[GA4] Segmentverktyget

Skapa delmängder av användare, sessioner och händelser.
Segment är delmängder av Analytics-data som kan användas i Utforskningar. Ett segment kan till exempel utgöras av användare som kommer från ett visst land eller en viss ort. Ett annat segment kan bestå av användare som köper en viss produktserie, besöker en särskild del av din webbplats eller utlöser särskilda händelser i din app.

Videoexempel

Titta på två korta videor om hur du skapar segment.

Skapa ett anpassat segment från grunden.

Skapa ett anpassat segment utifrån ett föreslaget segment.

Innehåll i artikeln:

Skapa ett segment

Segment som du skapar eller modifierar är bara tillgängliga i den utforskning där du definierar dem.

Så här öppnar du segmentverktyget:

1. Logga in på Google Analytics.
  2. Klicka på Utforska till vänster.
  1. Välj en befintlig utforskning eller skapa en ny. Visa hur.
  2. Klicka på plustecknet i avsnittet Segment till vänster i Flikinställningar.

Du kan skapa ett nytt segment på tre sätt:

• Skapa ett anpassat segment genom att definiera alla parametrar själv.
  • Börja med ett föreslaget segment. Förslagen baseras på vanliga användningsfall, och du kan ändra och anpassa dem efter dina specifika behov.
  • Högerklicka på en datapunkt i visualiseringen för att öppna snabbmenyn och välj Skapa segment från markering.

Datumintervall för segment och tidsperiod för villkor

När du skapar ett segment är en av variablerna du kan ställa in datumintervallet för den data som ingår i segmentet (till exempel senaste sju dagarna, senaste 28 dagarna eller ett anpassat intervall).

Beroende på vilken typ av villkor du skapar för att definiera segmentet kan du basera villkoret på mätvärdet event_count. Då kan du ange att villkoret måste ha uppfyllts inom en viss tidsperiod (exempel: event_count >5 under en femdagarsperiod).

För att du ska få de resultat du förväntar dig måste perioden vara mindre än eller lika med datumintervallet för segmentet. Tidsperioden för villkoren kan vara längre än datumintervallet för segmentet, men segmentet kan aldrig innehålla mer data än vad som ingår i datumintervallet.

Skapa ett anpassat segment

1. Välj i den övre panelen vilken typ av segment du vill skapa. Nedan hittar du mer information om vilka typer av segment du kan skapa.
  2. Ange ett namn på och en beskrivning av segmentet. Det gör det lättare att identifiera segmentet på andra ställen i Analytics.
  3. Klicka på Lägg till ett nytt villkor för att ange urvalskriterierna för segmentet. Du kan skapa villkor som utvärderar dimensioner eller händelser. Exempel:
    1. Ålder är antingen 18–24 eller 25–34
    2. app_exception
  4. Du kan också skapa segment baserat på en sekvens med steg som användaren har följt. Mer information om villkor och sekvenser finns nedan.
  5. Klicka på Spara högst upp till höger.
Knappen Spara är nedtonad tills du har angett minst ett fullständigt villkor.

Modifiera ett föreslaget segment

Föreslagna segment innefattar fördefinierade segment och mallsegment som du kan använda för att komma igång snabbare. Segmenten på fliken Allmänt kan användas utan ändringar (men du kan ändra dem om du vill). Mallarna innehåller redan villkor. Du behöver bara ange värdena på villkoren.

Typer av segment som du kan skapa

Användarsegment

Användarsegment är delmängder av användare som har interagerat med din webbplats eller app. Exempel är användare som tidigare har köpt något eller som har lagt varor i kundvagnen men inte slutfört köpet.

Händelsesegment

Händelsesegment är delmängder av händelser som har utlösts på din webbplats eller i din app. Exempel är alla köphändelser som har gjorts på en viss plats eller app_exception-händelser som har inträffat i ett visst operativsystem.

Sessionssegment

Sessionssegment är delmängder av sessioner som har inträffat på din webbplats eller i din app. Ett exempel är alla sessioner som kommer från en viss annonskampanj.

Ställa in villkor

Villkoren talar om för Analytics vilken data som ska inkluderas i eller uteslutas från segmentet. Du kan definiera ett villkor genom att välja den data du vill utvärdera, välja en jämförelseoperator och ange ett värde eller värdeintervall. Om du till exempel vill ha ett segment med användare i Nordamerika skapar du ett användarsegment och väljer dimensionen Land-id, använder operatorn ingår i och anger värdena USA, CA och MX.

Segment builder example

Typer av villkor

Du kan skapa villkor som utvärderar dimensioner, mätvärden och händelser.

Dimensionsvillkor

Med dimensionsvillkor kan du skapa segment baserat på utvärdering av dimensionsvärden som avser dina användare, till exempel demografi, geografi och teknik.

Mätvärdesvillkor

Med mätvärdesvillkor kan du skapa segment baserat på prediktiva mätvärden, till exempel att sannolikheten för köp i appen ska vara högre än 90:e percentilen.

Händelsevillkor

Med händelsevillkor kan du skapa segment baserat på specifika uppgifter om en eller flera händelser. Du kan inkludera alla händelseparametrar som skickas med händelsen när den loggas. Till exempel kan du utvärdera parametrarna nivånummer och nivånamn för en level_start-händelse. (Läs mer om Google Analytics 4-händelser i referensen för gtag.js.)

Använda anpassade händelseparametrar i segment

För att använda en anpassad händelseparameter i ett segment måste du först skapa en anpassad dimension där parameterns värde ska lagras. Det kan du göra via gränssnittet Administratör > Datavisning > Anpassade definitioner eller genom att skriva namnet på den anpassade parametern i segmentverktyget och sedan klicka på registrera.
Registrera en anpassad parameter.

Villkorens omfattning

Villkorens omfattning avgör hur brett eller smalt de tillämpas.

För användarsegment och sessionssegment kan du välja

• Inom samma händelse: Alla villkor måste uppfyllas inom samma händelse.
  • Inom samma session: Alla villkor måste uppfyllas inom samma session.
  • Över alla sessioner: Alla villkor måste uppfyllas under användarens livstid. Läs mer om hur sessioner beräknas.

För händelsesegment måste samtliga villkor inträffa inom samma händelse.

Dynamisk utvärdering

Som standard tas användare med i användarsegment med dimensionsbaserade villkor om de för tillfället uppfyller villkoret och tas bort när de inte längre uppfyller det.

Du kan åsidosätta detta beteende genom att välja alternativet När som helst. Då inkluderas användare som någon gång har uppfyllt villkoret under tidsperioden för rapporten eller utforskningen, även om de inte gör det för närvarande.

Här är ett exempel:

En av dina användare besökte Brasilien för två månader sedan men befinner sig nu någon annanstans. Ett segment med villkoret Land = Brasilien och en tidsperiod på föregående tre månader utvärderas enligt följande:

• Om du markerar När som helst är detta villkor fortfarande uppfyllt och användaren inkluderas i segmentet.
  • Om du avmarkerar När som helst är villkoret inte uppfyllt och användaren inkluderas inte i segmentet.

Villkorsgrupper

Du kan skapa segment som innehåller flera villkor och ordna dem i villkorsgrupper. Varje villkor i en villkorsgrupp kan utvärderas med OCH- eller ELLER-logik. Om du skapar flera villkorsgrupper kan du göra en enstaka utvärdering av villkor som använder olika omfattningar. Till exempel kan du kombinera villkoren ”inom samma händelse” och ”i alla sessioner”.

Klicka på Lägg till villkorsgrupp för att lägga till en ny grupp i segmentdefinitionen. Villkorsgrupper utvärderas med OCH-logik.

Du kan ta bort en villkorsgrupp genom att hålla muspekaren över varje villkor i gruppen och klicka på X till höger.

Segment builder example

Ställa in sekventiella villkor för användarsegment

För användarsegment kan du klicka på Lägg till sekvens för att definiera villkor som förekommer i en viss ordning. Exempelvis måste händelserna nedan inträffa i den ordning de anges:

1. Steg 1: first_open
  2. Steg 2: in_app_purchase

Du kan även ange att stegen måste utföras inom en viss tidsperiod:

1. Klicka på Tidsbegränsning till höger.
  2. Klicka på reglaget och ange tidsperioden då hela sekvensen måste inträffa (till exempel 30 minuter).

Klicka på Lägg till steg för varje ytterligare steg som ska ingå i sekvensen.

Tips! Villkorsgrupper visas alltid ovanför sekvenser. Om du lägger till ett villkor efter en sekvens och det verkar försvinna kan du scrolla uppåt för att se det igen.

Undantagsvillkor

Som standard är villkoren du definierar inkludera-villkor: De definierar de användare eller händelser som ska tas med i utforskningen. Klicka på Lägg till villkorsgrupp för att skapa ett villkor som utesluter användare eller händelser.

Välj Uteslut tillfälligt användare när för att utesluta användare från segmentet under de tidsperioder då de uppfyller villkoret.

Välj Uteslut permanent användare när för att utesluta användare från segmentet om de någon gång har uppfyllt villkoret.

Först utvärderas alla inkluderingsvillkor och därefter tillämpas eventuella uteslutningsvillkor på segmenten.

Ett segment kan ha endast en uteslutningsgrupp.

Skillnader mellan segment i Universal Analytics- respektive Google Analytics 4-egendomar

Du kan använda segment i både Universal Analytics- och Google Analytics 4-egendomar. I grund och botten fungerar segmenten på samma sätt i båda produkterna. Segment visas dock på andra platser och har ett antal andra funktioner beroende på vilken typ av egendom du använder dem i.

För Google Analytics 4-egendomar är segment bara tillgängliga i Utforskningar. (Om du behöver se delmängder av data i dina rapporter kan du använda jämförelser. Då kan du också fokusera på delmängder av informationen.)

Du kan skapa segment i Analytics baserat på sessioner eller användare. I den nya funktionen Utforskningar kan segment baseras på användare, händelser eller sessioner.

Segment i Universal Analytics-egendomar omfattas av vissa begränsningar som inte finns för Google Analytics 4-egendomar. Läs mer om segment i Universal Analytics-egendomar.

Begränsningar i segmentverktyget

• Du kan skapa högst tio segment per utforskning.
  • Du kan använda högst fyra segment i taget med en enskild utforskningsteknik.
  • Segmentdata samplas. Samplingsstorleken som används är 100 000 000 rader.