Uploadbestanden indelen

Informatie over het maken en indelen van CSV-uploadbestanden.

In dit artikel worden tips gegeven over het maken en indelen van bestanden die u uploadt naar Analytics. Deze bestanden moeten correct zijn ingedeeld, anders kunnen er uploadfouten optreden.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Algemene informatie

1. De gegevensbestanden moeten zijn ingedeeld in CSV-indeling (door komma's gescheiden waarden).
  2. De kop van het CSV-bestand moet exact overeenkomen met het schema van de doeldataset. De volgorde van de kolommen moet dezelfde zijn als de volgorde die is opgegeven in het schema. Alle kolomnamen moeten de interne ga.-dimensienaam of -statistieknaam gebruiken en niet de weergavenaam. (Bijvoorbeeld ga:source, niet Source.)
  3. De geüploade gegevens moeten correct zijn ingedeeld. Hieronder vindt u meer informatie.

Het uploadbestand maken

Hoewel u elke gewenste methode kunt gebruiken, zijn er twee eenvoudige manieren om een uploadbestand te maken: met een teksteditor of met een spreadsheetprogramma. Ongeacht hoe u het bestand maakt, u heeft het schema van de dataset nodig om de koptekst van het uploadbestand te maken.

Het schema ophalen

U kunt het schema van een dataset kopiëren of downloaden door de dataset te bewerken en op de knop Schema ophalen te klikken.

Het schema van de dataset ophalen:
  1. Log in bij Google Analytics.
  2. Klik op Beheerder en navigeer naar de property waarnaar u de gegevens wilt uploaden.
  3. Selecteer in de kolom PROPERTY de property die de dataset bevat waarin uw gegevens worden opgenomen.
  4. Klik op Gegevens importeren.
  5. Klik op de naamlink van de dataset.
  6. Klik op de knop Schema ophalen (onder aan de pagina). Het onderstaande dialoogvenster wordt weergegeven.

Een teksteditor gebruiken

Als u uw uploadbestand wilt maken met een teksteditor, kopieert en plakt u het schema op de eerste regel van een nieuw bestand. U kunt vervolgens uw gegevens, één record per rij, toevoegen onder deze koptekst.

Controleer of uw editor bestanden met platte tekst maakt. U moet geen geavanceerde teksteditors, zoals Microsoft Word, gebruiken, tenzij u uw bestanden expliciet opslaat als platte tekst (.txt). De RTF-indeling (Rich Text Format) bevat extra opmaak en besturingstekens die waarschijnlijk leiden tot importfouten.

Een spreadsheet gebruiken

Als u een spreadsheet voor uw uploadgegevens wilt gebruiken, volgt u de bovenstaande stappen om het schema van de dataset op te halen. Klik vervolgens op de knop Schema-template downloaden. Hiermee worden de schemakopteksten in de map Downloads geplaatst. Vervolgens kunt u het schema openen in de gewenste spreadsheet. Gebruik de importfunctie van de spreadsheet om de gegevens toe te voegen die u wilt uploaden. Wanneer uw bestand kan worden geüpload, gebruikt u de functie Opslaan als of Exporteren van uw spreadsheetprogramma en kiest u CSV als uitvoerindeling.

De uploadgegevens indelen

De functie 'Gegevens importeren' verwacht dat elke regel in uw uploadbestand informatie over één hit bevat. De afzonderlijke dimensies en statistieken die deel uitmaken van die hit, worden van elkaar gescheiden door komma's. Elke regel in het bestand eindigt met een regeleinde. Als er komma's staan in de werkelijke gegevens die u wilt uploaden, moeten die gegevens binnen aanhalingstekens worden geplaatst. De meest voorkomende oorzaak van contentfouten is onjuist gebruik van komma's, aanhalingstekens en regeleindetekens in de geüploade gegevens. Om problemen te voorkomen is het dan ook belangrijk dat u weet hoe 'Gegevens importeren' deze tekens verwerkt.

Komma's

Per definitie gebruikt een CSV-bestand komma's om een nieuwe cel te starten. Bij het importeren van gegevens wordt er dus bij elke aangetroffen komma van uitgegaan dat u met een nieuwe kolomvermelding bent begonnen. In onderstaand voorbeeld ziet u correct ingedeelde gegevens:

abc123,29.99,Blue,XXL
def345,100,Red,M
ghi678,1035.20,Green,S

In dit geval worden er bij het importeren van gegevens vier gegevenskolommen onderscheiden:

abc123 29.99 Blauw XXL
def345 100 Rood M
ghi678 1035.20 Groen S

Maar wat gebeurt er als we een extra komma aan de gegevens toevoegen (bijvoorbeeld door in een numerieke kolom een komma op te nemen als scheidingsteken voor duizendtallen in geldbedragen, zoals in onderstaand voorbeeld)?

ghi678,1,035.20,Groen,S

Wanneer u dit bestand probeert te uploaden, ziet 'Gegevens importeren' wegens de extra komma vijf kolommen, waardoor een uploadtabel wordt geproduceerd die er als volgt uitziet:

abc123 29.99 Blauw XXL
def345 100 Rood M
ghi678 1 035.20 Groen S

Dit resulteert in de volgende (of een hiermee vergelijkbare) foutmelding:

'Fout: aantal kolommen komt niet overeen.'

Citaten

U gebruikt dubbele aanhalingstekens om aan te geven dat een komma niet als scheidingsteken maar als 'echte' komma is bedoeld. Bevat de waarde in een cel een komma, dan plaatst u aanhalingstekens rond de volledige celinhoud. Als u dit niet doet, wordt de komma opgevat als het begin van een nieuwe cel (zie hierboven).

Voorbeeld:

ghi678,1035.20,Groen,S

De waarde '1,035.20' wordt verwerkt als één enkele cel. (De celinhoud wordt echter beschouwd als een tekenreeks, niet als een geldbedrag.)

Als u aanhalingstekens gebruikt om aan te geven dat een komma niet als scheidingsteken moet worden opgevat, moet het aantal aanhalingstekens altijd deelbaar zijn door twee. Bij een oneven aantal aanhalingstekens in een rij mislukt het importeren. In dat geval wordt de volgende (of een hiermee vergelijkbare) foutmelding weergegeven:

'Fout: ongeldige CSV-indeling op rij x.'

Regeleinden

In een CSV-bestand worden regeleinden gebruikt om het begin van een nieuwe rij aan te geven. Bij het importeren van gegevens worden geen regeleinden binnen cellen ondersteund, ook niet als deze tussen aanhalingstekens staan. Extra regeleinden binnen een rij leiden tot een fout, omdat het aantal kolommen in die rij of in een van de volgende rijen niet meer klopt. Dit resulteert in onderstaande (of een hiermee vergelijkbare) foutmelding:

'Fout: ongeldige indeling CSV-rij.'

Volgende stappen