Ta bort en bok

På den här sidan beskriver vi hur du tar bort en bok från Google Böcker eller från Google Play.

Om du vill ta bort obehörig information från en annan av Googles produkter rekommenderar vi att du läser om Googles policy och förfaranden vid påstådda intrång i upphovsrätten. Nedan hittar du rätt procedur för borttagning baserat på hur stor del av boken som är tillgänglig för förhandsgranskning.

Ta bort en bok som du skickat in

Ta bort en bok från försäljning på Google Play

1. Logga in på partnercentret.
  2. Klicka på Bokkatalog till vänster.
  3. Klicka på titeln till boken du vill ta bort.
  4. Öppna fliken Sammanfattning.
  5. Välj Ta bort från Google Play om du vill ta bort boken från försäljning men låta den vara förhandsgranskningsbar i Google Böcker. Välj Inaktivera helt om du vill ta bort boken från både Google Play och Google Böcker.

Du kan ta bort flera böcker från försäljning med hjälp av ett kalkylark.

1. Logga in på partnercentret.
  2. Klicka på Bokkatalog till vänster.
  3. Klicka på Exportera böcker och ladda ned kalkylarket som genereras.
    Obs! Du behöver inte markera någon av kryssrutorna.
  4. Öppna filen i ett kalkylarksprogram.
  5. Ändra värdet i kolumnen Aktivera boken för försäljning? för alla böcker som du vill ta bort från försäljning till No.
  6. Öppna bokkatalogen igen och klicka på Avancerat följt av Ladda upp CSV-fil.
  7. Markera den redigerade kalkylarksfilen och ladda upp den.

Ta bort förhandsgranskningen av en bok från Google Böcker

1. Logga in på partnercentret.
  2. Klicka på Bokkatalog till vänster.
  3. Klicka på titeln till den bok du vill ta bort från förhandsgranskningen.
  4. Öppna fliken Sammanfattning.
  5. Välj Inaktivera helt om du vill ta bort boken från Google Böcker.
    Obs! Det går inte att ta bort boken från Google Böcker och samtidigt låta den vara tillgänglig för försäljning på Google Play.

Om du vill ta bort många böcker från förhandsgranskning kontaktar du supportteamet för Google Böcker. Supportteamet kan också hjälpa dig att stänga kontot om du vill ta bort alla dina böcker.

Inaktiverade böcker visas inte längre i bokkatalogen men du kan söka efter dem om du vill ändra inställningarna för dem vid ett senare tillfälle. Grundläggande information om din bok fortsätter att visas på Google Böcker, men användare kommer inte att kunna visa några delar av dess innehåll.

Ta bort en gammal version av en bok

När du överför en uppdaterad bokfil kommer den nya filen att ersätta den gamla så fort den nya filen har bearbetats. Läs översikten om filer och uppladdning.

• Använd om möjligt samma filnamn så att systemet känner igen att filen är en uppdatering av en befintlig bok och inte en fil för en helt ny bok.
  • Det går att ladda upp uppdaterade versioner för både omslagsfiler och innehållsfiler.
  • Äldre versioner fortsätter att vara listade som historisk information för boken på fliken Innehåll. Läs mer om fliken Innehåll.

Ta bort en bok som du inte skickat in

Om du ser en bok som du har rättigheterna till men inte har skickat in till Google Play eller Google Böcker följer du den procedur för borttagning som överensstämmer med hur stor del av boken som är tillgänglig för förhandsgranskning. Du kan söka efter boken på Google Böcker om du vill kontrollera hur den visas.

Obs! Bokens synlighet indikerar vilken metod som användes för att lägga till den på Google Böcker.

Ta bort en bok som säljs på Google Play eller kan förhandsgranskas på Google Böcker:

​Kontakta personen som är ansvarig för boken (på Google Böckers förhandsgranskningssida kan du se vem som gav Google tillåtelse att visa sidor) eller rapportera innehållet för borttagning.

Ta bort en bok med delvis synliga sidor (utdrag) på Google Böcker

Böcker som visas i utdragsvyn är tillgängliga via biblioteksprojektet, som är ett samarbete med bibliotek för att digitalisera deras samlingar. Dessa böcker är sökbara, men på Google Böcker visas bara några meningar med sammanhang kring söktermen, istället för hela sidor.

Registrera din bok om du vill utesluta den från biblioteksprojektet.

Ta bort en bok som har markerats med Ingen förhandsgranskning på Google Böcker

Boken i fråga är en av de många böcker som lagts till i en metadatavy i Google Böckers index. Tänk på att resultatet inte innehåller upphovsrättsskyddade sidor från boken. I stället visas information om boken, bland annat licensierade bibliografiska uppgifter som ISBN-nummer, författare, utgivare och publiceringsdatum samt sökresultat från offentliga webbplatser. I grund och botten blir det som att titta i en bibliotekskatalog online. Vårt mål är att Google Böckers index ska vara så omfattande som möjligt. Därför visar vi ibland flera poster för varje bok, till exempel internationella eller tidigare utgivna versioner.

I allmänhet tar Google inte bort sökresultat som bara består av metadata från indexet. Om du anser att visningen av denna information strider mot dina rättigheter som upphovsrättsinnehavare kan du göra en formell juridisk anmälan, så börjar Google att granska saken omgående. Du kan även kontakta oss om du vill veta vilken tredje part som gav oss dessa metadata.