Een boek verwijderen

Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je een boek kunt verwijderen van Google Boeken of Google Play.

Als je ongeautoriseerde content uit een ander Google-product wilt verwijderen, bekijk je het beleid en de processen van Google met betrekking tot vermeende auteursrechtschending. De volgende stappen zijn de juiste procedure voor verwijdering op basis van hoeveel van het boek beschikbaar is als voorbeeld.

Een boek verwijderen dat je hebt ingediend

Een boek uit de verkoop halen op Google Play

1. Log in bij het Partnercentrum.
  2. Klik aan de linkerkant op Boekencatalogus.
  3. Klik op de titel van het boek dat je wilt verwijderen.
  4. Klik op het tabblad Overzicht.
  5. Wijzig de status.
    • Als je het boek wilt verwijderen maar wel een voorbeeld wilt aanbieden, selecteer je Niet meer verkopen op Google Play.
    • Als je het boek van zowel Google Play als Google Boeken wilt verwijderen, selecteer je Dit boek deactiveren.
  6. Klik op Opslaan.

Via een spreadsheet kun je meerdere boeken tegelijk uit de verkoop halen.

1. Log in bij het Partnercentrum.
  2. Klik aan de linkerkant op Boekencatalogus.
  3. Klik op Boeken exporteren en download de gegenereerde spreadsheet.
    Opmerking: Het is niet nodig om opties aan te vinken.
  4. Open het bestand in een spreadsheetprogramma.
  5. Voor elk boek dat je uit de verkoop wilt halen, wijzig je de waarde in de kolom Inschakelen voor verkoop? in Nee.
  6. Ga terug naar de boekencatalogus en klik op Geavanceerd en dan op Csv uploaden.
  7. Selecteer het bewerkte spreadsheetbestand om het te uploaden.

Het voorbeeld van een boek verwijderen van Google Boeken

Belangrijk: Je kunt het boek niet van Google Boeken verwijderen terwijl je het beschikbaar houdt voor verkoop op Google Play.

1. Log in bij het Partnercentrum.
  2. Klik aan de linkerkant op Boekencatalogus.
  3. Klik op de titel van het boek dat je niet meer als voorbeeld wilt aanbieden.
  4. Klik op het tabblad Overzicht.
  5. Klik op Status wijzigen.
  6. Als je het boek wilt verwijderen van Google Boeken, selecteer je Dit boek deactiveren.

Als je een groot aantal boeken niet meer als voorbeeld wilt aanbieden, neem je contact op met het supportteam van Google Boeken. Het supportteam kan je ook helpen je account te sluiten als je al je boeken wilt verwijderen.

Je boekencatalogus bevat geen gedeactiveerde boeken. Als je de instellingen van die boeken wilt wijzigen, kun je ze zoeken. Op Google Boeken wordt algemene informatie over je boek getoond, maar gebruikers kunnen de content van het boek niet bekijken.

Een oude versie van een boek verwijderen

Als je een geüpdatet boekbestand indient, vervangt het nieuwe bestand het oude bestand zodra het nieuwe bestand is verwerkt. Lees ons overzicht voor bestanden en uploads.

• Gebruik zo mogelijk dezelfde bestandsnaam, zodat ons systeem weet dat het bestand een update voor een bestaand boek is en niet een bestand voor een volledig nieuw boek.
  • Je kunt een geüpdatete versie indienen voor omslagbestanden en contentbestanden.
  • Oudere versies blijven als historische informatie vermeld op het tabblad Content van het boek. Bekijk meer informatie over het tabblad Content.

Een boek verwijderen dat je niet hebt ingediend

Als je een boek ziet op Google Play of Google Boeken waarvan je de rechten bezit maar het boek niet hebt ingediend, volg je de juiste procedure voor verwijdering op basis van hoeveel van het boek beschikbaar is als voorbeeld. Je kunt het boek zoeken op Google Boeken om te controleren hoe het wordt weergegeven.

Opmerking: De zichtbaarheid van het boek geeft aan via welke methode het boek is toegevoegd aan Google Boeken.

Zo verwijder je een boek dat te koop is op Google Play of waarvan een voorbeeld kan worden bekeken op Google Boeken:

Neem contact op met de partij die verantwoordelijk is voor het boek (je kunt op de voorbeeldpagina van Google Boeken zien wie aan Google toestemming heeft gegeven om pagina's weer te geven) of meld deze content voor verwijdering.

Een boek verwijderen waarvan gedeeltelijke pagina's (fragmenten) zichtbaar zijn op Google Boeken

Boeken die in fragmentweergave worden weergegeven, zijn beschikbaar dankzij de inspanningen van het Bibliotheekproject, waarin Google samenwerkt met bibliotheken om hun collecties te digitaliseren. Deze boeken zijn doorzoekbaar, maar Google Boeken geeft maar een paar zinnen in de buurt van de zoekterm weer als context. Er worden geen hele pagina's weergegeven.

Registreer je boek om het uit te sluiten van het Bibliotheekproject.

Een boek met het label 'Geen voorbeeld beschikbaar' verwijderen van Google Boeken

Een boek met dit label is een van de vele boeken die in een weergave met alleen metadata zijn toegevoegd aan de index van Google Boeken. Houd er rekening mee dat dit resultaat geen auteursrechtelijk beschermde pagina's uit het boek zelf bevat. In plaats daarvan wordt alleen informatie over het boek weergegeven, waaronder gelicentieerde bibliografische gegevens zoals het ISBN, de auteur, de uitgever en de publicatiedatum, evenals zoekresultaten van openbare websites. Dit is in feite hetzelfde als het online bekijken van een vermelding in een bibliotheekcatalogus. Google streeft ernaar de index van Google Boeken zo compleet mogelijk te maken. Daarom kan Google meerdere vermeldingen weergeven voor een enkel boek, waaronder internationale edities of eerder gepubliceerde versies.

In het algemeen verwijdert Google resultaten met alleen metadata niet uit de index. Als je echter van mening bent dat de weergave van deze informatie je rechten als auteursrechthouder schendt, kun je een officiële juridische klacht indienen. Google controleert de klacht dan zo snel mogelijk. Je kunt ook contact met ons opnemen als je wilt weten welke derde partij de metadata aan ons heeft geleverd.