Een back-up van gegevens maken of terugzetten op je Android-apparaat

Je kunt een back-up van content, gegevens en instellingen op je telefoon maken en deze opslaan in je Google-account. Je kunt een back-up van je gegevens terugzetten op de oorspronkelijke telefoon of op bepaalde andere Android-telefoons. Je kunt de back-upfunctie niet gebruiken als je een persoonlijk apparaat instelt met een werkprofiel of alleen voor werk, of als je een apparaat instelt dat eigendom is van een bedrijf.

Het terugzetten van gegevens verschilt per telefoon en per Android-versie. Je kunt een back-up van een hogere Android-versie niet terugzetten naar een telefoon met een lagere Android-versie.

Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 9 en hoger. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt

Waar worden de gegevens van je telefoon opgeslagen?

Back-ups worden geüpload naar de servers van Google en worden versleuteld met het wachtwoord van je Google-account. Voor de versleuteling van sommige gegevens wordt ook de pincode, het patroon of het wachtwoord van de schermvergrendeling van je telefoon gebruikt zodat deze veilig kunnen worden opgeslagen.

Je back-upgegevens (behalve de gegevens waarvan je een back-up in Google Foto's maakt) worden gewist als:

• je het apparaat 57 dagen niet hebt gebruikt
  • je de back-upfunctie van Android uitschakelt

Een back-up van content maken

Automatisch een back-up maken van je telefoon

Belangrijk: Stel in plaats van een swipebeweging of een pincode, patroon of wachtwoord in als om je opgeslagen gegevens te beveiligen.

Je kunt je apparaat instellen zodat er automatisch een back-up van je bestanden wordt gemaakt.

1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Selecteer Google En dan Back-up.
    Tip: Als dit de eerste keer is, zet je Back-up met Google One aan en volg je de instructies op het scherm.
  3. Tik op Nu back-up maken.

Het kan 24 uur duren voordat Google One de back-up voltooit. Als je gegevens zijn opgeslagen, zie je onder de geselecteerde gegevenstypen Aan staan.

Een back-upaccount toevoegen of tussen back-upaccounts schakelen

Een back-upaccount toevoegen

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Systeem En dan Back-up. Als deze stappen niet overeenkomen met de instellingen van je telefoon, zoek je in de app Instellingen naar back-up of vraag je de apparaatfabrikant om hulp

3. Tik op Back-upaccount En dan Account toevoegen.
  4. Geef zo nodig de pincode, het patroon of het wachtwoord van je telefoon op.
  5. Log in op het account dat je wilt toevoegen.

Schakelen tussen back-upaccounts

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Systeem En dan Back-up. Als deze stappen niet overeenkomen met de instellingen van je telefoon, zoek je in de app Instellingen naar back-up of vraag je de apparaatfabrikant om hulp.
  3. Tik op Back-upaccount.
  4. Tik op het account dat je wilt gebruiken voor back-ups.
Waarvan wordt een back-up gemaakt?
Belangrijk: Niet voor alle apps kan een back-up van alle gegevens en instellingen worden gemaakt of teruggezet. Voor meer informatie over een app kun je contact opnemen met de ontwikkelaar.

Back-up met Google One slaat gegevens van je telefoon automatisch op. Dit betreft onder meer de volgende typen content:

• App-gegevens
  • Gespreksgeschiedenis
  • Contacten
  • Instellingen
  • Sms'jes
  • Foto's en video's
  • Mms-berichten

Tip: Je kunt automatisch een back-up van je foto's en video's opslaan in je Google Foto's-bibliotheek. Meer informatie over hoe je een back-up van je foto's maakt.

Handmatig een back-up van gegevens en instellingen maken

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Google En dan Back-up.
    Als deze stappen niet overeenkomen met de instellingen van je telefoon, zoek je in de app Instellingen naar back-up of vraag je de apparaatfabrikant om hulp.
  3. Tik op Nu back-up maken.

Gegevens wissen nadat je een back-up hebt gemaakt

Nadat je een back-up hebt gemaakt, kun je je apparaat resetten door alles op het apparaat te wissen. Meer informatie over hoe je je apparaat terugzet op de fabrieksinstellingen.

Je gegevens op een nieuwe telefoon zetten

Als je je Google-account aan een ingestelde telefoon toevoegt, worden eerdere back-ups voor dat Google-account op de telefoon geplaatst.

Als je een back-up van een account wilt terugzetten op een geresette telefoon, volg je de stappen op het scherm. Voor meer ondersteuning kun je de fabrikant van het apparaat om hulp vragen.

Je foto's en video's zijn al beschikbaar in Google Foto's. Je kunt de rest van de gegevens waarvan je een back-up hebt gemaakt herstellen als je je nieuwe telefoon voor het eerst instelt of nadat je de fabrieksinstellingen hebt teruggezet. Volg de stappen op het scherm om je gegevens te herstellen.

Dit proces kan 24 uur duren.

Belangrijk: Je kunt een back-up van een hogere Android-versie niet terugzetten naar een apparaat met een lagere Android-versie. Meer informatie over hoe je je Android-versie kunt controleren en updaten.

Checken van welke foto's, gegevens en instellingen je een back-up hebt gemaakt

Je kunt nagaan welke gegevens en welke apps in je back-up zijn opgenomen.

1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Google En dan Back-up.
  3. Check onder Back-upgegevens van welke gegevens een back-up is gemaakt op je apparaat.
Een back-up van contacten terugzetten

Als je je Google-contacten hebt opgeslagen in je Google-account, worden ze automatisch gesynchroniseerd. Als je andere contacten op een telefoon of simkaart hebt, kun je deze contacten zelf terugzetten.

Hoe Back-up je gegevens verwerkt

Belangrijk: De gegevens die een back-up verzamelt, worden tijdens de overdracht versleuteld.

Met Back-up worden je gegevens naar de back-upservers van Google gestuurd en kun je gegevens overzetten tussen apparaten. Back-up verzamelt bepaalde informatie om services op je apparaat uit te voeren. Een deel van deze functionaliteit maakt gebruik van Google Play-services. Back-up verzamelt bijvoorbeeld:

• Berichten, contacten, app-instellingen en voorkeuren als onderdeel van je persoonlijke back-up.
  • Persoonlijke ID's om te zorgen dat je back-ups worden gekoppeld aan jou en je account.
  • Crashlogboeken en diagnostische gegevens voor analyse en probleemoplossing.

Back-up uitzetten

• Ga naar Instellingen en dan Systeem en dan Back-up en dan Back-up met Google One om de back-up uit te zetten.
  • Als je de back-up wilt verwijderen, kun je ook de Drive-app op Android gebruiken.