaal van een BigQuery-datawarehouse in de vertrouwde context van Google Spreadsheets. We verhogen het maximumaantal rijen met resultaten die vanuit BigQuery worden geretourneerd voor draaitabellen en voor gegevensextracties:

• Draaitabellen zijn uitgebreid tot 50.000 rijen (voorheen 30.000)
  • Gegevensextracties zijn uitgebreid naar 50.000 rijen (voorheen 25.000)
Ga naar het Helpcentrum voor meer informatie over hoe je BigQuery-gegevens in Google Spreadsheets analyseert en vernieuwt met gekoppelde spreadsheets, beperkingen voor Google Spreadsheets en hoe je aan de slag gaat met BigQuery-gegevens in Google Spreadsheets.

Augustus 2023

Ordenen met Duet AI in Google Spreadsheets

In Google Spreadsheets kun je de prompt Help me met ordenen gebruiken om tabellen te maken met gebruik van artificial intelligence. Meer informatie over Duet AI in Google Spreadsheets

Filteren op expressie voor gekoppelde spreadsheets voor Looker

Je kunt nu veelvoorkomende filterexpressies uit Looker gebruiken, zoals Afgelopen 30 dagen, Afgelopen kwartaal of NIET 50 om te filteren in draaitabellen in gekoppelde spreadsheets voor Looker.

Meer informatie over gekoppelde spreadsheets

Bulkconversie van plaatschips

Je kunt links nu bulksgewijs converteren naar plaatschips via het invoegmenu of het celmenu. Deze tijdbesparende update is vooral handig als je gegevens in bulk wilt opmaken voor bijvoorbeeld afspraakschema's, leverancierslijsten of reisschema's.

Meer informatie over hoe je smartchips invoegt in Google Spreadsheets

Nieuw vooraf invullen voor dropdownchips

Als je een celbereik selecteert en een dropdownchip invoegt, worden handmatig ingevoerde celgegevens geconverteerd zodat de dropdownwaarden vooraf worden ingevuld. Gebruik daarna de dropdownzijbalk om de opties makkelijk aan te passen of stijlen aan de dropdownmenu's toe te voegen voordat je accepteert.

Meer informatie over hoe je een dropdownmenu maakt met bestaande gegevens

Contactchips beschikbaar op mobiele apparaten

Met contactchips kun je snel meer informatie krijgen over collega's of contacten, zoals hun locatie, functie en contactgegevens. Deze smartchips zijn nu beschikbaar op iOS- en Android-apparaten.

Meer informatie over hoe je smartchips invoegt in Google Spreadsheets

Gevoelige Excel-bestanden importeren en converteren naar Google Spreadsheets zodat ze zijn versleuteld aan de clientzijde

Je kunt nu gevoelige Excel-bestanden importeren en converteren naar Google Spreadsheets met versleuteling aan de clientzijde. Het versleutelde Excel-bestand wordt niet gewijzigd, zelfs niet als je het versleutelde Spreadsheets-bestand wijzigt.

Juli 2023

Langdurige query's uitbreiden in gekoppelde spreadsheets

De time-out voor query's is verlengd van 5 minuten naar 10 minuten voor BigQuery en Looker. Gebruikers van gekoppelde spreadsheets kunnen nu gegevens analyseren uit query's die nog grotere datasets in Spreadsheets scannen.

Filteren op metingen en waarde in een draaitabel met gekoppelde spreadsheets voor Looker

Voorheen konden gebruikers van gekoppelde spreadsheets in draaitabellen filteren op dimensies, maar niet op metingen. Looker-gebruikers kunnen nu filteren op metingen in een draaitabel, waardoor ze gegevens nog gerichter kunnen analyseren in gekoppelde spreadsheets. Ook kunnen Looker-gebruikers filteren op waarde in een draaitabel in gekoppelde spreadsheets.

Ontdek meer over metingstypen in Looker en hoe je draaitabellen maakt en gebruikt.

Emoji's toevoegen in Google Spreadsheets

Je kunt nu emoji's invoegen in een Google-spreadsheet:

• Typ @ > Emoji > selecteer een emoji.
  • Ga naar Invoegen > Emoji > selecteer een emoji.

Meer informatie

E-mailadressen en links converteren naar smartchips met de Tab-toets

Je kunt nu een link invoegen en dan op de Tab-toets drukken om de link te converteren naar een smartchip in Google Spreadsheets. Gebruik deze functie als je e-mailadressen of links naar Google Drive-bestanden, Google Maps-plaatsen of YouTube-video's kopieert en plakt in een spreadsheet.

Meer informatie over hoe je smartchips invoegt in Google Spreadsheets.

De optie voor alt-tekst toevoegen aan de zijbalk Afbeeldingsopties

Je kunt nu alt-tekst aan afbeeldingen in Spreadsheets toevoegen door met de rechtermuisknop op een afbeelding te klikken en Alt-tekst aan cel toevoegen te selecteren. Er wordt dan een zijbalk geopend waarin je de tekst kunt typen.

Juni 2023

Meer updates voor de Google Spreadsheets-app op Android-apparaten

Je kunt nu een hardwaretoetsenbord gebruiken om bereiken in te voegen in een formule via de pijltoetsen in de Google Spreadsheets-app. We voegen ook meer formulegerelateerde sneltoetsen toe.

Nieuwe indeling voor Spreadsheets voor als gebruikers de app voor het eerst openen op opvouwbare Android-apparaten en Android-tablets

De focus ligt nu op nieuwe spreadsheets maken als gebruikers de Spreadsheets-app voor het eerst openen op Android-apparaten. Bijvoorbeeld:

• De Spreadsheets-app bevat nu grotere tikdoelen. Als je één keer tikt, worden de formulebalk, de tabbladbalk en een werkbalk voor conditionele opmaak geopend.

Efficiënter reageren op toegangsverzoeken voor Google Workspace-bestanden

We introduceren een nieuwe functie voor bestandstoegang zodat bestandsgoedkeurders makkelijker kunnen reageren op toegangsverzoeken die in behandeling zijn, in heel Google Workspace.

• Gebruikers kunnen nu vanuit het bestand verzoeken checken en erop reageren. Goedkeurders krijgen een meldingsstipje op de knop Delen als er een toegangsverzoek in behandeling is. Ook wordt er een nieuwe banner getoond bovenaan het dialoogvenster voor delen.
  • Goedkeurders kunnen op toegangsverzoeken blijven reageren via de e-mails die ze nu al krijgen als gebruikers om toegang tot bestanden vragen. Als het selectievakje Melding sturen is aangevinkt wanneer een goedkeurder reageert op een verzoek, krijgt de gebruiker die om toegang heeft gevraagd een e-mail met de status van het verzoek.

Open het bestand en klik op de knop Delen > klik de knop Bekijken in de nieuwe banner om de toegangsverzoeken te bekijken > reageer op de verzoeken.

Meer informatie over bestanden delen vanuit Google Drive

Versleuteling aan de clientzijde toevoegen aan of verwijderen voor een Google-spreadsheet en Google-presentatie

Je kunt nu versleuteling aan de clientzijde toevoegen aan of verwijderen voor bestaande spreadsheets in Google Spreadsheets. Met deze update krijg je de flexibiliteit om versleuteling toe te voegen als documenten en projecten groter en belangrijker worden. Deze functie is al beschikbaar voor Google Documenten. | Alleen beschikbaar voor klanten van Google Workspace Enterprise Plus, Education Standard en Education Plus.

Mei 2023

Nieuwe functies in de tijdlijnweergave

In de tijdlijnweergave kun je makkelijk projectinformatie openen en items beheren zoals marketingcampagnes, projectmijlpalen, planningen en samenwerkingen tussen teams.

We voegen de volgende functies toe aan de tijdlijnweergave:

• Uitgebreidere opmaakopties, inclusief afkappen van tekst op kaarten en de optie Ongedaan maken/Opnieuw
  • Een samengevouwen weergave voor kaarten zodat je kaarten kunt samenvoegen op één rij voor elke kaartgroep
  • Ondersteuning voor afdrukken en downloaden

Meer informatie

Gegevensextractie uit smartchips

Met gegevensextractie uit smartchips kun je informatie uit contact-, bestand- en afspraakchips toevoegen aan Spreadsheets. Om specifiek te zijn kun je met deze functie metadata die is gekoppeld aan bepaalde smartchips ophalen en in een eigen cel plaatsen, terwijl de metadata blijft gekoppeld aan de chip waaruit je die hebt opgehaald.

Stel dat je een reeks documenten en de eigenaren daarvan wilt volgen, samen met details zoals het tijdstip waarop bestanden zijn gemaakt en wie ze voor het laatst heeft aangepast. Je kunt dit doen door die velden te extraheren uit de relevante bestandchips.

Meer informatie

Verbeterde sneltoetsen

We voegen nieuwe sneltoetsen toe aan Google Spreadsheets zodat je nog productiever kunt werken en sneller acties kunt uitvoeren. Dit zijn een paar voorbeelden: Tekst vetgedrukt maken of dit ongedaan maken, naar het volgende blad gaan, en het vak Zoeken en vervangen openen.

Meer informatie

Meer updates voor de apps Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties op Android-apparaten

We willen de functies van Google Workspace op Android-apparaten met grote schermen steeds verbeteren, dus we voegen de volgende updates toe:

• De mogelijkheid om een verticaal contextmenu te openen als je met de rechtermuisknop in de apps Google Documenten en Presentaties klikt.
  • De optie om een hardwaretoetsenbord te gebruiken om bereiken in te voegen in een formule via de pijltoetsen in de Google Spreadsheets-app. En we voegen nog meer formulegerelateerde sneltoetsen toe.

April 2023

Meer functies voor smartchips

We breiden YouTube-chips uit naar Spreadsheets, zodat je makkelijker YouTube-content kunt beheren. Met deze functie kun je YouTube-gegevens, zoals de titel, beschrijving en voorbeeld van een video, rechtstreeks toevoegen aan een cel in een spreadsheet. Kopieer en plak een YouTube-link in de cel. Plaats de cursor erop en klik op de optie Chip in de aanwijskaart URL vervangen.

Je kunt nu ook meerdere smartchips en tekst in één cel plaatsen met het @-menu. Zo kun je sneller voorbeelden bekijken en acties uitvoeren op nog meer contextinformatie in Spreadsheets.

Meer informatie

Nieuwe functie in Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties: verbeterde toolzoeker

Met de verbeterde toolzoeker bovenaan Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties kunnen gebruikers makkelijker veelgebruikte tools en functies vinden. Met deze geavanceerde zoekmogelijkheden voor tools kun je snel relevante functies vinden door in je eigen woorden te zoeken. Als je bijvoorbeeld zoekt naar 'wie heeft dit document voor het laatst bekeken', wordt het Activiteitendashboard geopend.

Maart 2023

Verbeteringen aan filters

Met filters en filterweergaven kun je een reeks gegevens in een spreadsheet analyseren. We introduceren 2 updates om deze veelgebruikte functie te verbeteren.

• Je ziet nu rechtsonder in de marge hoeveel rijen er worden weergegeven. Zo weet je meteen of je naar de hele dataset kijkt of een subreeks daarvan.
  • Met de nieuwe optie om filters direct toe te passen vanuit het menu onder de rechtermuisknop, zijn filters nu beter toegankelijk en vindbaar. Klik met de rechtermuisknop en pas filters rechtstreeks toe op gegevens, verwijder ze of filter op de huidige celwaarde, allemaal vanuit hetzelfde menu. Meer informatie

Februari 2023

Nieuwe Smart Canvas-functies: plaatschips, uitgebreide datummogelijkheden, finance-chips

Plaatschips: Als je een Google Maps-plaatschip aan een spreadsheet toevoegt, kun je de locatie rechtstreeks openen in Google Maps. Dan kun je een voorbeeld van de locatie bekijken of een routebeschrijving krijgen.

Uitgebreide datummogelijkheden: Voeg makkelijker datums toe aan een spreadsheet met het @-teken, met snelkoppelingen zoals @today, @yesterday, @tomorrow en @date. Als je op de datum klikt, wordt er een datumkiezer geopend waarmee je datums kunt updaten.

Finance-chips: Voeg Google Finance-entiteiten toe aan een spreadsheet, zoals aandelen, beleggingsfondsen en valuta's. Plaats de cursor op de chip om een voorbeeld weer te geven van de informatie, afhankelijk van het type entiteit.

Meer informatie

Updates aan functies, locatie-instellingen en de import van csv-bestanden

• De functie MACHT, waarbij een getal wordt geretourneerd dat is verheven tot een bepaalde macht, retourneert nu een wortel met de echte waarde wanneer je probeert de oneven wortel van een negatief getal te berekenen. Meer informatie
  • Spreadsheets gebruikt nu de landinstelling van een spreadsheet zodat de opmaakgegevens, zoals functies, datums en valuta, bij je fysieke locatie horen. In Frankrijk is het bijvoorbeeld normaal om een komma te gebruiken als decimaalteken. Dit wordt nu automatisch ingesteld als je je locatie updatet. Meer informatie
  • Als je in het verleden een komma (,) gebruikte voor decimalen en een puntkomma (;) om tekst te scheiden, moest je dit aangepaste scheidingsteken kiezen en ; typen, anders splitste de import de tekst niet in kolommen. Spreadsheets herkent nu puntkomma's (;) als een manier om tekst op te delen in kolommen, waardoor het importproces voor meer gebruikers soepeler verloopt.

Januari 2023

Gekoppelde spreadsheets voor Looker

Ontdek gemodelleerde gegevens van Looker interactief met gekoppelde spreadsheets. Hiermee koppel je de vertrouwde interface van Google Spreadsheets met de meer dan 50 gegevensbronnen die beschikbaar zijn in het open ecosysteem van Looker, zoals BigQuery, Cloud SQL, Snowflake en Redshift.

Vanuit één bron kun je gegevens analyseren met draaitabellen, diagrammen, formules en andere geïntegreerde gegevensbronnen. Daarnaast is met deze live koppeling de toegang beveiligd en blijven je gegevens up-to-date.

Aan de slag met gekoppelde spreadsheets voor Looker

Krachtige nieuwe functies voor geavanceerde analyse

11 extra functies waarmee we nieuwe concepten introduceren en u efficiëntere functies bieden:

• EPOCHTODATE: Hiermee wordt een Unix Epoch-tijdstempel in seconden, milliseconden of microseconden omgezet naar een datum/tijd in UTC.
  • MARGINOFERROR: Berekent de hoeveelheid willekeurige steekproeffouten op basis van waarden en betrouwbaarheid.
  • TOROW: Transformeert een matrix of bereik van cellen in één rij.
  • TOCOL: Transformeert een matrix of bereik van cellen in één kolom.
  • CHOOSEROWS: Maakt een nieuwe matrix van de geselecteerde rijen in het bestaande bereik.
  • CHOOSECOLS: Maakt een nieuwe matrix van de geselecteerde kolommen in het bestaande bereik.
  • WRAPROWS: Omsluit de opgegeven rij of kolom met cellen door rijen na een ingevuld aantal elementen om een nieuwe matrix te maken.
  • WRAPCOLS: Omsluit de opgegeven rij of kolom met cellen door kolommen na een ingevuld aantal elementen om een nieuwe matrix te maken.
  • VSTACK: Voegt bereiken verticaal en op volgorde toe om een grotere matrix te retourneren.
  • HSTACK: Voegt bereiken horizontaal en op volgorde toe om een grotere matrix te retourneren.
  • LET: Wijst een naam toe met de resultaten van de waarde_expressie en retourneert de resultaten van de formule_expressie. De formule_expressie kan de namen gebruiken die je opgeeft in het bereik van de LET-functie. De waarde_expressies worden maar één keer geëvalueerd in de LET-functie, zelfs als ze meerdere keren worden gebruikt in de volgende waarde_expressies of in de formule_expressie.

Extra Spreadsheets-functies en json-ondersteuning voor BigQuery

We breiden de mogelijkheden uit om miljarden rijen met BigQuery-gegevens uit Google Spreadsheets te openen, te analyseren, te visualiseren en te delen.

December 2022

Verbeterde sneltoetsen op Android

Er zijn nu nieuwe en geüpdatete sneltoetsen beschikbaar op Android die beter aansluiten bij de webfunctionaliteit van Google Spreadsheets.

Nieuwe ondersteunde sneltoetsen:

• Ingesloten object kopiëren (Ctrl+C), ingesloten object knippen (Ctrl+X), ingesloten object verwijderen (Delete, Backspace), nieuwe regel invoegen (Ctrl+Enter), filtermenu openen (Ctrl+Alt+R), rij/kolom verbergen (Ctrl+Alt+9/0), rij/kolom zichtbaar maken (Ctrl+Shift+9/0), naar begin/einde van rij gaan (Home/End), naar begin/einde van blad gaan (Ctrl+Home/End)

Opgeloste problemen met sneltoetsen:

• Alles/rij/kolom selecteren (verloopt nu cyclisch), hyperlink openen (ondersteunt nu het openen van meerdere hyperlinks)

Alternatieve sneltoetsen toegevoegd:

• Buitenrand toepassen, naar volgende/vorige blad gaan, contextmenu openen

Bekijk hier de volledige lijst met sneltoetsen en meer informatie.

Zijbalk voor gegevensvalidatie en dropdownchips geüpdatet

Gebruik dropdownchips om snel statussen of verschillende projectmijlpalen aan te geven die in de spreadsheet worden beschreven. Deze functie is al beschikbaar voor Google Documenten.

Daarnaast hebben we de workflow aangepast voor het maken en beheren van alle regels voor gegevensvalidatie, waaronder dropdownchips en selectievakjes. Je kunt nu alle bestaande regels bekijken en bewerken die zijn gemaakt op een specifiek tabblad in Spreadsheets. Ook kun je vanuit een nieuwe zijbalkweergave aanvullende regels maken.

Meer informatie over dropdownchips

November 2022

Tijdlijnweergave

Met de tijdlijnweergave kun je projecten in Google Spreadsheets bijhouden en bekijken. Deze nieuwe visuele laag toont projectgegevens die zijn opgeslagen in Spreadsheets, zoals de start- en einddatum van de taak, de beschrijving en de eigenaar.

Hiermee kun je veel projectonderdelen beheren, zoals:

• Projecttaken
  • Marketingcampagnes
  • Planningen
  • Samenwerking tussen teams
  • Eventuele toekomstige plannen

Deze functie is alleen beschikbaar in bepaalde Workspace-versies. Check hier of je account in aanmerking komt.

Meer informatie over het gebruik van de tijdlijnweergave:

Oktober 2022

Makkelijk meer informatie toevoegen met smartchips

Gebruik smartchips in je Google-spreadsheets om informatie toe te voegen over:

• gebruikers met een e-mailadres van Gmail of Google Workspace,
  • andere bestanden in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties,
  • Google Agenda-afspraken.

Tip: In je spreadsheet kun je de muisaanwijzer op een smartchip plaatsen of erop klikken voor meer informatie.

Meer informatie over het gebruik van smartchips

Augustus 2022

Benoemde functies, LAMBDA-functies en LAMBDA-helperfuncties gebruiken

Je kunt benoemde functies, LAMBDA-functies en LAMBDA-helperfuncties gebruiken voor meer flexibiliteit in formules, leesbaarheid en herbruikbaarheid in Spreadsheets. Formules die voorheen complex en moeilijk te begrijpen waren, kunnen nu worden vereenvoudigd in begrijpelijke en herbruikbare benoemde functies.

Ontdek meer informatie in de Workspace-blogpost.

Meer informatie over:

Meer informatie over XLOOKUP en XMATCH

Met XLOOKUP en XMATCH krijg je uitgebreidere overeenkomst- en zoekfuncties dan met de functies VERGELIJKEN en ZOEKEN.

Meer informatie over:

De knop Bewerken gebruiken om de draaitabeleditor te openen

Klik op de knop Bewerken onder de draaitabel om de draaitabeleditor te openen. Je hoeft niet meer rechtstreeks op de draaitabel te klikken. Deze wijziging voorkomt onbedoelde klikken.

Ontdek hoe je draaitabellen bewerkt:

Juli 2022

Gemachtigde toegang gebruiken met gekoppelde spreadsheets

Dit houdt gemachtigde toegang in:

• Gebruikers die een gekoppelde spreadsheet maken, kunnen ervoor kiezen om hun inloggegevens te gebruiken voor alle toekomstige query's aan de onderliggende gegevensbron. Deze optie is zelfs mogelijk als andere Spreadsheets-gebruikers de query's activeren.
  • Bijdragers kunnen de gegevens analyseren, ook als ze geen toegang hebben tot de onderliggende gegevensbron. Deze mogelijkheid is handig voor gebruikers die geen toegang hebben tot de gegevensbron, maar wel een gegevensanalyse willen uitvoeren en gegevens uit een gekoppelde spreadsheet willen vernieuwen.
  • Voor query's die worden uitgevoerd met gemachtigde toegang, gelden de standaard BigQuery-tarieven.

Meer informatie over gemachtigde toegang.

Mei 2022

Meer informatie over gekoppelde spreadsheets VPC-SC

Je kunt VPC Service Controls gebruiken om de toegang tot Google Cloud-resources te beperken. VPC Service Controls ondersteunt Spreadsheets niet. Als je de juiste rechten hebt en voldoet aan de toegangsbeperkingen van VPC Service Controls, kun je VPC Service Controls instellen om query's via gekoppelde spreadsheets toe te staan.

Meer informatie over BigQuery-gegevens in gekoppelde spreadsheets

April 2022

Formulefouten corrigeren met formulesuggesties

Als je een formule invoegt in een cel in Spreadsheets, verschijnt er mogelijk een suggestievak met een vervangende formule. Je kunt deze suggestie accepteren of afwijzen.

Meer informatie over formulecorrecties

Google Meet gebruiken met Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties

Vanuit Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties kun je het volgende doen:

• Deelnemen aan een Google Meet-videovergadering
  • Rechtstreeks presenteren in een Google Meet-videovergadering

Meer informatie over het gebruik van Google Meet in Editors van Google Documenten

Maart 2022

Meer informatie over de verdubbelde limiet voor het aantal cellen in Google-spreadsheets

We hebben de limiet voor het aantal cellen in Google-spreadsheets verhoogd van 5 naar 10 miljoen. Deze limiet geldt voor nieuwe, bestaande en geïmporteerde bestanden.

Meer informatie over limieten voor bestanden in Google Drive

November 2021

Persoonschips gebruiken om meer informatie over stakeholders te bekijken

Je kunt persoonschips rechtstreeks toevoegen aan een Google-spreadsheet. Met deze chips kun je snel meer informatie vinden over collega's of contacten, waaronder hun locatie, functietitel en contactgegevens.

Via persoonschips kun je ook het volgende doen:

• Een vergadering inplannen
  • Een chat starten
  • Een e-mail sturen
  • Diverse andere acties uitvoeren

Deze functie is al beschikbaar voor Google Documenten.

Gebruik een van deze opties als je een persoonschip wilt invoegen:

• Typ @ in een cel.
  • Klik bovenaan op Invoegen en dan Persoonschip.
Meer informatie over persoonschips
Meer informatie over de nieuwe sneltoetsen voor iOS
Als je met Spreadsheets in iOS werkt, kun je een groot aantal nieuwe sneltoetsen gebruiken. Meer informatie over sneltoetsen voor Spreadsheets in iOS

Oktober 2021

Meer informatie over de verbeterde menu's in Google Spreadsheets

We hebben in de menu's de volgende wijzigingen doorgevoerd, zodat je de meest gebruikte functies in Google Spreadsheets makkelijker kunt vinden:

• We hebben de menubalk en contextmenu's ingekort, zodat ze beter op je scherm passen en niet meer (deels) buiten het scherm vallen.
  • We hebben opties toegevoegd of naar intuïtievere locaties verplaatst. Je kunt nu bijvoorbeeld een rij of kolom vastzetten via het contextmenu.
  • We hebben sommige itembeschrijvingen in het menu ingekort, zodat je ze sneller herkent.
  • We hebben iconen toegevoegd, zodat je functies makkelijker kunt vinden.
  • We hebben wijzigingen aangebracht in alle menu's, waaronder:
    • Bestand
    • Bewerken
    • Bekijken
    • Invoegen
    • Opmaak
    • Datum
    • Extra
    • Extensies
    • Hulp
    • Toegankelijkheid

Augustus 2021

Ingesloten Office-bestanden bekijken in Google Spreadsheets

Je kunt ingesloten Microsoft Office-bestanden in je documenten bekijken terwijl je met Office-bestanden werkt in:

• Documenten
  • Spreadsheets
  • Presentaties

Met deze functie kun je het volgende doen:

• Bestanden bekijken in de voorbeeldmodus
  • Een ingesloten bestand rechtstreeks naar Drive kopiëren of downloaden
Meer informatie over intelligente suggesties voor formules en functies

Als je in Google Spreadsheets met gegevens werkt, kun je inline, opeenvolgende en contextafhankelijke suggesties voor formules en functies bekijken.

Met suggesties voor formules kun je het volgende doen:

• Nauwkeurig nieuwe formules schrijven
  • Gegevens sneller en eenvoudiger analyseren

Wanneer je in Spreadsheets een formule invoegt, worden er automatisch suggesties getoond terwijl je typt. Via het dropdownmenu kun je aanvullende suggesties bekijken.

Meer informatie over hoe je themakleuren aanpast in Spreadsheets

In Spreadsheets en Presentaties kun je themakleuren zoeken en kiezen.

Zo kies je themakleuren:

1. Ga naar het dropdownmenu van een kleurkiezer en klik op de knop Bewerken van het kleurenpalet voor het thema.
  2. Kies een kleur in het dropdownmenu in de zijbalk voor themakleuren.
  3. Pas de nieuwe themakleuren toe op je content.
Belangrijk: Kleurwijzigingen zijn alleen van toepassing op het huidige thema dat je selecteert. Bij kleurwijzigingen wordt er geen nieuw thema gemaakt.
Microsoft Office-bestanden sneller openen in Drive

Als je gedeelde links maakt, kun je Microsoft Office-bestanden rechtstreeks in Google Drive openen in:

• Documenten
  • Spreadsheets
  • Presentaties

Voorheen werden Office-bestanden geopend in de voorbeeldmodus. Je kunt bestanden nu openen in de bewerkingsmodus en eerder samenwerken. Meer informatie over hoe je in Drive met Office-bestanden werkt

Smart Compose gebruiken om te reageren in Google Presentaties, Spreadsheets en Tekeningen

Met Smart Compose kun je sneller en nauwkeuriger reageren in:

• Presentaties
  • Spreadsheets
  • Tekeningen

Meer informatie over Smart Compose in Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Tekeningen

Juli 2021

Basisacties uitvoeren op meerdere tabbladen in Google Spreadsheets

Werk sneller en effectiever in Google Spreadsheets terwijl je basisacties uitvoert op meerdere bladen.

Je kunt meerdere tabbladen selecteren en ze daarna samenvoegen, verwijderen, dupliceren, kopiëren, een kleur geven of verbergen.

Meer informatie over hoe je Google-spreadsheets bewerkt

Gebruikers van Google Workspace Business Starter en Frontline kunnen mensen zonder Google-account uitnodigen om samen te werken aan Drive-bestanden en -mappen
Je kunt bezoekers een pincode sturen, zodat ze in de volgende apps content kunnen bekijken, kunnen bewerken of erop kunnen reageren:
  • Drive
  • Documenten
  • Spreadsheets
  • Presentaties
  • Sites
Meer informatie over hoe je documenten deelt met bezoekers

Juni 2021

Nieuwe manieren vinden om te navigeren in reacties in Google Spreadsheets

In Google Spreadsheets kun je het volgende doen:

• Reacties en gespreksthreads in een zijbalk bekijken
  • Filters toepassen om de meest relevante reacties te vinden
  • Bladeren door reactiethreads in de reactie-overlay

Meer informatie over hoe je reacties gebruikt in Google Spreadsheets

Mei 2021

Google Spreadsheets rechtstreeks presenteren in een Google Meet-vergadering
Presenteer een spreadsheet van Google Spreadsheets in een Google Meet-vergadering waaraan je deelneemt. Meer informatie over hoe je een document, spreadsheet of presentatie rechtstreeks presenteert in Google Meet
Meer informatie over hoe je lijn- en opvulopties aanpast in Google Spreadsheets

Gebruik meer aanpassingsopties voor lijnen en opvulling voor reeksen en reeksitems. Je kunt het volgende aanpassen:

• Kleur
  • Ondoorzichtigheid
  • Stijlen voor lijnstreepjes
  • Lijndikte

Voor reeksen in de vorm van kolommen kun je randen toevoegen en opmaken. Meer informatie over hoe je een diagram of grafiek toevoegt en bewerkt

April 2021

Meer manieren vinden om BigQuery-gegevens te analyseren met gekoppelde bladen
Ontdek meer manieren om met BigQuery-gegevens te werken, ze te bekijken en ze te ordenen wanneer je gekoppelde spreadsheets gebruikt. De nieuwe functies en verbeteringen zijn onder andere:
  • Kolomstatistieken
  • Filteren op waarde
  • Berekende velden voor draaitabellen
  • Draaitabelgroepen
  • Slicers
Meer informatie over hoe je met BigQuery-gegevens werkt in gekoppelde spreadsheets

Januari 2021

Het vak voor de bereiknaam gebruiken om de navigatie in Google Spreadsheets te verbeteren

Gebruik het vak voor de bereiknaam om naar actieve cellen en bereiken in Google Spreadsheets te gaan.

Meer informatie over hoe je een bereik van cellen een naam geeft

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.