Byta till Chromebook

Den här guiden hjälper dig att komma igång med din nya Chromebook. Här hittar du också länkar till resurser med mer information.

1. Förberedelser inför bytet

På den gamla datorn:

Skaffa ett Google-konto

Med ett Google-konto får du tillgång till alla Googles tjänster på internet, inklusive Gmail, Google Kalender och Google Drive.

• Om du inte har något Google-konto skapar du ett.
  • Om du redan har ett Google-konto är det bara att sätta igång.
Säkerhetskopiera bokmärken, appar och tillägg

Om du använder webbläsaren Chrome på din gamla dator kan du logga in i Chrome och spara bokmärken, appar och tillägg i ditt Google-konto.

Inställningarna visas då automatiskt när du loggar in med samma konto på din Chromebook.

Säkerhetskopiera dina filer

Alternativ 1: Spara dina filer på Google Drive

Ladda upp dina filer till Google Drive så att du kan visa och öppna dem på webben med din nya Chromebook eller någon annan dator. Läs mer om hur du säkerhetskopierar och synkroniserar filer med Google Drive.

Du kan även ladda upp filer till andra molntjänster, till exempel Box eller SMB.

Alternativ 2: Spara dina filer på en lagringsenhet

Du kan säkerhetskopiera dina filer på en kompatibel lagringsenhet, till exempel ett USB-minne eller en extern hårddisk. Läs mer om vilka lagringsenheter som är kompatibla med Chromebook.

2. Konfigurera din nya Chromebook

På Chromebook:

Logga in på Chromebook
  1. Starta Chromebook.
  2. Logga in med ditt Google-konto.
  3. Konfigurera Chromebook genom att följa anvisningarna på skärmen.

När du är klar finns Google-kontots bild och alla dina inställningar, bokmärken och tillägg från Chrome på din Chromebook.

Hitta dina filer

Välj samma alternativ som du använde när du säkerhetskopierade dina filer:

Alternativ 1: Hitta dina filer på Google Drive

1. Välj översikten Översikt i skärmens ena hörn följt av uppåtpilen uppåtpil.
  2. Välj Filer Appen Filer.
  3. Välj Google Drive i den vänstra kolumnen följt av Datorer
  4. Efter en liten stund visas filerna.

Om du har använt en annan molnlagringstjänst kan du hitta dina filer med hjälp av appen Filer (för vissa tjänster) eller genom att öppna tjänstens webbplats i Chrome.

Alternativ 2: Hitta dina foton på Google Foto

1. Välj översikten Översikt i skärmens ena hörn följt av uppåtpilen uppåtpil.
  2. Välj Google Foto Foto.
  3. Efter en liten stund visas fotona.

Alternativ 3: Hitta dina filer på lagringsenheten

1. Anslut lagringsenheten till Chromebook.
  2. Välj översikten Översikt i skärmens ena hörn följt av uppåtpilen uppåtpil.
  3. Välj Filer Appen Filer.
  4. Välj lagringsenhetens namn i den vänstra kolumnen.
  5. Om du vill spara filer på lagringsenheten på Chromebook markerar du dem på lagringsenheten och drar dem till Mina filer i den vänstra kolumnen.

Tips!

Konfigurera skrivaren

Läs mer om hur du konfigurerar en skrivare på Chromebook.

Du kan även ansluta skrivaren till Google Cloud Print. Om du inte har någon molnanpassad skrivare behöver du både den gamla datorn och din nya Chromebook när du gör detta.

3. Få ut så mycket som möjligt av Chromebook

Hitta appar för vanliga uppgifter

På Chromebook körs webbappar i stället för vanlig programvara som används på andra datorer. I stället för att skapa dokument med till exempel Microsoft Office kan du skapa och dela filer online med Google Dokument och Drive. Läs mer förslag på appar som du kan använda för vanliga uppgifter.

Du hittar appar som du kan ladda ned i Chrome Web Store.

Anpassa Chromebook Arbeta offline

Om du inte är ansluten till internet går det ändå att använda Chromebook med appar som Gmail Offline och Google Dokument.

Läs mer om hur du använder Chromebook offline och hur du laddar ned offlineappar på Chrome Web Store.

Bonus: Titta på en video om att byta till Chromebook (2:19)

Byta till Chromebook