Lapsen tilin hallinnointi Chromebookilla

Kun hallinnoit lapsesi Google-tiliä Family Linkin avulla, voit antaa lapsen kirjautua joihinkin Googlen palveluihin omalla Chromebookillaan. Family Link ‑sovelluksen avulla voit myös esimerkiksi valita, mitä verkkosivustoja lapsesi voi käyttää Chromella, ja valvoa lapsesi sovellusten käyttöä.

Järjestelmävaatimukset

Voit käyttää Family Linkiä Chromebookilla, jonka ChromeOS-versio on 71 tai uudempi. Lue lisää Chromebookin käyttöjärjestelmän päivittämisestä.

Chromebookin ja lapsen Google-tilin toiminta

Kun lapsi on kirjautunut Google-tililleen Chromebookilla, hänen käyttäjäkokemuksensa on samankaltainen kuin aikuisella. Saatavilla olevia ominaisuuksia saatetaan silloin tällöin päivittää, mutta eroavaisuuksia ovat esimerkiksi:

• Lapsi ei voi selata yksityisesti.
  • Voit valita sivustot, joilla lapsi voi käydä, ja rajoittaa lapsen oikeutta antaa lupia sivustoille.
  • Voit määrittää Chromen estämään useimmat seksuaalista ja väkivaltaista sisältöä sisältävät sivustot.
  • Lapsen Google-toimintojen hallinta saattaa antaa Googlelle pääsyn Chromen selaushistoriaan ja sivustojen käyttötietoihin, joiden perusteella lapsen käyttäjäkokemusta personoidaan Googlen tuotteissa ja palveluissa. Näitä tietoja ei kuitenkaan käytetä mainosten personoimiseen alle 13-vuotiaille tai maassasi sovellettavaa ikää nuoremmille lapsille.

Tärkeää: Google Workspace for Education ‑järjestelmänvalvojat päättävät, mihin Googlen palveluihin käyttäjät pääsevät Google Workspace for Education ‑koulutileillä ja koulusta saaduilla Chromebookeilla. Mukana voi olla ominaisuuksia tai palveluja, joita lapsi ei aiemmin päässyt käyttämään Family Linkin kautta valvotulla tilillään. Lue lisää koulutilin lisäämisestä toissijaiseksi tiliksi.

Lapsen Google-tilin lisääminen

Uusi Chromebook tai Chromebook, jonka tehdasasetukset on palautettu
  1. Määritä Chromebook.
  2. Lisää lapsesi Google-tili Chromebookiin.

Tärkeää: Kun lapsi on kirjautuneena Chromebookiin, uusien käyttäjien lisäämiseen tarvitaan vanhemman salasana.

Valmiiksi määritetty Chromebook
  1. Lisää lapsen Google-tili Chromebookiin.
  2. Suositus: Jos oma (eli vanhemman) tilisi on Chromebookin omistajatili, poista Guest Mode käytöstä ja määritä, kuka voi kirjautua lapsen Chromebookiin. Jos sallit Guest Moden tai uusien käyttäjien lisäämisen, lapsesi voi ehkä käyttää Chromebookia ilman, että Family Link ‑asetukset ovat voimassa.

Lapsen Google-tilin poistaminen

1. Valitse Chromebookin kirjautumisnäytöltä profiili, jonka haluat poistaa.
  2. Valitse profiilin nimen vierestä alanuoli .
  3. Valitse Poista tämä käyttäjä.
  4. Valitse avautuvasta ikkunasta Poista tämä käyttäjä.

Tärkeää: Jos poistat lapsesi tilin ennen kuin poistat profiilin Chromebookista, sinun on ehkä palautettava Chromebookin tehdasasetukset. Palauta tehdasasetukset painamalla pitkään Ctrl + Alt + vaihto + r.

Lapsen Chromebook-käyttökokemuksen hallinnointi

Lapsen sovellusten estäminen ja salliminen

Voit valita, mitä sovelluksia lapsesi voi käyttää Chromebookilla ja mitä lupia lapsesi antaa sovelluksille.

Lapsen Chrome-selailun valvominen
  1. Avaa Family Link ‑sovellus Family Link.
  2. Valitse lapsi.
  3. Valitse Asetukset ja sitten Sisältörajoitukset ja sitten Google Chrome.
  4. Valitse perheellesi sopiva asetus:
    • Salli kaikki sivustot: Lapsi voi käydä kaikilla paitsi estämilläsi sivustoilla.
    • Pyri estämään aikuisille tarkoitetut sivustot: Yksikään suodatin ei ole täydellinen, mutta tämän pitäisi auttaa piilottamaan avoimen seksuaaliset ja väkivaltaiset sivustot.
    • Salli vain hyväksytyt sivustot: Lapsi voi käydä vain sallimillasi sivustoilla.

Vinkki: Voit muokata asetusta myös klikkaamalla lapsen nimeä osoitteessa g.co/YourFamily.

Yksittäisten sivustojen estäminen tai salliminen

Jos estät sivuston, lapsi voi kysyä vanhemmilta lupaa kyseisellä sivustolla käyntiin. Saat Family Link ‑sovellukseen ilmoituksen, jossa voit hyväksyä tai hylätä pyynnön.

• Verkkosivustot: Jos estät tai sallit tietyn verkkosivuston, kuten www.google.comin, asetusta ei käytetä sivustoilla, jotka alkavat tai päättyvät eri tavalla, kuten www.google.co.uk tai get.google.com/tips.
  • Verkkotunnukset: Jos estät tai sallit koko verkkotunnuksen, kuten googlen, asetusta käytetään myös sivustoilla, jotka alkavat tai päättyvät eri tavalla, kuten google.com ja images.google.fr.

Sivuston estäminen tai salliminen

Voit valita, millä sivustoilla lapsi voi käydä ja mitkä sivustot estetään.

1. Avaa Family Link ‑sovellus Family Link.
  2. Valitse lapsi.
  3. Valitse Asetukset ja sitten Sisältörajoitukset ja sitten Google Chrome ja sitten Hyväksytyt sivustot tai Estetyt sivustot.
  4. Lisää sivusto tai verkkotunnus.
  5. Valitse vasemmasta yläkulmasta Tallenna.

Vinkki: Voit muokata asetusta myös klikkaamalla lapsen nimeä osoitteessa g.co/YourFamily.

Verkkosivujen lupa-asetusten muuttaminen

Voit valita, saako lapsesi antaa esimerkiksi sijaintia, kameraa tai ilmoituksia koskevia sivustolupia verkkosivustoille, joilla hän käy. Lue lisää sivustojen luvista.

1. Avaa Family Link ‑sovellus Family Link.
  2. Valitse lapsi.
  3. Valitse Asetukset ja sitten Sisältörajoitukset ja sitten Google Chrome ja sitten Lisäasetukset.
  4. Laita Sivustojen, sovellusten ja laajennusten käyttöoikeudet päälle tai pois päältä.

Vinkki: Voit muuttaa tätä asetusta myös klikkaamalla lapsesi nimeä Chromen hallintapaneelissa.

Kun "Sivustojen, sovellusten ja laajennusten käyttöoikeudet" ‐asetus on poissa päältä, lapsi ei voi antaa lupia sivustoille. Aiemmin annetut luvat ovat kuitenkin edelleen voimassa.

Perheasetusten muutosten estäminen
Vanhemman käyttökoodilla voit estää lasta poistamasta valvontaa ilman suostumustasi.

Lapsen Chrome-historian katsominen tai poistaminen

Chrome-historian katsominen

Tärkeää: Jos lisäsit valvonnan lapsen aiemmin luodulle Google-tilille, tarvitset tähän lapsesi apua.

1. Avaa Chrome Chrome lapsen Chromebookilla.
  2. Valitse oikeasta yläkulmasta Lisää Lisää ja sitten Historia. Tämä sivu näyttää lapsen viimeaikaisen Chrome-historian.
Chrome-historian ja ‑tietojen poistaminen

Lapsi voi muokata Chrome-historiaansa. Lue lisää Chromen selaushistorian katsomisesta ja poistamisesta.

Selaushistoria

1. Avaa Family Link ‑sovellus Family Link.
  2. Valitse lapsi.
  3. Valitse Asetukset ja sitten Sisältörajoitukset ja sitten Google Chrome ja sitten Lisäasetukset.
  4. Valitse Historia-kohdasta Tyhjennä historia.

Vinkki: Lapsen Google-tilillä saattaa olla tallennettuna muunlaista selaushistoriaa osoitteessa myactivity.google.com.

Selaustiedot

Voit poistaa lapsen selaustiedot, kuten evästeet, salasanat ja automaattisesti täytetyt lomaketiedot.

Jos poistat synkronoitaviksi valittuja tietoja tietokoneeltasi, poisto vaikuttaa myös muihin synkronointikohteisiin. Data poistetaan myös muilta laitteiltasi ja Google-tililtäsi.

Tärkeää: Jos lisäsit valvonnan lapsen aiemmin luodulle Google-tilille, tarvitset tähän lapsesi apua.

1. Avaa Chrome Chrome lapsen Chromebookilla.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää.
  3. Valitse Lisää työkaluja ja sitten Poista selaustiedot.
  4. Valitse ajanjakso, kuten viimeinen tunti tai koko historia.
  5. Valitse ne tietotyypit, jotka haluat poistaa.
  6. Valitse Poista tiedot.