Avvikelser i data mellan Google Ads och Analytics

Analytics- och Google Ads-rapporterna importerar data direkt från Google Ads-systemet. Informationen i Google Ads- och Analytics-rapporterna är vanligtvis samma. Det finns dock omständigheter då informationen kan skilja sig åt:

• Om du jämför långa datumintervall kan de innefatta perioder då dina konton inte var länkade.
  • Informationen i rapporterna kan bli komplex om du länkar flera Google Ads-konton till samma Analytics-dataurval.
  • Om du använder filter kan viss information tas bort från Analytics-rapporterna. Kontrollera att det inte finns några filter som förändrar kampanjens slutliga webbadresser.
  • Google Ads-data importeras till Analytics i samband med att du visar rapporten, så informationen avser den senaste timmen.
  • Google Ads gör andra beräkningar av data än Analytics. Därför ser du vissa skillnader även om underliggande data är samma.

Använd checklistan nedan för att kontrollera din konfiguration. Se resten av artikeln om du vill läsa mer om varför det kan förekomma skillnader i data.

Innehåll i artikeln:

Konfigurationschecklista

Många avvikelser i data beror på felaktig konfiguration. Använd följande checklista för att se till att allt är konfigurerat på rätt sätt.

• Kontrollera att du har länkat ditt Google Ads-konto till din Analytics-egendom på rätt sätt. Läs mer
  • Se till att målsidorna för dina annonser innehåller spårningskod för korrekt Analytics-egendom. Läs mer
  • Kontrollera att automatisk taggning fungerar på din webbplats. Läs mer
  • Aktivera automatisk taggning om din webbplats har stöd för det. Läs mer
  • Se till att annonsernas slutliga webbadresser är taggade på rätt sätt. Läs mer
  • Kontrollera att inga filter tar bort Google Ads-data. Läs mer
  • Använd Google Tag Assistant för att ta reda på om taggen är korrekt inställd. Ladda ned Tag Assistant | Läs mer om hur du använder Tag Assistant

Orsaker till att spårningsdata i Google Ads och Analytics skiljer sig åt

Om du använder data från samma konverteringsaktivitet med både Google Ads och ett Analytics-mål kan data rapporteras på olika sätt av följande anledningar.

• Google Ads och Analytics tillskriver konverteringar på olika sätt. Google Ads utgår från det senaste Google Ads-klicket men Analytics utgår från det senaste klicket i alla kanaler.
  • Google Ads och Analytics använder olika transaktionsdatum. Google Ads rapporterar konverteringar från datumet/tiden för klicket som ledde till konverteringen. Analytics utgår från datumet/tiden för själva konverteringen. Observera att kolumnen Alla konv. (efter konv.tid) visar antalet konverteringar som importerats från Analytics baserat på konverteringsdatumet i stället för klickdatumet.
  • Spårningsstatistiken avser olika tidpunkter. Statistiken från konverteringsspårning i Google Ads syns vanligtvis inom tre timmar, men oftast inom nio timmar, före Analytics.
  • Det finns skillnader i spårning på kontonivå. Google Ads-spårning kan ställas in på kontonivå eller för flera konton. Analytics spårar bara användarbeteende på egendomsnivå.
  • Det finns avvikelser mellan klick och sessioner. Google Ads och Analytics räknar klick och sessioner på olika sätt. Mer information finns i nästa avsnitt.
  • Google Ads har fler konverteringar än Analytics. Om Google Ads fortfarande har fler konverteringar än Analytics när du har gjort alla andra rapportkontroller är det troligen modellerade konverteringar som är orsaken till avvikelsen. Läs mer

Avvikelser mellan klick och sessioner

Om du upplever någon av följande avvikelser mellan klick och sessioner kan du identifiera och åtgärda problem med hjälp av felsökningsverktyget för klick kontra sessioner.

Om din Google Ads-data har värdet (not set) (till exempel för dimensionen Konto eller Kampanj) kan du identifiera och åtgärda problemet med hjälp av felsökningsverktyget för (not set).

Det finns flera anledningar till att det kan visas olika antal klick och sessioner i Google Ads- respektive Analytics-rapporterna:

• Klick och Sessioner är olika mätvärden.
    Google Ads spårar Klick men Analytics spårar Sessioner. Om en användare klickar på din annons två gånger inom 30 minuter utan att stänga webbläsaren registrerar Analytics detta som en session på webbplatsen, även om användaren lämnade webbplatsen och sedan återkom strax därpå. Om en användare till exempel klickar en gång på din annons, klickar på bakåtknappen och sedan klickar ytterligare en gång på din annons, registrerar Google Ads två klick medan Analytics registrerar en session.
  • Google Ads filtrerar bort ogiltiga klick från rapporten. Analytics visar all data.
    Google Ads filtrerar automatiskt bort vissa klick från rapporterna. Analytics-rapporterna visar däremot alla resulterande sessioner. Klicken som filtreras bort från Google Ads-rapporterna är resultat av att någon klickar upprepade gånger på din annons i syfte att öka dina kostnader eller din klickfrekvens. Google Ads bedömer sådana klick som ogiltiga och filtrerar automatiskt bort dem från Google Ads-rapporterna. Du debiteras inte för sådana eventuellt ogiltiga klick.
  • Du har inaktiverat automatisk taggning av webbadresser i ditt Google Ads-konto.
    Om du har inaktiverat automatisk taggning och inte har taggat de slutliga webbadresserna med kampanjspårningsvariabler manuellt, märks sessionen inte som ”Google CPC” (klick som kom via Google Ads-annonser), utan kanske i stället tillskrivs ”Google Organic” (klick från organiska sökresultat på Google.se). Kontrollera att du har aktiverat automatisk taggning i ditt Google Ads-konto och att alla slutliga webbadresser slutar med kampanjspårningsvariabler.

Läs om hur du aktiverar automatisk taggning.
  • Se till att import- och exportinställningarna i Google Ads är korrekta.
    Om du är säker på att kontona är länkade och du fortfarande inte ser någon klick- eller kostnadsdata bör du kontrollera att du har valt att importera data från det länkade kontot till den aktuella vyn.

Läs om hur du redigerar import- och exportinställningar i Google Ads
  • Webbplatsen innehåller en omskrivning av adresser på serversidan
    Om du lägger till ytterligare parametrar i webbadressen kanske omskrivningsregeln inte längre fungerar. En liten andel webbplatser tillåter inte godtyckliga parametrar i webbadressen och visar därför en felsida när du inkluderar sådana parametrar. Vi föreslår att du ber den webbansvariga att tillåta godtyckliga webbadressparametrar.
  • Målsidan kanske omdirigerar till en annan sida.
    Omdirigering på målsidor kan hindra Analytics-koden från att köras och identifiera trafik som trafik från en betald sökkampanj. Om din annons till exempel leder till http://www.mydomain.com/index.html men du har skapat en omdirigering med 301, 302 eller JavaScript från den adressen till http://www.mydomain.com/page2.html går kampanjinformationen som ursprungligen lades till på målsidesadressen förlorad vid omdirigeringen.

Läs om hur du spårar omdirigeringssidor.
  • Se till att målsidan för dina annonser spåras.
    Om målsidan för dina annonser inte spåras skickas kampanjinformationen inte vidare till Analytics. Se till att du spårar alla målsidor för dina Google-annonser.
  • Användaren kanske har ställt in sin webbläsare så att Analytics inte kan samla in data på webbplatser.
    Användare som kommer till din webbplats via Google Ads kanske har inaktiverat JavaScript eller bilder, eller så kanske de använder andra tekniker (till exempel webbläsartillägget Analytics Opt-out) som förhindrar att Analytics tar med webbplatsanvändarna i rapporter. I vissa fall kanske inte Analytics kan ta med de här användarna i rapporterna trots att Google Ads kan det.
  • Se till att koden kan läsas in korrekt på målsidan.
    Om klick rapporteras i Google Ads men inte i Analytics kan det bero på att det finns ett hinder mellan Google Ads-klickhändelsen och funktionen för inläsning av spårningskoden på målsidan. I så fall bör du se till att webbhotellservrarna fungerar korrekt, att sidan läses in för alla tänkbara användare och IP-adresser och att spårningskoden har infogats korrekt på dina webbsidor.

Läs om hur du kontrollerar att Analytics-koden har installerats korrekt.
  • Användare återkommer under den pågående kampanjen.
    Medan en kampanj pågår tillskrivs användare som återkommer till din webbplats den kampanjen. I sådana fall kan du förvänta dig att se fler sessioner än klick. Om du vill se antalet sessioner från återkommande användare måste du också segmentera kampanjen efter Användartyp.
  • Användare återkommer till webbplatsen via bokmärken.
    Analytics använder parametern gclid i de slutliga webbadresserna för att identifiera trafik från Google Ads-annonser. Parametern gclid infogas i målsidans adress när en användare kommer till webbplatsen från din annons. Om din webbplats till exempel är www.example.com och en användare klickar på din annons visas följande adress i adressfältet:

www.example.com/?gclid=123xyz

Om användare lägger till ett bokmärke för din webbplats tillsammans med parametern gclid registrerar Google Ads trafik från dessa bokmärken som trafik från dina Google Ads-annonser. Google Ads registrerar inte klicken och annonsörerna debiteras inte för sessionerna, eftersom de inte är faktiska klick på annonserna.
  • Servern är fördröjd.
    Om en användare kommer till din webbplats från en annons och sedan lämnar målsidan innan spårningskoden körs skickas inte parametern gclid till Googles servrar och klicket kopplas inte till sessionen. Resultatet blir en avvikelse mellan antalet klick och sessioner.

Avvikelser i konverteringsfrekvens

I Analytics avser konverteringsfrekvensen andelen besökare som leder till konvertering för minst ett av målen som du har definierat för den vyn. Detta skiljer sig från konverteringsfrekvensen som visas i ditt Google Ads-konto. I Google Ads avser konverteringsfrekvensen andelen klick som leder till en Google Ads-konvertering enligt Google Ads kod för konverteringsspårning. I den här artikeln kan du läsa mer om skillnaderna mellan de båda typerna av konverteringsspårning

Relaterade resurser

Jämföra konverteringsstatistik för Analytics och Google Ads

Dimensioner och mätvärden