Planerar du en strategi för återgång till kontorsarbete? Se hur Chrome OS kan vara till hjälp.

Konfigurera Cast-moderator

Konfigurera Cast-moderator för trådlös casting i skol- eller arbetsmiljöer

Gäller hanterade ChromeOS-enheter eller Windows- och macOS-användare som använder hanterad Chrome på M108 eller senare.

Den här sidan är till för administratörer. Om du vill veta mer om hur du använder Cast-moderator läser du Casta till en Cast-mottagare med Cast-moderator.

Som administratör kan du konfigurera en Cast-moderator för skolan så att lärare och elever kan dela skärmen trådlöst på en central skärm med en säker åtkomstkod.

Om du vill använda Cast-moderator behöver du följande:

• Cast-sändare – enheten med innehåll som du vill dela. Till exempel en hanterad ChromeOS-enhet eller en hanterad Chrome-webbläsare på M108 eller senare. Mer information finns i Om ChromeOS-enhetshantering.
  • Cast-mottagare – enheten som du castar till. Det kan till exempel vara en Chromecast med Google TV-enhet ansluten till en tv eller projektor.
  • Hanterat Google-konto – om du vill använda Cast-moderator måste du ha ett hanterat användarkonto, till exempel ett skol- eller jobbkonto. Cast-moderator fungerar inte med personliga e-postmeddelanden.

Innan du börjar

• Enheter med Cast-avsändare måste ha ChromeOS M108 eller senare.
  • Cast-moderator är inte kompatibelt med Chrome som en offentlig förhandsversion för fristående appar som lanseras våren 2023. Mer information finns i Vanliga frågor.
  • Cast-mottagare måste finnas i ett WPA2-PSK- eller Ethernet-nätverk.
    • Cast-mottagare har inte stöd för WPA2 Enterprise (WPA 802.1X). Cast-avsändarenheter kan dock finnas i ett WPA2-Enterprise-nätverk.
    • Om du vill ansluta Cast-mottagare till ett Ethernet-nätverk måste du använda en adapter. Mer information finns i Ethernet-adapter för Chromecast: snabbstartsguide.
  • Cast-mottagare kan placeras på samma SSID eller ett annat SSID som slutanvändarna. Om du vill öka säkerheten kan du konfigurera ett separat SSID för Cast-mottagaren som har stöd för WPA2-PSK.
    • Klientisoleringsläget måste inaktiveras för alla Cast-relaterade nätverk.
    • Om Cast-mottagaren och Cast-enheten finns i olika nätverk kontrollerar du att trafik kan vidarebefordras från cast-enhetens nätverk via en brygga till rätt port i Cast-mottagarnätverket. Nätverket måste ha stöd för trafik på dessa portar:
      • TCP-port 8008-8009 för Cast V2-protokollet
      • UDP-port 10008 för spegling, men portanvändningen kan vara mellan 1 och 65535
      • Både Cast-mottagaren och Cast-avsändarna (Chromebooks) måste kunna ansluta till https://castedumessaging-pa.googleapis.com på port 443.

Mer information om nätverk finns i Nätverkskrav för Cast-moderator.

Konfigurera Cast-moderator

Konfigurera Cast-mottagarkontot
  1. Skapa ett nytt Google-konto på samma domän som dina lärare och elever.
    • Vi rekommenderar att du skapar ett Cast-mottagarkonto per skolbyggnad, till exempel cast-buildingname@school.edu. Mer information finns i Lägga till ett konto för en ny användare
    • Du kan använda samma Google-konto för upp till 90 Cast-mottagare. Om du har en byggnad med fler än 90 enheter måste du skapa flera konton.
    • Välj ett säkert lösenord så att du inte behöver uppdatera det senare.
  2. Lägg till alla Google-konton för Cast-mottagare i en ny organisationsenhet. Mer information finns i Lägg till en organisationsenhet.
  3. Märk organisationsenheten med det nya Google-kontot som över 18 år.
    1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Kontoföljt avKontoinställningarföljt avÅldersbaserade åtkomstinställningar.
    3. För Välj en lämplig åldersetikett väljer du Alla användare är över 18 år.
    4. Klicka på Spara.
  4. Aktivera Åtkomst till tilläggstjänster utan individuell kontroll:
    1. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avTilläggstjänster från Google.
    2. Välj Åtkomst till tilläggstjänster utan individuell kontroll.
    3. Till vänster väljer du organisationsenheten som innehåller ditt nya Google-konto.
    4. Klicka på Ändra.
    5. Välj På för alla.
    6. Välj Spara.
  5. Inaktivera EMM (Endpoint Mobile Management):
    1. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Enheterföljt avMobil och ändpunkterföljt avInställningarföljt avUniversell.
    2. Klicka på Allmäntföljt avMobile Management.
    3. Till vänster väljer du organisationsenheten som innehåller ditt nya Google-konto.
    4. Välj ett alternativ:
      Obs! Om domänen har åtkomst till en Android Enterprise-prenumeration måste du även ta bort den från det här kontot. Du kan kontrollera dina prenumerationer genom att gå till Faktureringföljt avPrenumerationer.
      1. Om du vill stänga av hanteringen för alla mobila enheter väljer du Stäng av mobilhantering (ohanterad).
      2. Om du bara vill stänga av den för vissa enhetstyper väljer du Anpassad. För de enheter som du inte vill hantera väljer du Ohanterad.
    5. Klicka på Spara.
  6. Inaktivera tredjepartsintegreringar:
    1. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Enheterföljt avMobil och ändpunkterföljt avInställningarföljt avTredjepartsintegrationer.
    2. Till vänster väljer du organisationsenheten som innehåller ditt nya Google-konto.
    3. Kontrollera att Android EMM inte är aktiverat.
Konfigurera Cast-mottagarenheten

Titta på den här videon om du vill veta mer om hur du konfigurerar Cast-moderator.

Cast moderator setup

Masskonfiguration av enheter

Om du vill konfigurera ett stort antal Cast-mottagare kan du använda ett Arduino-skript för att automatisera tangenttryckningar och slutföra flera inställningar samtidigt.

Du behöver följande:

• En USB-C-hubb. Se till att hubben har tillräckligt många portar för en USB-C-strömkälla och centipede.
  • En USB-C-laddare med stöd för minst 18 W. Du kan behöva 30 W eller mer beroende på hur mycket ström hubben behöver. Strömkabeln som medföljer Chromecast-enheten är inte tillräckligt stark för en USB-hubb. Vanliga USB-C-laddare för datorer ger dock tillräckligt med ström.
  • En USB-C-kabel till USB-C.
  • En Arduino med HID-tangentbordsfunktion.

Du hittar mer detaljerade anvisningar om masskonfigurering i centipede för Cast-moderator.

Konfigurering av en enskild enhet

Om du vill konfigurera en enskild enhet skriver du med Chromecast-fjärrkontrollen eller ansluter ett externt tangentbord med en USB-C-hubb.

1. Anslut Cast-mottagaren till en strömkälla och en extern skärm enligt anvisningarna som följde med enheten och slå på den.

2. Följ anvisningarna på skärmen för att parkoppla fjärrkontrollen och välja ett språk.
  3. Hoppa över alternativet att använda Google Home-appen för konfigureringen. Klicka på Ned på fjärrkontrollen och välj Konfigurera på tv:n.
  4. Ange dina användaruppgifter för wifi. Mer information om nätverk finns i Nätverkskrav för Cast-moderator.
  5. När wifi är anslutet bör du se en laddningsstatus för en systemuppdatering. Det här skedet kan ta en stund – ca 15 till 20 minuter. Enheten kan starta om ett antal gånger.
  6. Skriv inte in ditt konto när Googles inloggningssida visas. Klicka i stället påRygg knapp på fjärrkontrollen tills du ser ett meddelandeDu är ansluten till <ditt_nätverksnamn> .
    Obs! Om du använder ett externt tangentbord i stället för en fjärrkontroll håller du nedMeta knapp och klicka påBacksteg 2 gånger.
  7. På sidan Du är ansluten till <ditt_nätverksnamn> klickar du på Upp på fjärrkontrollen sju gånger i rad. Efter några klick visas en popup-avisering som räknar ned de återstående klicken tills du når sju. Efter sju klick visas Använd Cast-moderator på skärmen.
    Obs! Om du använder ett externt tangentbord i stället för en fjärrkontroll klickar du på uppåtpilen sju gånger.
  8. Klicka på Fortsätt och följ anvisningarna på skärmen.
  9. Du skickas tillbaka till Googles inloggningsskärm. Logga in på enheten med ditt nya Google-konto, till exempel cast-buildingname@school.edu.
  10. Följ de övriga anvisningarna på skärmen.
  11. När Google TV-konfigurationen har slutförts visas din Google TV-upplevelse .
  12. Välj Börja utforska. Startsidan för Google TV visas.
  13. Navigera till avsnittet Appar och öppna appen Cast-moderator.

Nu kan du använda åtkomstkoden för att börja casta.

Obs! När appen Cast-moderator har öppnats förblir den fäst på skärmen, även när enheten är avstängd eller uppdateras. Om du vill stänga appen och återgå till startsidan för Google TV klickar du på Tillbaka på fjärrkontrollen.

Konfigurera lärar- och elevkonton

Kontrollera att användarnas enheter har ChromeOS 108 eller senare innan du börjar.

Ange följande behörigheter för relevanta organisationsenheter för lärare och elever:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. I administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Enheterföljt avChromeföljt avInställningar. Sidan Inställningar för användare och webbläsare öppnas som standard.

Om du har registrerat dig för Chrome Browser Cloud Management öppnar du menyn följt av Webbläsaren Chromeföljt avInställningar.

3. Om du vill att inställningen ska gälla alla användare och registrerade webbläsare väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
    Obs! Vi rekommenderar att du delar in lärare och elever i olika organisationsenheter så att de enkelt får åtkomst till dem.
  4. Öppna Innehåll.
  5. Klicka på Casta:
    1. Välj Tillåt användarna att casta.
    2. (Rekommenderas) Aktivera Visa alltid ikonen Casta i verktygsfältet.
    3. Klicka på Spara.
  6. Klicka på Cast-moderator:
    1. Välj Aktivera Cast-moderator.
    2. (Rekommenderas) För lärarorganisationsenheter ställer du in Enhetens varaktighet för Cast-moderator på en längre enhetslängd, till exempel skolårets längd. Med den här inställningen behöver lärarna bara ange en kod för att ansluta första gången. Efteråt visas enheten i Cast-listan så att de kan ansluta direkt utan att använda en kod. Standardinställningen Ta bort direkt rekommenderas för elever eller användare som du behöver använda en kod varje gång de ansluter.
    3. Klicka på Spara.
  7. Aktivera Chrome Sync (det bör vara aktiverat som standard). Mer information finns i Chrome Sync (ChromeOS).
  8. Om du vill casta med Cast-moderator på Windows, Mac eller Linux aktiverar du hantering av webbläsaren Chrome för organisationsenheten. Mer information finns i Aktivera Chrome-webbläsarhantering.

När du har aktiverat policyerna kan hanterade användare navigera till menyn Casta i snabbinställningarna för ChromeOS eller i webbläsaren Chrome. Alternativet Anslut med en kod visas.

Bästa metoder

Konto för Cast-mottagare

Betrodda domäner

Cast-moderator tillåter endast casting från användare som tillhör samma domän som kontot som körs på Cast-mottagarenheten eller från konton som tillhör en domän som är betrodd av Cast-mottagarkontots domän. Mer information finns i Tillåt extern delning enbart med betrodda domäner.

Cast-mottagarenhet

Byta namn på Cast-mottagarenheten

Vi rekommenderar att du byter namn på Cast-enheten till ett namn som lärarna känner igen för att göra det lättare för lärarna att hitta enheten de castar till. Till exempel ett namn baserat på ett klassrumsnummer. Om du vill byta namn på Cast-enheten öppnar du Inställningarföljt avSystemföljt avOmföljt avEnhetsnamn.

Om du har aktiverat Kom ihåg Cast-enheter och en lärare redan har castat till en Chromecast innan namnet har ändrats kanske det nya namnet inte automatiskt sprids till den sparade posten på lärarens enhet. För att det nya namnet ska visas måste läraren casta igen med en kod. Namnet uppdateras inte om läraren bara klickar på posten i listan över enheter. När läraren har angett en anslutningskod på nytt ska den sparade posten ha det uppdaterade namnet nästa gång läraren startar om enheten.

Parkoppla en ny fjärrkontroll

Om du tappar bort fjärrkontrollen kan du parkoppla en annan fjärrkontroll via Bluetooth. Klicka på en knapp på en ny fjärrkontroll inom cast-mottagarens synfält. Du bör se en uppmaning på skärmen om att parkoppla en ny fjärrkontroll och följa anvisningarna.

Återställning av standardinställningar

Om du inte hittar Cast-moderator i Appar eller om du har konfigurerat enheten fel kan du återställa standardinställningarna på enheten och börja om med konfigureringen.

Om du vill återställa standardinställningarna på Cast-mottagarenheten öppnar du Inställningarföljt avEnhetföljt avOmföljt avÅterställa standardinställningarna på enheten.

Spåra lager med serienummer

Om du håller koll på lagerhållningen med hjälp av serienummer är det viktigt att tänka på att Chromecast-enheter med Google TV är kopplade till tre serienummer.

• Paketets serienummer hänvisar till paketets serienummer. för fjärrkontrollen och Chromecast-enheten.
  • Chromecast-enhetens serienummer står på enhetens baksida. Du hittar den även om du öppnar Inställningarföljt avOm.
  • Om du köper något via en EDU-återförsäljare kan de eventuellt även vidarebefordra den här informationen direkt.

Hitta MAC-adressen

Om du köper Cast-mottagare med Chromecast med Google TV (4K) från en EDU-återförsäljare kontaktar du dem för att få en lista över MAC-adresser och serienummer. MAC-adressen för Chromecast med Google TV (4K) hittar du när enheten har konfigurerats i Inställningarföljt avNätverk och internetföljt av<ditt nätverksnamn>följt avEnhetens MAC-adress.

På Chromecast med Google TV-enheter (HD) används slumpgenerering av MAC-adresser så att en ny MAC-adress skickas vid varje ny SSID-anslutning för nätverket.

Om du använder HD Chromecast-enheter kan du använda antingen Ethernet-kablar eller ett PSK-nätverk (PSK) med MAC-filtrering inaktiverat för att skapa en bestående MAC-adress för enheten första gången du ansluter. Mer information om hur du använder enhetens MAC finns i Metodtips för mottagare.

Vanliga frågor

Jag har redan en Chromecast. Kan jag använda Cast-moderator på en befintlig Chromecast?

Ja, om du har en Chromecast med Google TV kan du uppdatera den så att den har appen Cast-moderator. Det gör du genom att öppna Inställningarföljt avEnhetföljt avOmföljt avÅterställ standardinställningarna. När enheten har återställts följer du konfigurationsanvisningarna ovan.

Om du har en äldre generationens Chromecast som inte har stöd för Google TV måste du köpa en ny Google TV-enhet.

Går det att använda Cast-moderator med en tv, projektor eller interaktiv smart panel?

Appen Cast-moderator körs på utvalda Google TV-enheter. Om du använder en Chromecast med Google TV som cast-mottagare kan du ansluta den till valfri skärm via en HDMI-port.

Går det att hantera Cast-mottagare via administratörskonsolen?

Nej. Cast-mottagare kan inte hanteras via administratörskonsolen för närvarande.

Kräver en Cast-mottagare en hanteringslicens eller Chrome Enterprise Upgrade?

Nej. Cast-mottagarkonton kräver ingen hanteringslicens eller CEU. De ska dock skapas under skolans domän.

Varför visas felmeddelandet Kan inte använda det här kontot?

Du kan stöta på det här felet om du konfigurerar Cast-moderator med ett personligt konto som Gmail. Cast-moderator har bara stöd för hanterade Google-konton, till exempel ditt skol- eller jobbkonto. Du kan återställa enheten och logga in med ett hanterat konto eller lägga till ett hanterat konto och byta till Cast-moderator.

Har Cast-mottagare stöd för Enterprise 802.1x-nätverk?

Nej. Cast-mottagare har inte stöd för WPA2 Enterprise (WPA 802.1X). Slutanvändare som castar kan dock finnas i ett WPA2-Enterprise-nätverk. Ett annat alternativ är att ansluta Cast-mottagare till ett Ethernet-nätverk med en adapter. Mer information finns i Ethernet-adapter för Chromecast: snabbstartsguide.

Hur inaktiverar jag casting för elever?

Du måste uttryckligen tillåta casting genom att aktivera policyer enligt beskrivningen i Konfigurera lärar- och elevkonton. Vi rekommenderar att du skapar separata organisationsenheter för lärare och elever för att göra det enkelt att separat styra castingåtkomsten för lärare och elever.

Om du sedan inte vill att eleverna ska ha castbehörighet kan du bara aktivera policyerna för casting i lärarnas organisationsenheter.

Jag vill inte ha en fjärrkontroll i klassrummet. Vad föreslår du?

Chromecast-fjärrkontrollen är det enklaste sättet för lärare att styra vem som castar eftersom de kan välja Visa åtkomstkod för att bjuda in andra att casta och välja bakåtknappen för att avsluta castingsessionen. Om du däremot vill ta bort fjärrkontrollen har du två alternativ.

• Om tv:n är kompatibel med CEC kan du använda tv:ns fjärrkontroll för att styra Chromecast.
  • Om du vill att åtkomstkoden ska visas som standard och inte kräver att fjärrkontrollen visar åtkomstkoden kontaktar du cast-moderator@google.com för att läggas till i en för den här funktionen.

Varför hör jag inget ljud när jag castar?

Enheten med Chromecast-enheten inkopplad kanske inte har konfigurerats för att spela upp ljud från Chromecast-enheten. Om du inte hör några ljudsignaler (mjuka pip) när du använder fjärrkontrollen för att navigera i hemgränssnittet för Google TV, till exempel markeringsknappar, innebär det att skärmen för Cast-mottagaren inte är konfigurerad för att spela upp ljud från Chromecast-enheten. Kontrollera i så fall skärminställningarna.

Om problemet kvarstår rekommenderar vi att du parkopplar en Bluetooth-högtalare till Chromecast så att du kan kringgå skärmens högtalare.

Hur styr jag ljud eller volym när jag castar?

När du castar styrs ljudet av Google TV-fjärrkontrollen. Du kan inte ställa in volymen i webbläsaren Chrome eller Chromebook. Parkoppla fjärrkontrollen med tv:n, projektorn eller skärmen så att du kan styra volymen. Du kan även använda fjärrkontrollen som följde med tv:n, projektorn eller skärmen för att ändra volymen.

Om du vill starta, pausa eller stoppa ljuduppspelningen använder du ljudkällan i webbläsaren Chrome eller Chromebook som vanligt.

Varför kommer inte ljudet från tv:n eller projektorn när jag castar på macOS?

För närvarande har macOS inte stöd för att casta ljud när du delar skrivbordet. Välj Cast-fliken i stället så ska ljudet skickas till skärmen i stället för att spelas upp från enheten med Cast-avsändaren.

Fungerar Cast-moderator med webbläsaren Chrome när en fristående app ändras?

En stor förändring av artiktekturen sker i ChromeOS från och med 2023 och som utbildningskund kan du få en inbjudan om att gå med i den offentliga förhandsversionen innan den lanseras fullt ut i slutet av 2023.

Om du planerar att använda Cast-moderator går du inte med i förhandsgranskningsprogrammet eftersom vi inte har löst alla kompatibilitetsproblem. Det här är en förhandsgranskning som du kan välja att delta i. Du får inga ändringar om du inte väljer att delta i förhandsgranskningen. Vi arbetar hårt för att se till att Cast-moderator är helt kompatibel när ändringen tillämpas på alla ChromeOS-användare.

Hur skickar jag feedback om Cast-moderator?

Gör något av följande om du vill skicka feedback:

• Öppna startskärmen för Cast-moderator, klicka på ikonen Information och sedan på Skicka feedback.
  • Använd alternativet Skicka feedback på Chromebook och inkludera Cast-moderator.

Google och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.