Chatberichten onderzoeken om content te modereren en uw gegevens te beschermen

Tool voor beveiligingsonderzoek

Deze functies worden ondersteund in de volgende versies:

• Chatberichten onderzoeken: Enterprise Plus, Education Plus, Education Standard
  • Regels voor gegevensbescherming: Enterprise Plus, Education Plus, Cloud Identity Premium, Enterprise Standard, Education Standard

Als beheerder kunt u in de tool voor beveiligingsonderzoek Chat-activiteit in uw organisatie controleren, inclusief berichten en bestanden die buiten uw domein zijn gestuurd. U kunt meldingen van ongepaste content (zoals intimidatie, spam of gevoelige informatie) controleren en regels voor gegevensbescherming maken om intimidatie en lekken van gevoelige content te voorkomen.

Gemelde chatberichten controleren

Als u contentrapportage aanzet in Chat, kunnen gebruikers berichten melden die ongepast zijn of de richtlijnen van de organisatie schenden. U controleert gemelde chatberichten in de tool voor beveiligingsonderzoek.

Opmerking: Als beheerder kunt u chatberichten proactief controleren op ongepaste content door een activiteitsregel te maken waarmee u een waarschuwing krijgt als gebruikers berichten melden. Ga naar Activiteitsregels maken en beheren voor instructies.

Als een gemeld bericht is gepost in een chatruimte, kunt u contact opnemen met een ruimtebeheerder die rechten heeft om berichten te verwijderen of een nieuwe ruimtebeheerder toewijzen met de juiste rechten om deze taak uit te voeren. U kunt geen acties uitvoeren vanuit de tool voor beveiligingsonderzoek.

Zo onderzoekt u gemelde chatberichten:

1. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Beveiligingand thenBeveiligingscentrumand thenOnderzoekstool.
  2. Klik op Gegevensbron en selecteer Gebeurtenissen in het logboek Chat.
  3. Klik op Voorwaarde toevoegen.
  4. Klik op Kenmerken danselecteer Gebeurtenis.
  5. Selecteer Bericht gemeld in het 3e dropdownmenu.
  6. Klik op Zoeken.
    In de zoekresultaten onderaan de pagina staat een lijst met gemelde berichten.
  7. Als u meer details en aanvullende gegevens wilt bekijken, klikt u op de Bericht-ID van een regel in de zoekresultaten.
  8. Als u hierom wordt gevraagd, voert u in waarom u Chat-content moet bekijken. Klik dan op Bevestigen.
    Er wordt een zijvenster geopend met meer informatie over het onderzoek:

Tabblad Berichtdetails: Op dit tabblad staat de inhoud van het chatbericht. Andere belangrijke gegevens zijn de afzender van het bericht, de datum waarop het bericht is verstuurd, de bericht-ID en alle bijbehorende meldingen en bijlagen. U kunt content in bijlagen downloaden.

Tabblad Gespreksgegevens: Dit tabblad bevat informatie over het chatgesprek. Hier staat onder andere het type gesprek, bijvoorbeeld 1-op-1-chat of Ruimte. Opmerking: Er worden maximaal 5 e-mailadressen van ruimtebeheerders getoond. U kunt zo nodig contact opnemen met ruimtebeheerders om actie te ondernemen.

Tabblad Chattranscript: Dit tabblad bevat context over het chatgesprek, inclusief de tekst van bepaalde berichten en informatie over de berichtstatus, zoals of een bericht is bewerkt of verwijderd. Een bericht wordt alleen getagd als Gemeld als de huidige versie van het bericht is gemeld. U kunt content in bijlagen niet controleren of downloaden via dit tabblad.

Opmerking: De tool voor beveiligingsonderzoek bevat geen geciteerde content in een chatantwoord.

Een regel voor gegevensbescherming maken voor chatberichten

Als u de tool voor beveiligingsonderzoek wilt gebruiken om gegevenslekken in Chat te controleren en te voorkomen, stelt u een regel voor gegevensbescherming in voor Chat. Dit is een aangepaste regel die u maakt op de pagina Regels. U kunt deze regel gebruiken om meldingen te krijgen over specifieke activiteiten met betrekking tot chatberichten in uw domein.

Nadat u de regel voor gegevensbescherming heeft ingesteld, kunt u chatberichten in uw organisatie onderzoeken in de tool voor beveiligingsonderzoek.

Opmerking: Een beheerder heeft misschien al een regel voor gegevensbescherming ingesteld voor chatberichten. Zo niet, dan moet u dit zelf doen. Ga naar Regels voor gegevensbescherming maken voor instructies.

Zoeken naar gebeurtenissen in het logboek Regels

Als u een zoekopdracht wilt uitvoeren in de tool voor beveiligingsonderzoek, kiest u eerst een gegevensbron. Kies optioneel een of meer voorwaarden voor de zoekopdracht. Kies voor elke voorwaarde een kenmerk, een operator en een waarde.

Opmerking: De stappen in de instructies hieronder zijn bedoeld als voorbeeld van een zoekopdracht om chatberichten te onderzoeken. U kunt andere voorwaarden gebruiken in uw zoekopdracht of zoeken zonder voorwaarden.

Zo voert u een zoekopdracht uit in de tool voor beveiligingsonderzoek naar gebeurtenissen in het logboek Regels:

1. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Beveiligingand thenBeveiligingscentrumand thenOnderzoekstool.
  2. Klik op Gegevensbron en selecteer Gebeurtenissen in het logboek Regels.
  3. Klik op Voorwaarde toevoegenand thenKenmerkand thenDatum.
    Kies een periode voor de zoekopdracht.
  4. Klik op Voorwaarde toevoegenand thenKenmerkand thenRegeltype.
    Kies DLP.
  5. Klik op Zoeken.
    De zoekresultaten staan onderaan de pagina.
  6.  Als u het onderzoek wilt opslaan, klikt u op Opslaanand thenvoer een titel en beschrijving inand thenklik op Opslaan.
    Opmerking: Door de zoekresultaten op te slaan, kunt u hetzelfde onderzoek meerdere keren uitvoeren.

Chatberichten onderzoeken die regels voor gegevensbescherming triggeren

Nadat u een regel voor gegevensbescherming heeft gemaakt voor chatberichten en een zoekopdracht heeft uitgevoerd naar gebeurtenissen in het logboek Regels, kunt u chatberichten controleren in de zoekresultaten van het onderzoek.

Zo onderzoekt u chatberichten:

1. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Beveiligingand thenBeveiligingscentrumand thenOnderzoekstool.
  2. Klik in het rechtermenu op Onderzoeken bekijken.
  3. Klik in de lijst op het onderzoek. (Kies een onderzoek dat u heeft gemaakt aan de hand van de instructies in het gedeelte hierboven.)
  4. Klik op Zoeken.
    In de zoekresultaten onderaan de pagina staat een lijst met gebeurtenissen, met informatie over elke gebeurtenis. Hier staan onder andere de getriggerde actie, de regelnaam en het containertype (bijvoorbeeld 1-op-1-chat of Chatruimte).
  5. Als u meer details en aanvullende gegevens wilt bekijken, klikt u op de Resource-ID van een regel in de zoekresultaten.
  6. Als u hierom wordt gevraagd, voert u in waarom u Chat-content moet bekijken. Klik dan op Bevestigen.
    Er wordt een zijvenster geopend met meer informatie over het onderzoek:

Tabblad Incidentgegevens: Op dit tabblad staat de naam van de regel die is getriggerd. Ook wordt de content getoond in het chatbericht dat de regel heeft getriggerd. Andere belangrijke gegevens zijn de afzender van het bericht, de datum waarop het bericht is verstuurd en de bericht-ID.

Tabblad Gespreksgegevens: Dit tabblad bevat informatie over het chatgesprek. Hier staat onder andere het type gesprek, bijvoorbeeld 1-op-1-chat of Ruimte. Opmerking: Er worden maximaal 5 e-mailadressen van ruimtebeheerders getoond. U kunt zo nodig contact opnemen met ruimtebeheerders om actie te ondernemen.

Tabblad Chattranscript: Dit tabblad bevat context over het chatgesprek, inclusief de tekst van bepaalde berichten en informatie over de berichtstatus, zoals of een bericht is bewerkt of verwijderd. Een bericht wordt alleen getagd als Gemeld als de huidige versie van het bericht is gemeld. U kunt content in bijlagen niet controleren of downloaden via dit tabblad.