Tilldela Google Cloud-kunder till deras faktureringsunderkonton

Tilldela kunderna till de faktureringsunderkonton som du har skapat på Google Cloud Console. Sedan kan du hantera faktureringsunderkonton för kunder, söker efter kunder per namn eller domän och avslutar oanvända faktureringsunderkonton.

Om du tilldelar en kund ändras inte behörigheter, projekt eller faktureringslänkar för faktureringsunderkontot till det överordnade kontot för Cloud-fakturering. Inga aviseringar skickas till kunden eller användare av faktureringsunderkontot.

Om kunder

Partner Sales Console ger dig verktyg för att hantera kunder, skapa faktureringsunderkonton och hantera behörigheter.

• Kundkonto: I Partner Sales Console skapar du ett kundkonto och lägger till kundens information: namn, domän och adress.

• Prenumerationer och faktureringsunderkonton: När du tilldelar kunder till faktureringsunderkonton anges varje faktureringskonto som en Google Cloud-prenumeration. Skapa ett faktureringsunderkonto för en kund genom att beställa en Google Cloud-prenumeration.
  • Med Google Cloud Console och Partner Sales Console: Använd Partner Sales Console för att skapa faktureringsunderkonton och hantera behörigheter. Från en kunds konto kan du öppna faktureringsunderkontot i Google Cloud Console eller kopiera faktureringsunderkontots id.

Subscription overview

Tilldela kunder till faktureringsunderkonton

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Förbereda behörigheter och samla in information

1. Konfigurera roller och behörigheter

Du behöver två roller för att tilldela faktureringsunderkonton till kunder

• Rollen som administratör för faktureringskontot eller både behörigheterna billing.accounts.get och billing.accounts.update i dina faktureringskonton för Cloud. Administratörsrollen för faktureringskontot och behörigheterna måste vara tilldelade på organisationsnivå. Om du användare inte kan logga in på Partner Sales Console kan rollen eller behörigheterna vara ärvda via ett projekt eller en resurs.

• Rollen som Google Cloud-återförsäljaradministratör eller avancerad administratör i Partner Sales Console. Google Cloud-återförsäljaradministratörer kan visa och tilldela alla otilldelade faktureringsunderkonton. Om du vill stänga ett faktureringsunderkonto måste Google Cloud-återförsäljaradministratören ha behörighet för det överordnade kontot för faktureringsunderkontot. Läs om hur du tilldelar rollen som Google Cloud-återförsäljaradministratör.

2. Förbered kundinformation

I Partner Sales Console skapar du ett konto för kunden. Kontrollera att du har åtkomst till kontaktuppgifter för varje kund, inklusive:

• Kundens faktureringsunderkonto-id
  • Kundnamn
  • Domännamn
  • Postadress
  • Administratörskontakt (e-postadress)

3. Granska dina faktureringskonton (valfritt)

1. Logga in på Partner Sales Console med ditt Cloud Identity-konto eller Google Workspace-konto som avancerad administratör.
  2. Öppna sidan Fakturering.
  3. Klicka på Fakturor. Bekräfta att dina Cloud Billing-konton visas på konsolen.
Anslut ett faktureringsunderkonto till en kund

Om du vill bekanta dig med konsolen kan du börja med att koppla ett faktureringsunderkonto till en kund.

1. Logga in på Partner Sales Console med ditt Google Cloud Identity-konto eller Google Workspace-återförsäljarkonto. Kräver både rollen som administratör för faktureringskonto och GCP-återförsäljaradministratör samt behörigheter för dina Cloud-faktureringskonton. Läs mer.
  2. Klicka på Fakturering > Ej tilldelade underkonton på startsidan.

På sidan Ej tilldelade underkonton visas faktureringsunderkonton som inte är tilldelade till ett kundkonto.

3. På raden för ett faktureringsunderkonto klickar du på fältet Kund och sedan på Skapa kund. Om du redan har skapat konton för dina kunder anger du de första bokstäverna och väljer kontot.

En kund kan ha flera faktureringskonton med samma domännamn. När du tilldelar ett faktureringsunderkonto innehåller de föreslagna matchningarna Cloud Identity-id:t så att det blir enklare att identifiera konton.

Shows customer names and Cloud Identity IDs

4. På sidan Skapa ny GCP-kund anger du kundens uppgifter.
  5. Klicka på Spara och fortsätt.
  6. Klicka på Skicka för att tilldela faktureringsunderkontot till kundens konto. Om du vill avbryta klickar du på Stäng bredvid kundens namn.

1. Visa sedan kundens konto på konsolen. Klicka på Kunder till vänster.
  2. På sidan Kunder klickar du på kundens namn för att visa kontot. Eller i Sök anger du kundens namn eller domän och trycker på Retur.

Läs om hur du tilldelar behörigheter och skapar faktureringsunderkonton i Partner Sales Console.

Stäng faktureringsunderkonton

Du kan stänga eventuella oanvända faktureringsunderkonton i listan Otilldelade underkonton.

Krav

• Faktureringsunderkontot har inte tilldelats.
  • Faktureringsunderkontot är inte länkat till några aktiva projekt.
  • Du har rollen som Google Cloud-återförsäljaradministratör och behörigheter för det överordnade faktureringskontot för faktureringsunderkontot. (Google Cloud-återförsäljaradministratörer kan visa alla otilldelade faktureringsunderkonton.)

Stänga ett faktureringsunderkonto

1. Klicka på Fakturering > Ej tilldelade underkonton på startsidan.

På sidan Ej tilldelade faktureringskonton visas alla faktureringsunderkonton för organisationen som inte är kopplade till ett kundkonto.

2. Stäng ett faktureringsunderkonto genom att klicka på Papperskorgen . (Du kan även stänga ett faktureringsunderkonto som är kopplat till en kund. Läs mer)

3. Klicka på Fortsätt. Upprepa för varje faktureringsunderkonto som du vill stänga.

De avslutade kontona tas bort från Partner Sales Console. På Google Cloud Console ändras statusen för faktureringsunderkontot till Stängt.

Koppla flera faktureringsunderkonton samtidigt

Använd ett kalkylark (TSV-format) när du vill ladda upp många kunduppgifter samtidigt för att koppla många faktureringskonton.

Viktigt! Undvik konflikter genom att enbart låta en administratör i taget hantera masstilldelningen.

1. Logga in på Partner Sales Console med ditt Google Cloud Identity-konto eller Google Workspace-återförsäljarkonto. Kräver både rollen som administratör för faktureringskonto och GCP-återförsäljaradministratör samt behörigheter för dina Cloud-faktureringskonton. Läs mer.
  2. Klicka på Fakturering > Ej tilldelade underkonton på startsidan.

3. Klicka på Masstilldela och sedan på Ladda ned lista.

1. Öppna och spara TSV-filen (unassigned-subaccounts- [datum].tsv) i en kalkylarksredigerare. TSV-filen finns för närvarande bara på engelska.
  2. Öppna filen. Varje otilldelat faktureringsunderkonto innehåller:
    • Huvudkonto (överordnat konto för återförsäljare)
    • Huvudkonto-id
    • Faktureringsunderkonto (namn)
    • Id för faktureringsunderkonto
  3. Lägg till kunduppgifterna för varje faktureringsunderkonto. För faktureringsunderkonton som du inte vill ansluta ännu (exempelvis där du måste bekräfta kundens kontaktuppgifter) tar du bort eller lämnar raden tom.
Obligatoriska fält Kunduppgifter som ska läggas till
Organisationens namn Kundens företag eller organisation. I Partner Sales Console söker du efter kunder efter organisation eller domän.
Domän

Den unika identifieraren för ett kundkonto. Ett domännamn kan innehålla latinska bokstäver, siffrorna 1–10 och bindestreck. Du kan använda en underdomän, exempelvis sales.company.jp.

Gatuadress
Ort
Postnummer Postnummer om det är tillämpligt. Annars lämnar du fältet tomt.
Delstat Delstat, prefektur, kommun eller provins
Land Land eller region. Använd fullständigt namn (inte en förkortning eller landskod)

Du kan lägga till kontaktuppgifter för kunder som visas i Partner Sales Console (inga Google Cloud-aviseringar skickas till kontakten).

Valfria fält Kunduppgifter som ska läggas till
E-post Ange en e-postadress som använder företagets domännamn.
Alternativ e-postadress En e-postadress som inte använder företagets domännamn.
Förnamn E-postkontaktens förnamn
Efternamn E-postkontaktens efternamn
Telefon Telefonnummer (inkludera landskoden)

1. När du har lagt till kunduppgifterna sparar eller laddar du ned kalkylarket som en TSV-fil.

2. På sidan Ej tilldelade faktureringsunderkonton klickar du på Massuppdateringföljt avLadda upp lista och väljer din TSV-fil.
  3. Granska varningar eller felmeddelanden. Uppdatera och ladda upp TSV-filen om det behövs.
  4. Klicka på Skicka. När faktureringsunderkontona har kopplats visas de inte längre på sidan Otilldelade faktureringsunderkonton.

Om du vill ändra eller ta bort ett anslutet underkonto från en kund kontaktar du Googles support för hjälp.
  5. På sidan Kunder klickar du på kundens namn för att visa kontot. Eller i Sök anger du kundens namn eller domän och trycker på Retur.

Läs om hur du tilldelar behörigheter och skapar faktureringsunderkonton i Partner Sales Console.

Felsökning och vanliga frågor

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Felsöka varningar och fel

Vanliga varningar för kunder som har flera faktureringsunderkonton. Ingen åtgärd nödvändig.

• Dubblettkund med domänen exempel.com hittades i TSV
    Kunden med domänen <exempel.com> har flera underkonton. Om TSV-filen innehåller olika kunduppgifter (exempelvis postadressen) för samma domän används den första förekomsten för att skapa kundkontot.
  • Kunden med domänen example.com finns
    Visas om du redan har skapat ett kundkonto för domänen. Alla faktureringsunderkonton med samma domän tilldelas kunden. Kontaktuppgifterna för kunden i TSV-filen (t.ex. e-postadress eller telefonnummer) skriver inte över de befintliga kunduppgifterna, men ska ha rätt format.

Felmeddelanden som kräver ändringar eller korrigeringar av TSV-filen:

• Den primära kontaktens e-postadress ska använda samma domän som kunddomänen
    Uppdatera domänen i fältet E-post för att matcha fältet Domän.
  • Faktureringsunderkonto <nummer> har redan mappats till en kund.
    Ta bort raden från TSV-filen eller lämna raden tom.
  • Det gick inte att hitta faktureringsunderkonto <nummer>.
    Kontrollera om faktureringsunderkontot har avslutats eller om numret för faktureringsunderkontot har ändrats i TSV-filen.
  • Dubbletter av faktureringsunderkonton är inte tillåtna i en TSV
    Kontrollera om TSV-filen innehåller en dubblett av ett faktureringsunderkonto. Upprepa nedladdningen av TSV-filen vid behov.
  • Kolumnnamn som inte stöds i TSV
    Kontrollera om det finns borttagna eller tillagda kolumner i TSV-filen. Vid behov laddar du ned TSV-filen igen och lägger till informationen för faktureringsunderkontona.
När visas faktureringsunderkonton som har skapats på Google Cloud Console i Partner Sales Console?
Ett faktureringsunderkonto som skapas på Google Cloud Console visas på sidan Partner Sales Console Ej tilldelade faktureringsunderkonton inom några minuter.
Hur ändrar jag tilldelningen för ett faktureringsunderkonto?
Kontakta Googles support om du behöver hjälp med att omtilldela ett faktureringsunderkonto till en kund. Om ett faktureringsunderkonto oavsiktligen har kopplats till en annan kund påverkar det inte underkontots behörigheter, länkar till projekt eller faktureringslänkar till ett primärt Cloud Billing-konto.