Een back-up van gegevens maken of terugzetten op je Android-apparaat

Je kunt een back-up van content, gegevens en instellingen op je telefoon maken en deze opslaan in je Google-account. Je kunt een back-up van je gegevens terugzetten op de oorspronkelijke telefoon of op bepaalde andere Android-telefoons. Je kunt de back-upfunctie niet gebruiken als je een persoonlijk apparaat instelt met een werkprofiel of alleen voor werk, of als je een apparaat instelt dat eigendom is van een bedrijf.

Het terugzetten van gegevens verschilt per telefoon en per Android-versie. Je kunt een back-up van een hogere Android-versie niet terugzetten naar een telefoon met een lagere Android-versie.

Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 9 en hoger. Bekijk meer informatie over hoe je je Android-versie controleert.

Een back-up van content maken

Automatische back-ups inschakelen

Belangrijk: Stel in plaats van een veegbeweging of Smart Lock een pincode, patroon of wachtwoord in als schermvergrendeling om je opgeslagen gegevens te beveiligen.

Je kunt instellen dat je telefoon automatisch back-ups van je gegevens opslaat.

1. Open de Google One-app Google One op je Android-telefoon.
  2. Scroll naar Back-up van je telefoon maken en tik op Details bekijken.
  3. Kies de back-upinstellingen die je wilt.
    • Volg de stappen op het scherm als je wordt geadviseerd om een app te installeren, een app te updaten of je instellingen te wijzigen. Ga tot slot terug naar de Google One-app.
    • Je kunt een back-up van je bestanden maken met mobiele data. Gebruik wifi als je de hoeveelheid gebruikte data wilt verminderen.
  4. Geef Back-up met Google One zo nodig toestemming om back-ups van foto's en video's te maken via Google Foto's.
  5. Tik op Aanzetten.

Het kan 24 uur duren voordat Google One de back-up heeft gemaakt. Als je gegevens zijn opgeslagen, staat het woord Aan onder de gegevenstypen die je hebt geselecteerd.

Een back-upaccount toevoegen of tussen back-upaccounts schakelen

Een back-upaccount toevoegen

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Systeem En dan Back-up. Als deze stappen niet overeenkomen met de instellingen van je telefoon, zoek je in de app Instellingen naar back-up of vraag je de apparaatfabrikant om hulp

3. Tik op Back-upaccount En dan Account toevoegen.
  4. Geef zo nodig de pincode, het patroon of het wachtwoord van je telefoon op.
  5. Log in op het account dat je wilt toevoegen.

Schakelen tussen back-upaccounts

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Systeem En dan Back-up. Als deze stappen niet overeenkomen met de instellingen van je telefoon, zoek je in de app Instellingen naar back-up of vraag je de apparaatfabrikant om hulp.
  3. Tik op Back-upaccount.
  4. Tik op het account dat je wilt gebruiken voor back-ups.
Waarvan wordt een back-up gemaakt?
Belangrijk: Niet voor alle apps kan een back-up van alle gegevens en instellingen worden gemaakt of teruggezet. Voor meer informatie over een app kun je contact opnemen met de ontwikkelaar.

Als je back-ups worden geüpload naar Google, worden ze versleuteld met het wachtwoord van je Google-account. Voor sommige gegevens wordt ook de pincode, het patroon of het wachtwoord voor schermvergrendeling van je telefoon gebruikt voor versleuteling.

Als je een back-up maakt naar Google Drive, wordt hier een back-up van gemaakt:

• Contacten
  • Google Agenda-afspraken en -instellingen
  • Sms-berichten (niet mms)
  • Wifi-netwerken en -wachtwoorden
  • Achtergronden
  • Gmail-instellingen
  • Apps
  • Scherminstellingen (helderheid en slaapstand)
  • Taal- en invoerinstellingen
  • Datum en tijd
  • Instellingen en gegevens voor apps die niet door Google zijn gemaakt (verschilt per app)
Tip: Je kunt automatisch een back-up van je foto's en video's opslaan in je Google Foto's-bibliotheek. Meer informatie over hoe je een back-up van je foto's maakt.

Handmatig een back-up van gegevens en instellingen maken

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Systeem En dan Back-up. Als deze stappen niet overeenkomen met de instellingen van je telefoon, zoek je in de app Instellingen naar back-up of vraag je de apparaatfabrikant om hulp.
  3. Tik op Nu back-up maken En dan Doorgaan.

Gegevens wissen nadat je een back-up hebt gemaakt

Nadat je een back-up hebt gemaakt, kun je je telefoon resetten door alles op de telefoon te wissen. Meer informatie over hoe je je telefoon kunt terugzetten op de fabrieksinstellingen.

Je gegevens op een nieuwe telefoon zetten

Als je je Google-account aan een ingestelde telefoon toevoegt, worden eerdere back-ups voor dat Google-account op de telefoon geplaatst.

Als je een back-up van een account wilt terugzetten op een geresette telefoon, volg je de stappen op het scherm. Bezoek de supportsite van de fabrikant van je telefoon voor meer hulp.

Je foto's en video's zijn al beschikbaar in Google Foto's. Je kunt de rest van de gegevens waarvan je een back-up hebt gemaakt wel herstellen als je je nieuwe telefoon voor het eerst instelt of nadat je de fabrieksinstellingen hebt teruggezet. Volg bij de installatie de stappen op het scherm om je gegevens te herstellen.

Dit proces kan 24 uur duren.

Belangrijk: Je kunt een back-up van een hogere Android-versie niet terugzetten naar een telefoon met een lagere Android-versie. Meer informatie over hoe je je Android-versie kunt controleren en updaten.

Bekijken van welke foto's, gegevens en instellingen u een back-up heeft gemaakt

Je kunt nagaan welke gegevens en apps in je back-upbestand staan.

1. Open de Google One-app op je apparaat Google One.
  2. Tik bovenaan op Home.
  3. Scroll naar het gedeelte Apparaat-back-up.
    • Als dit de eerste back-up van je telefoon is, tik je op Back-up van gegevens instellen.
    • Als dit niet de eerste back-up van je telefoon is, tik je op Details bekijken.
Een back-up van contacten terugzetten

Als je je contacten hebt opgeslagen in je Google-account, worden ze automatisch gesynchroniseerd. Als je andere contacten op een telefoon of simkaart hebt, kun je deze contacten zelf terugzetten.