[GA4] Kundvägsutforskning

Utforska användarresan i ett träddiagram.

Med tekniker för kundvägsutforskning kan du bland annat

• hitta de populäraste sidorna som nya användare besöker efter att ha kommit till startsidan
  • upptäcka vad användarna gör efter ett appundantag
  • upptäcka beteenden där användarna går i cirklar, vilket kan tyda på att de kör fast
  • fastställa hur en händelse påverkar efterföljande användaråtgärder.

Skapa en kundvägsutforskning

1. Logga in på Google Analytics.
  2. Klicka på Utforska till vänster.
  1. Välj mallen Kundvägsutforskning högst upp på skärmen.

För att hjälpa dig att komma igång tillhandahåller Analytics ett exempel på implementering.

Du kan klicka på Börja om högst upp till höger för att börja en ny kundvägsutforskning. Om du klickar på Börja om kan du välja startpunkt eller slutpunkt för utforskningen. Välj sedan vilken typ av data du vill använda som startpunkt eller slutpunkt för utforskningen.

Exempel:

1. Klicka på en dimension under Startpunkt eller dra och släpp en dimension från listan Nodtyp till startpunkten.

2. Välj händelsenamn, sidrubrik, sidsökväg, skärmnamn eller skärmklass som startnod.

3. Välj ett värde på dimensionen.

En ny kundvägsutforskning visas. Till vänster ser du startpunkten som du har valt. Till höger ser du Steg +1, som visar de fem populäraste skärmarna som användarna oftast såg eller händelserna som de oftast utlöste efter startpunkten. Du kan även se fler skärmar om sådana finns.

Se användarnas efterföljande steg

Klicka på en datapunkt i diagrammet för att se användarnas efterföljande steg. (Datapunkter i en kundvägsutforskning kallas noder.)

Klicka på en nod för att utöka den och lägga till ett nytt steg. Klicka på noden en gång till för att komprimera den. Gråtonade noder förekommer i slutet av användarens väg och kan inte utökas.

Som standard visar diagrammet de fem populäraste noderna i ett steg. Klicka på + Mer för att lägga till upp till 20 noder per steg. Ytterligare noder utöver de 20 populäraste grupperas under noden Övriga.

Se användarnas föregående steg

Som standard visar kundvägsutforskningen användarnas åtgärder längs vägen till en specifik händelse eller sida. Med omvända kundvägar kan du välja en händelse eller sida och ta reda på mer om hur användarna kom dit. Du kan välja en händelse, som ett köp eller en konvertering, och utforska vilka olika vägar användarna tar för att komma dit. Sedan kan du utgå från den insikten för att förbättra användarupplevelsen.

Så här skapar du en omvänd kundväg:

1. Skapa en ny kundvägsutforskning enligt anvisningarna ovan.
  2. Klicka på Starta om högst upp till höger.
  3. Klicka i rutan Slutpunkt för att välja vilken nod som avslutar kundvägen.

Ställ sedan in resten av utforskningen på samma sätt som en vanlig kundväg.

Så fungerar kundvägsutforskning

Kundvägsutforskningar använder ett träddiagram för att illustrera händelseflödet, det vill säga den serie händelser som användarna utlöste och skärmarna de såg.

Ett diagram över kundvägsutforskning består av följande delar:

Path analysis navigation map

Förklaring:

1. Start-/slutpunkt
  2. Nodtyp
  3. Nod
  4. Lägg till nod

Start-/slutpunkt

Startpunkten är den skärm eller händelse som utgör början på kundvägen du vill utforska. Den visas i kolumnen längst till vänster i visualiseringen.

Du kan till exempel inleda en e-handelsväg med en sida som erbjuder olika kategorier av skor (herrskor, damskor, träningsskor osv.)

Slutpunkten är den skärm eller händelse som avslutar kundvägen du vill utforska. Den visas i kolumnen längst till höger i visualiseringen.

En kundvägsutforskning kan ha en startpunkt eller slutpunkt, men inte båda.

Steg

Steg är kolumnerna i diagrammet. Varje steg efter startpunkten eller före slutpunkten representerar efterföljande eller föregående åtgärd, som att se en skärm eller utlösa en händelse.

Till exempel kan Steg +1 vara listan över skärmar som dina skokunder besökte eller händelserna de utlöste efter att de öppnade produktsidan med skor som utgör startpunkten.

Noder

Noder är datapunkterna inom ett steg och representerar antalet användare eller händelser vid den punkten längs vägen.

Noden Herrskor i Steg +1 representerar till exempel antalet kunder som öppnade sidan eller antalet händelser som utlöstes från sidan.

Nodtyp visar de dimensionsvärden du ser i varje steg i diagrammet. Du anger nodtypen för startpunkten när du skapar en ny kundvägsutforskning. Du kan ändra nodtypen för ett steg i menyn ovanför steget.

Väg

En väg är en specifik serie noder som sträcker sig över ett eller flera steg inom en viss tidsperiod.

Så beräknas vägar

En framåtriktad kundvägsutforskning utgår från den startpunkt du anger och undersöker sedan händelseflödet för att hitta de skärmar som visas eller händelser som utlöses av användarna omedelbart efter startpunkten. En bakåtriktad kundvägsutforskning går åt andra hållet: Den undersöker händelseflödet för att hitta de skärmar som visas eller händelser som utlöses av användarna före slutpunkten.

Skärmarna och/eller händelserna sammanställs sedan i form av vägar. Siffrorna som visas i varje nod anger det totala antalet användare eller händelser som bidrog till den specifika punkten längs vägen.

Vägar och sessioner

Vägar beräknas utifrån användarens händelseflöde, där den första förekomsten av det dimensionsvärde du väljer används som start- eller slutpunkt.

Vägar kan sträcka sig över en eller flera sessioner beroende på vilket datumintervall du väljer. En ny session inleds om en användare är inaktiv i 30 minuter. Om en väg sträcker sig över flera sessioner är informationen om en nod en sammanställning av alla sessionerna.

Exempel med en enstaka session

Användaren öppnar följande skärmar under en och samma session:

Start > Produkt A > Start > Produkt B

Bilderna nedan visar hur kundvägsutforskningen visualiserar användarens väg. Den första förekomsten av screen_view-händelsen för startsidan används som startpunkt och därefter läggs det till steg efter hand som du utökar noderna:

Path analysis single session example

Inledande vy av vägen som visar startpunkten och Steg +1

Path analysis single session example

Väg med Steg +2 utökad

Path analysis single session example

Väg med Steg +3 utökad

Exempel med flera sessioner

Användaren utför följande åtgärder i två olika sessioner under en vecka:

Session 1: Start > Produkt A > Produkt B > Start > Produkt C

Session 2: Start > Produkt A > Kassa

En inledande vy av vägen för Antal händelser ser ut så här:

Path analysis cross session example

Du kan utforska vägen på två sätt:

Du kan se de sammanställda vägarna genom att utöka noden Produkt A. Då läggs Steg +2 till och varje session visas som en separat väg.

Path analysis cross session example

Om du vill se hela vägen i de olika sessionerna utökar du alla noderna så att de åtta stegen efter startpunkten visas.

Path analysis cross session example

Ändra typen av data som visas i varje steg

Nodtypen avgör vilken typ av information som visas i ett steg. Använd menyn högst upp i ett visst steg för att se stegets nodtyp.

Ändra utforskningsmätvärdet

Som standard beräknar kundvägsutforskningen antalet händelser för varje nod i diagrammet. Du kan enkelt välja ett annat mätvärde för beräkningen.

Så här väljer du ett mätvärde:

• Välj ett av mätvärdena på listan till vänster under Variabler och dra det till målet Variabler i Inställningar.

Mätvärden som stöds

Kundvägsutforskning har för närvarande stöd för följande mätvärden:

Antal händelser

Mätvärdet Antal händelser räknar antalet händelser som utlöstes för varje nod längs vägen. Antalet händelser är resultatet av sammanslagningen av alla användare och alla sessioner inom tidsperioden för utforskningen.

Anta till exempel att en användare öppnar startsidan, navigerar till en produktsida och sedan återvänder till startsidan innan hen navigerar till en annan produktsida, allt inom 30 minuter. Då visar vägen två screen_view-händelser för startsidan och en screen_view-händelse för var och en av produktsidorna i det första steget.

Exempel på antal händelser i kundvägsutforskning

Totalt antal användare

Totalt antal användare anger antalet unika användare som tittade på en skärm eller utlöste en händelse inom tidsperioden för utforskningen.

Anta till exempel att en användare öppnar startsidan, navigerar till en produktsida och sedan återvänder till startsidan innan hen navigerar till en annan produktsida under den valda tidsperioden. Då visar vägen en startsidesanvändare vid startpunkten och en produktsidesanvändare för var och en av produkterna i det första steget.

Totalt antal användare är antalet unika användare. Om en användare följer flera vägar som har samma startnod är antalet användare i den gemensamma noden mindre än summan av antalet användare för de noder som inte är gemensamma. Det beror på att användaren inte räknas flera gånger i antalet unika användare för den gemensamma noden.

Inkludera eller utesluta data från kundvägsutforskning

Du kan fokusera på den mest relevanta informationen genom att använda följande alternativ för att anpassa informationen som visas i kundvägsutforskningen:

Välja vilka noder som ska visas i diagrammet

Så här väljer du vilka noder som ska visas i varje steg i diagrammet:

• Klicka på Redigera Redigera högst upp i ett steg.
  • Använd kryssrutorna för att välja vilka skärmar eller händelser du vill se i steget.

Värdena du väljer avgör vilka enskilda noder som visas i steget. Avmarkerade värden grupperas i noden + Mer.

Se Utesluta noder nedan för information om hur du tar bort en nod från diagrammet.

Utesluta noder

Du kan ta bort noder som inte är relevanta. När du utesluter en nod döljs den bara från diagrammet, det påverkar inte hur vägen beräknas. Med hjälp av segment kan du utesluta data från händelseflödet innan den används för att beräkna vägar.

Så här utesluter du en nod från diagrammet:

1. Högerklicka på noden.
  2. Klicka på Uteslut nod.
  3. Bestäm hur du vill utesluta noden:
    • Endast vald Med detta alternativ utesluts noden från den aktuella vägen i det aktuella steget. Eventuella efterföljande steg längs samma väg från noden tas bort från utforskningen.
    • Från alla vägar Med detta alternativ utesluts noden från samtliga vägar i alla steg i utforskningen.

Du kan se en lista över uteslutna noder under Nodfilter i Flikinställningar. Håll muspekaren över ett filter och klicka på X för att lägga till noder som du har uteslutit.

Visa endast unika noder

Med detta alternativ kan du göra en kundvägsutforskning som bara visar ändrade nodvärden.

Anta till exempel att du vill se hur användarna rör sig på sidorna på din webbplats eller skärmarna i din app och att det spåras flera händelser för varje sida eller skärm. Då visas bara en nod för varje sida eller skärm, även om användaren utlöste många händelser i följd på sidan eller skärmen. Om användaren sedan kommer tillbaka till samma sida eller skärm efter att ha besökt en annan sida eller skärm, visas den igen på vägen.

Använda segment

Med segment kan du definiera en delmängd användare eller händelser som du vill inkludera i eller utesluta från en utforskning. Du kan till exempel utforska vägarna för användare som konverterar respektive inte konverterar för att ta reda på var de skiljs åt. Du kan också skapa en kundvägsutforskning baserat på vissa viktiga händelser. Detta är särskilt användbart om du har många händelser i en session men vill se kundvägen för endast en del av dem.

Läs mer om hur du skapar segment.

Så här använder du ett segment:

Dra ett befintligt segment från panelen Variabler till vänster till segmentmålet på panelen Flikinställningar.

Segmenten tillämpas på händelseflödet innan kundvägsutforskningen beräknas. Det innebär att händelser och användare som du har uteslutit från segmentet inte ingår i händelseflödet i utforskningen och därför inte heller ingår när vägen beräknas.

Använd filter

Du kan filtrera utforskningen utifrån vilka som helst av de tillgängliga dimensionerna och mätvärdena. Du kan till exempel visa enbart vägar med ett minsta antal användare eller händelser, eller vägar som förekom i vissa webbläsare eller operativsystem.

Filtren tillämpas på utforskningen innan vägarna beräknas.

Använda en uppdelningsdimension

Använd en uppdelningsdimension för att se hur vägdata grupperas längs dimensionen. Du kan till exempel se kundvägar uppdelade efter land eller enhetskategori.

Så här använder du en uppdelningsdimension:

Dra en befintlig dimension från panelen Variabler till vänster till önskad uppdelningsdimension på panelen Flikinställningar.

De fem bästa värdena för den valda dimensionen visas längst ned i utforskningen. Håll muspekaren över ett värde för att se hur värdet delas upp i varje nod. I den omvända kundvägsutforskningen nedan används exempelvis dimensionen Enhetskategori som uppdelning. När du håller muspekaren över Mobil visas antalet mobilanvändare i varje nod:

Omvänd kundvägsutforskning med uppdelning per dimension

Kundvägsutforskning påminner om andra funktioner i Analytics men har flera fördelar:

• Precis som flerkanalstrattar i Universal Analytics är kundvägsutforskning ett hjälpmedel för att utforska användarnas steg på din webbplats eller i din app. Utforskningen visar dessutom en ad hoc-bild av flera vägar kontra en utforskning av en enstaka fördefinierad kundväg.
  • Rapporterna om användarflöde och beteendeflöde ger en liknande analys med utgångspunkt från sidor. Kundvägsutforskning synliggör däremot vägar utifrån både sid- eller skärmvisningar och händelser.