Het account van je kind beheren op een Chromebook

Als je Family Link gebruikt om het Google-account van je kind te beheren, kun je je kind op een eigen Chromebook laten inloggen op bepaalde Google-services. Daarnaast biedt de Family Link-app ook allerlei andere nuttige opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen welke websites je kind mag bekijken in Chrome en toezicht houden op het app-gebruik van je kind.

Systeemvereisten

Family Link kan worden gebruikt op een Chromebook met ChromeOS 71 of hoger. Bekijk hoe je het besturingssysteem van je Chromebook updatet.

Hoe Chromebooks werken met het Google-account van je kind

Een kind dat met het eigen Google-account is ingelogd op een Chromebook, kan er op ongeveer dezelfde manier mee werken als een volwassene. Hieronder hebben we enkele verschillen in het gebruik op een rijtje gezet (houd er rekening mee dat de functies van tijd tot tijd kunnen worden geüpdatet):

• Kinderen kunnen niet privé browsen.
  • Je kunt beheren welke websites je kind mag bezoeken en bepalen of je kind rechten mag verlenen aan websites.
  • Je kunt Chrome zo instellen dat de meeste gewelddadige en seksueel expliciete sites worden geblokkeerd.
  • Afhankelijk van de Google-activiteitsopties die zijn ingesteld voor je kind, kan Google de browsegeschiedenis en browseactiviteit in Chrome gebruiken om Google-producten en -services te personaliseren voor je kind. Deze informatie wordt niet gebruikt om advertenties te personaliseren voor kinderen die jonger zijn dan 13 jaar (of de geldende leeftijd in je land).

Belangrijk: Voor schoolaccounts en door een school verstrekte Chromebooks bepalen de Google Workspace for Education-beheerders tot welke Google-services hun gebruikers toegang hebben als ze zijn ingelogd op een Google Workspace for Education-account. Hieronder kunnen functies of services vallen waartoe je kind eerst geen toegang had met het account dat via Family Link onder toezicht staat. Meer informatie over hoe je een schoolaccount toevoegt als secundair account

Het Google-account van je kind toevoegen

Aan een nieuwe Chromebook of een Chromebook waarop de fabrieksinstellingen zijn teruggezet
  1. Stel de Chromebook in.
  2. Voeg het Google-account van je kind toe aan de Chromebook.

Belangrijk: Nadat je kind is ingelogd op de eigen Chromebook, is het wachtwoord van een ouder vereist om nieuwe gebruikers toe te voegen.

Aan een Chromebook die al is ingesteld
  1. Voeg het Google-account van je kind toe aan de Chromebook.
  2. Aanbevolen: Als je als ouder het eigenaarsaccount van de Chromebook beheert, zet je de gastmodus uit en stel je in wie kan inloggen op de Chromebook van je kind. Als je de gastmodus aanzet of het toevoegen van nieuwe gebruikers toestaat, kan je kind de Chromebook buiten de Family Link-instellingen om gebruiken.

Het Google-account van je kind verwijderen

1. Selecteer op het inlogscherm van de Chromebook het profiel dat je wilt verwijderen.
  2. Selecteer naast de profielnaam de pijl-omlaag .
  3. Selecteer Gebruiker verwijderen.
  4. Selecteer Gebruiker verwijderen in het vak dat wordt weergegeven.

Belangrijk: Als je het account van je kind verwijdert voordat je het profiel van de Chromebook hebt verwijderd, moet je de Chromebook mogelijk terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Houd Ctrl + Alt + Shift + r ingedrukt om de Chromebook te resetten.

De activiteiten van je kind op een Chromebook beheren

Kiezen welke apps je kind mag gebruiken

Je kunt kiezen welke apps je kind mag gebruiken op de eigen Chromebook en welke rechten je kind aan die apps mag verlenen.

De browseactiviteit van je kind in Chrome beheren
  1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer je kind.
  3. Tik op Bediening en dan Contentbeperkingen en dan Google Chrome.
  4. Kies de beste instelling voor jouw gezin:
    • Alle sites toestaan: Je kind kan alle sites bezoeken, behalve de sites die je blokkeert.
    • Sites met expliciete content zo mogelijk blokkeren: Geen enkel filter is perfect, maar hiermee worden de meeste sites met gewelddadige en seksueel expliciete content verborgen.
    • Alleen goedgekeurde sites toestaan: Je kind kan alleen de sites bezoeken die je toestaat.

Tip: Je kunt deze instelling ook beheren door naar g.co/YourFamily te gaan en op de naam van je kind te klikken.

Bepaalde sites blokkeren of toestaan

Als je een bepaalde site blokkeert, kan een kind aan de ouder toestemming vragen om deze site te mogen bezoeken. Je krijgt dan een melding in de Family Link-app waarin je het verzoek kunt goedkeuren of weigeren.

• Websites: Als je een bepaalde website blokkeert of toestaat, zoals www.google.com, geldt de blokkering of toestemming niet voor sites die anders beginnen of eindigen, zoals www.google.co.uk of get.google.com/tips.
  • Domeinen: Als je een heel domein blokkeert of toestaat, zoals google, geldt de blokkering of toestemming ook voor sites die anders beginnen of eindigen, zoals google.com en images.google.nl.

Een site blokkeren of toestaan

Beheer het aantal goedgekeurde of geblokkeerde sites waartoe je kind toegang heeft.

1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer je kind.
  3. Tik op Bediening en dan Contentbeperkingen en dan Google Chrome en dan Goedgekeurde sites of Geblokkeerde sites.
  4. Voeg een website of domein toe.
  5. Tik linksboven op Opslaan.

Tip: Je kunt deze instelling ook beheren door naar g.co/YourFamily te gaan en op de naam van je kind te klikken.

Rechten van websites wijzigen

Je kunt bepalen of je kind siterechten mag geven aan bezochte websites, bijvoorbeeld toestemming om de locatie of de camera te gebruiken of om meldingen te tonen. Bekijk meer informatie over siterechten.

1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer je kind.
  3. Tik op Bediening en dan Contentbeperkingen en dan Google Chrome en dan Geavanceerde instellingen.
  4. Zet Rechten voor sites, apps en extensies aan of uit.

Tip: Je kunt deze instelling ook beheren door het Chrome-dashboard te openen en op de naam van je kind te klikken.

Als Rechten voor sites, apps en extensies uitstaat, kunnen kinderen geen rechten aan websites geven. Maar de rechten die ze al hebben gegeven, blijven van kracht.

Wijzigingen in gezinsinstellingen voorkomen
Je kunt een toegangscode voor ouders gebruiken om te voorkomen dat je kind het toezicht zonder je toestemming verwijdert.

De Chrome-geschiedenis van je kind zoeken of verwijderen

Chrome-geschiedenis vinden

Belangrijk: Als je toezicht hebt toegevoegd aan het al bestaande Google-account van je kind, heb je hierbij de hulp van je kind nodig.

1. Open Chrome Chrome op de Chromebook van je kind.
  2. Selecteer rechtsboven Meer Meer en dan Geschiedenis. Op deze pagina zie je de recente Chrome-geschiedenis van je kind.
Chrome-geschiedenis en -gegevens wissen

Je kind kan zelf de Chrome-geschiedenis beheren. Lees hoe je de Chrome-browsegeschiedenis bekijkt en verwijdert.

Browsegeschiedenis

1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer je kind.
  3. Tik op Bediening en dan Contentbeperkingen en dan Google Chrome en dan Geavanceerde instellingen.
  4. Tik in het gedeelte Geschiedenis op Geschiedenis wissen.

Tip: Er kan een ander type browsegeschiedenis voor het Google-account van je kind zijn opgeslagen op myactivity.google.com.

Browsergegevens

Je kunt de browsegegevens van je kind wissen, zoals cookies, opgeslagen wachtwoorden en formuliergegevens voor automatisch aanvullen.

Als je een gegevenstype synchroniseert en dit verwijdert van je computer, wordt het overal verwijderd waar het wordt gesynchroniseerd. Het wordt dus ook verwijderd van andere apparaten en uit je Google-account.

Belangrijk: Als je toezicht hebt toegevoegd aan het al bestaande Google-account van je kind, heb je hierbij de hulp van je kind nodig.

1. Open Chrome Chrome op de Chromebook van je kind.
  2. Klik rechtsboven op Meer Meer.
  3. Klik op Meer hulpprogramma's en dan Browsegegevens wissen.
  4. Kies een periode, zoals Afgelopen uur of Alles.
  5. Selecteer de typen gegevens die je wilt verwijderen.
  6. Klik op Gegevens wissen.