[GA4] Segmenttityökalu

Luo käyttäjien, istuntojen ja tapahtumien osajoukkoja
Segmentti on Analytics-datan osajoukko, jota voi käyttää Kartoituksissa. Koko käyttäjäjoukkosi yksittäinen segmentti voi koostua esimerkiksi tietyssä maassa tai kaupungissa olevista käyttäjistä. Toinen segmentti voi puolestaan sisältää käyttäjät, jotka ostavat tietyn tuoteryhmän tuotteita, käyvät sivustosi tietyssä osassa tai käynnistävät tiettyjä tapahtumia sovelluksessasi.

Videoesimerkkejä

Katso kaksi lyhyttä videota, joissa kerrotaan, miten segmenttejä luodaan.

Luo oma segmentti alusta alkaen.

Luo oma segmentti ehdotetun segmentin pohjalta.

Sisällys:

Segmentin luominen

Luomasi tai muokkaamasi segmentit ovat käytettävissä vain siinä kartoituksessa, jossa olet määritellyt ne.

Voit avata segmenttityökalun näin:

1. Kirjaudu Google Analyticsiin.
  2. Valitse vasemmalta Tutki.
  1. Valitse aiemmin luotu kartoitus tai luo uusi kartoitus. Näytä ohjeet
  2. Klikkaa vasemmalta Välilehden asetukset ‑kohdasta Segmentit-osion plusmerkkiä.

Voit luoda uuden segmentin kolmella eri tavalla:

• Luo oma segmentti määrittelemällä kaikki parametrit itse.
  • Aloita ehdotetusta segmentistä. Ehdotetut segmentit perustuvat yleisiin käyttötapauksiin, ja voit muokata niitä omien tarpeidesi mukaan.
  • Klikkaa visualisoinnista arvopistettä kakkospainikkeella, niin kontekstivalikko avautuu. Valitse sitten Luo segmentti valinnan perusteella.

Segmentin aikaväli ja ehdon ajanjakso

Kun luot segmentin, yksi valittavissa olevista muuttujista on segmenttiin lisättävän datan aikaväli (esim. 7 viime päivää, 28 viime päivää tai oma aikaväli).

Riippuen siitä, minkätyyppistä ehtoa käytät segmentin luomiseen, voit käyttää ehdossa event_count-mittaria. Sen avulla voit määrittää, että ehdon on täytyttävä tietyllä aikavälillä (esim. event_count > 5 millä tahansa 5 päivän jaksolla).

Jotta saat haluamasi tulokset, ehdon aikavälin on oltava enintään segmentin aikavälin pituinen. Ehdon aikavälin voi asettaa segmentin aikaväliä pidemmäksi, mutta segmentti ei voi koskaan sisältää enemmän dataa kuin mitä sen aikaväli kattaa.

Oman segmentin luominen

1. Valitse yläreunan paneelista luotavan segmentin tyyppi (lue alta lisää segmenttityypeistä, joita voit luoda).
  2. Lisää segmentille nimi ja kuvaus. Siten voit tunnistaa segmentin muualla Analyticsissa.
  3. Klikkaa Lisää uusi ehto, niin voit määrittää kyseisen segmentin valintaperusteet. Voit luoda ehtoja, joiden avulla arvioidaan ulottuvuuksia tai tapahtumia. Esimerkki:
    1. Ikä on jokin seuraavista: 18–24 tai 25–34
    2. app_exception
  4. Voit myös luoda segmenttejä käyttäjän suorittaman tapahtumasarjan perusteella. Lue alta lisää ehdoista ja sarjoista.
  5. Valitse oikeasta yläkulmasta TALLENNA.
TALLENNA-painike näkyy himmennettynä, kunnes lisäät vähintään yhden valmiin ehdon.

Ehdotetun segmentin muokkaaminen

Ehdotetut segmentit ovat valmiita segmenttejä tai mallisegmenttejä, joiden avulla pääset nopeasti alkuun. Yleiset-välilehden segmenttejä voi käyttää muokkaamatta (tosin voit muuttaa niitä halutessasi). Malleissa on jo ehtoja valmiina ‒ sinun tarvitsee vain lisätä ehdoille arvot.

Luotavien segmenttien tyypit

Käyttäjäsegmentit

Käyttäjäsegmentit ovat käyttäjien alijoukkoja, jotka ovat aktivoituneet sivustollasi tai sovelluksessasi, esimerkiksi aiemmin ostoksia tehneet tai käyttäjät, jotka ovat lisänneet tuotteita ostoskoriinsa mutta eivät ole vieneet ostotapahtumaa päätökseen.

Tapahtumasegmentit

Tapahtumasegmentit ovat sivustollasi tai sovelluksessasi käynnistyneiden tapahtumien osajoukkoja. Tapahtumasegmentti voi koostua esimerkiksi kaikista tietyssä paikassa tehdyistä ostotapahtumista tai tietyssä käyttöjärjestelmässä ilmenneistä app_exception-tapahtumista.

Istuntosegmentit

Istuntosegmentit ovat sivustollasi tai sovelluksessasi tapahtuneiden istuntojen osajoukkoja. Istuntosegmentti voi koostua esimerkiksi kaikista istunnoista, jotka ovat alkaneet tietyn mainoskampanjan tuloksena.

Ehtojen määrittäminen

Ehdot määräävät, mitä dataa Analytics sisällyttää segmenttiin tai sulkee siitä pois. Voit määrittää ehdon valitsemalla arvioitavan datan ja vertailuoperaattorin ja lisäämällä sitten arvon tai arvojen vaihteluvälin. Jos esimerkiksi haluat luoda segmentin Pohjois-Amerikassa olevista käyttäjistä, luo käyttäjäsegmentti, valitse ulottuvuudeksi Maan tunnus, käytä on yksi lausekkeista ‑operaattoria ja lisää arvot "US", "CA" ja "MX".

Segment builder example

Ehtotyypit

Voit luoda ehtoja, joiden avulla arvioidaan ulottuvuuksia, mittareita ja tapahtumia.

Ulottuvuuksia koskevat ehdot

Ulottuvuuksia koskevien ehtojen avulla voit luoda segmenttejä, jotka perustuvat käyttäjiin liittyvien ulottuvuuksien arvoihin (esim. demografiset, maantieteelliset ja teknologiaa koskevat tiedot).

Mittareita koskevat ehdot

Mittareita koskevien ehtojen avulla voit luoda segmenttejä, jotka perustuvat ennustemittareihin (esim. sovelluksen sisäisen ostoksen todennäköisyys > 90. prosenttipiste).

Tapahtumia koskevat ehdot

Tapahtumia koskevien ehtojen avulla voit luoda segmenttejä, jotka perustuvat yhden tai useamman tapahtuman tietoihin. Voit lisätä mitä tahansa parametreja, jotka lähetetään tapahtuman mukana sen kirjaushetkellä. Voit arvioida esimerkiksi level_start-tapahtuman "level number"- tai "level name" ‑parametreja. (Lue lisää Google Analytics 4 ‑tapahtumista gtag.js-ohjeista.)

Omien tapahtumaparametrien käyttäminen segmenteissä

Jos haluat käyttää segmentissä omaa tapahtumaparametria, sinun on ensin luotava oma ulottuvuus parametrin arvoa varten. Klikkaa Järjestelmänvalvoja > Datan näyttäminen > Omat määritelmät tai lisää oman parametrin nimi segmenttityökaluun ja klikkaa sitten rekisteröi.
Oman parametrin rekisteröiminen.

Ehdon laajuus

Ehdon laajuus määrittää, kuinka laaja-alaisesti tai tarkasti ehtoja sovelletaan.

Käyttäjä‑ ja istuntosegmenteille voit valita jonkin seuraavista:

• Samassa tapahtumassa: Kaikkien ehtojen on täytyttävä samassa tapahtumassa.
  • Samassa istunnossa: Kaikkien ehtojen on täytyttävä saman istunnon aikana.
  • Kaikissa istunnoissa: Kaikkien ehtojen on täytyttävä käyttäjän elinkaaren aikana. Lue lisää istuntojen laskemisesta.

Tapahtumasegmenteissä kaikkien ehtojen on täytyttävä samassa tapahtumassa.

Dynaaminen arviointi

Käyttäjäsegmentit, joissa on ulottuvuuksiin perustuvia ehtoja, sisältävät oletuksena käyttäjät, jotka täyttävät ehdon tällä hetkellä. Käyttäjät poistetaan segmentistä, kun he eivät enää täytä ehtoa.

Voit muuttaa tämän valitsemalla Milloin tahansa ‑vaihtoehdon. Silloin segmenttiin otetaan mukaan kaikki käyttäjät, jotka ovat täyttäneet ehdon milloin tahansa raportin tai kartoituksen aikavälillä, vaikka he eivät täyttäisi ehtoa tällä hetkellä.

Esimerkki:

Oletetaan, että käyttäjä on käynyt Brasiliassa kaksi kuukautta sitten mutta on tällä hetkellä muualla. Jos lisäät segmentin, jonka ehto on "Maa = Brasilia" ja aikaväli kolme viime kuukautta, käyttäjää arvioidaan seuraavasti:

• Kun Milloin tahansa on valittuna, ehto täyttyy edelleen ja käyttäjä sisältyy segmenttiin.
  • Kun Milloin tahansa ei ole valittuna, ehto ei tällä hetkellä täyty ja käyttäjä ei sisälly segmenttiin.

Ehtojen ryhmät

Voit luoda segmenttejä, joissa on useita ehtoja, ja järjestää ehdot ryhmiin. Ehtoryhmän sisällä jokaista ehtoa arvioidaan JA‑ tai TAI-logiikalla. Usean ehdon ryhmiä käyttämällä voit arvioida kerralla eri laajuisia ehtoja. Voit esimerkiksi käyttää yhdessä ehtoja, joiden laajuus on "samassa tapahtumassa" ja "kaikissa istunnoissa".

Klikkaa Lisää ehtoryhmä, niin voit lisätä segmentin määritelmään uuden ryhmän. Ehtoryhmiä arvioidaan JA-logiikalla.

Voit poistaa ehtoryhmän viemällä hiiren vuorollaan jokaisen ehdon päälle ja klikkaamalla sitten oikealta X-kuvaketta.

Segment builder example

Ehtosarjan määrittäminen käyttäjäsegmenteille

Klikkaa Lisää sarja, niin voit määrittää käyttäjäsegmentille ehdot, jotka täyttyvät tietyssä järjestyksessä. Voit esimerkiksi valita, että seuraavien tapahtumien on tultava tässä järjestyksessä:

1. Vaihe 1: first_open
  2. Vaihe 2: in_app_purchase.

Halutessasi voit myös edellyttää, että vaiheet tapahtuvat tietyllä aikavälillä:

1. Klikkaa oikealta Aikarajoitus.
  2. Klikkaa vaihtopainiketta ja valitse aikaväli, jonka sisällä kaikkien vaiheiden täytyy tapahtua (esimerkiksi 30 minuuttia).

Lisää sarjaan uusia vaiheita klikkaamalla Lisää vaihe.

VINKKI: Ehtoryhmät näkyvät aina sarjojen yläpuolella. Jos lisäät sarjan jälkeen ehdon ja se näyttää katoavan, vieritä ylöspäin, niin näet sen taas.

Poissulkevat ehdot

Ehdot ovat oletuksena sisällyttäviä ehtoja: ne määrittelevät käyttäjät tai tapahtumat, jotka haluat sisällyttää kartoitukseen. Klikkaa Lisää ehtoryhmä, jos haluat luoda ehdon, joka sulkee pois käyttäjiä tai tapahtumia.

Valitse Sulje käyttäjät väliaikaisesti pois seuraavien ehtojen täyttyessä, niin voit sulkea käyttäjiä pois segmentistä niinä aikoina, kun he täyttävät ehdon.

Valitse Sulje käyttäjät pysyvästi pois seuraavien ehtojen täyttyessä, niin voit sulkea käyttäjiä pois segmentistä, jos he ovat joskus täyttäneet ehdon.

Segmentit arvioivat ensin sisällyttäviä ehtoja ja soveltavat sitten mahdollisia poissulkevia ehtoja.

Segmentissä voi olla vain yksi poissulkemisryhmä.

Universal Analytics- ja Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuksien segmenttien erot

Voit käyttää segmenttejä sekä Universal Analytics- että Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuksissa. Segmentit toimivat molemmissa tuotteissa pääosin samalla tavalla. Segmentit näkyvät kuitenkin eri paikoissa, ja niissä on joitakin eri ominaisuuksia riippuen siitä, minkätyyppisessä mittauskokonaisuudessa niitä käytetään.

Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuksissa segmentit ovat käytettävissä vain Kartoituksissa. (Jos haluat nähdä raporteissa datan osajoukkoja, käytä vertailuja.)

Analyticsissa voit luoda segmenttejä istuntojen tai käyttäjien perusteella. Uudessa Kartoitukset-työkalussa segmenttejä voi luoda käyttäjien, tapahtumien tai istuntojen perusteella.

Lisäksi Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuksien segmenteillä on tiettyjä rajoituksia, jotka eivät koske Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuksia. Lue lisää Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuksien segmenteistä.

Segmenttityökalun rajoitukset

• Voit luoda enintään 10 segmenttiä kartoitusta kohti.
  • Yksittäiseen kartoitustekniikkaan voi lisätä korkeintaan neljä segmenttiä kerralla.
  • Segmenttien data on otanta. Otanta sisältää 100 000 000 riviä.