Planerar du en strategi för återgång till kontorsarbete? Se hur Chrome OS kan vara till hjälp.

Samla in felsökningsloggar för ChromeOS-enhet

Den här artikeln är till för IT-administratörer som hanterar ChromeOS-enheter.

Om du får problem med en hanterad ChromeOS-enhet kan du felsöka med hjälp av nätverksloggar och Log Analyzer. Samla loggarna, låt Log Analyzer-verktyget undersöka dem åt dig och granska sedan resultaten för att lösa problemet. Loggarna är också användbara om du behöver kontakta support om ett problem.

Samla in nätverksloggar

Loggarna lagras i katalogen /var/log och du kan få tillgång till dem genom att skriva file:///var/log i webbläsarens adressfält. Mer information om hur du exporterar innehållet i /var/log och alla underkataloger till en zippad .tgz-fil finns i Så här samlar du in enhetsloggar för ChromeOS.

Undersök loggarna med Log Analyzer

Log Analyzer är en loggtolkare som undersöker enhetsloggar för hanterade ChromeOS-enheter.

Så här undersöker du felsökningsloggar för ChromeOS-enheter med Log Analyzer:

1. Öppna Log Analyzer.
  2. Gör något av följande:
    • Klistra in innehållet i felsökningsloggarna i rutan.
    • Överför loggfilen.
  3. På rullgardinsmeyn för loggkällan väljer du Enhetslogg för Chrome OS.
  4. Klicka på Analysera.

När analysen har slutförts visar Log Analyzer att det inte fanns något att rapportera eller också visas observationer som hämtats från loggarna tillsammans med förklaringar. I vissa fall kan observationerna innehålla länkar där du kan hitta mer information.

Tips! Loggarna täcker en enhets livslängd så försök ta reda på när problemet uppstod för att göra det lättare att söka bland observationerna.

• Om du ser ieee80211_reasoncode i Log Analyzer-utdata, kontrollerar du en extern webbplats som Cisco® Support Community för information om vad dessa koder betyder.
  • Registreringsfel gör ofta att begärandekoder för enhetshanteringsservrar hamnar i loggarna. Mer information om server felkoder finns i enhetshanteringsfel.
Läs loggarna manuellt

Du bör endast läsa loggarna manuellt som en sista utväg. Använd först Log Analyzer för att felsöka ett problem. Om du bestämmer dig för att undersöka enhetsloggarna själv, använder du informationen nedan som en guide.

Filstruktur för felsökningslogg

Arkiv Beskrivning
file:///var/log/bios_info.txt

Maskinvarans id och modell på enheten som är överst i filen och ser ut så här:

vendor | coreboot
version | Google_Stout.2817.52.0
release_date | 02/13/2013
size | 1024 KB
ro bios version | Google_Stout.2817.52.0
Boot switch status:
Recovery button: released
Developer mode: not enabled
RO firmware: protected
Boot reason (0): normal
Boot firmware: A
Active EC code: RW
file:///var/log/boot.log

Innehåller information om startprocessen.

file:///var/log/eventlog.txt

Visar systemhändelser som när en enhet aktiverats eller inaktiverats.

file:///var/log/messages

Inkluderar meddelanden till och från kernel.

file:///var/log/net.log

Dessa loggar är till hjälp vid problem där enheter inte ansluter till rätt nätverk eller inte ansluter alls och inkluderar:

• Möjligheten att söka efter ERROR: eller efter minuterna innan en händelse inträffade.
  • En tidsstämpel som följer mönstret åååå-mm-ddThh:mm:ss

Exempel på net.log

Följande rader visar att enheten har hittat ett tillgängligt trådlöst nätverk på 2,4 GHz och 5 GHz:

2014-04-02T12:12:27.407032-04:00 localhost wpa_supplicant[881]: mlan0: freq=2437 MHz
2014-04-02T12:15:02.342071-04:00 localhost wpa_supplicant[815]: mlan0: freq=5220 MHz

Längre fram i loggarna finns mer information om styrkan på de tillgängliga anslutningarna, inklusive MAC-adressen för åtkomstpunkten, signalfrekvensen, noise- och signal-nivåer samt kvot för signal-to-noise:

6c:f3:7f:41:3d:50 freq=2412 qual=0 noise=-89* level=-61 snr=28 flags=0xb
6c:f3:7f:41:3d:51 freq=2412 qual=0 noise=-89* level=-62 snr=27 flags=0xb
6c:f3:7f:41:3d:59 freq=5220 qual=0 noise=-92* level=-70 snr=22 flags=0xb
6c:f3:7f:41:3d:58 freq=5220 qual=0 noise=-92* level=-71 snr=21 flags=0xb

Loggarna listar de tillgängliga nätverken i prioritetsordning, vilket är användbart om en enhet inte ansluter till det förväntade nätverket.

En ChromeOS-enhet försöker välja det bästa tillgängliga nätverk som uppfyller ett visst kriterium. I det här exemplet anslöt enheterna till ett nätverk på 2,4 GHz i stället för ett nätverk på 5 GHz. Loggarna visar att ChromeOS-enheten bedömt 2,4 GHz-nätverket högre baserat på signal-to-noise-kvoten (28/27 över 22/21) och därför valt att ansluta till det i stället.

file:///var/log/secure

Innehåller information om sandlådor.

file:///var/log/tlsdate.log

Visar händelseförloppet för kontroll vid datumet för systemuppdateringen.

file:///var/log/update_engine.log

Dessa loggar är användbara vid problem där enheter inte uppdateras. De visar information om kommunikation mellan en enhet och omahaproxy för uppdateringar, inklusive svaret från servern.

file:///var/log/chrome/Crash Reports

Den här mappen innehåller information om Chrome-krascher som kan vara svår att tolka. Mer information finns i Felsökning av Chrome-krascher. Du hittar kraschrapportinformationen genom att öppna chrome://crashes. Den senaste filen i mappen /Chrome heter chrome och äldre filer betecknas med en tidsstämpel.

Tidsstämpelformat: Tidsstämplar har vissa meddelanden på hög nivå för operativsystem och webbläsarrendering.

file:///var/log/metrics

Innehåller loggmåttenheter i det enkla formatet key=value för enkel tolkning.

file:///var/log/power_manager

Innehåller information om åtgärder som utförts av Power Manager.

file:///var/log/ui Innehåller poster om användargränssnittet eller grafiken.
file:///var/log/update_engine I Chrome flyttas äldre uppdateringsloggfiler till den här mappen. Den senaste uppdateringsloggen heter /update_engine.log.
file:///var/log/xorg Innehåller information om maskinvara och system.
Samla in ytterligare enhetsloggar i administratörskonsolen

Om du får problem med en hanterad ChromeOS-enhet kan du felsöka genom att registrera ytterligare loggar från sidan Enhetsinformation i Googles administratörskonsol. Mer information finns i Insamling av fjärrloggar för ChromeOS-enheter.