Exempel på import av kampanjdata

Läs om hur du kan använda ett e-postkampanj-id när du vill importera relaterade Källa- och Medium-dimensioner.

Genom att importera dimensioner som har anknytning till annonskampanjer, som Källa och Medium, kan du utnyttja och återanvända dina befintliga kampanjkoder från andra leverantörer än Google.

Innehåll i artikeln:

Scenario

Du vill importera Medium och Källa för alla kampanj-id:n som du använder i dina webbadresser. Du kör till exempel e-postkampanjer som innehåller länkar taggade med utm_id. Du vill att trafik från de här länkarna ska identifieras med rätt Medium och Källa i rapporterna.

Steg 1: Välj vilken data som ska importeras

Varje kampanjlänk innehåller en utm_id-parameter (till exempel http://www.example.com/landingpage?utm_id=123xyz). Du har en datafil utanför Analytics där varje utm_id kopplas till ett Medium och en Källa, och du planerar att överföra denna information till Analytics. När du har överfört informationen hämtar Analytics Kampanj-id från utm_id-parametern i en webbadress och sammanfogar sedan träffdata med det Medium och den Källa som är kopplade till detta Kampanj-id. Om du till exempel överför en datafil som kopplar Kampanj-id ”xyz” till ”Nyhetsbrev vår” som Källa och ”E-post” som Medium får alla sessioner med ?utm_id=xyz ”Nyhetsbrev vår” som Källa och ”E-post” som Medium.

Steg 2: Skapa alla nödvändiga anpassade dimensioner och mätvärden

Både Medium och Källa är redan giltiga dimensioner i Analytics, så du behöver inte skapa några anpassade dimensioner.

Steg 3: Skapa datamängden

1. Logga in på Google Analytics.
  2. Klicka på Administratör och leta reda på den egendom dit du vill överföra data.
  3. Klicka på Dataimport i kolumnen EGENDOM.
  4. Klicka på Ny datamängd.
  5. Välj Kampanjdata som Typ.
  6. Namnge datamängden: Information om kampanj-id
  7. Välj en eller flera vyer där du vill se informationen.
  8. Definiera schemat:
    Nyckel: Kampanjkod
    Importerad data: Källa, Medium
    Ersätt träffdata: Ja
    Klicka på Spara.

Steg 4: Skapa CSV-filen

Generera CSV-filen i två steg:

1. Hämta rubriken i CSV-filen

I tabellen Datamängd klickar du på ”Information om kampanj-id” i tabellen, så att du kommer tillbaka till skärmen Datamängdsschema.

Klicka på Hämta schema. Information liknande den nedan visas:

CSV header
ga:campaignCode,ga:source,ga:medium

Det här är den rubrik som du ska använda som första rad i CSV-filerna du överför. Kolumnerna identifieras i tabellen nedan:

Kampanj-id Källa Media
ga:campaignCode ga:source ga:medium

2. Skapa ett kalkylark och exportera det som en CSV-fil

Stäng dialogrutan och skapa ett Google-kalkylark med följande format. Första raden (rubriken) i kalkylarket ska bestå av de interna namnen (till exempel ga:campaignCode) enligt dialogrutan Hämta schema ovan. Kolumnerna under rubrikcellerna ska innehålla data som motsvarar respektive rubrik.

ga:campaignCode ga:source ga:medium
123xyz Nyhetsbrev höst e-post
567abc Nyhetsbrev vår e-post

Exportera kalkylarket som en CSV-fil. Filen ser ut ungefär så här:

ga:campaignCode,ga:source,ga:medium
123xyz,Nyhetsbrev höst,e-post
567abc,Nyhetsbrev vår,e-post

Steg 5: Överför informationen

Nu ska du överföra CSV-filen till Analytics. Du har två alternativ för att överföra informationen: manuellt via Analytics-gränssnittet eller genom kodning med hanterings-API:et.

Överför manuellt
  1. I tabellen Datamängd letar du reda på raden för datamängden Information om kampanj-id.

2. Klicka på Hantera överföringar för datamängden.
  3. Klicka på Överför fil, välj CSV-filen du har skapat och klicka sedan på Överför.
Överför via hanterings-API:et
  1. Leta reda på raden för Information om kampanj-id i tabellen Datamängd.
  2. Markera datamängden.
  3. Klicka på Hämta id för anpassad datakälla
  4. Kopiera id:t.
  5. Överför informationen via hanterings-API:et genom att följa de här anvisningarna.

När du har överfört informationen hämtar Analytics Kampanj-id från utm_id-parametern i en webbadress och sammanfogar sedan träffdata med det Medium och den Källa som är kopplade till detta Kampanj-id. Om du till exempel överför datafilen ovan får alla sessioner med ?utm_id=567abc ”Nyhetsbrev vår” som Källa och ”E-post” som Medium.

Steg 6: Visa data i rapporter

Visa informationen genom att välja rapporten Förvärv > All trafik eller Förvärv > Kanaler. Välj Källa, Medium eller Källa/medium som primär dimension.

Överförd data måste bearbetas innan den kan visas i rapporterna. När bearbetningen är klar kan det ta upp till 24 timmar innan den importerade informationen används på inkommande träffdata.