Meer informatie over importfuncties

Google Spreadsheets bevat importfuncties waarmee je spreadsheets kunt optimaliseren, zoals:

Gebruikslimieten

Als de importfuncties leiden tot te veel verkeer, zie je de volgende foutmelding: Error Loading data may take a while because of the large number of requests. Try to reduce the amount of IMPORTHTML, IMPORTDATA, IMPORTFEED, or IMPORTXML functions across spreadsheets you’ve created. (Fout. Het laden van gegevens kan even duren vanwege het grote aantal verzoeken. Probeer het aantal functies met IMPORTHTML, IMPORTDATA, IMPORTFEED of IMPORTXML te beperken in spreadsheets die je hebt gemaakt.)

Er gelden strenge limieten voor de maker van het document. Gebruikers moeten rekening houden met het gebruik in alle geopende documenten die ze maken. Als een bijdrager een bewerking uitvoert, kan deze ook meetellen voor het quotum.

Als je foutmeldingen wilt oplossen, beperk je de hoeveelheid wijzigingen in het bronbereik waaruit de importfunctie importeert. Als de opgeloste waarde voor bronbereik in =IMPORTDATA(bronbereik) bijvoorbeeld vaak verandert, moet je externe aanroepen uitvoeren, wat kan leiden tot throttling.

Recentheid van gegevens

Als je wilt zorgen dat gebruikers nieuwe gegevens krijgen terwijl het gebruik binnen de perken blijft, gelden er enkele regels voor IMPORTDATA, IMPORTHTML en IMPORTXML:

• Alle 3 de functies checken automatisch elk uur op updates terwijl het document is geopend, zelfs als de formule en het blad niet zijn gewijzigd.
  • Als je cellen verwijdert en opnieuw toevoegt of deze overschrijft met dezelfde formule, worden de functies vernieuwd.

Belangrijk: Als je het document opent en vernieuwt, wordt geen van de functies vernieuwd.

Veranderlijkheid

Als je een importfunctie gebruikt, wordt misschien #ERROR! getoond in een cel, met het bericht: 'Fout: Deze functie mag niet verwijzen naar een cel met NU(), ASELECT(), RANDARRAY() of ASELECTTUSSEN()'.

Importfuncties kunnen niet rechtstreeks of indirect verwijzen naar een veranderlijke functie, zoals NU, ASELECT of ASELECTTUSSEN. Zo voorkomen we dat de spreadsheets van onze gebruikers overbelast raken, omdat deze veranderlijke functies regelmatig worden geüpdatet.

Als je deze foutmelding krijgt, maar de resultaten van de veranderlijke functies nog steeds wilt lezen, kopieer je het resultaat van de veranderlijke functies. Gebruik Speciaal plakken en dan Alleen waarden.

Belangrijk: Als je deze stappen uitvoert, worden alle waarden statisch. Als je bijvoorbeeld NU-resultaten speciaal plakt als waarden, veranderen de waarden die je plakt niet meer op basis van de tijd.

Tip: De enige uitzondering hierop is de functie VANDAAG. Deze functie is veranderlijk, maar wordt niet meer dan één keer per dag geüpdatet.

Foutmelding: Resultaat te groot

Als je deze foutmelding ziet voor IMPORTXML, beperk je de hoeveelheid gegevens die de XPATH-query retourneert.

Gebruikersmeldingen

Als je voor de eerste keer een IMPORT-functie in een spreadsheet toevoegt of bewerkt voor de volgende functies, krijg je een waarschuwingsbanner, omdat de spreadsheet dan gegevens naar externe partijen kan sturen en ontvangen.

• IMPORTHTML
  • IMPORTXML
  • IMPORTFEED
  • IMPORTDATA
  • AFBEELDING

Bewerkers van de spreadsheet kunnen toegang geven door op Toegang toestaan te klikken.

Foutmelding: Gebruik een internetbrowser voor desktop om gegevens van externe URL's op te halen

Als je deze foutmelding krijgt, kun je overschakelen naar een webbrowser voor desktop om toegang tot IMPORT-functies toe te staan. Je kunt ook deze stappen volgen:

1. Plak de spreadsheet-URL in de Chrome-browser.
  2. Selecteer een optie:
    • Voor iPhone en iPad: Tik op Meer Meer en dan Mobiele site opvragen.
    • Voor Android: Tik op Meer Meer en dan Desktopsite
  3. Klik op Toegang toestaan.

Gedrag van meldingen:

• Deze melding wordt één keer per spreadsheet getriggerd, maar alleen bewerkers kunnen er acties op uitvoeren. Nadat een bewerker dit heeft gedaan, wordt de melding gesloten en niet meer getoond aan andere bijdragers.
  • Alle bestaande IMPORT-functies op het blad worden geblokkeerd totdat een bewerker op Toegang toestaan heeft geklikt.
  • Gebruikers kunnen de toegang niet intrekken als die is geaccepteerd, tenzij ze Versiegeschiedenis gebruiken. Zet in de Versiegeschiedenis de versie terug naar een versie voordat de melding werd getoond. Daarna voeg je de IMPORT opnieuw toe of bewerk je deze opnieuw. De melding wordt weer getoond. Daarna kun je alle functies met IMPORTHTML(), IMPORTXML(), IMPORTFEED(), IMPORTDATA() of IMAGE() in de spreadsheet verwijderen.

Gerelateerde bronnen

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.