Diagnostische gegevens gebruiken om je probleem op te lossen

Je kunt de app Diagnostische gegevens gebruiken om te checken of er hardware- en verbindingsproblemen zijn op je Chromebook, zoals problemen met de batterij, CPU, het geheugen of wifi.

Diagnostische gegevens openen

Belangrijk: Diagnostische gegevens is alleen beschikbaar op Chrome OS-apparaten met versie 90 of hoger. Meer informatie over hoe je het besturingssysteem van je Chromebook updatet

1. Selecteer rechtsonder de tijd en dan Instellingen .
  2. Selecteer Over ChromeOS en dan Diagnostische gegevens.
Tip: Als je Diagnostische gegevens wilt vinden via de Launcher van je Chromebook, druk je op de Launcher-toets op je toetsenbord of selecteer je de Launcher-knop linksonder op het scherm en typ je Diagnostics in de zoekbalk.

Meer informatie over categorieën in Diagnostische gegevens

Batterij
Hier vind je informatie over de batterij, zoals de status, het aantal cycli en de elektrische stroom.

Meer informatie over de ontlaadtest

Met deze test kun je meten hoe snel de batterij van je Chromebook oplaadt en ontlaadt binnen een vaste periode.
Connectiviteit
Hier vind je informatie over de status van je internetverbinding. Via de app kun je problemen met mobiele, wifi- en ethernetverbindingen vinden. Als je de app opent, worden er automatisch tests uitgevoerd voor je standaard verbindingsmethode.
Tip: Selecteer IP-configuratie Pijl-omlaag voor meer informatie over je IP-gegevens. Selecteer Testgegevens opslaan  om een tekstbestand met de resultaten op te slaan.

Verbindingsproblemen oplossen

CPU
Belangrijk: CPU-tests kunnen veel van het apparaat vragen en normaal gebruik moeilijk maken. Je apparaat kan langzaam werken en het kan lang duren voordat tests zijn uitgevoerd.
Met CPU-tests kun je informatie vinden over je CPU-verbruik, het huidige gebruik, de temperatuur en de snelheid.

Het CPU-diagram gebruiken

Het CPU-diagram is een diagram waarin het CPU-gebruik van je Chromebook wordt bijgehouden. Zo kun je prestatieproblemen oplossen en vaststellen welke apps de meeste CPU-resources gebruiken.

Meer informatie over CPU- en geheugentests

• De stresstest bootst intensieve gebruikssituaties na die veel van de CPU vragen.
  • De cachegeheugentest meet de betrouwbaarheid van het cachegeheugen.
  • De nauwkeurigheidstest voor zwevende komma's voert herhaaldelijk bewerkingen voor zwevende komma's uit op vooraf ingestelde waarden om de nauwkeurigheid te checken.
  • Met de zoektest voor priemgetallen wordt je CPU-berekening van complexe priemgetallen gecheckt.
Tip: Als je Chromebook niet goed presteert bij een of meer van deze tests, kan dit duiden op een fout met de CPU of onvoldoende apparaatkoeling. Neem contact op met de fabrikant van je Chromebook voor meer hulp.
Geheugen
De geheugentest meet het systeemgeheugen.
Toetsenbord
  1. Open Instellingen op je computer.
  2. Typ diagnostische gegevens in de zoekbalk.
  3. Selecteer in het dropdownmenu de optie Diagnostische gegevens en dan Invoer en dan Het interne toetsenbord.
  4. Selecteer Test.
  5. Volg de instructies op het scherm.

Tips:

• Zorg dat je in hetzelfde venster blijft tijdens de test. Als je het venster verlaat, krijg je het volgende bericht: Toetsen worden niet getest als je een ander venster gebruikt. De test kan pas doorgaan als je terugkeert.
  • Als je problemen blijft ondervinden, neem je contact op met de fabrikant van je Chromebook.