[GA4] Käyttäjiltä saadun datan kerääminen

This feature is part of an open beta. Keep in mind that the feature is subject to change.

Yleistä

Google Analyticsin järjestelmänvalvojana tai muokkaajana voit ottaa käyttöön käyttäjiltä saadun datan keräämisen, jos haluat lähettää verkkosivustoltasi käyttäjän suostumuksella hankittua ensimmäisen osapuolen dataa Google Analyticsiin. Lähettämäsi data yhdistetään muuhun Google-dataan yksityisyyttä vaarantamatta, ja sen avulla voidaan parantaa mittausdatan tarkkuutta ja saada käyttöön Analyticsin lisäominaisuuksia.

Jos lähetät dataa verkkosivustolta, voit ottaa käyttäjiltä saadun datan keräämisen käyttöön turvallisella yksisuuntaisella SHA-256-tiivistysalgoritmilla datan tiivistämiseksi ennen sen lähettämistä Googlelle. Voit myös antaa ominaisuuden käyttää SHA-256-tiivistysalgoritmia käyttäjiltä saatuun dataan ennen datan lähettämistä Googlelle.

Jos keräät käyttäjiltä saatua dataa Measurement Protocolin avulla, sinun on tiivistettävä data SHA-256-algoritmin avulla ennen sen lähettämistä Googlelle.

Ominaisuus ei ole käytettävissä Terveys- ja Talous-toimialoilla.

Hyödyt

Käyttäjiltä saadun datan keräämisen asetukset täyttävät myös tulevaisuuden vaatimukset, eivätkä ne siten ole riippuvaisia käytöstä poistuvista kolmannen osapuolen evästeistä. Lisäksi ne mahdollistavat nämä ominaisuudet ja toiminnot:

Laajennetut konversiot

Käyttäjiltä saadun datan kerääminen mahdollistaa laajennettujen konversioiden tuen Google Analytics 4 ‐konversioille. Laajennettujen konversioiden avulla Google Analytics voi luoda kattavamman kuvan eri laitteilla tapahtuvien konversioiden mittauksesta ja multilaitekonversiopolkujen attribuutiosta ensimmäisen osapuolen datan avulla.
Integrointi yhdistää käyttäjän suostumuksella hankitun tiivistetyn asiakasdatan Google-dataan. Näin voidaan täyttää Google Adsin mainosinteraktioissa olevia aukkoja, joita ei välttämättä voi havainnoida silloin, kun evästeitä tai muita käyttäjätunnisteita ei ole käytettävissä. Tämä kattavampi näkymä helpottaa konversiomallinnusta ja hintatarjousten optimointia ja tarjoaa GA4:n ja Google Adsin raporteissa paremman kuvan monikanavatuloksista.

Demografiset tiedot ja kiinnostuksen kohteet

Käyttäjiltä saadun datan kerääminen tarjoaa demografisia tietoja ja kiinnostuksen kohteita koskevaa raportointia, joka perustuu ensimmäisen osapuolen dataan ja Googleen sisäänkirjautuneiden ja suostumuksen antaneiden käyttäjädataan. Näin mittaus täyttää myös tulevaisuuden vaatimukset kolmannen osapuolen evästeistä riippumatta.

Ennen käyttöönottoa

Jos haluat lähettää ensimmäisen osapuolen dataa suostumuksen antaneista käyttäjistä verkkosivustoltasi käyttäjiltä saadun datan keräämisen avulla, sinun on linkitettävä Google Analytics ‐mittauskokonaisuutesi Google Ads ‐tiliisi.

Hyväksymällä käyttäjiltä saatua dataa koskevan käytännön sallit käyttäjiltä saadun datan keräämisen mittauskokonaisuudessasi. Huomaa, että ominaisuutta koskevan käytännön hyväksyminen on pysyvää ja aiheuttaa mittauskokonaisuudessa seuraavat muutokset. Voit poistaa käyttäjiltä saadun datan keräämisen käytöstä tagissa, mutta seuraavia muutoksia ei voi kumota ja ne kannattaa tarkistaa ennen käytännön hyväksymistä.

• Tämä ominaisuus on tarkoitettu sivustodatastriimejä sisältäville mittauskokonaisuuksille. Emme tällä hetkellä suosittele käyttämään sitä, jos käytössä on sovellusdatastriimi. Jos sinulla on sovellusdatastriimi mutta ei sivustodatastriimiä, voit saada vastaavat raportointihyödyt Analyticsissa käyttämällä iOS-kampanjoissa laitepohjaista mittausta.
  • Datasi tarkkuuden varmistamiseksi parannukset, joita laajennetut konversiot tekevät malleihin ja attribuutioon Google Analyticsissa, eivät ole heti saatavilla. Parannukset tulevat käyttöön Google Analyticsin raporteissa ja Google Adsin tulevissa raporteissa ja hintatarjouksissa, kun ominaisuus on ollut käytössä kuukauden.
  • Jos mittauskokonaisuudella on yleisöjä, joiden ehtoihin liittyy käyttäjäinteraktioita useilla laitteilla, yleisöjen jäsenmäärä pienenee, sillä sisäänkirjautuneiden käyttäjien data (käyttäjätunnukset) pidetään erillään uloskirjautuneiden käyttäjien datasta. Tämä vaikuttaa mahdollisuuteen kohdistaa näille yleisöille uudelleenmarkkinointia muilla laitteilla kuin sillä, jolla yleisön jäsen on täyttänyt yleisöehdot. Vaikutus on osittain pienempi, jos mittauskokonaisuudessa on otettu käyttöön Google-signaalit.
  • Jos käyttäjiltä saadun datan kerääminen on otettu käyttöön, käyttäjätunnukset eivät ole saatavilla BigQueryn eksportoimassa tapahtuma- ja käyttäjätason datassa. Käyttäjätunnuksia aletaan myöhemmin (avoimessa betaversiossa) tukea eksportoinneissa, joiden yhteydessä käyttäjiltä saadun datan kerääminen on käytössä.
  • Demografinen ja kiinnostuksen kohteita koskeva data ei enää jatkossa perustu eväste- ja laitetunnisteisiin vaan sisäänkirjautuneilta käyttäjiltä saatuun dataan.

Ohjeet

1. Aktivoi käyttäjiltä saadun datan kerääminen.
    Kun otat käyttöön käyttäjiltä saadun datan keräämisen, Google Analytics voi kerätä käyttäjiltä saatua dataa kaikista Google Analytics ‐mittauskokonaisuuden datastriimeistä ja viedä sen linkitetyille mainontatileillesi.
    1. Mene Järjestelmänvalvoja-sivulle ja klikkaa Datan kerääminen ja muokkaaminen ‐kohdasta Datan kerääminen.
    2. Klikkaa Käyttäjiltä saadun datan kerääminen ‐kohdasta Laita päälle.
    3. (Valinnainen) Valitse Kerää automaattisesti tunnistettua käyttäjiltä saatua dataa, jos haluat, että Google Analytics tunnistaa käyttäjiltä saadun datan sivustolla automaattisesti.

Jos valitset tämän vaihtoehdon, sinun on otettava automaattinen kerääminen käyttöön myös Google-tagissa. Voit päivittää tämän asetuksen, kun olet laittanut käyttäjiltä saadun datan keräämisen päälle. Jos otat manuaalisen tai koodiin perustuvan menetelmän käyttöön, Analytics tunnistaa käyttäjiltä saadun datan automaattisesti vain, jos käyttäjiltä saatua dataa ei tunnisteta manuaalisessa tai koodiin perustuvassa menetelmässä.
    4. Tutustu käyttäjiltä saatua dataa koskevaan käytäntöön ja klikkaa Laita päälle.
  2. Valitse jokin näistä vaihtoehdoista käyttäjiltä saadun datan tunnistamiseksi ja sen keräämiseksi verkkosivustolla:
    Käyttöönottotapa Tiedot
    gtag.js Jos keräät tällä hetkellä dataa verkkosivustoltasi gtag.js:n avulla, seuraa gtag.js-ohjeita ja tee pieniä muutoksia määrityksiin, jotta voit kerätä käyttäjiltä saatua dataa. Lue lisää gtag.js-toteutuksesta.
    Google Tag Manager Jos keräät tällä hetkellä dataa verkkosivustoltasi Google Tag Managerin avulla, seuraa Tag Managerin ohjeita ja lisää säilöön muuttujat, jotka keräävät käyttäjiltä saatua dataa. Lue lisää Tag Manager ‑toteutuksesta.
    Measurement Protocol Jos haluat kerätä käyttäjiltä saatua dataa offline-interaktioiden kautta, voit ottaa käyttäjiltä saadun datan keräämisen käyttöön Measurement Protocolin avulla. Lue lisää Measurement Protocol ‑toteutuksesta.

Milloin User-ID-ominaisuus kannattaa ottaa käyttöön?

Käyttäjiltä saatua dataa voidaan käyttää User-ID‑ominaisuuden kanssa ja ilman sitä. User-ID‑ominaisuus käyttää omia yksilöllisiä käyttäjätunnisteita (joiden on oltava eri kuin käyttäjiltä saadun datan keräämisessä käytetyt tunnisteet), joiden luomisesta ja ylläpidosta vastaat sinä.

Joillakin verkkosivustoilla User-ID‑ominaisuutta ei välttämättä voi ottaa käyttöön. Suosittelemme kuitenkin ottamaan käyttöön User-ID‑ominaisuuden ja käyttäjiltä saadun datan keräämisen muilla verkkosivustoilla (esim. verkkokauppasivustoilla), jotta Analyticsin käyttäjäraportointi on mahdollisimman tarkkaa.

Jos lähetät käyttäjiltä saatua dataa ilman käyttäjätunnuksia, data pseudonymisoidaan ja yksittäiset käyttäjät tunnistetaan raportointia ja käyttäjien kopioiden poistamista varten. Kun käyttäjiltä saadaan monentyyppistä dataa, Analytics priorisoi datatyypit seuraavassa järjestyksessä: sähköpostiosoite, puhelinnumero, nimi ja osoite. Huomaa, että jos lähetät käyttäjätunnukset myöhemmin käyttäjistä, joita on aiemmin mitattu vain käyttäjiltä saadulla datalla (ei käyttäjätunnuksilla), Analytics tunnistaa ne eri käyttäjiksi raportointia varten.

Useiden kenttien jakaminen

Voit lisätä sivustoltasi yhden tai useamman kentän. Lisäämällä useita kenttiä parannat asiakaskohdistuksen ja konversion kirjaamisen todennäköisyyttä.

Jos haluat lisätä vain yhden kentän, suosittelemme lähettämään sähköpostin. Osoite- ja puhelinnumerokentät voivat kuitenkin auttaa parantamaan vastaavuuksien todennäköisyyttä.

Käyttäjiltä saadun datan keräämisen poistaminen käytöstä

Vaikka ominaisuutta koskevan käytännön hyväksyminen on pysyvää, voit lopettaa käyttäjiltä saadun datan keräämisen Analyticsissa seuraavasti:

• Jos laitat käyttäjiltä saadun datan keräämisen pois päältä Google Analyticsissa kohdasta Järjestelmänvalvoja > Data‑asetukset > Datan kerääminen, käyttäjiltä saadun datan kerääminen ja käsittely loppuu mittauskokonaisuudessasi.
  • Jos laitat käyttäjiltä saadun datan keräämisen pois päältä taggaustoteutuksessa tai Tag Managerissa, Google‑tagi ei enää lähetä käyttäjiltä saatua dataa Analytics‑mittauskokonaisuuteesi. Jos lähetät käyttäjiltä saatua dataa Analyticsiin Measurement Protocolin avulla, päivitä toteutuksesi niin, että käyttäjiltä saatua dataa ei enää kerätä.

Jos et kuitenkaan pysty muokkaamaan Analyticsiin lähetettävää dataa mutta et enää halua käyttää tätä ominaisuutta raportoinnissa, voit poistaa yhdistelmäraportoinnin käytöstä raportointi‑identiteetin asetuksista ja käyttää vain anonyymista identiteettiavaruudesta peräisin olevaa dataa.