Het account van je kind beheren op een Chromebook

Als je Family Link gebruikt om het Google-account van je kind te beheren, kun je je kind op een eigen Chromebook laten inloggen op bepaalde Google-services. Daarnaast biedt de Family Link-app ook allerlei andere nuttige opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen welke websites je kind mag bekijken in Chrome en toezicht houden op het app-gebruik van je kind.

Systeemvereisten

Family Link kan worden gebruikt op een Chromebook met Chrome OS 71 of hoger. Meer informatie over hoe je het besturingssysteem van je Chromebook kunt updaten

Hoe Chromebooks werken met het Google-account van je kind

Een kind dat met het eigen Google-account is ingelogd op een Chromebook, kan er op ongeveer dezelfde manier mee werken als een volwassene. Hieronder hebben we enkele verschillen in het gebruik op een rijtje gezet (houd er rekening mee dat de functies van tijd tot tijd kunnen worden geüpdatet):

• Kinderen kunnen niet privé browsen.
  • Je kunt beheren welke websites je kind mag bezoeken en bepalen of je kind rechten mag verlenen aan websites.
  • Je kunt Chrome zo instellen dat de meeste gewelddadige en seksueel expliciete sites worden geblokkeerd.
  • Je hebt Chrome-synchronisatie nodig om enkele functies voor ouderlijk toezicht te gebruiken. Houd er rekening mee dat je kind bepaalde vormen van gegevensverzameling kan uitschakelen wanneer synchronisatie is ingeschakeld.
  • Afhankelijk van de Google-activiteitsopties die zijn ingesteld voor je kind, kan Google de browsegeschiedenis en browseactiviteit in Chrome gebruiken om Google-producten en -services te personaliseren voor je kind. Deze informatie wordt niet gebruikt om advertenties te personaliseren voor kinderen die jonger zijn dan 13 jaar (of de geldende minimum leeftijd in je land).

Belangrijk: Voor schoolaccounts en door een school verstrekte Chromebooks bepalen de Google Workspace for Education-beheerders tot welke Google-services hun gebruikers toegang hebben als ze zijn ingelogd op een Google Workspace for Education-account. Hieronder kunnen functies of services vallen waartoe je kind eerst geen toegang had met het account dat via Family Link onder toezicht staat. Meer informatie over hoe je een schoolaccount toevoegt als secundair account

Het Google-account van je kind toevoegen

Aan een nieuwe Chromebook of een Chromebook waarop de fabrieksinstellingen zijn teruggezet
  1. Stel de Chromebook in.
  2. Voeg het Google-account van je kind toe aan de Chromebook.

Belangrijk: Nadat je kind is ingelogd op de eigen Chromebook, is het wachtwoord van een ouder vereist om nieuwe gebruikers toe te voegen.

Aan een Chromebook die al is ingesteld
  1. Voeg het Google-account van je kind toe aan de Chromebook.
  2. Aanbevolen: Als je als ouder het eigenaarsaccount van de Chromebook beheert, schakel dan de gastmodus uit en bepaal wie kan inloggen op de Chromebook van je kind. Als de gastmodus is ingeschakeld of het toevoegen van nieuwe gebruikers is toegestaan, kan je kind de Chromebook buiten de Family Link-instellingen om gebruiken.

Het Google-account van je kind verwijderen

1. Selecteer op het inlogscherm van de Chromebook het profiel dat je wilt verwijderen.
  2. Selecteer naast de profielnaam de pijl-omlaag .
  3. Selecteer Gebruiker verwijderen.
  4. Selecteer Gebruiker verwijderen in het vak dat wordt weergegeven.

Belangrijk: Als je het account van je kind verwijdert voordat je het profiel van de Chromebook hebt verwijderd, moet je de Chromebook mogelijk terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Houd Ctrl + Alt + Shift + r ingedrukt om de Chromebook te resetten.

De activiteiten van je kind op een Chromebook beheren

Kiezen welke apps je kind mag gebruiken

Je kunt kiezen welke apps je kind mag gebruiken op de eigen Chromebook en welke rechten je kind aan die apps mag verlenen.

De browseactiviteit van je kind in Chrome beheren
  1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer de naam van je kind.
  3. Ga naar de kaart Instellingen en tik op Instellingen beheren en dan Filters in Google Chrome.
  4. Kies de instelling die geschikt is voor je gezin:
    • Alle sites toestaan: je kind kan alle sites bezoeken, behalve de sites die je blokkeert.
    • Sites voor volwassenen proberen te blokkeren: geen enkel filter is perfect, maar hiermee worden de meeste sites met gewelddadige en seksueel expliciete content verborgen.
    • Alleen bepaalde sites toestaan: je kind kan alleen de sites bezoeken die je toestaat.
  5. Tik op Sites beheren om bepaalde sites handmatig toe te staan of te blokkeren.

Tip: Je kunt deze instelling ook beheren door naar g.co/YourFamily te gaan en op de naam van je kind te klikken.

Bepaalde sites blokkeren of toestaan

Als je een bepaalde site blokkeert, kan een kind toestemming vragen aan de ouder om deze site te mogen bezoeken. Je ontvangt dan een melding in de Family Link-app waarin je het verzoek kunt goedkeuren of weigeren.

• Websites: als je een bepaalde website blokkeert of toestaat, zoals www.google.com, geldt de blokkering of toestemming niet voor sites die anders beginnen of eindigen, zoals www.google.co.uk of get.google.com/tips.
  • Domeinen: als je een heel domein blokkeert of toestaat, zoals google, geldt de blokkering of toestemming ook voor sites die anders beginnen of eindigen, zoals google.com en images.google.nl.

Een site blokkeren of toestaan

1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer de naam van je kind.
  3. Ga naar de kaart Instellingen en tik op Instellingen beheren en dan Filters in Google Chrome en dan Sites beheren en dan Goedgekeurd of Geblokkeerd.
  4. Tik rechtsonder op Maken Invoegen.
  5. Voeg een website of domein toe.
  6. Tik linksboven op Sluiten Sluiten.

Tip: Je kunt deze instelling ook beheren door naar g.co/YourFamily te gaan en op de naam van je kind te klikken.

Rechten van websites wijzigen

Je kunt bepalen of je kind siterechten mag verlenen aan websites die je kind bezoekt, bijvoorbeeld toestemming geven om de locatie of de camera te gebruiken of om meldingen weer te geven.

1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer de naam van je kind.
  3. Ga naar de kaart Instellingen en tik op Instellingen beheren en dan Filters in Google Chrome en dan Chrome-dashboard.
  4. Schakel 'Rechten voor sites en apps' in of uit.

Tip: Je kunt deze instelling ook beheren door het Chrome-dashboard te openen en op de naam van je kind te klikken.

Als 'Rechten voor sites en apps' is uitgeschakeld, kunnen kinderen geen rechten aan websites verlenen. Maar de rechten die ze al hebben verleend, blijven nog steeds van kracht.

Wijzigingen in gezinsinstellingen voorkomen
Je kunt een toegangscode voor ouders gebruiken om te voorkomen dat je kind het toezicht zonder je toestemming verwijdert.

De Chrome-geschiedenis van je kind bekijken of verwijderen

Chrome-geschiedenis bekijken

Belangrijk: Als je toezicht hebt toegevoegd aan het al bestaande Google-account van je kind, heb je hierbij de hulp van je kind nodig.

1. Open Chrome Chrome op de Chromebook van je kind.
  2. Selecteer rechtsboven Meer Meer en dan Geschiedenis. Op deze pagina wordt de recente Chrome-geschiedenis van je kind weergegeven.
Chrome-geschiedenis en -gegevens wissen

Browsegeschiedenis

1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer de naam van je kind.
  3. Ga naar de kaart Instellingen en tik op Instellingen beheren en dan Filters in Google Chrome en dan Chrome-dashboard.
  4. Tik in het gedeelte Geschiedenis op Geschiedenis wissen.

Tip: Er kan een ander type browsegeschiedenis voor het Google-account van je kind zijn opgeslagen op myactivity.google.com.

Browsergegevens

Je kunt de browsergegevens van je kind wissen, zoals cookies, opgeslagen wachtwoorden en formuliergegevens voor automatisch aanvullen.

Als je een gegevenstype synchroniseert en dit verwijdert van je computer, wordt het overal verwijderd waar het wordt gesynchroniseerd. Het wordt dus ook verwijderd van andere apparaten en uit je Google-account.

Belangrijk: Als je toezicht hebt toegevoegd aan het al bestaande Google-account van je kind, heb je hierbij de hulp van je kind nodig.

1. Open Chrome Chrome op de Chromebook van je kind.
  2. Klik rechtsboven op Meer Meer.
  3. Klik op Meer hulpprogramma's en dan Browsegegevens wissen.
  4. Kies een periode, zoals Afgelopen uur of Alles.
  5. Selecteer de typen gegevens die je wilt verwijderen.
  6. Klik op Gegevens wissen.