[UA→GA4] Mappa Universal Analytics-händelser och anpassade dimensioner till Google Analytics 4

Som vi beskriver i artikeln Händelser i Google Analytic 4 kontra Universal Analytics är en nödvändig aspekt av migreringen från Universal Analytics till Google Analytics 4 att översätta den befintliga mätningsmetoden, inklusive sidvisningar, händelser, anpassade dimensioner och ibland också anpassade mätvärden, till Google Analytics 4-schemat.

När du migrerar till en annat mätningsmetod har du tillfälle att utvärdera din generella mätningsstrategi, anpassa den till dina intressenters behov och formulera nya krav och nyckeltal. I de här artiklarna fokuserar vi på hur du återskapar de nödvändiga aspekterna av din Universal Analytics-mätning i Google Analytics 4.

Innehåll i artikeln:

Mappa händelser

Metoden med automatiskt insamlade och rekommenderade händelser gäller inte Universal Analytics men utgör själva kärnan i Google Analytics 4-implementeringar.

Så här mappar du händelser från en Universal Analytics-egendom till en Google Analytics 4-egendom:

1. Börja med att leta efter en matchande händelse för förbättrad mätning.
    • Om du hittar en matchande händelse ska du inte återskapa en ny händelse.
    • Lägg till parametern 'send_to' för att skicka händelser endast till implementeringen av Universal Analytics-egendomen, inte till Google Analytics 4-egendomen. Läs mer om händelsedirigering.
    • Om det inte finns några matchande händelser för förbättrad mätning ska du fortsätta till steg 2.
  2. Sök efter en matchande automatiskt insamlad händelse.
    • Om du hittar en matchande händelse ska du inte återskapa en ny händelse.
    • Lägg till parametern 'send_to' för att skicka händelsen endast till implementeringen av Universal Analytics-egendomen, inte till Google Analytics 4-egendomen.  Läs mer om händelsedirigering.
    • Om det inte finns några matchande automatiskt insamlade händelser ska du fortsätta med steg 3.
  3. Leta efter en matchande rekommenderad händelse. Implementera taggningen för att utlösa den rekommenderade händelsen.
  4. Om du inte hittar en lämplig händelse ska du skapa en egen anpassad händelse.

Följande tabell innehåller exempel på händelser som har implementerats i Universal Analytics och hur du kan återskapa dem i Google Analytics 4.

Definition av UA-händelse Typ av GA4-händelse Konfigurering av GA4-händelse

Händelsekategori: download

Händelseåtgärd: pdf

Händelseetikett: catalog.pdf

automatiskt insamlad händelse Händelsen file_download och tillhörande parametrar, som file_name, som registreras som standard som en del av förbättrad mätning i ett webbdataflöde tjänar samma syfte. Du behöver inte återskapa den här händelsen manuellt i Google Analytics 4.

Händelsekategori: engagement

Händelseåtgärd: login

Händelseetikett: google-sso

rekommenderad händelse Använd den rekommenderade händelsen login med den rekommenderade parametern method inställd på google-sso.

Händelsekategori: navigation-click

Händelseåtgärd: top

Händelseetikett: company-about-us

anpassad händelse Eftersom det inte finns någon motsvarande automatiskt insamlad eller rekommenderad händelse i Google Analytics 4 kan du använda egna namn på anpassade händelser och anpassade parametrar. Du kan till exempel använda navigation_click som händelsenamn och click_location=top och click_text=company-about-us som anpassade parametrar.

Rekommenderade och anpassade händelser

De rekommenderade händelserna i Google Analytics 4 liknar anpassade händelser i så måtto att de inte spåras automatiskt. Du måste dessutom lägga till dem manuellt i mätkoden och ange händelsenamn och andra parametervärden.

Fördelen med rekommenderade händelser är att de behandlas på ett annat sätt i rapportgränssnittet (eller att de kan komma att göra det i framtida produktuppdateringar). Google Analytics 4 söker exempelvis specifikt efter de rekommenderade händelserna och händelseparametrarna för onlineförsäljning för att fylla de fördefinierade rapporterna om intäktsgenerering. Om du använder olika värden för att registrera e-handelsåtgärder på webbplatser respektive i appar måste du skapa egna anpassade rapporter för att läsa denna registrerade data. Informationen fylls inte automatiskt i de fördefinierade rapporterna för intäktsgenerering.

I nuläget fyller inte alla rekommenderade händelser specifika fördefinierade rapporter. Men genom att implementera rekommenderade händelser kan du automatiskt fylla nya rapporter som blir tillgängliga i framtiden.

Anpassa app- och webbhändelser

Google Analytics 4-egendomar kombinerar app- och webbmätning medan Universal Analytics-egendomar är webbfokuserade. Om du har ett appdataflöde i din Google Analytics 4-egendom och vill ha insikter från flera plattformar bör du se till att din datasamlingsdata är konsekvent för både app och webb.

Några saker att ha i åtanke:

• Samma händelser ska ha samma namn. (Undvik till exempel att använda händelsen accessory_purchase för webben kontra access_purchase för appar.)
  • Samma händelser ska kopplas till samma parametrar. (Undvik till exempel att skicka med parametern country för händelsen accessory_purchase för webben kontra country_code för händelsen accessory_purchase för appar.) Tänk också på att ge parametrarna samma namn. (Undvik till exempel att skicka med parametern cc för händelsen accessory_purchase för webben kontra parametern country_code för händelsen accessory_purchase för appar.)

• För samma parametrar ska jämförbara värden skickas med under datainsamling. (Undvik till exempel att skicka med värdet US för parametern country_code för webben kontra värdet USA för parametern country_code för appar.)
  • Värdena på användar-id som skickas med ska vara av samma typ för både app och webb. (Undvik till exempel att skicka med strängen '555321' för webben kontra heltalet 555321 för appar.)

Genom att vara konsekvent vid implementeringen och namngivningen av händelser säkerställer du att din app- och webbdata är jämförbar och att du får en korrekt bild av användarens väg.

Överväganden i samband med namn på händelser och parametrar

Använd rekommenderade händelsenamn i största möjliga utsträckning. På så sätt kan du dra fördel av rapporteringsfunktioner och framtida funktioner för Google Analytics 4-egendomar.

Använd händelseparametrar för att skicka med information tillsammans med en händelse utöver den som skickas via de automatiskt insamlade parametrarna (language, page_location, page_referrer, page_title, screen_resolution). Alla parametrar som du samlar in är tillgängliga för målgruppsdefinitioner och i BigQuery.

En parameter kan innehålla ett obegränsat antal unika värden. Det finns dock viktiga begränsningar och beteenden som du måste ta hänsyn till när du konfigurerar en Google Analytics 4-egendom tillsammans med en Universal Analytics-egendom.

Obs!
  • Du kan skicka högst 25 anpassade parametrar per händelse, och varje parametervärde kan vara högst 100 tecken långt.
  • Maxgränsen är 50 anpassade dimensioner och 50 anpassade mätvärden per egendom.
Exempel

Du mäter klick på nedladdningslänkar på din webbplats för videor. Taggningsstrukturen i en Universal Analytics-egendom kan se ut så här:

event_category: "Videos"

action: "Download"

event_label: "Toy Story"

Om Universal Analytics-egendomen implementerades via gtag.js översätts händelsen i en Google Analytics 4-egendom enligt följande logik:

• ”Download” blir händelsenamnet.
  • ”event_category” blir en anpassad parameter.
  • ”event_label” blir en anpassad parameter.

En mer allmän händelsestruktur skulle då se ut så här:

event_category: [resourceType]

action: [interactionType]

event_label: [resourceName]

I en gtag.js-implementering bestäms händelsenamnet av action. Om du har tio olika typer av interaktioner översätts de till tio olika händelsenamn.

Översättningen av parametrar från en Universal Analytics-egendom till en Google Analytics 4-egendom följer ett liknande format. Parametrarna event_category och event_label läggs till i varje ny action-händelse.

Mappa anpassade dimensioner

Med anpassade dimensioner får du den funktionalitet du behöver för att kunna utöka Google Analytics-datasetet och fånga upp de klassificeringar av sidor, händelser och användare som är mest relevanta för dig.

Begreppet anpassade dimensioner i Google Analytics 4 liknar motsvarande begrepp i Universal Analytics men har en bredare innebörd. I Google Analytics 4 vill du troligen behålla de anpassade dimensioner som du har definierat i Universal Analytics. Många av de värden som du spårade som händelsedimensioner i Universal Analytics, framför allt händelsekategori och händelseetikett, bör dessutom återskapas som anpassade dimensioner i Google Analytics 4.

Läs mer om hur du skapar anpassade dimensioner och mätvärden.

I Google Analytics 4 var du tidigare tvungen att registrera anpassade händelseparametrar för att de skulle visas i rapporter. Detta gäller inte längre. Du får samma effekt genom att skapa anpassade dimensioner och mätvärden.

Tabellen nedan visar hur du kan mappa händelsemätning i Universal Analytics till Google Analytics 4.

Användningsfall Universal Analytics GA4 – automatiskt insamlad händelse eller anpassad händelse GA4 – anpassad dimension eller anpassat mätvärde
Mäta videoengagemang Händelseåtgärd = video_start Slå på Videoengagemang i Förbättrad mätning. Om du vill få insyn i videoförloppet kan du skapa en anpassad dimension baserad på video_percent.
Händelsekategori = engagement
Händelseetikett = lesson-1 Skapa en anpassad dimension baserat på video_title
Registrera interaktioner med lånekalkylator Händelseåtgärd = loan-calculator Händelsenamn: loan_calculator (anpassad)
Händelsekategori = refinance Händelseparameter: loan_type = refinance (anpassad) Skapa en anpassad dimension baserat på denna händelseparameter
Händelseetikett = residential

Händelseparameter: borrower_type = residential (anpassad)

Skapa en anpassad dimension baserat på denna händelseparameter
Aktuell låntagare (anpassad dimension) = true

Händelseparameter: current_borrower = true (anpassad)

Skapa en anpassad dimension baserat på denna händelseparameter
Lånebelopp (anpassat mätvärde) = 250000 Händelseparameter: loan_amount = 250000 (anpassad) Skapa ett anpassat mätvärde baserat på denna händelseparameter *
Registrera författare och kategori för bloggsidor sidvisningsträff Händelsenamn: page_view (anpassad) ** **
Författare (anpassad dimension) = theresa c. Händelseparameter: author = theresa c (anpassad) Skapa en anpassad dimension baserat på denna händelseparameter
Bloggkategori (anpassad dimension) = privacy-legislation Händelseparameter: blog_category = privacy-legislation (anpassad) Skapa en anpassad dimension baserat på denna händelseparameter
Registrera lojalitetsnivå när en användare loggar in

Händelseåtgärd = login

Händelsenamn:
login
(rekommenderas)

Händelsekategori = login ***

Lojalitetsnivå (anpassad dimension) = platinum

Händelseparameter: loyalty_level = platinum (anpassad)

Skapa en anpassad dimension baserat på denna händelseparameter (användarbaserad)
Obs!

* Utöver eller i stället för det anpassade mätvärdet kan du skapa en anpassad dimension. Då kan du se antalet händelser och andra mätvärden för låneberäkningar med olika lånebelopp.

*** Händelsekategori och händelseåtgärd krävs för händelsespårning i Universal Analytics, även om en enda beskrivning skulle räcka. En extra fördel med den flexibla händelsemodellen i Google Analytics 4 är att du kan välja att endast fylla ett händelsenamn (du behöver inte lägga till några parametrar) för att beskriva användarinteraktionen.

Skicka med anpassade parametrar för sidvisningar

Ett av exemplen i tabellen ovan identifierar author och blog_category som anpassade parametrar som kan vara lämpliga att inkludera tillsammans med Google Analytics 4-sidvisningar. Eftersom du inte kan lägga till anpassade parametrar i de automatiska sidvisningar som aktiveras med förbättrad mätning kan du välja en av följande två metoder.

Alternativ 1: Inaktivera automatisk spårning av sidvisningar och skicka en anpassad sidvisningshändelse.

1. Om du använder Google-taggen (gtag.js) kan du inaktivera page_view-händelser genom att ställa in send_page_view: false. Om du använder Taggstyrning kan du i stället modifiera GA4-konfigurationstaggen genom att avmarkera kryssrutan Skicka en sidvisningshändelse när konfigurationen läses in.
  2. Lägg till page_view-händelsen manuellt och skicka med ytterligare anpassade parametrar.
    Den här metoden kan vara särskilt lämplig om du behöver lägga till anpassade parametrar i de flesta sidvisningar.

Alternativ 2: Skicka en anpassad händelse specifikt för att fånga upp ytterligare parametrar

Du kan också använda anpassade händelser för att fånga upp ytterligare parametrar. Till exempel kan du skapa den anpassade händelsen record_page_metadata som bara registrerar författare och kategori på en sida. För appar kan du lägga till anpassade parametrar i manuellt spårade skärmvisningar. Skapa till exempel den anpassade händelsen screen_view_duplicerat med den anpassade parametern page_topic=education-opportunities.

Obs! När du skickar dubbletter av händelser ökar det totala antalet händelser som registreras under en given tid. Detta kan resultera i urval inom kortare datumintervall och/eller med mindre urvalsstorlekar.

Det här tillvägagångssättet fungerar bäst när du vill registrera anpassade parametrar för en mindre andel sidvisningar eller skärmvisningar eller när du inte förväntar dig att nå minimigränsen för urval.

Anpassade dimensioner för automatiskt insamlade och rekommenderade parametrar

Vissa händelseparametrar som registreras automatiskt i Google Analytics 4 mappas till fördefinierade rapportdimensioner: page_title är ett exempel. Många andra automatiskt insamlade och rekommenderade parametrar, som file_name i exemplet med händelsen file_download ovan, mappas inte automatiskt till fördefinierade eller anpassade dimensioner eller mätvärden. Du måste ändå mappa dessa parametrar till anpassade definitioner innan du använder dem för de flesta rapportändamål i Google Analytics 4.