Smarta mål

Optimera ditt Google Ads-resultat genom att använda dina bästa webbplatssessioner som konverteringar.

Det bästa sättet att optimera dina bud, dina annonser och din webbplats är att mäta explicita konverteringar med hjälp av konverteringsspårning i Google Ads eller importerade e-handelstransaktioner i Analytics. Om du inte mäter konverteringar ännu är Smarta mål ett enkelt sätt att använda dina bästa sessioner som konverteringar. På så sätt kan du optimera ditt Google Ads-resultat.

Du behöver ha rollen som redigerarevynivå för att kunna genomföra uppgifterna eller använda funktionerna som beskrivs i artikeln.

Innehåll i artikeln:

Så fungerar Smarta mål

Smarta mål anges på vynivå. Med hjälp av maskininlärning undersöker Smarta mål dussintals signaler om dina webbplatssessioner och fastställer vilka av dessa som mest sannolikt leder till konverteringar. Varje session tilldelas en poäng och de ”bästa” sessionerna omvandlas till smarta mål. Exempel på signaler som ingår i modellen är sessionslängd, sidor per session, plats, enhet och webbläsare. (Smarta remarketinglistor använder en liknande maskininlärningsmodell för att identifiera dina bästa användare.)

För att avgöra de bästa sessionerna fastställer Smarta mål ett tröskelvärde genom att välja ut de bästa fem procenten av trafiken som kommer till din webbplats från Google Ads. Tröskelvärdet tillämpas på alla webbplatssessioner, också på trafik från andra kanaler än Google Ads. När du har aktiverat Smarta mål i Analytics kan du importera dem till Google Ads.

Krav för att använda Smarta mål

För att använda Smarta mål måste du uppfylla vissa krav och göra följande:

1. Länka dina Analytics- och Google Ads-konton.
  2. Innan du kan ställa in Smarta mål måste länkade Google Ads-konton ha skickat tillräckligt med trafik till din webbplats. Google Ads-klick måste leda till minst 500 Analytics-sessioner under de senaste 30 dagarna.

Om det länkade kontot skickade färre än 250 sessioner under de senaste 30 dagarna för den valda vyn inaktiveras Smarta mål tills antalet sessioner ökar till minst 500.

3. Rapportvyn får inte ta emot mer än tio miljoner sessioner under 30 dagar.
  4. Datadelningsinställningen Googles produkter och tjänster måste vara aktiverad för ditt Analytics-konto. Se anvisningarna nedan:
Aktivera datadelning
  • Logga in på Google Analytics.
  • Gå till kontot där du vill aktivera datadelning.
  • Leta reda på kolumnen Konto och välj Kontoinställningar.
  • Leta reda på avsnittet Datadelningsinställningar och markera kryssrutan  Googles produkter och tjänster.

Steg 1: Aktivera Smarta mål

Om vyn är tillgänglig kan du aktivera Smarta mål genom att välja måltypen Smarta mål i samband med att du anger mål som vanligt:

Så här ställer du in Smarta mål:
  1. Logga in på Google Analytics.
  2. Klicka på Administratör och gå till önskad vy.
  3. Klicka på Mål i kolumnen Vy.
  4. Klicka på + Nytt mål.
  5. Välj Smart mål (om det är tillgängligt).
  6. Ge målet ett namn och klicka på Spara.

Ingen övrig inställning eller anpassning behövs. (Det är en av anledningarna till att vi kallar dem ”smarta mål”.)

Om du har valt en branschkategori för egendomen ser målbeskrivningen lite annorlunda ut än den som visas här. Ignorera dessa skillnader och välj Smarta mål.

Steg 2: Importera Smarta mål till Google Ads

Om du vill optimera ditt Google Ads-resultat med hjälp av Smarta mål måste du först importera målen till Google Ads.

Anvisningar om hur du importerar mål och transaktioner från Analytics till Google Ads
  1. När du har aktiverat Smarta mål i Analytics ska du logga in på ditt Google Ads-konto, klicka på Verktyg och inställningar, leta reda på Mätning och klicka på Konverteringar.
  2. Gå till Konverteringsåtgärder och klicka på +.
  3. Klicka på Importera och välj Google Analytics.
  4. Klicka på Fortsätt.
  5. Välj objekten du vill importera och klicka på Importera och fortsätt.

Data från ditt Analytics-konto börjar importeras till Google Ads. Tidigare data från före importen tas inte med.

Läs mer om hur du importerar Analytics-mål och transaktioner till Google Ads.

Steg 3: Optimera Google Ads-resultatet med hjälp av Smarta mål

För att optimera ditt Google Ads-resultat med hjälp av Smarta mål rekommenderar vi att du använder budgivning med Mål-CPA, som är en flexibel och automatisk budstrategi. Du kan också använda manuell CPC-budgivning om du vill hantera buden själv.

När du har importerat Smarta mål till Google Ads bör du låta funktionen köras i några veckor så att den hinner samla på sig tillräckligt med data. Börja sedan optimera Google Ads-resultatet med hjälp av Smarta mål genom att dividera kostnaden för dina annonser med antalet slutförda smarta mål. Resultatet är kostnaden per förvärv (CPA). Därefter kan du ange din mål-CPA i Google Ads.

Exempel:

Du har spenderat 20 000 kronor på Google Ads under de senaste två veckorna och har 80 Smarta mål-konverteringar. Genomsnittlig CPA för en Smarta mål-session under den tidsperioden är därför 250 kronor (20 000/80 = 250). Detta är det genomsnittliga pris du betalar för att få en session med hög sannolikhet för konvertering, baserat på Smarta mål-modellen.
I det här exemplet ska du ange mål-CPA i Google Ads till 250 kronor.

Rapporten Smarta mål

Du kan se resultatet av dina smarta mål i rapporten Konverteringar > Mål > Smarta mål. Rapporten visar hur Smarta mål-trafiken skiljer sig från övrig trafik. Du kan också ta med dimensionen Smarta mål slutförda i anpassade rapporter.

Rapporten Smarta mål visar hur väl smarta mål skulle fungera innan du ens har aktiverat dem i vyn (förutsatt att du kan använda Smarta mål överhuvudtaget). På så sätt kan du avgöra om Smarta mål är till nytta för dig innan du går igenom alla steg ovan.

Rapporten Smarta mål och dimensionen Smarta mål slutförda är endast tillgängliga i vyer som är aktiverade för Smarta mål.

Begränsningar med Smarta mål

Smarta mål omfattas av följande begränsningar:

• Smarta mål kan inte justeras eller anpassas.
  • Det kan finnas ett enda smart mål per vy.
  • Smarta mål tar upp en av 20 tillgängliga målplatser (som alla andra mål).
  • Smarta mål är för närvarande bara tillgängliga för webbplatsvyer. Smarta mål kan inte användas för appvyer.
  • Smarta mål kan inte användas för vyer som tar emot mer än en miljon träffar per dag.
  • Smarta mål kan inte användas med visningsbaserade konverteringar och konverteringar över flera enheter i Google Ads.

Varför ändras mina smarta mål plötsligt?

Smarta mål-modellen kan med jämna mellanrum anpassas till kontot efter förändringar i din webbplatskonfiguration eller trafik. Om du till exempel lägger till en ny konvertering med hög konverteringsfrekvens eller om en befintlig konvertering med tidigare hög konverteringsfrekvens minskar, kan du se betydande förändringar i dina smarta mål när modellen anpassas.