[UA→GA4] Vad händer med Google Analytics?

Den här artikeln vänder sig till dig som nyligen har fått ett meddelande om att Universal Analytics snart upphör och som inte är säker på vad du behöver göra.

Du kan även titta på den här videon om grunderna i migreringen om du föredrar det:

Not yet migrated to the new Google Analytics? Simple steps to get started.

Innehåll i artikeln:

Varför har jag fått ett meddelande om Universal Analytics?

Du har en Universal Analytics-egendom

Du har fått ett meddelande om Universal Analytics eftersom din e-postadress är registrerad som användare av en Universal Analytics-egendom, som är en typ av Google Analytics-egendom. Det är möjligt att du inte skapade egendomen och att personen som gjorde det eller en annan person i din organisation lade till dig.

Vad är en Universal Analytics-egendom?

Universal Analytics är en typ av Google Analytics-egendom. Om du började använda Google Analytics före 2020 och inte har migrerat ännu använder du troligen en Universal Analytics-egendom.

Google Analytics mäter webbplatstrafik för att skapa rapporter. Du eller någon annan som hanterar din webbplats har lagt till ett litet kodavsnitt på webbplatsen som skickar information till Google Analytics. Google Analytics-egendomen lagrar all mätdata för din webbplats och innehåller rapporter baserade på denna data.

Det finns två typer av Google Analytics-egendomar: Google Analytics 4 och Universal Analytics. Google Analytics 4 (GA4) är den senaste versionen. Universal Analytics är den tidigare versionen. Från och med den 1 juli 2023 slutade Universal Analytics-standardegendomar att behandla ny data.

Varför ska jag migrera?

Google Analytics 4 har ersatt Universal Analytics

Från och med den 1 juli 2023 slutade Universal Analytics-egendomar att behandla data. De mäter inte längre webbplatstrafik och rapporterna uppdateras inte längre. Om du vill fortsätta använda Google Analytics för att mäta din webbplatstrafik måste du migrera till nästa version av Analytics, Google Analytics 4.

Om du inte gör något skapas en ny GA4-egendom automatiskt och dina Universal Analytics-konfigurationer kopieras till den nya GA4-egendomen. Inte alla konfigurationer i Universal Analytics har en given motsvarighet i GA4. Det innebär att inställningarna i den nya GA4-egendomen kanske inte är identiska med alla dina Universal Analytics-inställningar.

Välja bort en automatiskt skapad GA4-egendom
Om du föredrar att migrera på egen hand eller inte vill fortsätta använda Google Analytics kan du välja bort det. Om du väljer bort den automatiska migreringen skapas inte någon ny GA4-egendom åt dig. Du kan fortfarande migrera på egen hand och använda Konfigurationsassistent för GA4.

Se till att Google Ads-kampanjer som använder Google Analytics-data fungerar problemfritt

Om du lägger bud på Analytics-konverteringar (mål) i Google Ads är det viktigt att du migrerar dem till Google Analytics 4. Om du inte gör något migreras vissa konverteringar och målgrupper automatiskt. Alla kan dock inte migreras automatiskt och det blir inte någon fullständig kopia. Det medför att dina annonskampanjer kan störas när Universal Analytics slutar behandla data efter den 1 juli 2023.

Följ migreringsanvisningarna på den här sidan för att migrera de konverteringar och målgrupper som är viktiga för dig och se till att dina annonser fortsätter visas utan problem. Fortsätt sedan till Nästa steg, där du vägleds genom de inställningar du behöver göra för att använda Google Analytics 4 tillsammans med Google Ads.

Ta hjälp av migreringsverktyget i Universal Analytics

Universal Analytics innehåller ett verktyg som vägleder dig genom processen för att skapa en Google Analytics 4-egendom. I de flesta fall tar det mindre än 15 minuter att skapa GA4-egendomen.

Hur migrerar jag?

Leta reda på ditt Analytics-konto och kontrollera vilka egendomar du behöver migrera.

Följ de här stegen om du är osäker på om du har en Universal Analytics-egendom som du behöver migrera eller vilka egendomar du behöver migrera. Du måste använda Analytics i en webbläsare, inte Analytics-appen.

Gå vidare till nästa avsnitt, Migrera din Universal Analytics-egendom, om du är redo att migrera.

Hitta ditt Google Analytics-konto
  1. Gå till https://analytics.google.com/.
  2. Om du redan är inloggad på Google leds du direkt till Analytics. I annat fall blir du ombedd att ange ditt Google-konto och lösenord.

Läs Det går inte att logga in på kontot om du inte kan logga in på kontot.

Kontrollera om du har en Universal Analytics-egendom
  1. Logga in på Google Analytics.
  2. Leta reda på Analytics-logotypen högst upp till vänster på skärmen. Klicka på nedåtpilen vid namnet på din egendom till höger om logotypen.

3. Leta reda på din egendom under Egendomar och appar.
  4. Id:n för Universal Analytics-egendomar börjar med ”UA” och slutar med ett nummer (UA-XXXXXXXXX-1).

Egendomsväljare

Kontrollera om du behöver migrera din Universal Analytics-egendom
  1. Logga in på Google Analytics.
  2. Leta reda på Analytics-logotypen högst upp till vänster på skärmen. Klicka på nedåtpilen vid namnet på din egendom till höger om logotypen.

3. Leta reda på din egendom under Egendomar och appar, klicka på raden och klicka på en vy.
    Id:n för Universal Analytics-egendomar börjar med ”UA” och slutar med ett nummer (UA-XXXXXXXXX-1).

Egendomsväljare

4. Klicka på Inställningar Administratör (längst ned till vänster).
  5. Klicka på Konfigurationsassistent för GA4 i kolumnen Egendom. Det är det första alternativet i kolumnen Egendom.

Ser du inte Konfigurationsassistent för GA4? Om Egendomsinställningar är nedtonade i kolumnen Egendom har du behörigheter till vyn men inte till egendomen eller kontot. Kontakta personen i din organisation med rollen Administratör för ditt Google Analytics-konto och be hen kontrollera om du behöver migrera.
  6. Leta efter ett rött eller grönt meddelande med texten ”Inte ansluten” eller ”Ansluten” i Konfigurationsassistent för Google Analytics 4.
    • Om meddelandet är rött och visar ”Inte ansluten” måste du migrera.

• Om meddelandet är rött och visar ”Inte ansluten” och du även ser meddelandet ”Du har inte behörighet som redigerare. Kontakta kontoadministratören.” måste du migrera, men du har inte nödvändig behörighet. Kontoadministratören är en person i din organisation som har rollen Administratör för ditt Google Analytics-konto. Berätta för hen att din egendom behöver migreras.

• Om meddelandet är grönt och visar ”Ansluten” har migreringen redan påbörjats. Fortsätt till nästa steg.

Migrera din Universal Analytics-egendom

Du måste använda Analytics i en webbläsare, inte Analytics-appen, för att följa de här stegen. Du måste även ha rollen Redigerare för kontot. Det är enklast om migreringen slutförs under en och samma session. I de flesta fall tar det cirka 15 minuter att migrera med hjälp av Konfigurationsassistent för GA4.

1. Logga in på Google Analytics.
  2. Leta reda på Analytics-logotypen högst upp till vänster på skärmen. Klicka på nedåtpilen vid namnet på din egendom till höger om logotypen.

3. Leta reda på din egendom under Egendomar och appar, klicka på raden och klicka på en vy.
    Id:n för Universal Analytics-egendomar börjar med ”UA” och slutar med ett nummer (UA-XXXXXXXXX-1).

Egendomsväljare

4. Klicka på Inställningar Administratör (längst ned till vänster).
  5. Klicka på Konfigurationsassistent för GA4 i kolumnen Egendom. Det är det första alternativet i kolumnen Egendom.

Ser du inte Konfigurationsassistent för GA4? Om Egendomsinställningar är nedtonade i kolumnen Egendom har du behörigheter till vyn men inte till egendomen eller kontot. Kontakta personen i din organisation med rollen Administratör för ditt Google Analytics-konto och be hen kontrollera om du behöver migrera.
  6. Klicka på Kom igång under Jag vill skapa en ny Google Analytics 4-egendom.

Om du är osäker på inställningarna som du blir ombedd att göra i konfigurationsassistenten kan du läsa de detaljerade anvisningarna i Lägga till en Google Analytics 4-egendom.

7. Följ anvisningarna i Konfigurationsassistent för GA4. När du är klar ser du meddelandet ”Du har kopplat dina egendomar”.

Nästa steg

Efter att du har skapat en Google Analytics 4-egendom ska du konfigurera den nya GA4-egendomen med hjälp av konfigurationsassistenten. Verktyget vägleder dig genom rekommenderade funktioner och inställningar.