Need help? Contact the Chromecast Support Team for assistance.

De Google Assistent gebruiken op je tv met Chromecast

Browse op YouTube en ontvang updates over onder andere het weer, sport en financiën op je tv via Google Assistent-spraakopdrachten en de Chromecast.

Opmerking: Als Digitaal welzijn aanstaat, kan deze functie worden beperkt of geblokkeerd door Time-out, Filters of Niet storen.

Meer informatie over Digitaal welzijn

Wat je nodig hebt

• Chromecast of Chromecast Ultra met Cast-versie 1.32+. Bekijk meer informatie over hoe je de firmwareversie checkt.
  • Google Home, Google Nest Mini (2e generatie), Google Home Mini (1e generatie), Google Home Max, Google Nest Audio, Google Nest Hub of Google Nest Hub Max.

Niet-ondersteunde apparaten

• Chromecast (1e generatie)
  • Tv's met Chromecast ingebouwd

Stap 1. Stel je speaker of scherm en Chromecast-apparaat in

1. Stel uw Chromecast-apparaat in.
  2. Stel je speaker of scherm in.

Belangrijk: Je speaker of scherm en Chromecast-apparaten moeten verbinding hebben met hetzelfde wifi-netwerk.

Stap 2. Koppel je speaker of scherm en Chromecast-apparaat

1. Open de Google Home-app Google Home-app.
  2. Tik rechtsboven op je account.
  3. Ga na of het Google-account dat je ziet, het account is dat is gekoppeld aan je speaker of scherm. Als je van account wilt wisselen, tik je op een ander account of op Nog een account toevoegen.
  4. Scroll naar 'Lokale apparaten' en zoek je apparaat. Tik op Account koppelen. Volg de instructies in de app om het koppelen te voltooien.

Stap 3. Stel je voorkeurs-tv in

We raden je aan een tv te kiezen waarop je video altijd wordt afgespeeld. Je hoeft dan niet de naam van de tv te noemen in je spraakopdracht.

Speakers en Chromecast

1. Open de Google Home-app Google Home-app.
  2. Selecteer je apparaat.
  3. Tik op Instellingen Settings icon en dan Audio en dan:
    1. Tik op Standaard muziekspeaker om de tv of speaker te kiezen waarop je muziek wilt afspelen.
    2. Tik op Standaard-tv om je voorkeurs-tv te kiezen.

Als je het voorkeursapparaat wilt resetten, tik je op Standaardspeaker of Standaard-tv en dan Resetten.

Schermen

1. Open de Google Home-app Google Home-app.
  2. Selecteer je apparaat en dan Instellingen  en dan:
    1. Als je de tv of speaker wilt kiezen waarop je muziek wilt afspelen, tik je op Audio en dan Standaard muziekspeaker en kies je de gewenste tv of speaker waarop je muziek wilt afspelen.
    2. Als je je voorkeurs-tv wilt kiezen, tik je op Scherm en dan Standaard-tv en kies je je voorkeurs-tv.

Als je het voorkeursapparaat wilt resetten, tik je op Standaardspeaker of Standaard-tv en dan Resetten.

Verschillende manieren om de Google Assistent op je tv te gebruiken

Browsen door YouTube-content

Je kunt de Assistent vragen bepaalde content en het weer op je tv te laten zien. Klik door de suggesties en kies je favorieten.

Je kunt niet-gepersonaliseerde YouTube-video's zoeken en bekijken op basis van je verzoek.

Actie: Zeg 'Hey Google' en daarna:
YouTube-video's op je tv zoeken of bekijken

'Laat <genre of video's van maker> zien' Voorbeeld: 'Laat video's van Trevor Noah zien'

Tip: Formuleer je verzoek als Laat zien-opdracht.

Als je het verzoek wilt laten afspelen, zeg je 'Hey Google, speel <titel> af'

Op je tv zien wat er populair is op YouTube 'Laat zien wat er op YouTube gebeurt'
'Laat zien wat populair is op YouTube'

Opmerking: Je kunt alleen YouTube-video's zoeken of bekijken. Je kunt geen video's van andere providers, zoals Netflix of HBO, zoeken of bekijken.

Visueel antwoord op je vragen krijgen

Je kunt visueel antwoord krijgen op vragen over het weer, financiën, sport, vertalingen en berekeningen op je tv, ook als deze uitstaat.

Deze functie werkt alleen op tv's die HDMI-CEC ondersteunen. Zorg dat CEC aanstaat in de tv-instellingen voordat je deze functie probeert te gebruiken. Staat de tv uit, dan moet je 'laat zien' zeggen als je de Assistent gebruikt om je reactie op de tv weer te geven.

Weer

Actie: Zeg 'Hey Google' en daarna:
Vragen om het actuele weerbericht

'Wat is de weersverwachting voor vandaag?'

'Laat het weerbericht zien op mijn tv'

Opmerking: Met deze opdracht krijg je het weerbericht
voor je woonadres.

Vragen om het actuele weerbericht voor een specifieke locatie

'Wat voor weer is het in Londen?'

'Laat het weer in Londen zien op mijn tv'

Vragen om de weersverwachting voor:
  • morgen
  • een specifieke dag
  • de komende xx dagen (kies een getal tussen 1 en 5)

'Wat voor weer wordt het morgen?'

'Laat op mijn tv het weer voor morgen zien'

'Wat voor weer wordt het zaterdag?'

'Laat op mijn tv het weer voor zaterdag zien'

'Wat is het weer voor de komende drie dagen?'

'Laat op mijn tv het weer voor de komende drie dagen zien'

Vragen om de weersverwachting voor een bepaalde locatie voor:

• morgen
  • een specifieke dag
  • de komende xx dagen (kies een getal tussen 1 en 5)

'Wat voor weer wordt het morgen in Londen?'

'Laat op mijn tv het weer voor morgen in Londen zien'

'Wat voor weer wordt het zaterdag in Londen?'

'Laat op mijn tv het weer voor zaterdag in Londen zien'

'Wat voor weer wordt het de komende drie dagen in Londen?'

'Laat op mijn tv het weer voor de komende drie dagen in Londen zien'

Financiën

Actie: Zeg 'Hey Google' en daarna:
Vragen naar een specifieke aandelenkoers

'Wat is de aandelenkoers van Google?'

'Laat op mijn tv de aandelenkoers van Google zien'

Vragen naar een aandelenindex

'Hoe staat de S&P 500 ervoor?'

'Laat op mijn tv de S&P 500 zien'

Sport

Actie: Zeg 'Hey Google' en daarna:
Vragen naar de stand van een wedstrijd

'Wat is de stand in de wedstrijd van [teamnaam]?'

'Laat op mijn tv de stand in de wedstrijd van [teamnaam] zien'

Vragen naar de volgende wedstrijd van een team

'Wanneer is de volgende wedstrijd van [teamnaam]?'

'Laat op mijn tv zien wanneer de volgende wedstrijd van [teamnaam] is'

Vragen naar de
positie van een team in een competitie

'Wat is de positie van [teamnaam]?'

'Laat op mijn tv de positie van [teamnaam] zien'

Vertalingen

Actie: Zeg 'Hey Google' en daarna:
Vragen hoe je bepaalde woorden
zegt in een andere taal

'Hoe zeg je tomaat in het Japans?'

'Laat op mijn tv zien hoe je tomaat in het Japans zegt'

Vragen hoe je bepaalde zinnen
zegt in een andere taal

'Hoe zeg je 'hoe maak je het' in het Japans?'

'Laat op mijn tv zien hoe je 'hoe maak je het' zegt in het Japans'

Definities

Actie: Zeg 'Hey Google' en daarna:
Vragen naar de definitie van een woord

'Wat is de definitie van 'doorzettingsvermogen'?'

'Laat op mijn tv de definitie van 'doorzettingsvermogen' zien'

Berekeningen

Actie: Zeg 'Hey Google' en daarna:
Vragen om een berekening

'Wat is 15% van 92?'

'Laat op mijn tv zien wat 60% van 247 is'

Vragen om omrekening van een eenheid

'Hoeveel eetlepels gaan er in een kopje?'

'Laat op mijn tv zien hoeveel eetlepels er in een kopje gaan'

'Hoeveel meter gaat er in een mijl?'

'Laat op mijn tv zien hoeveel meter er in een mijl gaat'