Använda tangentbordet på Chromebook

Bortsett från några små skillnader fungerar tangentbordet på Chromebook som ett vanligt tangentbord.

Unika tangenter på tangentbordet på Chromebook

Tangenterna som är unika för Chromebook sitter vanligtvis i den översta raden på tangentbordet. Från vänster till höger:

eller   Söktangenten eller översiktstangenten används för att söka, visa appar och interagera med Google Assistent.
Du aktiverar och inaktiverar Caps Lock genom att trycka på Alt + Sök . Alternativt på Alt + Översikt
Gå till föregående sida
Gå till nästa sida
Uppdatera den aktuella sidan
Låt sidan täcka hela skärmen
Visa alla öppna fönster
Ta en skärmdump
Minska skärmens ljusstyrka
Öka skärmens ljusstyrka
 Aktivera elektronisk sekretesskärm
Minska ljusstyrkan på tangentbordets bakgrundsbelysning
Öka ljusstyrkan på tangentbordets bakgrundsbelysning
Spola tillbaka till senaste låten
Spela upp/pausa
Hoppa till nästa låt
Stäng av ljudet
Sänk volymen
Höj volymen

Tips! Om du använder ett Windows-tangentbord med Chromebook fungerar Windows-tangenten mellan Ctrl och Alt som söktangent  eller översiktstangent .

Ändra tangentbordsinställningarna

Ändra hur Ctrl, Alt och sök- eller översiktstangenten fungerar

Du kan till exempel få sök- eller översiktstangenten att fungera som en Caps Lock-tangent.

1. Logga in på Chromebook om du inte redan har gjort det.
  2. Välj klockan nere till höger. Eller tryck på Alt + Skift + s.
  3. Välj Inställningar .
  4. Välj Tangentbord under Enhet.
  5. Ändra hur tangenterna fungerar med menyerna.
Lägga till ord i ordlistan

Så här lägger du till ett ord i ordlistan:

1. Högerklicka på ordet.
    • Tips! Du kan även trycka på Sök+ Skift + Höj volymen  . Alternativt på Översikt   + Skift + Höj volymen .
  2. Välj Lägg till i ordlistan

Så här lägger du till flera ord i ordlistan:

1. Logga in på Chromebook om du inte redan har gjort det.
  2. Välj klockan nere till höger. Eller tryck på Alt + Skift + s.
  3. Välj Inställningar .
  4. Välj Tangentbord under Enhet följt av Ändra språk- och inmatningsinställningar.
  5. Välj Ny flik bredvid önskat tangentbord under Inmatningsmetod.
    • Fliken Tangentbordsinställningar öppnas.
  6. Välj Redigera poster i ordlista nere till vänster.
  7. Skriv ett ord i fältet Lägg till ett nytt ord och välj Lägg till ord.
  8. Om du vill ta bort ett ord från ordlistan väljer du X:et bredvid det.
Rätta ord automatiskt

Så här aktiverar du automatisk korrigering eller stavningskontroll:

1. Logga in på Chromebook om du inte redan har gjort det.
  2. Välj klockan nere till höger. Eller tryck på Alt + Skift + s.
  3. Välj Inställningar .
  4. Välj Tangentbord under Enhet följt av Ändra språk- och inmatningsinställningar.
  5. Välj Inmatningsmetod.
  6. Välj Ny flik bredvid tangentbordet du använder.
  7. Välj vad som ska rättas automatiskt under Autokorrigering. Tips! Välj Hög om du vill få fler korrigeringar medan du skriver.

Viktigt! Om du använder flera tangentbordsspråk måste du aktivera autokorrigering för vart och ett av dem. Alla tangentbord har inte autokorrigering.

Visa ordförslag medan du skriver

Obs! Ordförslag fungerar bara i Gmail för närvarande.

1. Logga in på Chromebook om du inte redan har gjort det.
  2. Välj klockan nere till höger. Eller tryck på Alt + Skift + s.
  3. Välj Inställningar .
  4. Välj Tangentbord under Enhet följt av Ändra språk- och inmatningsinställningar.
  5. Välj Inmatningsmetod.
  6. Välj Ny flik bredvid tangentbordet du använder.
  7. Välj Måttlig eller Hög bredvid Autokorrigering.
  8. Markera kryssrutan bredvid Aktivera förslag för nästa ord.

Lägga till eller inaktivera emojiförslag

När du skriver vissa ord som ”wow” eller ”haha” föreslår Chromebook emojis för att förbättra din text. Om du använder en egen Chromebook är emojiförslag aktiverade som standard.

Viktigt! Om du använder en Chromebook som har konfigurerats av och hanteras av en skola, ett företag eller en annan grupp är emojiförslag avstängda som standard.

Använda emojiförslag

1. När du skriver meddelanden på vissa webbplatser eller i vissa appar, till exempel Google Chat, kan ett emojiförslag visas.
  2. Navigera bland emojialternativen genom att trycka på uppåtpilen eller nedåtpilen på tangentbordet.
  3. Välj en emoji genom att trycka på Retur på tangentbordet.
Tips! Om du använder surfplatteläget får du förslag på emojis i fältet för virtuellt tangentbord på Chromebook.

Inaktivera emojiförslag

1. Välj klockan nere till höger.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Avancerat på panelen till vänster följt av Språk och inmatning.
  4. Välj Förslag.
  5. Stäng av Emojiförslag.

Använda eller inaktivera förslag med personliga uppgifter

Lägga till förslag med personliga uppgifter

Du kan snabbt ange personliga uppgifter som ditt telefonnummer eller din adress med hjälp av förslag.

1. Type a key phrase, like "my phone number is" or "my address is." Your suggested info will appear.
  2. To add your personal info, select the suggestion. You can also press the Down arrow key + Enter.

Uppdatera förslag med personliga uppgifter

1. Välj klockan nere till höger.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Avancerat på panelen till vänster följt av Språk och inmatning.
  4. Välj Förslag.
  5. Välj Hantera personliga uppgifter.
  6. Välj ett alternativ:
    • Om du vill lägga till personliga kontaktuppgifter väljer du Lägg till bredvid Adresser.
    • Om du vill redigera dina personliga kontaktuppgifter väljer du Mer  följt av Redigera.
  7. Fyll i uppgifterna i rutan som visas.

Inaktivera förslag med personliga uppgifter

1. Välj klockan nere till höger.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Avancerat på panelen till vänster följt av Språk och inmatning.
  4. Välj Förslag.
  5. Inaktivera Personuppgiftsförslag.

Åtgärda problem med tangentbordet

Om tangenterna för volym eller ljusstyrka inte fungerar kan det vara så att du redan har ökat eller minskat inställningen så mycket som går.

Om knapparna bakåt eller framåt inte fungerar kontrollerar du om samma ikoner i ett webbläsarfönster är nedtonade. Om till exempel bakåtknappen är nedtonad på en webbsida innebär det att webbläsaren inte kan avgöra vilken sida den ska gå tillbaka till.

Om det uppstår andra problem med tangentbordet testar du följande:

1. Stäng av Chromebook och starta den igen.
  2. Använd tangenterna när du surfar som gäst. Om tangenterna fungerar då tar du bort kontot där problemet uppstår från Chromebook och lägger till det igen.
  3. Gör en maskinvaruåterställning på Chromebook.
  4. Om det blir problem med ägarkontot återställer du standardinställningarna på Chromebook.

Om problemen kvarstår när du har testat dessa steg kontaktar du Chromebook-tillverkaren.

Göra mer med tangentbordet