Voorbeeld van importeren van geografische gegevens

Meer informatie over het importeren van geografische verkoopregio's.

Importeer geografische gegevens om uw gegevens te ordenen op basis van aangepaste geografische regio's die aansluiten bij uw bedrijf.

In dit artikel vindt u de volgende informatie:

Scenario

Stel dat de activiteiten van uw bedrijf zijn ingedeeld op basis van specifieke geografische verkoopregio's: het oosten, midden en westen. Analytics verstrekt momenteel alleen rapporten over standaard geografische regio's. Door in Gegevens importeren het type Geografische gegevens te gebruiken, kunt u de specifieke regio's die u gebruikt voor uw bedrijf toewijzen aan de standaardregio's in Analytics. Uw gegevens worden vervolgens ingedeeld op basis van deze aangepaste verkoopregio's.

Stap 1: bepaal welke gegevens u wilt importeren

U wilt gegevens gegroepeerd in 3 verkoopregio's weergeven: het oosten, midden en westen. Deze regio's worden gedefinieerd op provincie/staat-niveau. Een voorbeeld voor de Verenigde Staten zou er als volgt uit kunnen zien:

Voorbeeld van verkoopregio's
Staat/provincie Verkoopregio
Californië West
Nevada West
New York Oost
Connecticut Oost
Illinois Midden

Stap 2: wijs uw gegevens toe aan een dimensie voor geografische ID's

Analytics heeft 5 dimensies voor geografische ID's, elke op een ander niveau van geografische hiërarchie. In deze stap moet u bepalen tot welk niveau uw bedrijfsgegevens behoren. Vervolgens moet u uw bedrijfsgegevens toewijzen aan een corresponderende geografische ID op dat niveau in de hiërarchie.

In ons voorbeeld willen we de staat Californië toewijzen aan de verkoopregio West. Ga hiertoe als volgt te werk:

• Staat bevindt zich op regioniveau in de geografische hiërarchie.
  • Regio correspondeert met de dimensie voor geografische ID's ga:regionId.
  • In de tabel Geografische criteria-ID heeft Californië de criteria-ID 21137.
  • In onze tabel met verkoopregio's wijzen we de regio West dus toe aan de ga:regionId 21137.
  • Vervolgens wijzen we de regio West ook toe aan de criteria-ID 21166 van de staat Nevada, want die bevindt zich ook in onze verkoopregio West.

Nadat alle regio's zijn toegewezen, resulteert dit in de volgende tabel:

Voorbeeld van toewijzing van verkoopregio's
ga:regionId Verkoopregio Staat
21137 West Californië
21166 West Nevada
21167 Oost New York
21139 Oost Connecticut
21147 Midden Illinois

Stap 3: maak een aangepaste dimensie

Aangezien Verkoopregio niet als dimensie beschikbaar is in Analytics, moet u hiervoor een aangepaste dimensie maken. Geef de aangepaste dimensie de naam Verkoopregio en stel het Bereik in op Sessie.

Opmerking: Alle aangepaste dimensies die zijn toegewezen aan geografische dimensies, moeten als dimensies met het bereik Sessie worden geconfigureerd.

Een aangepaste dimensie maken

U heeft de rol Bewerker op property-niveau nodig om aangepaste dimensies of statistieken te maken of te bewerken.

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Ga naar uw property.
  3. Klik in de kolom PROPERTY op Aangepaste definities en dan op Aangepaste dimensies.
  4. Klik op Nieuwe aangepaste dimensie.
  5. Voeg een Naam toe. Dit kan elke tekenreeks zijn, maar u kunt het beste een unieke naam kiezen, zodat u de naam niet verwart met een andere dimensie of statistiek in uw rapporten.
  6. Stel het Bereik in op Sessie. In de handleiding voor Analytics-ontwikkelaars leest u meer over bereik en hoe aangepaste dimensies worden verwerkt.

7. Vink het selectievakje Actief aan om gegevens te verzamelen en om de dimensie direct in uw rapporten weer te geven. Verwijder het vinkje als u de dimensie wel wilt maken, maar inactief wilt laten.
  8. Klik op Maken.

Meer informatie over aangepaste dimensies.

Stap 4: maak een dataset

De dataset is de container waarin uw geïmporteerde gegevens worden opgenomen. Maak aan de hand van het onderstaande voorbeeld een geografische dataset waarin uw toewijzing van criteria-ID's aan verkoopregio's is opgenomen.

Ga als volgt te werk om een dataset te maken:

U heeft de rol Bewerker op property-niveau nodig om datasets te maken of te bewerken.

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Ga naar uw property.
  3. Klik in de kolom PROPERTY op Gegevens importeren.
  4. Klik op Nieuwe dataset.
  5. Selecteer Geografische gegevens als type.
  6. Geef 'Verkoopregio's' op bij Naam.
  7. Selecteer een of meer dataweergaven waarin u deze gegevens wilt bekijken.
  8. Definieer het schema met onderstaand voorbeeld als model
  9. Klik op Gereed.

Schemavoorbeeld

Geografische datasets bieden u de mogelijkheid 1 van de 4 beschikbare dimensies voor geografische ID's als uw sleutel te gebruiken. U moet ten minste één gegevensdimensie opgeven om te importeren. Voor dit voorbeeld selecteert u het volgende:

• Sleutel: ga:regionId
  • Geïmporteerde gegevens: Verkoopregio (de aangepaste dimensie die u in de vorige stap heeft gemaakt)
  • Gegevens voor hits overschrijven: Ja

De kop ophalen voor het uploadbestand

Voordat u doorgaat naar de volgende stap, haalt u het datasetschema op dat u wilt gebruiken als kop van uw uploadbestand:

Klik op Schema ophalen.

De volgende (soortgelijke) tekst wordt weergegeven:

CSV header
ga:regionId,ga:dimension23

Uw aangepaste dimensie zal waarschijnlijk een andere interne naam hebben dan de hierboven weergegeven naam.

Dit is de kop die u moet gebruiken als eerste regel in uw geüploade CSV-bestanden U kunt deze kop rechtstreeks in uw CSV-bestand kopiëren/plakken, of u kunt op Schemasjabloon downloaden klikken om de kop in een spreadsheet te openen.

Stap 5: maak een uploadbestand

U kunt gegevens naar Analytics uploaden door een door komma's gescheiden bestand (CSV-bestand) te importeren. Dit bestand wordt gebaseerd op de tabel die in stap 2 is gedefinieerd, maar moet op een speciale manier worden ingedeeld, zoals wordt beschreven in Uploadbestanden indelen.

Een spreadsheet maken en als CSV-bestand exporteren

Maak een spreadsheet die de gegevens bevat die u wilt uploaden (bijvoorbeeld verkoopregio's), evenals de sleutelwaarden waarmee die gegevens worden samengevoegd met uw verzamelde hits (bijvoorbeeld criteria-ID). In de eerste rij (kop) van uw spreadsheet moeten de interne dimensienamen worden gebruikt (bijvoorbeeld ga:regionId in plaats van Regio-ID en ga:dimension23 in plaats van Verkoopregio). U kunt deze interne namen ophalen door de schematemplate te downloaden, zoals hierboven wordt beschreven. De rest van de spreadsheet moet de corresponderende gegevens voor elke kolom bevatten.

Voorbeeld van spreadsheetgegevens
ga:regionId ga:dimension23
21137 West
21166 West
21167 Oost
21139 Oost
21147 Midden

Exporteer de spreadsheet als CSV-bestand. Uw bestand ziet er ongeveer als volgt uit:

ga:regionId,ga:dimension23
21137,West
21166,West
21167,Oost
21139,Oost
21147,Midden

Stap 6: upload de gegevens

Er zijn 2 manieren waarop u gegevens in Google Analytics kunt importeren: handmatig via de gebruikersinterface, of programmatisch via de Management API.

Handmatig uploaden
  1. Log in bij Google Analytics.
  2. Ga naar uw property.
  3. Klik in de kolom PROPERTY op Gegevens importeren.
  4. Ga in de tabel Dataset naar de rij voor uw dataset Verkoopregio's.
  5. Klik op Uploads beheren voor de dataset Verkoopregio's.
  6. Klik op Bestand uploaden, selecteer het bestand en klik vervolgens op Uploaden.
Uploaden via de Management API
  1. Log in bij Google Analytics.
  2. Ga naar uw property.
  3. Klik in de kolom PROPERTY op Gegevens importeren.
  4. Ga in de tabel Dataset naar de rij voor Verkoopregio's.
  5. Klik op de naam van de dataset.
  6. Klik op ID van aangepaste gegevensbron ophalen.
  7. Noteer de ID (u heeft deze nodig tijdens de stappen die in de gids voor ontwikkelaars worden beschreven).
  8. Volg deze instructies om te uploaden via de Management API.

Stap 7: bekijk de gegevens in rapporten

Omdat verkoopregio een aangepaste dimensie is, wordt die niet automatisch weergegeven in standaard rapporten, maar u kunt deze wel toevoegen als secundaire dimensie. In het rapport Geo > Locatie bijvoorbeeld, kunt u Land als primaire dimensie selecteren en vervolgens Verkoopregio toevoegen als secundaire dimensie. U kunt tevens geïmporteerde geografische dimensies opnemen in aangepaste rapporten.

Geüploade gegevens moeten worden verwerkt voordat ze in rapporten kunnen worden weergegeven. Wanneer het verwerken is voltooid, duurt het maximaal 24 uur voordat de geïmporteerde gegevens worden toegepast op binnenkomende gegevens voor hits.