Chromebookin näppäimistön käyttäminen

Chromebookin näppäimistö toimii samoin kuin tavallinen näppäimistö, muutama pientä eroa lukuun ottamatta.

Chromebook-näppäimistön ainutlaatuiset näppäimet

Chromebookin ainutlaatuiset näppäimet on yleensä sijoitettu näppäimistön ylimmälle riville vasemmalta oikealle lukien.

tai   Haku- tai käynnistysohjelmanäppäimellä voit hakea, tuoda esille sovelluksiasi ja käyttää Google Assistantia.
Voit laittaa Caps Lockin päälle tai pois päältä painamalla Alt + Haku . Voit myös painaa Alt + Käynnistysohjelma
Siirry edelliselle sivulle
Siirry seuraavalle sivulle
Päivitä nykyinen sivu
Avaa sivu koko näytöllä
Näytä kaikki avoimet ikkunat
Ota kuvakaappaus
Vähennä ruudun kirkkautta
Lisää näytön kirkkautta
 Laita elektroninen yksityinen näkyvyys päälle
Vähennä näppäimistön taustavalon kirkkautta
Lisää näppäimistön taustavalon kirkkautta
Palaa edelliseen ääniraitaan
Toista/keskeytä
Siirry seuraavaan ääniraitaan
Laita ääni pois päältä
Vähennä äänenvoimakkuutta
Lisää äänenvoimakkuutta

Vinkki: Jos käytät Chromebookia Windows-näppäimistöllä, Ctrl- ja Alt-näppäimistöjen välissä oleva Windows-näppäin toimii hakunäppäimenä  tai käynnistysohjelmanäppäimenä .

Näppäimistön asetusten muuttaminen

Ctrl-, Alt-, haku- ja käynnistysohjelmanäppäimien toimintojen muuttaminen

Voit esimerkiksi määrittää haku- tai käynnistysohjelmanäppäimen toimimaan Caps Lockina.

1. Kirjaudu Chromebookiin, jos et ole jo kirjautuneena.
  2. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta. Voit myös painaa Alt + Vaihto + s.
  3. Valitse Asetukset .
  4. Valitse Laite-osiosta Näppäimistö.
  5. Vaihda näppäimien toimintoja valikkojen avulla.
Sanojen lisääminen sanakirjaan

Näin lisäät sanoja sanakirjaan:

1. Klikkaa sanaa hiiren kakkospainikkeella.
    • Vinkki: Voit myös painaa Haku   + Vaihto + äänenvoimakkuuden lisäyspainike  tai Käynnistysohjelma  + Vaihto äänenvoimakkuuden lisäyspainike .
  2. Valitse Lisää sanakirjaan

Näin lisäät useita sanoja sanakirjaasi:

1. Kirjaudu Chromebookiin, jos et ole jo kirjautuneena.
  2. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta. Voit myös painaa Alt + Vaihto + s.
  3. Valitse Asetukset .
  4. Valitse Laite-osiosta Näppäimistö ja sitten Vaihda kielen ja syöttötavan asetuksia.
  5. Valitse Syöttötapa-osiosta ensisijaisen näppäimistön kohdalta Uusi välilehti .
    • Näppäimistön asetukset ‑välilehti avautuu.
  6. Valitse vasemmasta alareunasta Muokkaa sanakirjan tietueita ‑painike.
  7. Syötä sana Lisää uusi sana ‑kenttään ja valitse Lisää sana.
  8. Voit poistaa sanakirjassa olevan sanan valitsemalla sen kohdalta X.
Sanojen automaattinen korjaus

Näin otat oikeinkirjoituksen tarkistuksen tai automaattisen korjauksen käyttöön:

1. Kirjaudu Chromebookiin, jos et ole jo kirjautuneena.
  2. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta. Voit myös painaa Alt + Vaihto + s.
  3. Valitse Asetukset .
  4. Valitse Laite-osiosta Näppäimistö ja sitten Vaihda kielen ja syöttötavan asetuksia.
  5. Valitse Syöttötapa.
  6. Valitse käyttöön otetun näppäimistösi kohdalta Uusi välilehti .
  7. Valitse haluamasi automaattisen korjauksen taso Automaattinen korjaus ‑kohdasta. Vinkki: Jos haluat enemmän korjauksia kirjoittaessasi, valitse Voimakas.

Tärkeää: Jos käytössä on useampi näppäimistön kieli, automaattinen korjaus on otettava käyttöön jokaiselle kielelle erikseen. Ominaisuus ei ole käytettävissä kaikilla näppäimistöillä.

Sanaehdotukset kirjoittaessa

Tärkeää: Tällä hetkellä ennakointi toimii vain Gmailissa.

1. Kirjaudu Chromebookiin, jos et ole jo kirjautuneena.
  2. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta. Voit myös painaa Alt + Vaihto + s.
  3. Valitse Asetukset .
  4. Valitse Laite-osiosta Näppäimistö ja sitten Vaihda kielen ja syöttötavan asetuksia.
  5. Valitse Syöttötapa.
  6. Valitse käyttöön otetun näppäimistösi kohdalta Uusi välilehti .
  7. Valitse Automaattinen korjaus ‑kohdan asetukseksi Maltillinen tai Voimakas.
  8. Valitse ruutu Ota seuraavan sanan ennakointi käyttöön.

Emojiehdotusten lisääminen tai laittaminen pois päältä

Kun kirjoitat tiettyjä sanoja, esim. "wow" tai "haha", Chromebook ehdottaa emojeita tekstin tueksi. Henkilökohtaisilla Chromebookeilla emojiehdotukset ovat oletuksena päällä.

Tärkeää: Jos Chromebookisi on koulun, yrityksen tai muun ryhmän ylläpitämä, emojiehdotukset ovat oletuksena poissa päältä.

Emojiehdotusten käyttö

1. Kun kirjoitat viestiä joillakin sivustoilla tai sovelluksissa, esim. Google Chatissa, saatat nähdä emojiehdotuksia.
  2. Voit siirtyä emojivaihtoehdosta toiseen painamalla näppäimistöltä ylänuolta tai alanuolta.
  3. Valitse emoji painamalla näppäimistöltä Enter.
Vinkki: Jos käytät tablettitilaa, Chromebookin näyttönäppäimistö ehdottaa emojeita virtuaalisen näppäimistön ehdotuspalkissa.

Emojiehdotusten laittaminen pois päältä

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse vasemmasta paneelista Lisäasetukset ja sitten Kielet ja syöte.
  4. Valitse Ehdotukset.
  5. Laita Emojiehdotukset pois päältä.

Henkilötietoehdotusten laittaminen päälle tai pois päältä

Henkilötietoehdotusten lisääminen

Ehdotusten avulla voit lisätä nopeasti henkilötietoja, esim. puhelinnumeron tai osoitteen.

1. Type a key phrase, like "my phone number is" or "my address is." Your suggested info will appear.
  2. To add your personal info, select the suggestion. You can also press the Down arrow key + Enter.

Henkilötietoehdotusten päivittäminen

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse vasemmasta paneelista Lisäasetukset ja sitten Kielet ja syöte.
  4. Valitse Ehdotukset.
  5. Valitse Ylläpidä henkilötietoja.
  6. Valitse vaihtoehto:
    • Jos haluat lisätä omat yhteystiedot, valitse Osoitteet-kohdan vierestä Lisää.
    • Jos haluat muokata omia yhteystietoja, valitse Lisää  ja sitten Muokkaa.
  7. Lisää näkyviin tulevaan kenttään haluamasi tiedot.

Henkilötietoehdotusten laittaminen pois päältä

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse vasemmasta paneelista Lisäasetukset ja sitten Kielet ja syöte.
  4. Valitse Ehdotukset.
  5. Laita Henkilötietoehdotukset pois päältä.

Näppäimistön ongelmien korjaaminen

Jos äänenvoimakkuus- tai kirkkaus-näppäimet eivät toimi, olet voinut saavuttaa kyseisen asetuksen ylä- tai alarajan.

Jos eteenpäin- tai taaksepäin-näppäimet eivät toimi, tarkista, näkyvätkö vastaavat kuvakkeet harmaina verkkoselaimen ikkunassa. Jos esimerkiksi verkkosivun edellinen-painike näkyy harmaana, selaimen mielestä sivulta ei voi enää mennä taaksepäin historiassa.

Kokeile näitä keinoja, jos sinulla muita ongelmia näppäimistön kanssa:

1. Sammuta Chromebook ja käynnistä se sitten uudelleen.
  2. Kokeile käyttää näppäimiä vierastilassa. Jos näppäimet toimivat tässä tilassa, poista Chromebookilta ongelmia aiheuttanut tili ja lisää se sitten uudestaan.
  3. Tee Chromebookin laitekäynnistys.
  4. Jos omistajatilillä on ongelmia, palauta Chromebookin tehdasasetukset.

Jos ongelmasi ei ratkennut näillä vinkeillä, ota yhteyttä Chromebookisi valmistajaan.

Näppäimistön lisätoimintoja