Voorbeeldanalyse van Tag Assistant Recordings

Meer informatie over het gebruik van Google Tag Assistant Recordings door specifieke voorbeelden te bekijken.

In dit artikel wordt aan de hand van enkele voorbeelden uitgelegd hoe u Google Tag Assistant Recordings kunt gebruiken om configuratieproblemen met Analytics op te sporen en te verhelpen.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Scenario

U bent (puur hypothetisch) eigenaar van Franks Device Embellishment Emporium, een e-commercebedrijf dat laptopstickers, telefoonhoesjes en andere accessoires voor mobiele apparaten verkoopt. De site bestaat uit twee hoofddomeinen: shop.frdeemem.com, de primaire bestemming en productcatalogus, en pay.frdeemem.com, voor het winkelwagentje en de betaalsystemen. De site maakt gebruik van Analytics (met de Universal Analytics-tag) en e-commerce is ingeschakeld. Uw marketingcampagnes bevatten onder andere Google Ads-advertenties met autotagging.

Als u uw site-implementatie en Analytics-configuratie wilt testen, neemt u een flow op die het typische traject van een gebruiker nabootst:

1. Open een nieuw tabblad in uw Chrome-browser.
  2. Voer een zoekopdracht met Google uit waarmee een van uw Google Ads-display-advertenties wordt weergegeven.
  3. Klik op de Google Tag Assistant-extensie en klik op Record (Opnemen).
  4. Laad de zoekresultaten opnieuw zodat ook de zoekpagina aan het begin deel uitmaakt van de opgenomen flow. (In de onderstaande analyse wordt deze pagina weergegeven als m.frdeemem.com.)
  5. Klik op de display-advertentie. U wordt dan omgeleid naar de website shop.frdeemem.com.
  6. Selecteer een artikel uit de catalogus. ('Stel dat de Google Gopher-sticker mooi bij mijn nieuwe Chromebook past'.)
  7. Voeg het artikel toe aan het winkelwagentje.
  8. Klik op de knop Betalen. U wordt nu omgeleid naar de site pay.frdeemem.com site.
  9. Voltooi de transactie door uw facturerings-, verzend- en betaalgegevens op te geven en klik vervolgens op Bestelling plaatsen. Met deze actie wordt u omgeleid naar de bedankpagina van de website shop.frdeemem.com.
  10. Beëindig de opname door achtereenvolgens op de Google Tag Assistant-extensie en Stop (Stoppen) te klikken.
  11. Geef het Analytics-rapport weer en bekijk de resultaten.

Wanneer u het rapport bekijkt, ziet u dat er meteen een paar problemen door Google Tag Assistant Recordings zijn gevonden die in het rapport worden weergegeven in het gedeelte Alerts (Meldingen):

GTR-fouten en -waarschuwingen
Meldingen van Google Tag Assistant Recordings

Melding 1: aanvullende sessies

De eerste melding die we zien, is een waarschuwing dat een hit een aanvullende sessie heeft gestart. Klik op het bericht om dit te onderzoeken. Hiermee springen we naar het laden van de bedankpagina. Als we naar de hit- en campagnegegevens voor het laden van de desbetreffende pagina kijken, zien we het volgende:

Hit Information
  Hit number in session : 1
  Title : Thank you!
  URI : /shop?i=thankyou&a=773439574929294020337...
  Hostname : shop.frdeemem.com
  Campaign (based on utm_source, utm_medium, ...)
  Source : pay.frdeemem.com
  Medium : referral

Probleem: Analytics beschouwt de overgang van uw winkelsite naar uw betaalsite als een verwijzing, waardoor er een nieuwe sessie wordt gestart.

Oplossing: voeg pay.frdeemem.com in Analytics toe als een verwijzingsuitsluiting.

Meer informatie over verwijzingsuitsluitingen.

Melding 2: ontbrekende tags

De waarschuwing 'page is most likely missing a tag' (er ontbreekt waarschijnlijk een tag voor de pagina) is vrij eenvoudig te interpreteren: Google Tag Assistant Recordings heeft het laden van een pagina opgenomen, maar heeft niet gezien dat er Analytics-tags werden geactiveerd. (Als u alleen Analytics had gebruikt, zou u dit probleem waarschijnlijk nooit hebben gevonden, tenzij u al uw gegevens zou hebben doorzocht en de ontbrekende pagina u was opgevallen).

Google Tag Assistant Recordings analyseert niet de paginabron (zoals Google Tag Assistant), maar controleert de communicatie tussen de browser en de websites in uw flow. Mogelijk bevat de pagina tags die niet worden geactiveerd, bijvoorbeeld door een verkeerde configuratie of problemen met de paginacode.

Oplossing: onderzoek de paginabron en als de pagina geen tag bevat, voegt u deze toe.

Melding 3: beschadigde GCLID

Een GCLID is een URL-parameter die is toegewezen aan uw Google Ads-advertentiecampagnes waarvoor autotagging is ingeschakeld.

Probleem: daar waar de eerste twee meldingen gewoon waarschuwingen waren, wordt deze melding rood weergegeven, omdat deze fout van invloed kan zijn op uw kostengegevens voor de acquisitie. Wanneer de GCLID-parameter wordt beschadigd of verwijderd, kunt u de prestaties van uw Google Ads-campagne niet meer goed bijhouden.

Klik op de foutmelding voor beschadigde GCLIDvoor meer informatie:

Page load 2 - Stickers
Redirect    :   http://m.frdeemem.com/shop?i=stickers&gcli...
URL         :   http://shop.frdeemem.com/shop?i=stickers&g...
Time        :   3581 ms after page load 1
Hits        :   5 hits (1 properties)

Page had a GCLID parameter, but it was dropped or mangled by redirects.
Page is most likely missing a tag.
Page hit (hit #1) - ecommerce

Als u naar deze details kijkt, kunt u zien dat de fout zich voordoet in de verwijzing vanaf de zoekpagina naar de winkelpagina. Klik op Redirect (Omleiding) om meer informatie weer te geven. U kunt vervolgens de originele GCLID zien:

Key           Query parameter value
-----------------------------------
i             stickers
gclid         CjwKEAjw3_ypBRCwoKqKw5P9wgsSJAAbi2K9Ei8q_W...
utm_source    search-sim

Klik nu op de bestemmings-URL en vergelijk deze met het origineel:

Key           Query parameter value
-----------------------------------
i             stickers
gclid         CjwKEAjw3
utm_source    search-sim

De bestemming ontvangt alleen de eerste paar tekens van de originele GCLID (tot en met de eerste underscore).

Oplossing: neem contact op met uw IT-afdeling en vraag ze het probleem met de omleiding op te lossen, zodat de rest van de GCLID-queryparameter ook behouden blijft.

Melding 4: trage paginaweergaven

De laatste melding in uw opnamesessie is: 'Page took a long time to send pageview hit to Analytics' (Het duurt lang voordat de pagina een paginaweergavehit naar Analytics verstuurt). Dit kan zich voordoen wanneer de pagina zelf traag wordt geladen, wanneer de tag niet goed op de pagina is geplaatst of beide.

Probleem: wanneer gebruikers worden geconfronteerd met een pagina die traag wordt geladen, is de kans groot dat ze het opgeven (bounce) voordat de pagina volledig is geladen. Als de Analytics JavaScript-tag in een deel van de pagina is geplaatst dat nog niet is geladen, is het mogelijk dat u de hit nooit ontvangt. Of misschien wordt de hit pas laat in het proces verzonden. Dit kan van invloed zijn op uw statistieken en uw rapportage belemmeren.

Meer informatie over latentie bij het laden van een pagina.

Oplossing: klik op de melding om de details te bekijken:

Google Tag Assistant Recordings traag laden van pagina
Melding over het traag laden van een pagina

Deze hit werd bijna 4 seconden (3792 ms) na het laden van de pagina verzonden. Dit kan komen omdat de JavaScript-tag niet goed is geplaatst. Analytics raadt u aan de paginaweergavetags meteen onder de afsluitende tags van uw documenten te plaatsen. Bekijk de bron van de pagina en verplaats de tag indien nodig naar een betere locatie.

Nadat de paginatag is verplaatst naar de nieuwe positie, moet u de flow opnieuw opnemen.

Meer informatie

Deze vier meldingen vormen slechts een fractie van de problemen die u met Google Tag Assistant Recordings kunt ontdekken. Zie Referentie voor Google Tag Assistant Recordings-melding voor meer informatie.