Formatera överföringsfiler

Läs om hur du skapar och formaterar CSV-importfiler.

Den här artikeln innehåller tips om hur du skapar och formaterar filerna du vill överföra till Analytics. Filerna måste formateras på rätt sätt så att det inte inträffar fel.

Innehåll i artikeln:

Allmänna överväganden

1. Datafilerna måste överföras i CSV-format (kommaavgränsade värden).
  2. Rubriken i CSV-filen måste matcha datamängdsschemat exakt. Kolumnernas ordningsföljd måste vara samma som i schemat och alla kolumnnamn måste användas med den interna ga.-dimensionens eller mätvärdets namn, inte visningsnamnet. (Till exempel ga:source, inte Source.)
  3. Den överförda informationen måste vara korrekt formaterad. Mer information finns nedan.

Skapa överföringsfilen

Du kan skapa en överföringsfil med vilken metod som helst, men det finns två enkla sätt att göra det på: med hjälp av en textredigerare eller ett kalkylarksprogram. Oavsett hur du skapar filen behöver du datamängdsschemat när du skapar rubrikraden i överföringsfilen.

Hämta schemat

Du kan kopiera eller hämta ett datamängdsschema genom att redigera datamängden och klicka på Hämta schemat.

Så här hämtar du datamängdsschemat:
  1. Logga in på Google Analytics.
  2. Klicka på Administratör och leta reda på den egendom dit du vill överföra data.
  3. I kolumnen EGENDOM väljer du den egendom som innehåller datamängden där informationen ska registreras.
  4. Klicka på Dataimport.
  5. Klicka på länken med datamängdens namn.
  6. Klicka på Hämta schema (längst ned på sidan). Följande dialogruta öppnas.

Använda en textredigerare

När du skapar en överföringsfil med en textredigerare kan du helt enkelt kopiera och klistra in schemat på den första raden i en ny fil. Du kan sedan lägga till informationen, en post per rad, under rubriken.

Se till att textredigeraren skapar oformaterade textfiler. Använd inte RTF-redigerare som Microsoft Word om du inte uttryckligen sparar filerna som oformaterad text (.txt). RTF-formatet innehåller formaterings- och styrtecken som kan orsaka importfel.

Använda ett kalkylarksprogram

Om du vill placera överföringsinformationen i ett kalkylark hämtar du datamängdsschemat enligt anvisningarna ovan. Klicka sedan på Hämta schemamall. Rubrikerna i schemat placeras då i katalogen Hämtningar. Du kan sedan öppna schemat i ditt vanliga kalkylarksprogram. Använd kalkylarksprogrammets importfunktion när du ska hämta data som du vill överföra. När filen är klar för överföring använder du funktionen Spara som eller Exportera i kalkylarksprogrammet och väljer CSV som utdataformat.

Formatera överföringsdata

I Dataimport förväntas varje rad i överföringsfilen innehålla information om en enstaka träff. De enskilda dimensioner och mätvärden som utgör träffen avgränsas med kommatecken. Varje rad i filen avslutas med en radbrytning. Om det finns kommatecken i den faktiska data som ska överföras måste den omges med citattecken. En av de vanligaste orsakerna till innehållsfel i är felaktig användning av kommatecken, citattecken och radbrytningar i den överförda informationen. Därför är det viktigt att du förstår hur de hanteras i Dataimport.

Kommatecken

I CSV-filer används kommatecken per definition för att påbörja en ny cell. Det betyder att när Dataimport ser ett oskyddat kommatecken förutsätts du inleda en ny kolumnpost. Exemplet nedan visar hur data ska formateras på rätt sätt:

abc123,29.99,Blå,XXL
def345,100,Röd,M
ghi678,1035.20,Grön,S

I det här fallet ser Dataimport fyra kolumner med data:

abc123 29.99 Blå XXL
def345 100 Röd M
ghi678 1035.20 Grön S

Vad händer om vi lägger till ett extra kommatecken i informationen, till exempel genom att formatera den numeriska kolumnen som valuta (genom att lägga till ett kommatecken för att markera tusentalsavgränsaren) som i det här exemplet?

ghi678,1,035.20,Grön,S

På grund av det extra kommatecknet tolkas detta som fem kolumner i Dataimport när du försöker överföra filen, vilket genererar följande överföringstabell:

abc123 29.99 Blå XXL
def345 100 Röd M
ghi678 1 035.20 Grön S

Detta medför ett fel, till exempel följande:

”Fel: Antalet kolumner matchar inte”

Citattecken

Dubbla citattecken kan användas för att ”skydda” värdet i en cell. Om värdet i en cell innehåller ett kommatecken ska det vanligtvis omges med citattecken. Annars tolkar Dataimport kommatecknet som början på en ny cell (se ovan).

Exempel:

ghi678,"1035,20",Grön,S

Värdet "1035,20" behandlas som en enda cell (och Dataimport ser det som en sträng, inte ett valutavärde).

När du skyddar en cell med citattecken måste antalet citattecken vara jämnt. Om en rad innehåller ett udda antal citattecken misslyckas importen och ett meddelande enligt följande visas:

”Fel: Ogiltigt CSV-format på rad x.”

Radbrytningar

Radbrytningar används i CSV-filer för att indikera början på en ny rad. Dataimport saknar stöd för radbrytningar i celler, även om de omges med citattecken. Extra radbrytningar på en rad orsakar ett fel i antalet kolumner, antingen på samma rad eller på en av efterföljande raderna. Ett felmeddelande visas enligt följande:

”Fel: ogiltigt CSV-format på rad”

Nästa steg