[GA4] Baneutforskning

Utforsk brukernes bevegelser i et trediagram.

Med teknikker som benyttes innen baneutforskning, kan du

• finne de sidene nye brukere oftest går til etter at startsiden åpnes
  • se hvilke handlinger brukerne utfører etter appunntak
  • identifisere atferd som går i en loop, noe som kan antyde at siden henger eller ikke fungerer som den skal
  • fastslå effektene hendelser kan ha på påfølgende brukerhandlinger

Opprett baneutforskninger

1. Logg på Google Analytics.
  2. Klikk på  Utforsk til venstre på siden.
  1. Velg Baneutforskning-malen øverst på skjermen.

For at du skal komme i gang, viser vi et eksempel på en implementering i Analytics.

Du kan klikke på Start på nytt øverst til høyre for å starte med en ny baneutforskning. Hvis du klikker på Start på nytt, kan du velge startpunktet eller sluttpunktet for utforskningen. Deretter velger du hvilke datatyper du vil bruke som start- eller sluttpunktet i utforskningen.

Eksempler:

1. Klikk for å velge en dimensjon under STARTPUNKT, eller dra en dimensjon fra NODETYPE-listen og slipp den i STARTPUNKTET.

2. Velg hendelsesnavnet, sidetittelen, sidebanen, skjermnavnet eller skjermklassen som startnode.

3. Velg en dimensjonsverdi.

Nå vises den nye baneutforskningen du har opprettet. Til venstre kan du se startpunktet du valgte. Til høyre kan du se det første trinnet. I det fremgår de fem skjermene brukerne oftest åpnet etter det aktuelle startpunktet, eller de fem hendelsene de oftest utløste etter startpunktet. Du kan også velge å se flere skjermer hvis disse dataene foreligger.

Se brukernes neste trinn

Hvis du vil se trinnene brukerne dine så tok videre, er det bare å klikke på et datapunkt i diagrammet. (Datapunkter i en baneutforskning omtales som noder.)

Klikk på en node for å utvide den og legge til et nytt trinn. Klikk på noden igjen om du vil skjule den. Grå noder indikerer slutten av brukerens bane, og du kan ikke utvide disse.

I diagrammet vises som standard de fem mest populære nodene i et trinn. Klikk på + Mer for å legge til opptil 20 noder per trinn. Noder utover de 20 øverste grupperes sammen i en «Andre»-node.

Se brukernes tidligere trinn

I baneutforskningen får du som standard se brukernes handlinger som kommer etter en bestemt side eller hendelse. Hvis du sporer banen bakover, kan du velge en bestemt side eller hendelse og utforske hvordan brukerne kom seg dit. Du kan velge en hendelse, for eksempel et kjøp eller en konvertering, og utforske de ulike banene brukerne følger frem til den hendelsen. Deretter kan du bruke denne kunnskapen til å levere bedre brukeropplevelser.

Slik kan du opprette bakoverbaner:

1. Opprett en ny baneutforskning ved å følge veiledningen ovenfor.
  2. Klikk på Start på nytt øverst til høyre.
  3. Klikk i SLUTTPUNKT-feltet for å velge noden som avslutter banen.

Du kan så konfigurere resten av utforskningen på samme måte som med en fremoverbane.

Sånn fungerer baneutforskning

I baneutforskninger brukes det et trediagram for å illustrere strømmen av hendelser, innsamlingen av hendelsene brukerne utløste, og skjermbildene de så.

Diagrammet der baneutforskningen fremstilles, består av disse elementene:

Path analysis navigation map

Tegnforklaring:

1. start- eller sluttpunkt
  2. nodetype
  3. node
  4. legg til en node

Start- eller sluttpunkt

Startpunktet er skjermen eller hendelsen som innleder banen du vil utforske. Det vises som kolonnen helt til venstre i visualiseringen.

En netthandelsbane kan for eksempel begynne med en side der ulike skokategorier tilbys (f.eks. sko til menn, sko til kvinner, sportssko osv.).

Sluttpunktet er skjermen eller hendelsen som avslutter banen du vil utforske. Det vises som kolonnen lengst til høyre i den visuelle fremstillingen.

Baneutforskninger kan ha et startpunkt eller et sluttpunkt, men ikke begge deler.

Fremgangsmåte

Trinn viser til kolonnene i diagrammet. Hvert trinn etter startpunktet eller før sluttpunktet representerer en hendelse som fulgte etter at en skjerm ble åpnet eller en hendelse ble utløst.

TRINN +1 er for eksempel listen over skjermer som ble vist – eller hendelser som ble utløst – av de som handlet sko, etter at de hadde åpnet produktsiden med skotøy, som er startpunktet.

Noder

Noder er datapunktene i trinn, og de representerer antallet brukere eller hendelser på det aktuelle punktet i banen.

Herresko-noden i TRINN +1 representerer for eksempel antallet kunder som åpnet den aktuelle siden, eller antallet hendelser som ble utløst fra den siden.

Nodetype viser til dimensjonsverdiene du angir i hvert trinn i diagrammet. Du angir nodetypen for startpunktet når du oppretter en ny baneutforskning. Du kan bytte nodetype for et trinn via menyen ovenfor det aktuelle trinnet.

Bane

En bane er en bestemt sekvens av noder som forekommer over ett eller flere trinn innenfor en spesifikk tidsramme.

Sånn beregnes baner

I utforskninger av fremoverbaner tas det utgangspunkt i startpunktet du oppgir. Så undersøkes strømmen av hendelser for å identifisere de neste sidene som ble åpnet – eller hendelsene som ble utløst – av brukerne dine etter dette startpunktet. I utforskning av bakoverbaner er dette snudd opp-ned. Her undersøkes strømmen av hendelser for å identifisere skjermene som ble åpnet – eller hendelsene som ble utløst – rett før det valgte sluttpunktet.

Dataene om disse skjermene og/eller hendelsene slås så sammen til baner. Tallene som vises i hver node, representerer det totale antallet brukere eller hendelser som bidro til det aktuelle punktet i banen.

Baner og økter

Baner beregnes med utgangspunkt i brukerens strøm av hendelser, og som startpunkt brukes den første forekomsten av dimensjonsverdien du oppga.

Baner kan omfatte én eller flere økter, avhengig av datoperioden du velger. Det innledes en ny økt dersom brukeren har vært inaktiv i en halvtime. Hvis en bane strekker seg over flere økter, slås dataene om alle øktene sammen i noden.

Et eksempel på en enkeltøkt

I én og samme økt åpner brukeren disse skjermene;

Startside > Produkt A > Startside > Produkt B

I bildene nedenfor illustrerer vi hvordan denne brukerens bevegelser visualiseres i baneutforskningen. Her benyttes den første forekomsten av screen_view-hendelsen for startsiden som startpunktet. Deretter legges det til trinn etter hvert som du utvider nodene:

Path analysis single session example

I denne innledende visningen av banen vises startpunktet og TRINN +1.

Path analysis single session example

Her er TRINN +2 i banen utvidet.

Path analysis single session example

Her er TRINN +3 i banen utvidet.

Et eksempel der banen går over flere økter

I løpet av en uke, fordelt på to ulike økter, utfører brukeren disse handlingene:

Økt 1: Startside > Produkt A > Produkt B > Startside > Produkt C

Økt 2: Startside > Produkt A > Kasse

Med utgangspunkt i antallet hendelser ser en innledende visning av denne banen slik ut:

Path analysis cross session example

Du kan utforske denne banen på to måter:

Hvis du vil se de sammenslåtte banene, må du utvide Produkt A-noden. Med dette legges TRINN +2 til, og hver økt vises som en separat bane.

Path analysis cross session example

Hvis du vil se den fullstendige banen som omfatter flere økter, må du utvide alle nodene for å få se de åtte trinnene som kommer etter startpunktet.

Path analysis cross session example

Endre datatypen som vises i hvert trinn

Det er nodetypene som avgjør hvilken type informasjon som vises i hvert trinn. Du kan bruke menyen som vises øverst i et bestemt trinn, til å vise nodetypen som brukes i trinnet.

Endre utforskningsberegningen

I baneutforskningen beregnes som standard antallet hendelser for hver enkelt node i diagrammet. Du kan enkelt bruke en annen beregning.

Sånn tar du i bruk en beregning:

• Velg en av de støttede beregningene fra listen til venstre under Variabler, og dra den over i Variabler-målet i innstillingene.

Støttede beregninger

I baneutforskninger støttes per nå disse beregningene:

Antall hendelser

I Antall hendelser-beregningen telles det hvor mange hendelser som ble utløst i hver node i en bane. Antallet hendelser er resultatet du finner når du slår sammen alle hendelsene knyttet til alle brukere og alle øktene i tidsrommet utforskningen omfatter.

Hvis brukeren for eksempel åpner startsiden, navigerer til en produktside, går tilbake til startsiden og så navigerer til en annen produktside, og alt dette skjer innen 30 minutter, vises det to screen_view-hendelser for startsiden og én screen_view-hendelse for hver av de to produktsidene som inngikk i det første trinnet, i selve banen.

Et eksempel på telling av hendelser i en baneutforskning.

Totalt antall brukere

Totalt antall brukere-beregningen viser det totale antallet unike brukere som har åpnet en skjerm eller utløst en hendelse innenfor tidsrommet den aktuelle utforskningen omfatter.

Hvis brukeren for eksempel åpner startsiden, navigerer til en produktside, går tilbake til startsiden og deretter navigerer til en annen produktside, og alt dette skjer innen tidsrommet som er angitt, vises det én startsidebruker i startpunktet og én produktsidebruker for hvert av produktene som inngikk i det første trinnet, i selve banen.

Det totale antallet brukere viser til antallet unike brukere. Hvis en bruker følger flere baner som deler den samme startnoden, blir antallet brukere som telles i den delte noden, lavere enn summen av antallet brukere i nodene som ikke deles. Dette kommer av at brukeren ikke bidrar flere ganger til tellingen av antallet unike brukere i den delte noden.

Inkluder eller ekskluder data fra baneutforskninger

Du kan tilpasse hvilke data som skal vises i baneutforskninger, gjennom alternativene nedenfor. På denne måten kan du fokusere på akkurat den informasjonen som er mest relevant for deg.

Velg hvilke noder som skal vises i diagrammet

Sånn kan du velge hvilke noder som skal vises i hvert trinn i diagrammet:

• Klikk på Endre Rediger øverst i et trinn.
  • Bruk avmerkingsboksene til å ta med skjermer eller hendelser du vil se i dette trinnet.

Det er verdiene du velger, som avgjør hvilke enkeltnoder som blir vist i dette trinnet. Verdier du ikke velger, grupperes sammen i + Mer-noden.

I den neste delen ser du hvordan du kan fjerne noder fra diagrammet.

Ekskluder noder

Du kan fjerne noder hvis de ikke er relevante. Det å fjerne en node innebærer bare at du skjuler den fra diagrammet. Måten banen beregnes på, forblir den samme. Hvis du vil ekskludere data fra strømmen med hendelser før de brukes til å beregne baner, bør du vurdere å benytte deg av et segment.

Sånn kan du ekskludere en node fra diagrammet:

1. Høyreklikk på noden.
  2. Klikk på Ekskluder noden.
  3. Velg hvordan du vil ekskludere noden:
    • Bare de valgte: Med dette alternativet ekskluderes noden fra den gjeldende banen i det aktuelle trinnet. Eventuelle påfølgende trinn i banen fra og med denne noden fjernes fra utforskningen.
    • Fra alle baner: Med dette alternativet ekskluderes noden fra enhver bane i ethvert trinn i utforskningen.

I faneinnstillingene, under NODEFILTRE, kan du se en liste over nodene du har ekskludert. Hvis du vil legge til noder du tidligere har fjernet, er det bare å holde markøren over et av filtrene og klikke på X.

Se bare unike noder

Med dette alternativet kan du kjøre en baneutforskning som bare viser endrede verdier for nodene dine.

Hvis du for eksempel vil se hvordan brukerne dine navigerer gjennom sidene i appen din eller på nettstedet ditt, og det er sporet flere hendelser for hver side eller skjerm, blir det med dette alternativet bare vist én node for hver, selv om brukeren utførte mange påfølgende hendelser på den aktuelle siden eller skjermen. Hvis brukeren kommer tilbake til siden eller skjermen igjen etter å ha besøkt en annen side eller skjerm, vises den igjen i banen.

Bruk segmenter

Med segmenter kan du definere undersett av brukere eller hendelser du vil ha med i eller ekskludere fra utforskningen. Du kan for eksempel utforske banene som er tatt av brukere som henholdsvis konverterte og ikke konverterte. Da kan du finne ut hvor de gikk i ulike retninger. Det er også mulig å opprette en baneutforskning basert på et undersett av viktige hendelser. Dette kan være spesielt nyttig dersom du har mange hendelser i en økt, men du bare vil se banen gjennom et undersett av disse.

Finn ut hvordan du kan lage segmenter.

Sånn kan du bruke segmenter:

Dra et eksisterende segment fra Variabler-panelet på venstre side og over i segmentmålet i Faneinnstillinger-panelet.

Segmenter blir brukt i strømmer med hendelser før baneutforskningen beregnes. Dette innebærer at brukere eller hendelser du har ekskludert fra segmentet, ikke inngår i strømmen med hendelser i selve utforskningen. De inngår da heller ikke i baneberegningen.

Bruk filtre

Du kan bruke filtre i utforskningen basert på hvilke som helst av dimensjonene og beregningene som er tilgjengelig. Du kan for eksempel velge å vise bare de banene som har et lavt antall brukere eller hendelser, eller baner som forekom i bestemte nettlesere eller operativsystemer.

Filtre implementeres i utforskningen før banene beregnes.

Bruk inndelingsdimensjoner

Bruk en inndelingsdimensjon for å se hvordan banedataene grupperes sammen langs denne dimensjonen. Du kan for eksempel se brukerbaner inndelt etter land eller enhetskategori.

Sånn bruker du inndelingsdimensjoner:

Dra en eksisterende dimensjon fra Variabler-panelet på venstre side over i målet for inndelingsdimensjonen i Faneinnstillinger-panelet.

De fem øverste verdiene for den valgte dimensjonen vises nederst i utforskningen. Hold markøren over en verdi for å se hvordan denne verdien fordeles på de ulike nodene. I utforskningen av bakoverbanen nedenfor er for eksempel Enhetskategori-dimensjonen brukt som inndeling. Hvis du holder markøren over mobil, vises antallet mobilbrukere i hver node:

Baklengs baneutforskning der en inndelingsdimensjon benyttes.

Baneutforskning har sammenfallende trekk med andre Analytics-funksjoner, men du oppnår i tillegg disse fordelene:

• Som med multikanalstrakter i Universal Analytics kan du også bruke baneutforskning til å utforske veien brukerne tar via appen din eller nettstedet ditt. Med baneutforskning kan du i tillegg kjøre situasjonstilpassede undersøkelser og se på resultatene oppnådd med flere baner kontra analyser av én enkelt forhåndsdefinert bane.
  • I rapportene om brukerflyt og atferdsflyt kan du kjøre lignende analyser basert på sider. Med baneutforskning kan du imidlertid få visuelle fremstillinger av banene på bakgrunn av både side- og skjermvisninger samt side- og skjermhendelser.