[UA→GA4] Kohdetavoitteet

Kun käytät tavoitteiden siirtotyökalua, useimmat tapahtuma- ja kohdetavoitteet kopioidaan automaattisesti Universal Analytics ‐mittauskokonaisuudesta Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuteen.

Universal Analyticsissa voit tallentaa kohdetavoitteen, kun käyttäjä saapuu tietylle sivulle. Tyypillinen esimerkki kohdetavoitteesta on kiitos- tai vahvistussivu, joka näkyy lomakkeen lähetyksen jälkeen.

Esimerkki:

Esimerkki Universal Analyticsissa olevasta kohdetavoitteesta. Tämä tallennetaan silloin, kun Sivu-ulottuvuus on yhtä kuin /contact-us-submitted.html.

Kuten Google Analytics 4 ‐konversioiden perusteissa mainitaan, Google Analytics 4 (GA4) ‐mittauskokonaisuudet eivät lähetä katselukertaosumia. Kun käyttäjä käy verkkosivustosi sivulla, GA4 lähettää sen sijaan page_view‐tapahtuman (tai screen_view‐tapahtuman, jos käyttäjä käy sovelluksessasi). Tapahtumaan liittyy parametreja, jotka ilmaisevat esimerkiksi URL-osoitteen ja sivun otsikon.

Voit luoda tietylle katselukerralle konversion jommallakummalla alla kuvatuista tavoista.

Vaihtoehto 1: Luo uusi konversiotapahtuma käyttöliittymässä

Kuten artikkelissa Konversiot Google Analytics 4:ssä todetaan, voit määritellä GA4-konversion ainoastaan event_name-parametrin perusteella. Konversion määrittely tietyn katselukerran perusteella on haastavaa siksi, että jokainen katselukerta tallennetaan samalla tapahtuman nimellä (page_view). Jos merkitset oletusarvoisen page_view‐tapahtuman konversioksi, kaikki sivustosi katselukerrat lasketaan konversioiksi.

Ratkaisu on luoda käyttöliittymän kautta uusi tapahtuma, joka käynnistyy, kun page_view-tapahtuma toteutuu haluamallasi sivulla:

1. Mene Järjestelmänvalvoja-sivulle, klikkaa Datan näyttäminen ‐kohdasta Tapahtumat ja sitten Luo tapahtuma.
  2. Valitse datastriimi.
  3. Klikkaa Luo ja tee sitten Luo tapahtuma ‑paneelissa näin:
    1. Nimeä uusi tapahtuma.
      Jos mahdollista, käytä suositeltuja tapahtumia. Voit esimerkiksi lähettää yhteydenottolomakkeen käyttämällä create_lead-tapahtuman nimeä.
    2. Määritä ensimmäiseksi vastaavuusehdoksi event_name – on yhtä kuin – page_view.
    3. Määritä toiseksi vastaavuusehdoksi page_location (tai mahdollisesti page_title), esimerkiksi page_location – on yhtä kuin – https://www.example.com/contact-us-submitted.
    4. Jos haluat kopioida tavoitteen arvon Universal Analyticsista, klikkaa Lisää muutos ‐painiketta ja syötä Parametri-arvo. Lisää Uusi arvo ‐kohtaan Universal Analytics ‐tavoitteen yhteydessä käyttämäsi arvo (esim. "10").
  4. Palaa Järjestelmänvalvoja-sivulle ja klikkaa Mittauskokonaisuus-kohdasta Konversiot.
  5. Klikkaa Uusi konversiotapahtuma.
  6. Lisää tapahtuman nimeksi vaiheissa 1–4 määritetty tapahtuma, esimerkiksi generate_lead.

Vaikka et voi luoda parametreja sisältävää konversiotapahtumaa suoraan, voit käyttää tapahtumamuokkausta uuden (järjestelmänvalvojatason) konversiotapahtuman luomiseen tapahtuman nimen ja vähintään yhden muun tapahtumaparametrin perusteella.

Vaihtoehto 2: Lähetä konversiokohtainen tapahtuma sivustosi koodista

Jos voit muokata sivustosi koodia tai Tag Managerin määrityksiä, voit lähettää tapahtuman, jonka ainoa tarkoitus on osoittaa, että konversio on tapahtunut:

1. Päivitä gtag-koodisi /contact-us-submitted-sivulla tai määritä Google Tag Manager lähettämään generate_lead-tapahtuma suoraan.
  2. Merkitse generate_lead-tapahtuma konversioksi edellä olevien vaiheiden 4–6 mukaisesti.

Virtuaaliset katselukerrat

Joskus kannattaa tallentaa page_view-tapahtuma, vaikka fyysistä sivun lataamista ei olisikaan tapahtunut. Tämä koskee esimerkiksi sivustoja, jotka on luotu SPA:n (yhden sivun sovelluksen) tai PWA:n (progressiivisen web-sovelluksen) avulla, sekä tiettyjä AJAX-tyyppisiä työnkulkuja verkkoympäristössäsi.

Oletetaan, että web-kehittäjäsi ovat luoneet neljästä näkymästä koostuvan kassakokemuksen, joka renderöityy selaimessa ilman näkymien välillä tapahtuvaa sivun lataamista. Tässä tapauksessa vain ensimmäinen kassaprosessin näkymä edellyttää fyysisen sivun lataamisen ja luo oletuksena Google Analyticsin katselukerran.

Jos katselukertaa ei luoda oletuksena vaiheissa 2–4, miten voit luoda suppilon ja tallentaa konversion Google Analyticsissa?

Universal Analyticsissa voit luoda virtuaalisen katselukerran. Käyttämällä omia gtag-skriptejä tai tageja ja triggereitä Google Tag Managerissa voit lähettää näkymän päivityksen katselukertana. Voit myös ohittaa Sivu-ulottuvuuden URL-osoitteen ja käyttää sen sijasta mitä tahansa arvoa (esimerkiksi /checkout-2, /checkout-3 jne.).

GA4:ssä voit toimia samalla tavalla. Erona on se, että seuraat page_view-tapahtumaa – eli tapahtumaa, jonka nimi on page_view (tai esim. virtual_page_view) – ja määrität oman page_location-parametrin (esimerkiksi https://www.example.com/checkout-2, https://www.example.com/checkout-3 jne.). Kannattaa lisätä myös merkityksellinen page_title‐parametri, joka näkyy oletuksena joissakin Google Analyticsin raporteissa ja kartoituksissa (esim. reitin kartoituksessa) page_location-parametrin sijasta.

Tämän jälkeen voit luoda uuden tapahtuman (esim. checkout_completed) käyttöliittymässä edellä kuvatulla tavalla kassaprosessin viimeistä vaihetta varten.

Voit myös käyttää edellä kuvattua vaihtoehtoista ratkaisua ja luoda checkout_completed-tapahtuman suoraan gtag-koodinpätkän tai Google Tag Managerin avulla kassaprosessin viimeiselle vaiheelle.

Merkitse lopuksi checkout_completed-tapahtuma konversioksi.