Reports

[GA4] Het rapport Demografische gegevens

In het rapport Demografische gegevens staan belangrijke kenmerken van de mensen die een website of app gebruiken, waaronder de taal, interesses, locatie, leeftijd en gender van een gebruiker.

Alleen gebruikers die toestemming geven om deze gegevens te delen, worden opgenomen in het rapport. Bovendien kunnen er drempelwaarden voor gegevens worden toegepast als het aantal gebruikers laag is om de privacy van de eindgebruiker te beschermen.

Het rapport bekijken

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Selecteer Rapporten Rapporten in het linkermenu.
  3. Klik links op Engagement > Demografische gegevens.

Ziet u het rapport niet? Als u het rapport niet ziet aan de linkerkant, is het rapport mogelijk verwijderd of is het niet opgenomen in uw standaardset rapporten. Als u een bewerker of beheerder bent, kunt u het rapport toevoegen aan het linkernavigatievenster. Meer informatie over hoe u het rapport toevoegt

Over de demografische gegevens

Demografische gegevens voor websites

Demografische en interessegegevens komen van gebruikers die Google-signalen activeren.
Over Google-signalen
Google-signalen is een functie van Google die toegang biedt tot sessiegegevens van websites en apps die Google koppelt aan een gebruiker die is ingelogd op het Google-account en Advertenties personaliseren heeft aangezet.
Google-signalen activeren
Door Google-signalen te activeren, kan Google gebeurtenisgegevens verzameld van Google-accountgebruikers die toestemming hebben gegeven, koppelen aan advertentiepersonalisatie, en daarmee waardevolle demografische gegevens en interessegegevens verzamelen.
Google-signalen uitzetten
Als u geen demografische en interessegegevens meer wilt verzamelen, deactiveert u Google-signalen. Als u Google-signalen uitzet, kan Analytics de gegevens in de toekomst niet verzamelen. Analytics bewaart historische gegevens in rapporten.

Demografische gegevens voor apps

Demografische en interessegegevens komen van de Android-advertentie-ID of de IDFA (iOS Identifier for Advertisers).

Android-advertentie-ID

Analytics maakt een ID op basis van de ID met demografische gegevens en interessegegevens die afgeleid zijn van de app-activiteit van gebruikers.

IDFA (iOS Identifier for Advertisers)

Analytics maakt een ID op basis van de IDFA met demografische en interessegegevens die afgeleid zijn van de app-activiteit van de gebruiker.

Er ontbreekt een apparaat-ID

Als er geen advertentie-ID van het apparaat aanwezig is, kan Analytics geen demografische gegevens en interessegegevens afleiden. Daarom zijn er mogelijk alleen demografische en interessegegevens beschikbaar voor een subset van gebruikers, en vertegenwoordigen deze gegevens misschien niet de algemene samenstelling van uw verkeer.

Waarom zie ik bepaalde demografische gegevens niet?

Als u Google-signalen heeft geactiveerd, of als er apparaat-ID's aanwezig zijn en u nog steeds geen demografische en interessegegevens ziet, heeft Google Analytics mogelijk drempelwaarden voor gegevens toegepast.

Over drempelwaarden voor gegevens

Drempelwaarden voor gegevens zijn bedoeld om de privacy van gebruikers te beschermen door te voorkomen dat iemand in een Google Analytics-property de identiteit van een eindgebruiker kan afleiden op basis van demografische gegevens en interessegegevens. Zo voldoet u aan privacyregelgeving en behoudt u het vertrouwen van gebruikers. Meer informatie

Dimensies in het rapport

Het rapport bevat de volgende dimensies. Als u de rol Bewerker of Beheerder heeft, kunt u dimensies toevoegen en verwijderen in het rapport.

Dimensie Wat het is Hoe dit wordt ingevuld
Leeftijd

De leeftijd van de gebruiker per leeftijdsgroep. Leeftijdsgroepen zijn 18-24, 25-34, 35-44, 45-54, 55-64 en 65+.

Opmerking: Google Analytics gebruikt de dimensiewaarde Onbekend om aan te geven dat er onvoldoende informatie is om de leeftijd of gender van de gebruiker te bepalen.
Deze dimensie wordt automatisch ingevuld als u Google-signalen activeert. Er kunnen wel drempelwaarden voor gegevens worden toegepast.
Plaats De plaats waar de gebruikersactiviteit plaatsvindt. Als iemand bijvoorbeeld uw website bezoekt vanuit de stad New York, wordt de dimensie ingevuld met de tekst New York.

Deze dimensie wordt automatisch ingevuld.

Google Analytics haalt automatisch locatiegegevens op uit de IP-adressen van gebruikers.

Land Het land waar de gebruikersactiviteit plaatsvindt. Als iemand bijvoorbeeld uw website bezoekt vanuit de Verenigde Staten, wordt de dimensie ingevuld met de tekst Verenigde Staten.

Deze dimensie wordt automatisch ingevuld.

Google Analytics haalt automatisch locatiegegevens op uit de IP-adressen van gebruikers.

Gender

Het gender van de gebruiker (bijv. vrouw).

Opmerking: Google Analytics gebruikt de dimensiewaarde Onbekend om aan te geven dat er onvoldoende informatie is om de leeftijd of gender van de gebruiker te bepalen.
Deze dimensie wordt automatisch ingevuld als u Google-signalen activeert. Er kunnen wel drempelwaarden voor gegevens worden toegepast.
Interesses

De interesses van de gebruiker (zoals sport, games of kunst en entertainment). Gebruikers kunnen worden meegeteld voor meerdere interessecategorieën. Dit is hetzelfde concept als affiniteitssegmenten in Google Ads.

Opmerking: Google Analytics gebruikt de dimensiewaarde Onbekend om aan te geven dat er onvoldoende informatie is om de leeftijd of gender van de gebruiker te bepalen.
Deze dimensie wordt automatisch ingevuld als u Google-signalen activeert. Er kunnen wel drempelwaarden voor gegevens worden toegepast.
Taal De naam van de taal van de browser of het apparaat van een gebruiker (bijv. Nederlands, Engels). Deze dimensie wordt automatisch ingevuld.
Regio

De geografische regio waar de gebruikersactiviteit plaatsvindt. Als iemand bijvoorbeeld uw website bezoekt vanuit de stad New York, wordt de dimensie ingevuld met de tekst New York. Als iemand uw website vanuit Engeland bezoekt, wordt de dimensie ingevuld met de tekst Engeland.

Deze dimensie wordt automatisch ingevuld.

Google Analytics haalt automatisch locatiegegevens op uit de IP-adressen van gebruikers.

Statistieken in het rapport

Het rapport bevat de volgende statistieken. Als u de rol Bewerker of Beheerder heeft, kunt u statistieken toevoegen en verwijderen in het rapport.

Statistiek Wat het is Hoe dit wordt ingevuld
Gemiddelde engagementduur

De gemiddelde tijd dat uw website focus had in de browser, of de app op de voorgrond stond op het apparaat van een gebruiker.

Gemiddelde engagementduur = duur van alle gebruikersengagement / aantal actieve gebruikers

Deze statistiek wordt automatisch ingevuld.
Conversies Het aantal keren dat gebruikers een conversiegebeurtenis hebben geactiveerd. Vul deze statistiek in door een gebeurtenis te markeren als een conversie.
Sessies met engagement Het aantal sessies dat 10 seconden of langer duurde, of 1 of meer conversiegebeurtenissen of 2 of meer schermweergaven opleverde. Deze statistiek wordt automatisch ingevuld.
Sessies met engagement per gebruiker

Het gemiddelde aantal sessies met engagement per gebruiker.

Sessies met engagement is het aantal sessies dat 10 seconden of langer duurde, of 1 of meer conversiegebeurtenissen of 2 of meer pagina- of schermweergaven opleverde.

Deze statistiek wordt automatisch ingevuld.
Engagementpercentage

Het percentage sessies dat sessies met engagement waren.

Sessies met engagement is het aantal sessies dat 10 seconden of langer duurde, of 1 of meer conversiegebeurtenissen of 2 of meer pagina- of schermweergaven opleverde.

Engagementpercentage = sessies met engagement / totale aantal sessies

Deze statistiek wordt automatisch ingevuld.
Aantal gebeurtenissen Het aantal keren dat gebruikers een gebeurtenis hebben geactiveerd. Deze statistiek wordt automatisch ingevuld.
Nieuwe gebruikers

Het aantal nieuwe unieke gebruikers-ID's dat de gebeurtenis first_open of first_visit heeft geregistreerd.

Met deze statistiek kunt u het aantal gebruikers meten dat interactie met uw site heeft gehad of uw app voor het eerst heeft gestart.

Deze statistiek wordt automatisch ingevuld.
Gebruikers

Het aantal verschillende gebruikers dat uw website of app heeft bezocht. Een gebruiker is elke gebruiker die een sessie met engagement heeft of als Analytics dit verzamelt:

Deze statistiek wordt automatisch ingevuld.