Vereisen dat bulkacties worden beoordeeld door een reviewer

Tool voor beveiligingsonderzoek
Als beheerder kunt u bulkacties uitvoeren in de onderzoekstool waarmee grote hoeveelheden van de gegevens van uw organisatie kunnen worden verwijderd of aangepast. U kunt bijvoorbeeld veel gebruikers tegelijk opschorten of verwijderen in de onderzoekstool. Hoofdgebruikers kunnen de onderzoekstool zo instellen dat een reviewer bulkacties moet goedkeuren om te voorkomen dat dit soort acties per ongeluk of met kwade bedoelingen worden uitgevoerd in de onderzoekstool.

U configureert deze optie als algemene instelling voor alle beheerders die de onderzoekstool gebruiken. Als deze instelling aanstaat en een beheerder een actie uitvoert op meer dan 300 items (bijvoorbeeld meer dan 300 gebruikers of e-mailberichten), moet de beheerder de naam van een andere beheerder opgeven die de actie moet goedkeuren.

Uw toegang tot de tool voor beveiligingsonderzoek

• De tool voor beveiligingsonderzoek wordt ondersteund in onder andere Enterprise Plus, Education Standard, Education Plus en Enterprise Essentials Plus.
  • Beheerders met Cloud Identity Premium, Frontline Standard, Enterprise Standard en Education Standard kunnen de onderzoekstool ook gebruiken voor een deel van de gegevensbronnen.
  • Of u een zoekopdracht kunt uitvoeren in de onderzoekstool, hangt af van uw Google-versie, uw beheerdersrechten en de gegevensbron. Als u geen zoekopdracht kunt uitvoeren in de onderzoekstool voor een specifieke gegevensbron, kunt u wel de controle- en onderzoekspagina gebruiken. Ga naar Nieuwe UI voor controle en onderzoek voor meer informatie.
  • U kunt in de onderzoekstool een zoekopdracht uitvoeren voor alle gebruikers, ongeacht de Google-versie die ze gebruiken.

De instelling 'Beoordeling vereisen' aanzetten

U moet zijn ingelogd als hoofdbeheerder om deze taak te kunnen uitvoeren.

Zo vereist u dat bulkacties in de onderzoekstool worden goedgekeurd door een reviewer:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met een account met hoofdbeheerdersrechten (eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Beveiligingand thenBeveiligingscentrumand thenOnderzoekstool.
  3. Klik rechts op de pagina Onderzoek op het tandwielicoon.
  4. Het venster Onderzoekinstellingen wordt geopend.
  5. Zet de instelling Beoordeling vereisen aan.
    U moet zijn ingelogd als hoofdbeheerder om deze instelling te kunnen zien.
  6. Klik op TOEPASSEN.

Opmerking: Zie Instellingen configureren voor onderzoeken voor een lijst met aanvullende instellingen voor de onderzoekstool.

Reviewers kiezen

Als de instelling Beoordeling vereisen is ingesteld, moeten alle beheerders met toegang tot de onderzoekstool minstens één reviewer opgeven voordat ze een actie uitvoeren op meer dan driehonderd items, zoals meer dan driehonderd gebruikers of e-mailberichten.

Reviewers moeten ook de rechten hebben om de bulkactie te kunnen uitvoeren, zoals rechten voor Drive, Gmail of Mobiel. Als de actie niet binnen 72 uur wordt goedgekeurd, verloopt deze.

Zo kiest u een reviewer voor een bulkactie:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Beveiligingand thenBeveiligingscentrumand thenOnderzoekstool.
  3. Voer een zoekopdracht uit (zie Zoekopdrachten aanpassen met de onderzoekstool).
  4. Selecteer items in de zoekresultaten (bijvoorbeeld gebruikers).
  5. Klik op ACTIES.
  6. Kies Gebruiker herstellen of Gebruiker opschorten voor de gebruikers in de geselecteerde rijen.
  7. Typ het e-mailadres van de beheerder die de actie moet beoordelen en voeg een bericht toe voor de beheerder.
  8. Klik op VERZENDEN.

Opmerking: U kunt de bulkactie annuleren voordat de andere beheerder deze heeft goedgekeurd door onderaan de pagina Onderzoek op ANNULEREN te klikken.

De status van de bulkacties controleren

Als u een actie uitvoert, wordt een kaart weergegeven onder de huidige zoekopdracht met de status van de actie. In deze melding staat bijvoorbeeld of de actie wacht op goedkeuring, is voltooid of is verlopen.

U kunt ook in de Google Beheerdersconsole zien of grote taken nog in uitvoering zijn of al zijn afgerond. Als het bijvoorbeeld lang duurt voordat een bulkactie is uitgevoerd in de onderzoekstool, kunt u de Beheerdersconsole verlaten en later terugkeren om de status van de actie te bekijken.

Klik bovenaan de Beheerdersconsole op Taken om de status van grote taken te bekijken.

Waar u moet klikken op 'Taken'.

In het takenvenster kunt u ook op Details bekijken klikken om de totale resultaten van de bulkactie te bekijken: Totale aantal pogingen, Geslaagde pogingen en Mislukte pogingen. Klik op Resultaten bekijken om de resultaten te bekijken in de onderzoekstool en om meer informatie te bekijken over specifieke items. In de resultaten staat bijvoorbeeld dat één gebruiker niet is opgeschort tijdens de bulkactie, omdat het account al was opgeschort.

Zie ook De status van grote taken controleren voor meer informatie.

Bulkacties goedkeuren

U kunt bulkacties goedkeuren als een andere beheerder u aanwijst als reviewer. U ontvangt een e-mailmelding met informatie over de bulkactie en het verzoek om de actie goed te keuren.

U moet de actie binnen 72 uur na ontvangst van de e-mailmelding goedkeuren, anders verloopt de actie.

Ga als volgt te werk om bulkacties goed te keuren:

1. Klik in de e-mailmelding op BEKIJKEN om in te loggen bij de Google-beheerdersconsole.
  2. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in van uw beheerdersaccount om uw identiteit te verifiëren.
    U wordt doorgestuurd naar de onderzoekstool in de Google Beheerdersconsole.
  3. Klik op GOEDKEUREN (u kunt de actie ook weigeren).

Bulkacties annuleren

U kunt een bulkactie annuleren voordat deze is goedgekeurd door een reviewer. Klik onderaan de pagina Onderzoek op ANNULEREN. Als u de bulkactie annuleert in de onderzoekstool, maar deze bulkactie al is goedgekeurd door een reviewer en in uitvoering is, ziet u gedeeltelijke resultaten.