Reports

[GA4] Rapporten Användarförvärv

Rapporten Användarförvärv är en fördefinierad detaljrapport som visar hur nya användare hittar din webbplats eller app för första gången. Rapporten skiljer sig från rapporten Trafikförvärv, som fokuserar på varifrån nya sessioner kom oavsett om användaren är ny eller återkommande.

How to find where your users are coming from using Acquisition Reports in Google Analytics 4

Se rapporten

1.  Logga in på Google Analytics.
  2. Välj Rapporter Rapporter i menyn till vänster.
  3. Välj FörvärvAnvändarförvärv till vänster.

Ser du inte rapporten? Om du inte ser rapporten till vänster kan den ha tagits bort eller ingår inte i dina standardrapporter. Om du har rollen Redigerare eller Administratör kan du lägga till rapporten till vänster. Läs om hur du lägger till rapporten

Var informationen hämtas

Om du vill se attributionsdata om dina marknadsföringskampanjer behöver du göra något av följande:

Dimensioner i rapporten

Namnet på varje dimension innehåller frasen ”för användarens första interaktion”. Det betyder att dimensionen beskriver hur användaren ursprungligen förvärvades. Läs mer om omfattning

Rapporten innehåller följande dimensioner. Om du har rollen Redigerare eller Administratör kan du lägga till och ta bort dimensioner i rapporten.

Dimension Beskrivning Så fylls dimensionen
Kampanj för användarens första interaktion

Namnet på en erbjudande- eller marknadsföringskampanj som ledde till en konverteringshändelse

Läs om hur du fyller dimensionen i Dimensioner för trafikkällor, manuell taggning och automatisk taggning.
Standardkanalgrupp för användarens första interaktion

Kanalgrupperingar är regelbaserade definitioner av dina trafikkällor.

Standardkanalgrupperna är Direkt, Organisk sökning, Betald placering i sociala nätverk, Organisk placering i sociala nätverk, E-post, Affiliates, Hänvisning, Betald sökning, Video och Display.

Läs om hur du fyller dimensionen i Dimensioner för trafikkällor, manuell taggning och automatisk taggning.
Google Ads-annonsgrupp för användarens första interaktion Annonsgruppens namn i Google Ads som ledde till en konverteringshändelse i Google Ads Läs om hur du fyller dimensionen i Dimensioner för trafikkällor, manuell taggning och automatisk taggning.
Google Ads-annonsnätverkstyp för användarens första interaktion Platsen där annonsen som ledde till en konverteringshändelse visades (google.com, sökpartners, Display-nätverket) Läs om hur du fyller dimensionen i Dimensioner för trafikkällor, manuell taggning och automatisk taggning.
Medium för användarens första interaktion

Metoden för att förvärva användare till din webbplats eller app.

Exempel:

• affiliate: användare som klickar på en länk via ett affiliate-program
  • cpc (kostnad per klick): användare som klickade på en betalannons
  • email: användare som klickade på en länk i en e-postmarknadsföringskampanj
  • organic: användare som klickade på en länk från en sökmotor
  • referral: användare som klickade på en länk på en webbplats (till exempel en länk i en videobeskrivning)
  • none: direkt trafik
Läs om hur du fyller dimensionen i Dimensioner för trafikkällor, manuell taggning och automatisk taggning.
Källa för användarens första interaktion

Den utgivare eller annonsutrymmeskälla som trafiken härrörde från. Exempelvis visas användare som återkommer till din webbplats från Google Sök som ”google” i dimensionen Sessionens källa.

Exempel: google, youtube, gmail

Läs om hur du fyller dimensionen i Dimensioner för trafikkällor, manuell taggning och automatisk taggning.
Källplattform för användarens första interaktion

Plattformen där du hanterar köpaktivitet (till exempel budgetar, inriktningskriterier och annat).

Exempel:

• DV360 (trafik från marknadsföringsaktivitet i Display & Video 360)
  • Google Ads (trafik från marknadsföringsaktivitet i Google Ads)
  • Manual (trafik som inte kommer från marknadsföringsaktivitet på Google-medier)
  • SA360 (trafik från marknadsföringsaktivitet i Search Ads 360)
  • SFMC (trafik från marknadsföringsaktivitet i Salesforce Marketing Cloud)
  • Shopping Free Listings (trafik från marknadsföringsaktivitet i Google Merchant Center)
Läs om hur du fyller dimensionen i Dimensioner för trafikkällor, manuell taggning och automatisk taggning.
Källa/medium för användarens första interaktion Källan och mediet som ledde en användare till din webbplats eller app Läs om hur du fyller dimensionen i Dimensioner för trafikkällor, manuell taggning och automatisk taggning.

Mätvärden i rapporten

Rapporten innehåller följande mätvärden. Om du har rollen Redigerare eller Administratör kan du lägga till och ta bort mätvärden i rapporten.

Mätvärde Beskrivning Så fylls mätvärdet
Genomsnittlig engagemangstid

Den genomsnittliga tid då din webbplats var i fokus i användarens webbläsare eller då din app var i förgrunden på användarens enhet.

Genomsnittlig engagemangstid = total varaktighet för användarengagemang / antal aktiva användare

Detta mätvärde fylls automatiskt.
Konverteringar

Antalet gånger som användare utlöste en konverteringshändelse.

Du kan välja en konverteringshändelse för att göra analysen snävare.

Fyll mätvärdet genom att märka en händelse som en konvertering.
Engagerade sessioner

Antalet sessioner som varade tio sekunder eller längre eller som hade en eller flera konverteringshändelser eller två eller flera sid- eller skärmvisningar

Detta mätvärde fylls automatiskt.
Engagerade sessioner per användare

Genomsnittligt antal engagerade sessioner per användare.

Antalet sessioner som varade tio sekunder eller längre och som hade en eller flera konverteringshändelser eller två eller flera sid- eller skärmvisningar.

Detta mätvärde fylls automatiskt.
Engagemangsgrad

Procentandelen sessioner som var engagerade sessioner.

Engagemangsgrad = engagerade sessioner / totalt antal sessioner

Detta mätvärde fylls automatiskt.
Antal händelser Antalet gånger som användare utlöste en händelse Detta mätvärde fylls automatiskt.
Nya användare

Antalet nya unika användar-id:n som registrerade händelsen first_open eller first_visit.

Med detta mätvärde kan du mäta antalet användare som interagerade med din webbplats eller öppnade din app för första gången.

Detta mätvärde fylls automatiskt.

Felsökning

Jag ser bara direkt trafik. Vad är direkt trafik i Google Analytics?

Direkt trafik kommer från personer som anländer till din webbplats genom att skriva webbadressen direkt i adressfältet i webbläsaren.

Till exempel kanske en användare tar emot en länk till din webbplats som hen kopierar och klistrar in i webbläsaren, eller så kan användaren ha besökt webbplatsen direkt via ett sparat bokmärke. Andra exempel är trafik från sociala medier, från offlinedokument och från HTTPS-till-HTTP-versioner av din webbplats.

Om du bara ser direkt trafik i rapporten kan du prova att länka dina annonskonton eller tagga dina måladresser för att se mer användbar information i rapporten.

Hur ser jag data per vecka eller månad i stället för per dag?

Rapporten visar för närvarande data per dag, inte per vecka eller månad.