Je kind inloggen op een Chromebook

Als je Family Link gebruikt om het Google-account van je kind te beheren, kun je je kind op een eigen Chromebook laten inloggen op bepaalde Google-services. Daarnaast biedt de Family Link-app ook allerlei andere nuttige opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen welke websites je kind mag bekijken in Chrome en toezicht houden op het app-gebruik van je kind.

Systeemvereisten

Family Link kan worden gebruikt op een Chromebook met Chrome OS 71 of hoger. Kijk hier hoe je het besturingssysteem van je Chromebook kunt updaten.

Hoe Chromebooks werken met het Google-account van je kind

Een kind dat met het eigen Google-account is ingelogd op een Chromebook, kan er op ongeveer dezelfde manier mee werken als een volwassene. Hieronder hebben we enkele verschillen in het gebruik op een rijtje gezet (houd er rekening mee dat de functies zo nu en dan kunnen worden geüpdatet):

• Kinderen kunnen geen apps en extensies gebruiken in Chrome.
  • Kinderen kunnen niet privé browsen.
  • Ouders kunnen beheren welke websites hun kinderen mogen bezoeken en bepalen of ze rechten aan websites mogen verlenen.
  • Ouders kunnen Chrome zo instellen dat de meeste gewelddadige en seksueel expliciete sites worden geblokkeerd.
  • Ouders hebben Chrome-synchronisatie nodig om enkele functies voor ouderlijk toezicht te gebruiken. Houd er rekening mee dat je kind bepaalde vormen van gegevensverzameling kan uitschakelen wanneer synchronisatie is ingeschakeld.
  • Afhankelijk van de Google-activiteitsopties die zijn ingesteld voor je kind, kan Google de browsegeschiedenis en browseactiviteit in Chrome gebruiken om Google-producten en -services te personaliseren voor je kind. Deze informatie wordt niet gebruikt om advertenties te personaliseren voor kinderen die jonger zijn dan dertien jaar (of de geldende minimum leeftijd in je land).

Het Google-account van je kind toevoegen

Aan een nieuwe Chromebook of een Chromebook waarop de fabrieksinstellingen zijn teruggezet
  1. Stel de Chromebook in.
  2. Voeg het Google-account van je kind toe aan de Chromebook.

Opmerking: Nadat je kind is ingelogd op de eigen Chromebook, is het wachtwoord van de ouder vereist om nieuwe gebruikers toe te voegen.

Aan een Chromebook die al is ingesteld
  1. Voeg het Google-account van je kind toe aan de Chromebook.
  2. Aanbevolen: Als je als ouder de eigenaarsaccount van de Chromebook beheert, schakel dan de gastmodus uit en bepaal wie kan inloggen op de Chromebook van je kind. Als de gastmodus ingeschakeld is of het toevoegen van nieuwe gebruikers toegestaan is, kan je kind de Chromebook buiten de Family Link-instellingen om gebruiken.

De activiteiten van je kind op een Chromebook beheren

Kiezen welke apps je kind mag gebruiken

Je kunt kiezen welke apps je kind mag gebruiken op de eigen Chromebook en welke rechten je kind aan die apps mag verlenen.

De browseactiviteit van je kind in Chrome beheren
  1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer de naam van je kind.
  3. Ga naar de kaart 'Instellingen' en tik op Instellingen beheren en dan Filters in Google Chrome.
  4. Kies de instelling die geschikt is voor je gezin:
    • Alle sites toestaan: je kind kan alle sites bezoeken, behalve de sites die je blokkeert.
    • Sites voor volwassenen proberen te blokkeren: geen enkel filter is perfect, maar hiermee worden de meeste sites met gewelddadige en seksueel expliciete content verborgen.
    • Alleen bepaalde sites toestaan: je kind kan alleen de sites bezoeken die je toestaat.
  5. Tik op Sites beheren om bepaalde sites handmatig toe te staan ​​of te blokkeren.

Opmerking: Je kunt deze instelling ook beheren door naar families.google.com te gaan en op de naam van je kind te klikken.

Bepaalde sites blokkeren of toestaan

Als je een bepaalde site blokkeert, kan een kind toestemming vragen aan de ouder om deze site te mogen bezoeken. Je ontvangt dan een melding in de Family Link-app waarin je het verzoek kunt goedkeuren of weigeren.

• Websites: Als je een bepaalde website blokkeert of toestaat, zoals www.google.com, geldt de blokkering of toestemming niet voor sites die anders beginnen of eindigen, zoals www.google.co.uk of get.google.com/tips.
  • Domeinen: Als je een heel domein blokkeert of toestaat, zoals google, geldt de blokkering of toestemming ook voor sites die anders beginnen of eindigen, zoals google.com of images.google.fr.

Een site blokkeren of toestaan

1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer de naam van je kind.
  3. Ga naar de kaart 'Instellingen' en tik op Instellingen beheren en dan Filters in Google Chrome en dan Sites beheren en dan Goedgekeurd of Geblokkeerd.
  4. Tik rechtsonder op Maken Maken.
  5. Voeg een website of domein toe.
  6. Tik linksboven op Sluiten Sluiten.

Opmerking: Je kunt deze instelling ook beheren door naar families.google.com te gaan en op de naam van je kind te klikken.

Rechten van websites wijzigen

Je kunt bepalen of je kind siterechten mag verlenen aan websites die het bezoekt, bijvoorbeeld toestemming geven om de locatie of de camera te gebruiken of om meldingen weer te geven.

1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer de naam van je kind.
  3. Ga naar de kaart 'Instellingen' en tik op Instellingen beheren en dan Filters in Google Chrome en dan Chrome-dashboard.
  4. Schakel 'Rechten voor sites en apps' in of uit.

Opmerking: Je kunt deze instelling ook beheren door het Chrome dashboard te openen en op de naam van je kind te klikken.

Als 'Rechten voor sites en apps' is uitgeschakeld, kunnen kinderen geen rechten aan websites verlenen. Maar de rechten die ze al hebben verleend, blijven nog steeds van kracht.

Wijzigingen in gezinsinstellingen voorkomen
Je kunt een toegangscode voor ouders gebruiken om te voorkomen dat je kind het toezicht zonder je toestemming verwijdert.

De Chrome-geschiedenis van je kind bekijken of verwijderen

Chrome-geschiedenis bekijken

Belangrijk: Als je toezicht hebt toegevoegd aan het al bestaande Google-account van je kind, heb je hierbij de hulp van je kind nodig.

1. Open Chrome Chrome op de Chromebook van je kind.
  2. Selecteer rechtsboven Meer Meer en dan Geschiedenis. Op deze pagina wordt de recente Chrome-geschiedenis van je kind weergegeven.
Chrome-geschiedenis en -gegevens wissen

Browsegeschiedenis

1. Open de Family Link-app Family Link.
  2. Selecteer de naam van je kind.
  3. Ga naar de kaart 'Instellingen' en tik op Instellingen beheren en dan Filters in Google Chrome en dan Chrome-dashboard.
  4. Tik in het gedeelte Geschiedenis op Geschiedenis wissen.

Opmerking: Er kan een ander type browsegeschiedenis voor het Google-account van je kind zijn opgeslagen op myactivity.google.com.

Browsegegevens

Je kunt de browsegegevens van je kind wissen, zoals cookies, opgeslagen wachtwoorden en formuliergegevens voor automatisch aanvullen.

Als je een gegevenstype dat wordt gesynchroniseerd verwijdert van je computer, wordt dit type gegevens overal verwijderd waar het wordt gesynchroniseerd, dus ook op andere apparaten en uit je Google-account.

Belangrijk: Als je toezicht hebt toegevoegd aan het al bestaande Google-account van je kind, heb je hierbij de hulp van je kind nodig.

1. Open Chrome Chrome op de Chromebook van je kind.
  2. Klik rechtsboven op Meer Meer.
  3. Klik op Meer hulpprogramma's en dan Browsegegevens wissen.
  4. Kies een periode, zoals Afgelopen uur of Alles.
  5. Selecteer de typen gegevens die je wilt verwijderen.
  6. Klik op Gegevens wissen.