Verwijzingsuitsluitingen

Deze Universal Analytics-functie is alleen beschikbaar voor websites die gtag.js of analytics.js gebruiken. Het gebruik van ga.js (klassieke Analytics) voorkomt dat verwijzingsuitsluitingen werken.

Verwijzingsverkeer is het verkeerssegment dat op uw website binnenkomt via een andere bron, zoals een link in een ander domein. Door Analytics wordt automatisch herkend waar het verkeer zich bevond direct voordat het op uw site binnenkwam. De domeinnamen van deze sites worden in uw rapporten weergegeven als de bron van dit verwijzingsverkeer.

Hoe uitsluiting van verwijzingsverkeer uw gegevens beïnvloedt

Bij een verwijzing wordt standaard een nieuwe sessie gestart. Als u een verwijzingsbron uitsluit, wordt geen nieuwe sessie gestart op basis van het verkeer van het uitgesloten domein dat op uw site binnenkomt. Als u wilt dat met verkeer van een bepaalde site een nieuwe sessie wordt gestart, moet u dat domein niet in deze tabel opnemen.

Omdat met elke verwijzing een nieuwe sessie wordt gestart, is het wel of niet uitsluiten van verwijzingen van invloed op de manier waarop het aantal sessies wordt berekend in uw account. Afhankelijk van uw instellingen voor de verwerking van verwijzingen, kan dezelfde interactie als één of als twee sessies worden geteld.

Een gebruiker op mijn-site.com gaat bijvoorbeeld naar uw-site.com en keert hierna weer terug naar mijn-site.com. Als u uw-site.com niet uitsluit als verwijzingsdomein, worden er twee sessies geteld (één voor elke binnenkomst op mijn-site.com). Als u echter verwijzingen van uw-site.com uitsluit, wordt met het tweede bezoek aan mijn-site.com geen nieuwe sessie gestart en wordt er maar één sessie geteld.

Verwijzingsuitsluiting is handig wanneer u gebruikmaakt van cross-domein tracking. Wanneer een gebruiker in een enkele sessie meer dan één van uw domeinen gebruikt, worden niet meerdere sessies geactiveerd.

Als u domeinen van derden uitsluit die verkeer doorverwijzen, wordt nog steeds een nieuwe sessie door de verwijzing geactiveerd, maar wordt de bron/medium-informatie voor dat verwijzende domein in uw rapporten als (direct/geen) weergegeven.

Meer informatie over hoe sessies werken in Google Analytics

Veelgebruikte toepassingen van verwijzingsuitsluitingen

Betalingsprocessors van derden

Deze functie wordt veel gebruikt om te voorkomen dat winkelwagentjes van derden een tweede sessie starten. Wanneer een winkelwagentje van derden in de lijst met uitsluitingen voorkomt, start een gebruiker niet langer een nieuwe sessie en wordt de sessie niet als verwijzing geteld wanneer de gebruiker naar uw pagina met de bestellingsbevestiging terugkeert nadat de site van derden is verlaten.

Cross-domein tracking

Wanneer u uw domein aan de lijst met uitsluitingen toevoegt, kunnen gebruikers op uw site van het ene subdomein naar het andere gaan zonder een nieuwe sessie te starten. Wanneer u uw domein niet aan de lijst met uitsluitingen toevoegt, beschouwt Google Analytics het als een verwijzing van de ene naar de andere hostnaam en wordt een nieuwe sessie gestart wanneer een gebruiker van het ene subdomein naar het andere subdomein op uw site gaat. Als gevolg hiervan bevatten uw rapporten mogelijk kunstmatig verhoogde sessieaantallen.

Wanneer u uw Analytics-property voor het eerst instelt, wordt uw domein automatisch toegevoegd aan de lijst met verwijzingsuitsluitingen. Als het goed is, ziet u dus geen zelfverwijzingen als u een webproperty heeft die meerdere subdomeinen bijhoudt.

De lijst met verwijzingsuitsluitingen

Er wordt alleen verkeer uitgesloten van het domein dat u heeft opgegeven in de lijst met verwijzingsuitsluitingen en alle bijbehorende subdomeinen.

Voor de lijst met verwijzingsuitsluitingen wordt gebruik gemaakt van BEVAT-overeenkomsten. Als u bijvoorbeeld example.com invoert, wordt verkeer van verkoop.example.com eveneens uitgesloten (omdat de domeinnaam example.com bevat).

Bronnen van verwijzingsverkeer toevoegen

1. Log in op uw Analytics-account.
  2. Klik op Beheerder.
  3. Selecteer in de kolom ACCOUNT het Analytics-account met de property die u wilt bewerken.
  4. Selecteer een property in de kolom PROPERTY.
  5. Klik op Trackinginfo.
  6. Klik op Lijst met verwijzingsuitsluitingen.
  7. Klik op +VERWIJZINGSUITSLUITING TOEVOEGEN om een domein toe te voegen.
  8. Geef bij Domein de naam van het domein op.
  9. Klik op Maken om op te slaan.

Bronnen van verwijzingsverkeer verwijderen

Als u een domein heeft toegevoegd aan de lijst met uitsluitingen, kunt u dat verkeer opnieuw introduceren als verwijzingsbron in uw rapporten door het domein te verwijderen uit de lijst met uitgesloten domeinen.

Volg stap 1-6 hierboven. Klik in de tabel op verwijderen in de rij met het domein dat u wilt verwijderen. Klik op Domein verwijderen om op te slaan.

Controleren of de lijst met verwijzingsuitsluitingen werkt

De beste manier om te controleren of de lijst met verwijzingsuitsluitingen correct is ingesteld, is met behulp van Google Tag Assistant Recordings. Wanneer u een sessie maakt die meerdere domeinen beslaat, kan deze tool u meteen vertellen of een extra sessie is gemaakt.

Bekijk een voorbeeldrapport dat laat zien hoe Tag Assistant Recordings het probleem markeert.

Waarom gebruikers die terugkeren van uitgesloten domeinen, nog steeds in uw rapporten worden weergegeven

Dit probleem is het resultaat van de standaard campagnetime-out van zes maanden:

• Gebruiker A komt op uw site via een verwijzing vanaf domein B, voordat u dat domein aan uw lijst met verwijzingsuitsluitingen heeft toegevoegd.
  • Die eerste sessie wordt toegeschreven aan domein B.
  • U voegt domein B toe aan de lijst met verwijzingsuitsluitingen.
  • Gebruiker A keert rechtstreeks terug naar de site (bijv. via een bladwijzer).
  • Als gevolg van het toeschrijvingsmodel op basis van de laatste indirecte klik, wordt deze tweede sessie ook aan domein B toegeschreven.

Gerelateerde bronnen

Voor meer informatie over verkeersbronnen: