[UA] Kampanj- och trafikkällor

Den här artikeln handlar om kampanj- och trafikkällor i Universal Analytics. Mer information om kampanj- och trafikkällor i Google Analytics 4 finns i [GA4] Kampanj- och trafikkällor.
Innehåll i artikeln:

Översikt

Användare kommer till din webbplats eller app från en mängd olika källor, som annonskampanjer, sökmotorer och sociala nätverk. I den här artikeln beskriver vi hur Google Analytics samlar in, behandlar och rapporterar informationen från kampanj- och trafikkällor.

Om du upplever oväntade förändringar eller inkonsekvenser i trafiken kan du identifiera och åtgärda problemen med detta felsökningsverktyg.

Så fungerar kampanj- och trafikkällor

I Analytics används kampanj- och trafikkällor som samlingsnamn för annonskampanjer, sökmotorer, sociala nätverk och andra källor som hänvisar användare till din egendom. Processen för att skicka data om kampanj- och trafikkällor till Google Analytics och använda den i rapporter består av följande steg:

Det är möjligt att anpassa insamling, behandling och rapportering.

Insamling

I SDK:er och spårningskod i Analytics används följande fält för att skicka data om kampanj- och trafikkällor:

Fältnamn Protokollparameter Fältbeskrivning Exempelvärde
Kampanjkälla &cs Anger dimensionen källa i rapporter email_promo
Kampanjmedium &cm Anger dimensionen medium i rapporter email
Kampanjens namn &cn Anger dimensionen kampanjnamn i rapporter january_boots_promo
Kampanjinnehåll &cc Anger dimensionen innehåll i rapporter email_variation1
Kampanjterm &ck Anger dimensionen term i rapporter winter%20boots
Dokumentplacering &dl Anger dimensioner när anpassade kampanjparametrar (utm) är inbäddade. http://store.example.com/boots?utm_source=promo_email &utm_medium=email&utm_campaign=january_promo &utm_content=copy_variation1
Dokumenthänvisningsadress &dr Beskriver hänvisningskällan och kan ange dimensioner om inga andra fält för kampanj- och trafikkällor har angetts http://blog.blogger.com/boots

Observera att varje session kan tillskrivas en enda kampanj- eller trafikkälla. Det innebär att om nya kampanj- och trafikkällor skickas till Analytics vid insamlingstillfället mitt i en befintlig session avslutas den befintliga sessionen och en ny inleds.

Behandling

Under behandlingen omvandlas fältvärden för kampanj- och trafikkällor till dimensionsvärden och kopplas till sessioner. Flödesschemat för bearbetning av kampanj- och trafikkällor illustrerar hur logiken är uppbyggd.

Följande metoder gäller behandling som använder utm_-parametervärden (till exempel display, socialt, e-post, betald sökning).

• Källföreträde – Ett direkttrafikbesök som följer efter ett hänvisat besök åsidosätter aldrig en befintlig hänvisningsadress.
  • Kampanjföreträde – Varje besök på din webbplats från olika betalda källor, till exempel från en betald sökmotorlänk, Google Ads-länk eller bannerannons, åsidosätter cookien för kampanjinformation som har infogats av en tidigare källa.
  • En kampanj per session – Varje besök på din webbplats från olika kampanjer, oavsett om det är organiskt eller betalt, utlöser en ny session oberoende av hur lång tid som har gått i den befintliga sessionen. Detta innebär att en ändring av värdet på någon av följande kampanjadressparametrar utlöser en ny session: utm_source, utm_medium, utm_term, utm_content, utm_id, utm_campaign, gclid. Läs mer om sessioner i Hur en session definieras i Analytics.

Behandling av anpassade kampanjer

En session bearbetas som en anpassad kampanj när anpassade kampanjparametrar är inbäddade i fältet dokumentplacering eller när fältet kampanjkälla har konfigurerats. När en anpassad kampanj behandlas mappas värden för anpassade kampanjparametrar direkt till rapportdimensionerna.

Exempel: Följande värde på fältet dokumentplacering:

&dl=http://store.example.com/boots
?utm_source=promo_email
&utm_medium=email
&utm_campaign=january_promo
&utm_content=copy_variation1

behandlas som följande slutliga dimensionsvärden:

source=promo_email
medium=email
campaign=january_promo
content=copy_variation1

Behandling av betald trafik från sökmotorer

En session behandlas som betald trafik från sökmotorer när anpassade kampanjparametrar eller Google Ads-/Google Marketing Platform-id:n används i annonsens måladress och skickas till Analytics i fältet dokumentplacering.

Läs mer om hur du kontrollerar att automatisk taggning i Google Ads fungerar.

Om anpassade kampanjparametrar eller klick-id:n inte används kanske sessionen behandlas som organisk i stället.

Behandling av organisk trafik från sökmotorer

Data från sökmotorhänvisningar behandlas genom att värdnamnet och frågeparametern i fältet dokumenthänvisningsadress jämförs med en lista över kända sökmotorer och deras frågeparametrar. Den första kända sökmotorn som matchar både värdnamn och frågeparameter i dokumenthänvisningsadressen används för att ange rapportens dimensionsvärden.

Se listan över standardsökmotorer.

Du kan konfigurera standardlistan med fler anpassade sökmotorer.

Tänk på att de flesta sökningar på Google sker via HTTPS, vilket innebär att sökordsdimensionen automatiskt anges som (not provided).

Behandling av trafik från sociala nätverk

Hänvisningsdata från sociala nätverk bearbetas genom att värdnamnet i fältet dokumenthänvisningsadress jämförs med en lista över kända sociala nätverk. Det första kända sociala nätverk som innehåller rätt värdnamn används för att fylla i källdimensionen i rapporterna.

Behandling av direkt trafik

En session behandlas som direkt trafik när det inte finns någon information om hänvisningskälla eller när hänvisningskällan eller söktermen är inställd för att ignoreras. Läs om uteslutning av hänvisningsadresser och söktermer.

Rapportering

Efter behandlingen blir följande dimensioner och mätvärden för kampanj- och trafikkällor tillgängliga i rapporterna:

Dimensioner

Webbgränssnitt Core Reporting-API Beskrivning
Källa ga:source Hänvisningskällorna till din egendom
Medium ga:medium Hänvisningstyperna till din egendom (till exempel email, cpc)
Kampanj ga:campaign Namnet på en marknadsföringskampanj som hänvisar användare till din egendom
Annonsinnehåll ga:adContent En beskrivning av den annons- eller marknadsföringstext som användes för att hänvisa användare till din egendom
Sökord ga:keyword Sökordet som användes av användare för att nå din egendom
Socialt nätverk ga:socialNetwork Namnet på det sociala nätverk som hänvisade användare till din egendom
Hänvisningsväg ga:referralPath Hänvisningsadressens sökväg (till exempel värdet i fältet dokumenthänvisningsadress)
Hänvisning från social källa ga:hasSocialSourceReferral Indikerar om en session var en hänvisning från ett socialt nätverk. Möjliga värden är Yes och No.

Mätvärden

Webbgränssnitt Core Reporting-API Beskrivning
Organiska sökningar ga:organicSearches Antalet organiska sökningar som inträffade under en session. Detta mätvärde är oberoende av vilken sökmotor som används.

Det finns ytterligare fält i betalda Google Ads- och Google Marketing Platform-kampanjer som kan fyllas i automatiskt, genom att du konfigurerar antingen klick-id:n från Google Ads- eller Google Marketing Platform, eller manuellt genom att du importerar kostnadsdata.

Avancerade konfigurationsalternativ

Följande avancerade inställningsalternativ kan anges på egendomsnivå:

Kampanjtidsgräns

Kampanjtidsgränsen avgör hur länge en viss kampanj- eller trafikkälla är kopplad till en unik användare.

Läs om hur du ställer in kampanjtidsgränsen.

Befintlig data om kampanj- och trafikkällor för en specifik användare skrivs över av ny data, oavsett angiven tidsgräns. Kampanjtidsgränsen räknas från det att en kampanj registrerades första gången.

Anpassade organiska sökkällor

Anpassade organiska sökkällor kan konfigureras på egendomsnivå. Dessa anpassade källor kan läggas till utöver standardlistan över sökkällor. Läs om hur du anpassar organiska sökkällor.

Utesluta hänvisningsadresser och söktermer

Användare kan utesluta vissa hänvisningskällor och organiska söktermer från rapporter genom att ställa in detta på egendomsnivå.

För att undvika självhänvisningar i webbmätningar, där sessioner kopplas till en hänvisningsadress från din egen domän, lägger du till de värdnamn du mäter samt värdnamn för alla betalnings-gateways från tredje part som uteslutna hänvisningsadresser. Läs hur du kan utesluta en hänvisningsadress och söktermer.

Flödesschema för bearbetning

Följande flödesschema visar hur dimensionsvärden avgörs baserat på parametrar för kampanj- och trafikkällor som skickas till Analytics i en enstaka träff.