Analytics-tracking instellen met analytics.js

Tag uw site voor Google Analytics met behulp van analytics.js
In dit artikel:

Basisinstructies

Wanneer u tracking wilt instellen voor een website, moet u eerst een Analytics-property maken. Maak één Analytics-property voor elke website die u wilt bijhouden.

Wanneer u een Analytics-property maakt, worden een tracking-ID en een JavaScript-trackingcodefragment gegenereerd. De volgende stap voor het instellen van tracking voor een website, is een van de volgende handelingen uitvoeren:

• Voeg het volledige trackingcodefragment toe aan elke webpagina die u wilt bijhouden. Voeg het trackingcodefragment op elke pagina toe direct na de openingstag <head>.

OF
  • Geef de tracking-ID op in een veld waarin om de Google Analytics-tracking-ID wordt gevraagd. (Voor sommige webhostingservices hoeft u het volledige trackingcodefragment niet toe te voegen aan elke webpagina op uw site. In plaats daarvan moet u de tracking-ID gewoon opgeven in een veld. Als dit veld beschikbaar is, vindt u het gewoonlijk in het gedeelte Beheerder of Analytics van uw webhostingservice. Lees voor meer informatie het onderstaande gedeelte 'Webhostingservice' onder De instelling vinden voor het type property dat u bijhoudt.)

Uw tracking-ID en trackingcodefragment vinden

U vindt de tracking-ID en het codefragment als volgt:

1. Log in op uw Analytics-account.
  2. Klik op Beheerder.
  3. Selecteer een account uit het menu in de kolom ACCOUNT.
  4. Selecteer in het menu in de kolom PROPERTY een property.
  5. Klik onder PROPERTY op Trackinginfo > Trackingcode.

De instelling vinden voor het type property dat u bijhoudt

Er zijn verschillende manieren waarop u in Analytics gegevens van online property's kunt verzamelen, afhankelijk van of u een website, een app of een bepaald soort apparaat met internetverbinding wilt bijhouden. Aan de hand van de onderstaande methoden wordt uitgelegd hoe u de trackingcode voor verschillende soorten property's kunt instellen.

• Statische website

Een statische website is gebaseerd op HTML die niet dynamisch wordt gewijzigd en wordt NIET gegenereerd via een programmeertaal zoals Python, Ruby of PHP.

1. Vind het JavaScript-trackingcodefragment voor uw property en kopieer het volledige fragment. Breng geen wijzigingen aan in het fragment.
    2. Plak het volledige fragment in de HTML op uw webpagina's, direct na de openingstag <head>.

Als u gegevens van een enkele pagina naar meerdere property's wilt verzenden, kunt u een pagina bijhouden met behulp van meerdere accounts of meerdere property's in een enkel account.

• Dynamische website

Een dynamische website is een website waarbij de HTML is gegenereerd via een programmeertaal zoals Python, Ruby of PHP. U kunt een toevoegingsinstructie of -template gebruiken om de trackingcode dynamisch naar elke pagina te pushen.

1. Vind het JavaScript-trackingcodefragment voor uw property en kopieer het volledige fragment. Breng geen wijzigingen aan in het fragment.
    2. Plak het volledige fragment in een eigen toevoegingsbestand en voeg de toevoegingsinstructie vervolgens toe aan uw paginakop, zodat het fragment direct na de openingstag <head> wordt geplaatst.

Gebruikt u PHP?

Kopieer het JavaScript-trackingcodefragment en voeg dit toe aan een bestand met de naam analyticstracking.php. Voeg het bestand analyticstracking.php vervolgens toe aan elke PHP-templatepagina. Voeg voor elke templatepagina direct na de openingstag <body> de volgende code toe:

<?php include_once("analyticstracking.php") ?>

Let op: U kunt de trackingcode voor dynamische websites efficiënter updaten via Google Tag Manager.

• Webhostingservice (u beheert de broncode niet)

Sommige internetproviders en hostingplatformen (zoals Wordpress, GoDaddy, Wix en Weebly) vereenvoudigen de installatie van de Analytics-trackingcode door plug-ins te bieden waarmee de trackingcode automatisch op uw webpagina's wordt geïnstalleerd. Raadpleeg de instructies voor uw platform om uw Analytics-tracking-ID toe te voegen.

Hier vindt u de instructies voor Analytics-implementatie van een aantal veelgebruikte providers:

Wanneer u een plug-in gebruikt om gegevens te verzamelen, heeft u mogelijk niet de optie om configuratie-instellingen toe te voegen voor het aanpassen van de gegevens die u wilt bijhouden. Als u speciale vereisten heeft voor gegevenstracking, kunt u meer informatie lezen over hoe u aan de slag kunt gaan met Analytics.

• Website met Google Tag Manager

Google Tag Manager is een gratis tool waarmee u meerdere Analytics- en sitetrackingstags kunt beheren. Lees het artikel over configuratie en installatie van Google Tag Manager als u Google Tag Manager wilt gebruiken voor de installatie van uw Analytics-trackingcode.

• Mobiele app
  • Apparaat met internetverbinding of CRM-systeem

Als u gegevens wilt verzamelen van een apparaat met internetverbinding, zoals een online verkooppuntsysteem of gameconsole, of van een CRM-systeem of ander platform, moet u het Analytics Measurement Protocol gebruiken.

Verifiëren of uw trackingcode werkt

Wanneer u de Analytics-trackingcode heeft geïnstalleerd, kan het tot 24 uur duren voordat gegevens zoals informatie over verkeerdoorverwijzingen, gebruikerskenmerken en browsergegevens in uw rapporten worden weergegeven. U kunt echter uw webtrackingconfiguratie onmiddellijk controleren.

Problemen met de instelling van uw trackingcode oplossen

Als u geen gegevens ziet, of niet de gegevens die u verwacht, gebruikt u de probleemoplosser voor het instellen van trackingcodes om problemen te identificeren en op te lossen.

De Google Developers-website is een goede bron voor meer informatie over hoe het trackingcodefragment werkt.