[UA→GA4] Hva skjer med Google Analytics?

Hvis du nylig har mottatt en e-post om at Universal Analytics snart skal avvikles, og du ikke er sikker på hva du skal gjøre, kan du lese denne artikkelen.

Hvis du foretrekker å få informasjon i videoformat, kan du se videoen med grunnleggende informasjon om overføring:

Not yet migrated to the new Google Analytics? Simple steps to get started.

I denne artikkelen:

Hvorfor har jeg fått en e-post om Universal Analytics?

Du har et Universal Analytics-område

Du har fått en e-post om Universal Analytics fordi e-postadressen din er oppført som bruker av et Universal Analytics-område, som er en type Google Analytics-område. Det er mulig at du ikke har opprettet området selv, men at du er lagt til av den som opprettet området, eller av noen andre i organisasjonen.

Hva er et Universal Analytics-område?

Universal Analytics er en type Google Analytics-område. Hvis du begynte å bruke Google Analytics før 2020 og ikke har overført kontoen din ennå, har du trolig et Universal Analytics-område.

Kort fortalt måler Google Analytics trafikken til nettstedet ditt for å opprette rapporter. Du eller noen andre som administrerer nettstedet, har lagt til en liten kodebit på nettstedet som sender informasjon til Google Analytics. Et Google Analytics-område inneholder alle målingsdataene for nettstedet samt rapporter basert på disse dataene.

Det finnes to typer Google Analytics-områder: Google Analytics 4 og Universal Analytics. Google Analytics 4 (GA4) er den nyeste versjonen. Universal Analytics er den forrige versjonen. Fra og med 1. juli 2023 blir det ikke lenger behandlet nye data i standard Universal Analytics-områder.

Hvorfor bør jeg overføre området mitt?

Google Analytics 4 har erstattet Universal Analytics

Fra og med 1. juli 2023 blir det ikke lenger behandlet data i Universal Analytics-områder. De måler ikke lenger nettstedtrafikk, og rapporter blir ikke lenger oppdatert. Hvis du vil fortsette å bruke Google Analytics til å måle trafikken på nettstedet ditt, må du gå over til den neste versjonen av Analytics, kalt Google Analytics 4.

Hvis du ikke gjør noe, blir det automatisk opprettet et nytt GA4-område for deg, og Universal Analytics-konfigurasjonene dine blir kopiert til det nye GA4-området. Ikke alle konfigurasjoner i Universal Analytics har en åpenbar motpart i GA4. Derfor er det ikke sikkert at konfigurasjonene i det nye GA4-området er en fullstendig kopi av alle Universal Analytics-innstillingene.

Slik velger du bort automatisk opprettede GA4-områder
Hvis du foretrekker å overføre oppsettet på egen hånd, eller om du ikke vil bruke Google Analytics lenger, kan du velge bort denne tjenesten. Et bortvalg innebærer at det ikke blir opprettet et nytt GA4-område automatisk for deg. Du kan fortsatt overføre oppsettet på egen hånd og bruke GA4-konfigureringsassistenten.

Påse at Google Ads-kampanjer basert på Google Analytics-data kjøres uten problemer

Hvis du byr på Analytics-konverteringer (mål) i Google Ads, er det viktig at du overfører disse til Google Analytics 4. Hvis du ikke gjør noe, blir enkelte konverteringer og målgrupper automatisk overført. Men ikke alle disse elementene kan overføres automatisk, og det som overføres, blir ikke nødvendigvis noen blåkopi. Dette kan føre til avbrudd i annonsekampanjene når Universal Analytics slutter å behandle data etter 1. juli 2023.

Du kan overføre de viktigste konverteringene og målgruppene og sørge for at annonsene kan kjøres uten avbrudd, ved å følge overføringstrinnene på denne siden. Deretter kan du gå til Fremgangsmåten videre, hvor du ser konfigurasjonene som kreves for å bruke Google Analytics 4 med Google Ads.

Bruk overføringsverktøyet i Universal Analytics

Det finnes et verktøy i Universal Analytics som du kan bruke for å få hjelp med å konfigurere et Google Analytics 4-område. For de fleste tar det i underkant av 15 minutter å opprette et GA4-område.

Hvordan gjennomfører jeg overføringen?

Finn Analytics-kontoen din, og sjekk hvilke områder du må overføre

Hvis du er usikker på om du har et Universal Analytics-område du trenger å overføre, eller hvilke områder du må overføre, kan du følge denne fremgangsmåten. Du må bruke Analytics i en nettleser, ikke Analytics-mobilappen.

Hvis du er klar til å gjennomføre overføringen, kan du gå til neste del: Overfør Universal Analytics-området ditt.

Finn Google Analytics-kontoen din
  1. Gå til https://analytics.google.com/
  2. Hvis du allerede er logget på Google, kommer du direkte til Analytics. Hvis ikke blir du bedt om å skrive inn Google-kontoen din og passordet.

Gå til Kan ikke logge på kontoen hvis du har problemer med å logge på.

Sjekk om du har et Universal Analytics-område
  1. Logg på Google Analytics.
  2. Klikk på nedoverpilen ved siden av navnet på området ditt øverst til høyre for Analytics-logoen.

3. Finn området ditt under Områder og apper.
  4. Område-ID-er for Universal Analytics starter med UA og slutter med et tall (UA-XXXXXXXXX-1).

Områdevelgeren

Sjekk om du trenger å overføre Universal Analytics-området ditt
  1. Logg på Google Analytics.
  2. Klikk på nedoverpilen ved siden av navnet på området ditt øverst til høyre for Analytics-logoen.

3. Finn området under Områder og apper, klikk på den tilhørende raden, og klikk deretter på en hvilken som helst rapporteringsvisning.
    ID-er for Universal Analytics-områder starter med UA og slutter med et tall (UA-XXXXXXXXX-1)

Områdevelgeren

4. Klikk på Administrator Innstillinger nederst til venstre.
  5. Klikk på Konfigureringsassistenten for GA4 i Område-kolonnen. Det er det første alternativet i Område-kolonnen.

Ser du ikke konfigureringsassistenten for GA4? Hvis områdeinnstillingene er nedtonet i Område-kolonnen, har du bare tillatelser i rapporteringsvisningen, men ikke i området eller kontoen. Kontakt den personen i organisasjonen som har rollen administrator i Google Analytics-kontoen din, og be hen om å sjekke om du må overføre området.
  6. Finn en rød eller grønn merknad med teksten «Ikke tilkoblet» eller «Tilkoblet» i konfigureringsassistenten for Google Analytics 4.
    • Hvis varselet er rødt og det står «Ikke tilkoblet», må du overføre området.

• Hvis varselet er rødt, det står «Ikke tilkoblet» og du også ser «Du har ikke redigeringstilgang». Kontakt kontoadministratoren din», må du overføre området, men du har ikke tillatelsene som kreves. Kontoadministratoren din er en i organisasjonen din som har administratorrollen for Google Analytics-kontoen din. Gi vedkommende beskjed om at området ditt må overføres.

• Hvis varselet er grønt og det står «Tilkoblet», er overføringen allerede startet. Hopp til neste trinn.

Overfør Universal Analytics-området ditt

For å følge denne fremgangsmåten må du bruke Analytics i en nettleser, ikke Analytics-mobilappen. Du må ha redigeringstilgang til kontoen. Det enkleste er om du gjennomfører overføringen i én økt. De fleste bruker omtrent 15 minutter på å overføre et område når de bruker konfigureringsassistenten for GA4.

1. Logg på Google Analytics.
  2. Klikk på nedoverpilen ved siden av navnet på området ditt øverst til høyre for Analytics-logoen.

3. Finn området under Områder og apper, klikk på den tilhørende raden, og klikk deretter på en hvilken som helst rapporteringsvisning.
    ID-er for Universal Analytics-områder starter med UA og slutter med et tall (UA-XXXXXXXXX-1)

Områdevelgeren

4. Klikk på Administrator Innstillinger nederst til venstre.
  5. Klikk på Konfigureringsassistenten for GA4 i Område-kolonnen. Det er det første alternativet i Område-kolonnen.

Ser du ikke konfigureringsassistenten for GA4? Hvis områdeinnstillingene er nedtonet i Område-kolonnen, har du bare tillatelser i rapporteringsvisningen, men ikke i området eller kontoen. Kontakt den personen i organisasjonen som har rollen administrator i Google Analytics-kontoen din, og be hen om å sjekke om du må overføre området.
  6. Klikk på Kom i gang under Jeg ønsker å opprette et nytt Google Analytics 4-område.

Hvis du er usikker på hvilke alternativer for konfigurering av GA4 du bør velge, kan du lese den detaljerte veiledningen i artikkelen Legg til Google Analytics 4-områder.

7. Følg veiledningen i GA4-konfigureringsassistenten. Når du er ferdig, får du se meldingen «Du har nå knyttet områdene dine sammen».

Fremgangsmåten videre

Når du har opprettet et Google Analytics 4-område, kan du konfigurere det via konfigureringsassistenten. Den viser deg anbefalte funksjoner og innstillinger og gir deg veiledning.