[GA4] Insamling av data som tillhandahålls av användaren

This feature is part of an open beta. Keep in mind that the feature is subject to change.

Overview

Administratörer eller redigerare i Google Analytics kan konfigurera insamling av data som tillhandahålls av användaren så att data från första part från den egna webbplatsen skickas till Google Analytics efter inhämtat samtycke. Data som skickas matchas sedan med annan Google-data på ett integritetssäkert sätt för att göra mätdatan exaktare och förbättra Analytics-funktionerna.

Om du skickar data från en webbplats kan du implementera insamling av data som tillhandahålls av användaren med hjälp av en säker envägs hashningsalgoritm som kallas SHA256. Då hashas datan innan den skickas till Google. Du kan också välja att förlita dig på att funktionen använder hashningsalgoritmen SHA256 på data som tillhandahålls av användaren innan du skickar den till Google.

Om du implementerar insamling av data som tillhandahålls av användaren via Measurement Protocol måste du använda SHA256 för att hasha datan innan den skickas till Google.

Denna funktion är inte tillgänglig för egendomar i branschkategorierna Hälsa och Finans.

Fördelar

Med insamling av data som tillhandahålls av användaren kan du framtidssäkra konfigurationen så att den inte är beroende av cookies från tredje part då dessa snart försvinner. Dessutom får du tillgång till följande funktioner:

Förbättrade konverteringar

Insamling av data som tillhandahålls av användaren möjliggör stöd för förbättrade konverteringar i Google Analytics 4. Med förbättrade konverteringar kan Google Analytics ge en mer komplett bild av konverteringsmätning och attribution för flera enheter med hjälp av data från första part.
Integreringen matchar din hashade kunddata med Google-data för att fylla luckor i Google Ads-annonsinteraktioner som kanske inte kan observeras utan tillgång till cookies eller andra användaridentifierare. Utifrån denna mer heltäckande översikt används sedan konverteringsmodellering och budoptimering för att få en bättre översikt över resultatet i flera kanaler i GA4- och Google Ads-rapporter.

Demografi och intressen

Med insamling av data som tillhandahålls av användaren får du rapporter om demografi och intressen baserat på data från första part och data från inloggade Google-användare efter att dessa givit sitt samtycke. Detta medverkar till att framtidssäkra mätningen utan behov av tredjepartscookies.

Innan du implementerar

För att kunna skicka data från första part efter inhämtat samtycke med insamling av data som tillhandahålls av användaren från din webbplats måste du länka din Google Analytics-egendom till ditt Google Ads-konto.

Bekräfta att du är medveten om att policyn för funktionen för data som tillhandahålls av användaren tillåter insamling av data som tillhandahålls av användaren på din egendom. Observera att denna bekräftelse av funktionens policy är permanent och medför följande ändringar i din egendom. Du kan inaktivera insamling av data som tillhandahålls av användaren från taggen, men följande ändringar kan inte ångras. Du bör därför granska dem innan du bekräftar policyn:

• Denna funktion är avsedd för egendomar med webbdataflöden. För närvarande rekommenderar vi den inte om du har ett appdataflöde. Om du har ett appdataflöde men inget webbdataflöde kan du använda mätning på enheten för iOS-kampanjer för att få liknande rapportering i Analytics.
  • För att säkerställa att din data är korrekt införs förbättringar av modellerna och attributionen med förbättrade konverteringar via Google Analytics inte genast. Du kan förvänta dig att funktionen är aktiv i en månad innan förbättringarna blir tillgängliga i rapporter i Google Analytics, i nedströmsrapporterna och i budgivningen i Google Ads.
  • Om din egendom har målgrupper med villkor som omfattar användarinteraktioner över flera enheter minskar målgruppsmedlemskapet eftersom data för inloggade användare (User-ID) lagras separat från data för utloggade användare. Det innebär att möjligheten att använda remarketing på dessa målgrupper på andra enheter än den där de uppfyllde målgruppskriterierna påverkas. Effekten mildras delvis om din egendom har aktiverat Google-signaler.
  • När du har aktiverat insamling av data som tillhandahålls av användare är användar-id:n inte tillgängliga i den data på händelse- och användarnivå som BigQuery exporterar. Stöd för användar-id:n i exporter av insamlad data som tillhandahålls av användaren blir tillgänglig i en kommande öppen betaversion.
  • Demografi- och intressedata härleds från cookie- och enhetsidentifierare till data som tillhandahålls av inloggade användare.

Gör så här

1. Aktivera insamling av data som tillhandahålls av användaren.
    När du aktiverar insamling av data som tillhandahålls av användaren kan Google Analytics samla in data som tillhandahålls av användaren från alla dataflöden i Google Analytics-egendomen och exportera denna data till dina länkade annonseringskonton.
    1. Gå till Administratör. Under Insamling och modifiering av data klickar du på Datainsamling.
    2. Klicka på Aktivera i Insamling av data som tillhandahålls av användaren.
    3. (Valfritt) Välj Samla in automatiskt upptäckt data som tillhandahålls av användaren för att ge Google Analytics möjlighet att automatiskt identifiera data som tillhandahålls av användare på din webbplats.

Om du väljer detta alternativ måste du även aktivera automatisk insamling i Google-taggen. Du kan uppdatera denna inställning när du har aktiverat insamling av data som tillhandahålls av användaren. Om du aktiverar den manuella metoden eller kodmetoden identifierar Analytics data som tillhandahålls av användaren automatiskt endast i de fall där den manuella metoden eller kodmetoden inte identifierar data som tillhandahålls av användaren.
    4. Läs igenom policyn för data som tillhandahålls av användaren och klicka på Aktivera.
  2. Upptäck och konfigurera insamling av data som tillhandahålls av användaren på din webbplats med ett av följande alternativ:
    Implementeringsalternativ Information
    gtag.js Om du för närvarande använder gtag.js för att samla in data från din webbplats följer du anvisningarna för gtag.js för att göra små justeringar i konfigurationen för att samla in data som tillhandahålls av användaren. Läs mer om implementering med gtag.js
    Google Taggstyrning Om du för närvarande använder Google Taggstyrning för att samla in data från din webbplats följer du anvisningarna för Taggstyrning för att uppdatera behållaren med variabler som samlar in data som tillhandahålls av användaren. Läs om implementering med Taggstyrning
    Measurement Protocol Om du vill samla in data som tillhandahålls av användaren från en offlineinteraktion kan du konfigurera insamling av data som tillhandahålls av användaren med hjälp av Measurement Protocol. Läs mer om implementering med Measurement Protocol

Förstå när funktionen User-ID ska implementeras

Data som tillhandahålls av användaren kan användas med eller utan funktionen User-ID. Funktionen User-ID använder dina egna unika användaridentifierare som du skapar och hanterar för varje användare. (Det måste vara andra identifierare än de som används vid insamling av data som tillhandahålls av användaren.)

För vissa webbplatser kanske det inte går att implementera funktionen User-ID. För andra webbplatser, till exempel webbplatser för e-handel, rekommenderar vi att du ställer in funktionen User-ID tillsammans med insamling av data som tillhandahålls av användaren för att användarrapporteringen i Analytics ska bli så korrekt som möjligt.

Om du skickar data som tillhandahålls av användaren utan att också skicka User-ID pseudonymiseras insamlad data som används för att identifiera unika användare för deduplicering och rapportering. När flera typer av data som tillhandahålls av användaren anges prioriterar Analytics i följande ordning: e-postadress, telefonnummer, namn och adress. Observera att om User-ID senare tillhandahålls för användare som tidigare endast mättes med data som tillhandahålls av användaren (utan User-ID) tolkar Analytics dessa som separata användare i rapporteringen.

Dela fler än ett fält

Du kan inkludera ett eller flera fält från din webbplats. Om du inkluderar fler än ett fält ökar du sannolikheten för kundmatchning och attribution av konverteringen.

Om du bara vill fylla i ett fält rekommenderar vi att du skickar fältet e-postadress. Fälten adress och telefonnummer kan dock medverka till sannolikheten för matchningar.

Inaktivera insamling av data som tillhandahålls av användaren

Även om du bekräftar att funktionspolicyn är permanent kan du sluta samla in data som tillhandahålls av användaren i Analytics genom att göra något av följande:

• Inaktivera Insamling av data som tillhandahålls av användaren i Google Analytics-implementeringen. Du göra detta i Administratör > Datainställningar > Datainsamling. Då inaktiveras inmatning och behandling av data som tillhandahålls av användaren i din egendom.
  • Inaktivera Insamling av data som tillhandahålls av användaren i taggnings- eller Taggstyrning-implementeringen. Då slutar Google-taggen att skicka data som tillhandahålls av användaren till din Analytics-egendom. Om du skickar data som tillhandahålls av användaren till Analytics med Measurement Protocol bör du dessutom uppdatera implementeringen så att den slutar inkludera data som tillhandahålls av användaren.

Om du inte kan ändra vilken data som skickas till Analytics men vill sluta använda funktionen i rapporterna kan du inaktivera funktionen Blandad rapportering i inställningarna för rapportidentitet. Då används endast data från anonymt identitetsutrymme.