Verschillen tussen Google Ads- en Google Analytics-gegevens

De gegevens in de Analytics- en Google Ads-rapporten worden rechtstreeks vanuit het Google Ads-systeem geïmporteerd. De gegevens in Google Ads en Analytics komen meestal overeen. Er zijn omstandigheden waarin de gegevens kunnen verschillen:

• Als u lange perioden vergelijkt, waren uw accounts mogelijk niet op alle momenten gekoppeld.
  • Als u meerdere Google Ads-accounts aan dezelfde Analytics-weergave koppelt, leidt dit tot complicaties in de gegevens in uw rapporten.
  • Filters kunnen bepaalde gegevens uit uw Analytics-rapporten verwijderen. Controleer of er geen filters zijn ingesteld die de uiteindelijke URL's van uw campagnes aanpassen.
  • Google Ads-gegevens worden in Google Analytics geïmporteerd terwijl u uw rapport bekijkt, dus de gegevens zijn op het uur nauwkeurig.
  • Google Ads voert andere berekeningen op de gegevens uit dan Analytics. Daarom ziet u bepaalde verschillen, zelfs als de onderliggende gegevens identiek zijn.

Controleer de configuratie aan de hand van de checklist in dit artikel. Lees de rest van dit artikel voor meer informatie over waarom er verschillen tussen gegevens kunnen optreden.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Configuratiechecklist

Veel verschillen tussen gegevens zijn te wijten aan een verkeerde configuratie. Controleer via de volgende checklist of alles goed is ingesteld.

Waarom tracking in Google Ads andere rapportagegegevens kan opleveren dan in Analytics

Als u gegevens over dezelfde conversieactiviteit gebruikt met zowel een Google Ads als een Analytics-doel, kunnen de gegevens om de volgende redenen anders worden gerapporteerd:

• Google Ads en Analytics schrijven conversies op een verschillende manier toe. Google Ads gaat uit van de laatste Google Ads-klik, maar Analytics van de laatste klik in alle kanalen.
  • Google Ads en Analytics gebruiken verschillende transactiedatums. Google Ads rapporteert voor conversies de datum en tijd van de klik die tot de conversie heeft geleid. Analytics rapporteert de datum en tijd van de conversie zelf. Alle conv. (op conv.tijd) toont het aantal conversies dat uit Analytics is geïmporteerd, op basis van de conversiedatum in plaats van de datum van de klik.
  • De cijfers voor conversies bijhouden worden op verschillende momenten getoond. In Google Ads ziet u de cijfers voor het bijhouden van conversies meestal binnen 3 uur, in Analytics meestal binnen 9 uur.
  • Er zijn verschillen in tracking op accountniveau. In Google Ads kunt u tracking instellen op het niveau van een afzonderlijk account, maar ook voor meerdere accounts. Analytics houdt het gebruikersgedrag alleen op propertyniveau bij.
  • Er doen zich verschillen voor tussen klikken en sessies. Google Ads telt klikken en sessies op een andere manier dan Analytics. Lees het onderstaande gedeelte voor meer informatie.
  • Google Ads heeft meer conversies dan Analytics. Als u na alle andere rapportagechecks nog steeds meer conversies in Google Ads heeft dan in Analytics, zijn gemodelleerde conversies een waarschijnlijke reden voor het verschil. Meer informatie

Verschillen tussen klikken en sessies

Als u een van de volgende verschillen ziet tussen klikken en sessies, kunt u de probleemoplosser voor klikken en sessies gebruiken om problemen te identificeren en op te lossen.

Als u (not set) ziet als waarde voor uw Google Ads-gegevens (bijvoorbeeld als waarde voor de dimensie Account of Campagne), gebruikt u de probleemoplosser voor (not set) om de oorzaak te achterhalen en het probleem op te lossen.

Er zijn meerdere redenen waarom Google Analytics en Google Ads verschillende aantallen klikken en sessies kunnen rapporteren:

• Klikken en sessies zijn verschillende statistieken.
    Google Ads houdt klikken bij, Analytics sessies. Als een gebruiker binnen 30 minuten 2 keer op uw advertentie klikt zonder de browser te sluiten, registreert Google Analytics dit als 1 sessie, ook als de gebruiker uw site verlaat en kort daarna weer terugkeert. Als een gebruiker bijvoorbeeld 1 keer op uw advertentie klikt, dan op de knop Vorige klikt en daarna weer op uw advertentie klikt, registreert Google Ads 2 klikken, terwijl Google Analytics 1 sessie registreert.
  • Google Ads filtert ongeldige klikken uit uw rapporten. Analytics toont alle gegevens.
    Google Ads filtert automatisch bepaalde klikken uit uw rapporten, terwijl Google Analytics alle resulterende sessies rapporteert. De klikken die we uit uw Google Ads-rapporten filteren, zijn afkomstig van gebruikers die herhaaldelijk op uw advertentie klikken om uw kosten of klikfrequentie te verhogen. Google Ads beschouwt deze klikken als ongeldig en filtert ze automatisch uit uw Google Ads-rapporten. We brengen geen kosten in rekening voor deze potentieel ongeldige klikken.
  • U heeft in uw Google Ads-account autotagging uitgezet voor uw URL's.
    Als autotagging uitstaat en u de uiteindelijke URL's niet handmatig heeft getagd met variabelen voor het bijhouden van campagnes, wordt het verkeer niet geregistreerd als Google/CPC (klikken via Google Ads-advertenties), maar als Google/Organisch (klikken via organische zoekresultaten op Google.nl). Zorg dat autotagging aanstaat voor uw Google Ads-account of dat er variabelen voor het bijhouden van de campagne zijn toegevoegd aan het einde van elke uiteindelijke URL.

Bekijk meer informatie over hoe u autotagging aanzet.
  • Controleer of uw instellingen voor importeren en exporteren in Google Ads correct zijn.
    Als u zeker weet dat de accounts gekoppeld zijn en u nog steeds geen klik- of kostengegevens ziet, controleert u of u de optie heeft geselecteerd om de gegevens uit het gekoppelde account in de betreffende weergave te importeren.

Meer informatie over hoe u de instellingen voor importeren en exporteren in Google Ads kunt bewerken
  • Uw site bevat een herschrijfregel voor URL's aan de serverzijde.
    Als u extra parameters aan uw URL toevoegt, kan deze herschrijfregel worden onderbroken. Een klein percentage websites staat geen willekeurige URL-parameters toe. Als dat het geval is, wordt er een foutpagina getoond wanneer u dergelijke parameters opneemt. We raden u aan uw webmaster te vragen willekeurige URL-parameters toe te staan.
  • De landingspagina leidt gebruikers mogelijk om naar een andere pagina.
    Omleidingen vanaf landingspagina's kunnen de Analytics-code blokkeren, zodat deze het verkeer niet registreert als komend van een campagne met betaalde zoekresultaten. Als uw advertentie bijvoorbeeld naar http://www.mydomain.com/index.html leidt, terwijl u een 301-, 302- of JavaScript-omleiding van die URL heeft gemaakt naar http://www.mydomain.com/page2.html, gaat de campagne-informatie die aan de landingspagina is toegevoegd, verloren bij de omleiding.

Meer informatie over hoe u omleidingspagina's bijhoudt
  • Zorg dat de landingspagina van uw advertenties wordt bijgehouden.
    Als u de landingspagina van uw advertenties niet bijhoudt, wordt de campagne-informatie niet doorgegeven aan Google Analytics. Zorg dat u voor alle landingspagina's van uw Google-advertenties gegevens bijhoudt.
  • Gebruikers kunnen hun browservoorkeuren zo hebben ingesteld dat Analytics geen gegevens van websites kan verzamelen.
    Gebruikers die via Google Ads op uw website terechtkomen, hebben mogelijk JavaScript of afbeeldingen gedeactiveerd, of kunnen andere technologieën gebruiken waardoor Analytics geen gegevens van uw websitegebruikers kan rapporten (ze hebben bijvoorbeeld de Analytics Opt-out Browser Add-on geïnstalleerd). In bepaalde gevallen worden dergelijke gebruikers niet geregistreerd in Analytics-rapporten, maar wel in Google Ads-rapporten.
  • Controleer of de landingspagina de code correct kan laden.
    In sommige gevallen worden klikken wel in Google Ads-rapporten, maar niet in Analytics-rapporten geregistreerd. Dit kan komen door een blokkade tussen de klikgebeurtenis in Google Ads en de mogelijkheid om de trackingcode te laden op de landingspagina. Als dit het geval is, controleert u of uw webhostingservers correct functioneren, of de pagina voor alle mogelijke gebruikers en IP's wordt geladen en of de trackingcode correct is geïnstalleerd op uw webpagina's.

Bekijk meer informatie over hoe u kunt nagaan of u de Analytics-code correct heeft geïnstalleerd.
  • Gebruikers keren terug gedurende de looptijd van een campagne.
    Gedurende de looptijd van een bepaalde campagne wordt een terugkerende gebruiker op uw site toegeschreven aan die ene campagne. In zulke gevallen kunt u in uw rapporten meer sessies dan klikken zien. Als u het aantal sessies van terugkerende gebruikers wilt bekijken, past u vergelijkende segmentering op de campagne toe op basis van gebruikerstype.
  • Gebruikers keren terug naar uw site via bookmarks.
    Analytics maakt gebruik van de parameter gclid in uw uiteindelijke URL's om verkeer via Google Ads-advertenties te identificeren. De parameter gclid wordt in de URL van de landingspagina opgenomen als een gebruiker via uw advertentie naar uw site wordt geleid. Als uw site bijvoorbeeld www.example.com is, wordt een gebruiker die op uw advertentie klikt, in de adresbalk getoond als:

www.example.com/?gclid=123xyz

Als gebruikers een bookmark voor uw website instellen samen met de parameter gclid, registreert Analytics verkeer via deze bookmarks als verkeer via uw Google Ads-advertenties. Google Ads registreert de klikken daarentegen niet (en adverteerders hoeven niet te betalen voor deze sessies, aangezien het geen daadwerkelijke klikken op de advertenties zijn).
  • Er doet zich een vertraging voor op de server.
    Als een gebruiker via een advertentie op uw site komt en de landingspagina verlaat voordat de trackingcode wordt uitgevoerd, wordt de gclid-parameter niet doorgegeven aan de servers van Google en wordt de klik niet aan de sessie gekoppeld. Daardoor is het aantal sessies niet gelijk aan het aantal klikken.

Verschillen in het conversiepercentage

In Analytics geeft het conversiepercentage het percentage gebruikers aan dat converteert voor ten minste één van de doelen die u voor de weergave heeft gedefinieerd. Dit percentage verschilt van het conversiepercentage voor Google Ads dat u in uw Google Ads-account kunt zien. In Google Ads is het conversiepercentage het percentage klikken dat leidt tot een Google Ads-conversie, zoals gedefinieerd in de Google Ads-conversietrackingcode. Lees dit artikel voor meer informatie over de verschillen tussen deze 2 typen van conversies bijhouden.

Gerelateerde bronnen

Conversiestatistieken van Google Analytics en Google Ads vergelijken

Dimensies en statistieken