Chromebookin näppäimistön käyttäminen

Chromebookin näppäimistö toimii samoin kuin tavallinen näppäimistö, muutama pientä eroa lukuun ottamatta.

Chromebookin erityisnäppäimet

Chromebookin erityisnäppäimet on yleensä sijoitettu näppäimistön ylimmälle riville vasemmalta oikealle lukien.

tai Haku- tai käynnistysohjelmanäppäimellä voit hakea, tuoda esille sovelluksiasi ja käyttää Google Assistantia.
Voit laittaa Caps Lockin päälle tai pois päältä painamalla Alt + Haku . Voit myös painaa Alt + Käynnistysohjelma .
Siirry edelliselle sivulle
Siirry seuraavalle sivulle
Päivitä nykyinen sivu
Avaa sivu koko näytöllä
Näytä kaikki avoimet ikkunat
Ota kuvakaappaus
Vähennä näytön kirkkautta
Lisää näytön kirkkautta
Laita elektroninen yksityinen näkyvyys päälle
Vähennä näppäimistön taustavalon kirkkautta
Lisää näppäimistön taustavalon kirkkautta
Palaa edelliseen ääniraitaan
Toista/keskeytä
Siirry seuraavaan ääniraitaan
Laita ääni pois päältä
Vähennä äänenvoimakkuutta
Lisää äänenvoimakkuutta

Vinkki: Jos käytät Chromebookia Windows-näppäimistöllä, Ctrl- ja Alt-näppäinten välissä oleva Windows-näppäin toimii hakunäppäimenä tai käynnistysohjelmanäppäimenä .

Näppäimistön asetusten muuttaminen

Ctrl-, Alt-, haku- ja käynnistysohjelmanäppäimien toimintojen muuttaminen

Voit esimerkiksi määrittää haku- tai käynnistysohjelmanäppäimen toimimaan Caps Lockina.

1. Kirjaudu Chromebookiin, jos et ole jo kirjautuneena.
  2. Valitse kellonaika oikeasta alakulmasta.
  3. Valitse Asetukset .
  4. Valitse "Laite"-osiosta Näppäimistö.
  5. Valitse kohdan “Sisäänrakennettu näppäimistö" alta Määritä näppäimet uudelleen.
  6. Valitse “Sisäänrakennettu näppäimistö" ‑kohdan alla olevista näppäimistä toiminto, jonka haluat näppäimen tekevän.

Alt + näppäin ‑toiminto

Voit määrittää, miten kakkospainikkeella klikataan kosketuslevyllä ja näppäimistöllä. Toiminto voi olla joko Alt + klikkaus, Haku + klikkaus tai pois päältä.

Voit myös määrittää korkeintaan kuusi toimintoa (Insert, Delete, Home, End, Page up ja Page Down) ja valita näppäimet, joilla toiminnot tehdään.

Vinkki: Saat ilmoituksen, jos kakkospainikkeen klikkauksen tai kuuden näppäinjoukon toiminnon simuloinnin pikanäppäin eroaa nykyisestä asetusten pikanäppäimestä. Tämä ilmoitus näyttää aiemman pikanäppäimen päivittymisen uuteen pikanäppäimeen "Muokkaa pikanäppäintä"‑ ja "Lue lisää"‑näppäimistä.

Sanojen lisääminen sanakirjaan

Näin lisäät sanoja sanakirjaan:

1. Klikkaa sanaa hiiren kakkospainikkeella.
    • Vinkki: Voit myös painaa Haku + Vaihto + äänenvoimakkuuden lisäyspainike tai Käynnistysohjelma + Vaihto + äänenvoimakkuuden lisäyspainike .
  2. Valitse Lisää sanakirjaan.

Näin lisäät useita sanoja sanakirjaasi:

1. Kirjaudu Chromebookiin, jos et ole jo kirjautuneena.
  2. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta. Voit myös painaa Alt + Vaihto + S.
  3. Valitse Asetukset .
  4. Valitse Laite-osiosta Näppäimistö ja sitten Vaihda kielen ja syöttötavan asetuksia.
  5. Valitse Syöttötapa-osiosta ensisijaisen näppäimistön kohdalta Uusi välilehti .
    • "Näppäimistön asetukset" ‑välilehti avautuu.
  6. Valitse vasemmasta alareunasta Muokkaa sanakirjan tietueita ‑painike.
  7. Syötä sana "Lisää uusi sana" ‑kenttään ja valitse Lisää sana.
  8. Voit poistaa sanakirjassa olevan sanan valitsemalla sen kohdalta X.
Sanojen automaattinen korjaus

Automaattinen korjaus on oletuksena päällä näyttönäppäimistöillä ja latinalaisia aakkosia käyttävillä kielillä. Sitä voi käyttää sekä fyysisillä näppäimistöillä että näyttönäppäimistöillä.

Jos automaattinen korjaus ei ole päällä, tee näin:

1. Kirjaudu Chromebookiin, jos et ole jo kirjautuneena.
  2. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta. Voit myös painaa Alt + Vaihto + S.
  3. Valitse Asetukset . Tee jompikumpi seuraavista:
    • Valitse Laite-kohdasta Näppäimistö ja sitten Muuta syöttöasetuksia.
    • Valitse Lisäasetukset-kohdasta Kielet ja syötteet ja sitten Syötteet ja näppäimistöt.
  4. Valitse Syöttötapa.
  5. Valitse käyttöön otetun näppäimistösi kohdalta oikea nuoli .
  6. Näin laitat automaattisen korjauksen päälle:
    • Fyysinen näppäimistö: Laita Automaattinen korjaus päälle "Fyysinen näppäimistö" ‐kohdasta.
    • Näyttönäppäimistö: Laita Automaattinen korjaus päälle "Näyttönäppäimistö"-kohdasta.

Vinkki: Jos käytössä on useampi näppäimistön kieli, automaattinen korjaus on laitettava päälle jokaiselle kielelle erikseen. Ominaisuus ei ole käytettävissä kaikilla näppäimistöillä.

Automaattisen korjauksen laittaminen pois päältä

Näin laitat automaattisen korjauksen pois päältä:

1. Kirjaudu Chromebookiin, jos et ole jo kirjautuneena.
  2. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta. Voit myös painaa Alt + Vaihto + S.
  3. Valitse Asetukset . Tee jompikumpi seuraavista:
    • Valitse Laite-kohdasta Näppäimistö ja sitten Muuta syöttöasetuksia.
    • Valitse Lisäasetukset-kohdasta Kielet ja syötteet ja sitten Syötteet ja näppäimistöt.
  4. Valitse Syöttötapa.
  5. Valitse käyttöön otetun näppäimistösi kohdalta oikea nuoli .
  6. Näin laitat automaattisen korjauksen pois päältä:
    • Fyysinen näppäimistö: Laita Automaattinen korjaus pois päältä "Fyysinen näppäimistö" ‐kohdasta.
    • Näyttönäppäimistö: Laita Automaattinen korjaus pois päältä "Näyttönäppäimistö"-kohdasta.
Sanaehdotukset kirjoittaessa

Tärkeää: Tällä hetkellä ennakointi toimii vain Gmailissa.

1. Kirjaudu Chromebookiin, jos et ole jo kirjautuneena.
  2. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta. Voit myös painaa Alt + Vaihto + S.
  3. Valitse Asetukset .
  4. Valitse Laite-kohdasta Näppäimistö ja sitten Vaihda kielen ja syöttötavan asetuksia.
  5. Valitse Syöttötapa.
  6. Valitse käyttöön otetun näppäimistösi kohdalta Uusi välilehti .
  7. Valitse "Automaattinen korjaus" ‑kohdan asetukseksi Maltillinen tai Voimakas.
  8. Valitse ruutu Ota seuraavan sanan ennakointi käyttöön.

Emojiehdotusten lisääminen tai laittaminen pois päältä

Kun kirjoitat tiettyjä sanoja, esim. "wow" tai "haha", Chromebook ehdottaa emojeita tekstin tueksi. Henkilökohtaisilla Chromebookeilla emojiehdotukset ovat oletuksena päällä.

Tärkeää: Jos Chromebookisi on koulun, yrityksen tai muun ryhmän ylläpitämä, emojiehdotukset ovat oletuksena poissa päältä.

Emojiehdotusten käyttö

1. Kun kirjoitat viestiä joillakin sivustoilla tai sovelluksissa, esim. Google Chatissa, saatat nähdä emojiehdotuksia.
  2. Voit siirtyä emojivaihtoehdosta toiseen painamalla näppäimistöltä ylänuolta tai alanuolta.
  3. Valitse emoji painamalla näppäimistöltä Enter.
Vinkki: Jos käytät tablettitilaa, Chromebookin näyttönäppäimistö ehdottaa emojeita virtuaalisen näppäimistön ehdotuspalkissa.

Emojiehdotusten laittaminen pois päältä

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse vasemmasta paneelista Lisäasetukset ja sitten Kielet ja syöte.
  4. Valitse Ehdotukset.
  5. Laita Emojiehdotukset pois päältä.

Henkilötietoehdotusten laittaminen päälle tai pois päältä

Henkilötietoehdotusten lisääminen

Ehdotusten avulla voit lisätä nopeasti henkilötietoja, esim. puhelinnumeron tai osoitteen.

1. Type a key phrase, like "my phone number is" or "my address is." Your suggested info will appear.
  2. To add your personal info, select the suggestion. You can also press the Down arrow key + Enter.

Henkilötietoehdotusten päivittäminen

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse vasemmasta paneelista Lisäasetukset ja sitten Kielet ja syöte.
  4. Valitse Ehdotukset.
  5. Valitse Ylläpidä henkilötietoja.
  6. Valitse vaihtoehto:
    • Jos haluat lisätä omat yhteystiedot, valitse Osoitteet-kohdan vierestä Lisää.
    • Jos haluat muokata omia yhteystietoja, valitse Lisää  ja sitten Muokkaa.
  7. Lisää näkyviin tulevaan kenttään haluamasi tiedot.

Henkilötietoehdotusten laittaminen pois päältä

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse vasemmasta paneelista Lisäasetukset ja sitten Kielet ja syöte.
  4. Valitse Ehdotukset.
  5. Laita Henkilötietoehdotukset pois päältä.
RGB-näppäimistön värin muuttaminen

Voit tehdä pelikokemuksesta näköisesi valitsemalla värit näppäimistön taustavaloille.

Näppäimistön taustavalo

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse Personointi-kohdasta Aseta taustakuva ja tyyli.
  4. Valitse oma väri kohdasta "Näppäimistön taustavalo".

Vinkki: Näppäimistön oletusväri perustuu nykyiseen taustakuvaan.

Näppäimistön ongelmien korjaaminen

Jos äänenvoimakkuus- tai kirkkaus-näppäimet eivät toimi, olet voinut saavuttaa kyseisen asetuksen ylä- tai alarajan.

Jos edellinen- tai seuraava-painikkeet eivät toimi, tarkista, näkyvätkö samat kuvakkeet harmaina verkkoselaimessa. Jos esimerkiksi verkkosivun edellinen-painike näkyy harmaana, selaimen mielestä kyseisestä sivusta ei voi enää mennä taaksepäin historiassa.

Kokeile näitä keinoja, jos sinulla muita ongelmia näppäimistön kanssa:

1. Sammuta Chromebook ja käynnistä se sitten uudelleen.
  2. Kokeile käyttää näppäimiä vierastilassa. Jos näppäimet toimivat tässä tilassa, poista Chromebookilta ongelmia aiheuttanut tili ja lisää se sitten uudestaan.
  3. Tee Chromebookin laitekäynnistys.
  4. Jos omistajatilillä on ongelmia, palauta Chromebookin tehdasasetukset.

Jos ongelmasi ei ratkennut näillä vinkeillä, ota yhteyttä Chromebookisi valmistajaan.

Näppäimistön ongelmanratkaisu

1. Avaa tietokoneella Asetukset .
  2. Kirjoita hakukenttään diagnostiikka.
  3. Valitse avattavasta valikosta Diagnostiikka ja sitten Syöttötapa ja sitten Sisäinen näppäimistö.
  4. Valitse Testaa.
  5. Seuraa näytön ohjeita.

Vinkkejä:

• Muista pysyä samassa ikkunassa testauksen aikana. Jos poistut ikkunasta, näet viestin "Näppäimiä ei testata, kun käytät toista ikkunaa." Testi voi jatkua vasta kun palaat ikkunaan.
  • Jos ongelmat eivät ratkea, ota yhteyttä Chromebookin valmistajaan.

Näppäimistön lisätoimintoja