Tag Manager instellen en installeren

Install the Google Tag Manager container snippet

Installeer Google Tag Manager om tags te configureren en te implementeren, inclusief tags van Google Ads, Google Analytics, Floodlight en tags van derden. Op een hoog niveau zijn de stappen:

1. Ga naar tagmanager.google.com en maak een account of gebruik een bestaand account. (Er wordt standaard een nieuwe container gemaakt en u kunt binnen elk account extra containers maken)
  2. Installeer de container in uw website of mobiele app.
    1. Voor web- en AMP-pagina's: voeg het containerfragment toe volgens de instructies van Tag Manager en verwijder bestaande tags.
    2. Voor mobiele apps: gebruik de Firebase-SDK voor Android of iOS.
  3. Voeg uw tags toe en publiceer ze.

Een Tag Manager-account is het hoogste organisatieniveau. Er is meestal slechts één account per bedrijf nodig. Een Tag Manager-account bevat een of meer containers en er zijn specifieke containertypen die voor websites, AMP-pagina's, Android-apps en iOS-apps kunnen worden gebruikt.

Een nieuw account en een nieuwe container maken

1. Klik in Tag Manager op Accounts en dan Account maken.
  2. Geef een accountnaam op en kies er eventueel voor gegevens anoniem te delen met Google en anderen.
  3. Klik op Doorgaan.
  4. Geef een beschrijvende containernaam op en selecteer het type content: Web, AMP, Android of iOS. Als u een mobiele container instelt, kunt u aangeven of u de Firebase-SDK of een van de verouderde SDK's wilt gebruiken.
  5. Klik op Maken.
  6. Lees de Servicevoorwaarden en klik op Ja als u akkoord gaat met die voorwaarden.

Wanneer uw nieuwe container voor het eerst wordt geladen, wordt u om het codefragment voor installatie van de webcontainer gevraagd. U kunt ook aan de slag gaan met Tag Manager als onderdeel van de SDK voor het door u gekozen mobiele platform. Installeer de codefragmenten direct of klik op OK om het dialoogvenster te sluiten. U kunt altijd eerst uw container instellen en later het containerfragment of de SDK installeren.

Een nieuwe container toevoegen aan een bestaand account

1. Klik in Tag Manager op Accounts en dan Meer naast de betreffende accountnaam.
  2. Kies Container maken.
  3. Herhaal stap 4–6 hierboven.

De container installeren

Als u geen ervaring heeft met code of geen toegang heeft tot de code van uw website of mobiele app, moet u voor deze stap mogelijk de hulp van een ontwikkelaar inroepen. Ontwikkelaars kunnen meer informatie vinden in de Tag Manager-snelstartgids voor ontwikkelaars.
  1. Klik in Tag Manager op Werkruimte.
  2. Zoek boven in het venster uw container-ID. Deze heeft de indeling GTM-XXXXXX.
  3. Klik op uw container-ID om het vak 'Tag Manager installeren' te openen.
  4. Kopieer de codefragmenten en plak deze in uw website, zoals aangegeven in het vak 'Tag manager installeren' of download en installeer de juiste mobiele SDK. Hieronder vindt u tips voor de installatie voor web, AMP en mobiel.
Webpagina's
  • Plaats het <script>-codefragment in de <head>-tag van de HTML-uitvoer van uw webpagina, zo dicht mogelijk bij de openingstag <head>, maar onder eventuele dataLayer-vermeldingen.
  • Plaats het <noscript>-codefragment direct na de <body>-tag in uw html-uitvoer.

Verwijder alle hardgecodeerde tags die naar uw Tag Manager-container zijn gemigreerd uit uw code om ervoor te zorgen dat tags niet twee keer worden geactiveerd.

Het webpaginafragment van Tag Manager gebruikt standaard HTTPS om uw container te beschermen tegen rondsnuffelende partijen.

Als u reden heeft om uw Google Tag Manager-containers op een manier te implementeren die niet-beveiligde pagina's ondersteunt, kunt u het protocol van de bron-URL in uw containerfragment wijzigen van https:// in //. Meer informatie over het gebruik van protocolafhankelijke URL's.

AMP-pagina's
  • Plaats het <script>-gedeelte van het JavaScript-fragment direct boven de afsluitende tag </head>.
  • Plaats het <amp-analytics>-gedeelte direct na het openingselement <body>.

Lees de installatiegids voor AMP en Tag Manager voor meer informatie.

Mobiele apps
Tag Manager voor mobiele apps wordt geïmplementeerd in combinatie met de Firebase-SDK. Raadpleeg de ontwikkelaarsdocumentatie voor informatie over hoe u aan de slag kunt gaan met Android of iOS.

Controleer uw installatie en los eventuele problemen op met de voorbeeldmodus in Tag Manager en de Chrome-extensie Tag Assistant.

Tags toevoegen, updaten en publiceren

Er is een container geïnstalleerd, dus nu kunt u nieuwe tags toevoegen.

1. Klik in het navigatiemenu op Tags.
    • Een tag toevoegen: Klik op Nieuw. Selecteer het tagtype en geef triggers op die aangeven wanneer de tag moet worden geactiveerd.
    • Een tag bewerken: Klik op een tag in de lijst en breng de gewenste wijzigingen aan op de pagina 'Tag bewerken'. U kunt bijvoorbeeld het activeringsmoment van de triggers aanpassen.
    • Een tag verwijderen: Klik op een tag in de lijst. Klik rechtsboven op de pagina 'Tag bewerken' op het menu Meer en kies Verwijderen.
  2. Voorbeeldmodus biedt u de mogelijkheid om uw Tag Manager-configuratie op uw site of in uw app te controleren om ervoor te zorgen dat alles naar verwachting werkt. Op het web kunt u de foutopsporingsoptie gebruiken om na te gaan welke tags er worden geactiveerd terwijl u op de site browst en de beschikbare mogelijkheden uitprobeert.
    • Klik vanaf een willekeurige webpagina in een werkruimte met niet-gepubliceerde wijzigingen op Voorbeeld. Meer informatie.
    • Voor mobiele apps raadpleegt u de ontwikkelaarsdocumentatie voor Android of iOS.
  3. Wanneer u klaar bent, klikt u rechtsboven in het scherm op Verzenden om uw wijzigingen te publiceren. Voeg details toe, zoals een Versienaam en een Versiebeschrijving en klik vervolgens op Publiceren.
De meeste implementaties van Tag Manager beginnen met de implementatie van een Google Analytics-paginaweergavetag. Bekijk stap voor stap instructies om een Google Analytics-tag te implementeren.