[GA4] Verifiera och uppdatera samtyckesinställningar i Google Analytics

Denna artikel är avsedd för kunder som använder Googles online- och offlinelösningar och tar emot data från slutanvändare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

Som ett led i Googles kontinuerliga strävan att skapa ett integritetsfokuserat ekosystem för digital annonsering stärker vi tillämpningen av vår policy för användares medgivande inom EU. Annonsörer måste följa policyn för användares medgivande inom EU för att få använda annonsanpassning. Under 2024 påverkar vår tvingande åtgärd även mätningsfunktioner och tillämpas på data från:

• Webbplatser: Taggar som skickar data till Google.
  • Appar: SDK:er som skickar data till Google.
  • Datauppladdningar: Verktyg för att ladda upp data från andra källor än Google, till exempel import av offlinekonverteringar eller butiksförsäljning.
För att fortsätta använda funktionerna för mätning, annonsanpassning och remarketing måste du skaffa samtycke till användning av personuppgifter från slutanvändare inom EES och dela samtyckessignaler med Google.

Analytics-funktioner som påverkas

Från och med början av mars 2024 gäller detta: Om du använder Analytics-data i en Google-tjänst, till exempel Google Ads, Play eller Display & Video 360, och inte vidtar någon åtgärd, inkluderas endast slutanvändare utanför EES i målgrupper som används i dina länkade annonseringsprodukter.

Kontrollera dina Analytics-egendomar för att ta reda på om du skickar nödvändiga samtyckessignaler till Google. Det visas aviseringar i din Analytics-egendom med anvisningar om vad du behöver göra. Gå till nästa avsnitt på den här sidan för att kontrollera om en Analytics-egendom tar emot samtyckessignaler.

Kontrollera om Analytics tar emot samtyckessignaler

Om din Analytics-egendom är länkad till en annan Google-tjänst som kräver samtycke till att dela data och ett eller flera dataflöden har besökare som befinner sig i EES, kan Analytics meddela dig om slutanvändaren inte har gett sitt samtycke till annonsmätning eller annonsanpassning. För samtycke till annonsmätning förväntar sig Analytics samtyckeslägesparametern ad_user_data. För samtycke till annonsanpassning krävs samtyckeslägesparametern ad_personalization. Anpassade annonser och remarketing kräver signaler som indikerar samtycke från slutanvändaren.

Gå igenom listan över dataflöden i var och en av dina Google Analytics 4-egendomar för att ta reda på om du skickar de samtyckessignaler som krävs:

1. Gå till Administratör och klicka på Dataflöden under Insamling och modifiering av data.
  2. Leta efter etiketten Åtgärd krävs på listan över dataflöden. Data streams action required
    • Om inget av dataflödena har etiketten Åtgärd krävs skickar du redan de obligatoriska signalerna eller har en låg andel besökare i EES. Läs Nästa steg i den här artikeln och kontrollera om någon av situationerna stämmer in på dig.
  3. Klicka på ett dataflöde märkt med Åtgärd krävs.
  4. Leta reda på följande avsnitt under Samtyckesinställningar:
    • Samtyckessignaler för annonsmätning hittades inte
    • Samtyckessignaler för annonsanpassning hittades inte
    • Hantera dataanvändning i Googles tjänster
  5. Etiketten Åtgärd krävs vid ett avsnitt innebär att du måste ändra inställningarna. Följ anvisningarna i Analytics eller gå till Nästa steg i den här artikeln.

Om fler än ett dataflöde har etiketten Åtgärd krävs behöver du kontrollera vart och ett.

Efter att du har uppdaterat din webbplats eller app så att den samlar in nödvändiga samtyckessignaler och skickar dem till Google, identifierar Analytics signalerna och uppdaterar aviseringarna för dataflödet. Det kan ta upp till 48 timmar innan aviseringarna uppdateras.

Nästa steg

Efter att du har kontrollerat om Analytics tar emot samtyckessignaler ska du leta reda på situationen som gäller dig på listan och följa anvisningarna.

Ställa in webbflöde

Se anvisningar om hur du samlar in och skickar samtyckessignaler från dina webbplatser.

Om du inte har en samtyckesbanner: Ställ in en samtyckesbanner på din webbplats. Om du väljer en banner från en Google-certifierad partner ska du aktivera samtyckesläget i bannerinställningarna. Läs mer om hur du ställer in en samtyckesbanner.

Om du har en samtyckesbanner men inte använder samtyckesläget: Om du använder en Google-certifierad plattform för samtyckeshantering (CMP) ska du aktivera samtyckesläget i bannerinställningarna. Läs mer om Google-certifierade plattformar för samtyckeshantering.

Om du har en egen samtyckesbanner men inte använder samtyckesläget: Implementera samtyckesläget på din webbplats. Läs om hur du implementerar samtyckesläget för en webbplats med din egen samtyckeslösning.

Om du använder en Google-certifierad plattform för samtyckeshantering (CMP) uppdaterar CMP-leverantören automatiskt samtyckesläget till den senaste versionen. Läs mer om Google-certifierade plattformar för samtyckeshantering.

Om du har en egen samtyckesbanner kan du uppgradera till v2 av samtyckesläget för att samla in samtyckessignaler för annonsmätning och annonsanpassning.

Ställa in appflöde

Se anvisningar om hur du samlar in och skickar samtyckessignaler från dina appar.

Kontrollera och uppdatera SDK-versionen

Appens SDK måste uppdateras till en version som har stöd för v2 av samtyckesläget.

Samla in samtyckessignaler för annonsmätning och annonsanpassning

Om du inte har ställt in samtyckesläge för din app måste du göra det.

Om du tidigare har ställt in samtyckesläge för din app måste du uppgradera det till v2.