Verschillen tussen Google Ads- en Google Analytics-gegevens

De gegevens in de Google Ads-rapporten in Analytics worden rechtstreeks geïmporteerd uit het Google Ads-systeem. De gegevens in Google Ads en Analytics komen meestal overeen, maar in sommige gevallen kunnen ze verschillen:

• Als u lange perioden vergelijkt, kan hieronder ook een periode vallen waarin uw accounts niet waren gekoppeld.
  • Als u meerdere Google Ads-accounts koppelt aan dezelfde Analytics-dataweergave, worden de gegevens in uw rapporten gecompliceerd.
  • Filters kunnen bepaalde gegevens uit uw Analytics-rapporten verwijderen. Controleer of er geen filters zijn ingesteld die de uiteindelijke URL's van uw campagnes aanpassen.
  • Google Ads-gegevens worden in Google Analytics geïmporteerd terwijl u uw rapport bekijkt, dus de gegevens zijn op het uur nauwkeurig.

Verifieer uw configuratie aan de hand van de hier weergegeven checklist. Lees de rest van dit artikel voor meer informatie over waarom er verschillen tussen gegevens kunnen optreden.

In dit artikel:

Configuratie-checklist

Veel verschillen tussen gegevens zijn te wijten aan een verkeerde configuratie. Controleer via de volgende checklist of alles goed is ingesteld.

• Verifieer dat u uw Google Ads-account en Analytics-property correct heeft gekoppeld. Meer informatie
  • Zorg ervoor dat de bestemmingspagina's voor uw advertenties de trackingcode voor de juiste Analytics-property bevatten. Meer informatie
  • Ga na of autotagging werkt voor uw website. Meer informatie
  • Als uw site autotagging ondersteunt, schakelt u deze optie in. Meer informatie
  • Zorg ervoor dat de uiteindelijke URL's in uw advertenties correct zijn getagd. Meer informatie
  • Verifieer dat door geen van uw filters Google Ads-gegevens worden verwijderd. Meer informatie

Verschillen tussen klikken en sessies

Als u een van de volgende verschillen ziet tussen klikken en sessies, kunt u de probleemoplosser voor klikken en sessies gebruiken om problemen te identificeren en op te lossen.

Als u (niet ingesteld) ziet als waarde voor uw Google Ads-gegevens (bijvoorbeeld als waarde voor de dimensie Account of Campagne), gebruikt u de probleemoplosser voor (niet ingesteld) om de oorzaak te identificeren en het probleem op te lossen.

Er zijn meerdere redenen waarom Google Analytics en Google Ads verschillende aantallen klikken en sessies kunnen rapporteren:

• Klikken en sessies zijn verschillende statistieken.
    Google Ads houdt klikken bij, terwijl Analytics sessies bijhoudt. Als een gebruiker binnen dertig minuten twee keer op uw advertentie klikt zonder zijn browser te sluiten, wordt dit door Google Analytics geregistreerd als één sessie, ook als de gebruiker uw site verlaat en kort daarna weer terugkeert. Als een gebruiker bijvoorbeeld één keer op uw advertentie klikt, vervolgens op de knop 'Vorige' klikt, en daarna opnieuw op uw advertentie klikt, registreert Google Ads twee klikken, terwijl Google Analytics één sessie registreert.
  • Google Ads filtert ongeldige klikken uit uw rapporten, terwijl Analytics alle gegevens weergeeft.
    Google Ads filtert automatisch bepaalde klikken uit uw rapporten, terwijl Google Analytics alle resulterende sessies rapporteert. De klikken die uit uw Google Ads-rapporten worden gefilterd, zijn afkomstig van iemand die herhaaldelijk op uw advertentie klikt om uw kosten of klikfrequentie te verhogen. Dit komt echter maar zelden voor. Google Ads beschouwt deze klikken als ongeldig en filtert ze automatisch uit uw Google Ads-rapporten. Dergelijke mogelijk ongeldige klikken worden niet in rekening gebracht.
  • U heeft autotagging uitgeschakeld voor uw URL's in uw Google Ads-account.
    Als autotagging is uitgeschakeld en u de uiteindelijke URL's niet handmatig heeft getagd met variabelen voor het bijhouden van campagnes, wordt het verkeer niet geregistreerd als Google/CPC (klikken via Google Ads-advertenties), maar als Google/Organisch (klikken via organische zoekresultaten op Google.nl). Zorg ervoor dat autotagging is ingeschakeld voor uw Google Ads-account, of dat variabelen voor het bijhouden van de campagne zijn toegevoegd aan het einde van elke uiteindelijke URL.

Informatie over hoe u autotagging inschakelt.
  • Controleer of uw instellingen voor importeren en exporteren in Google Ads correct zijn.
    Als u zeker weet dat de accounts aan elkaar zijn gekoppeld en u nog steeds geen klik- of kostengegevens ziet, controleert u of u de optie heeft geselecteerd voor het importeren van de gegevens van het gekoppelde account in de betreffende weergave.

Informatie over het bewerken van de instellingen voor importeren en exporteren in Google Ads
  • Uw site bevat een server-side herschrijfregel voor URL's
    Wanneer u extra parameters toevoegt aan uw URL, kan deze herschrijfregel worden onderbroken. Voor een klein percentage websites zijn geen willekeurige URL-parameters toegestaan in de URL en in dat geval wordt een foutpagina weergegeven wanneer u die parameters toevoegt. We raden u aan uw webmaster te vragen willekeurige URL-parameters toe te staan.
  • Uw bestemmingspagina leidt gebruikers mogelijk om naar een andere pagina.
    Omleidingen vanaf bestemmingspagina's kunnen de code van Analytics blokkeren, zodat deze het verkeer niet registreert als afkomstig van een betaalde zoekcampagne. Als uw advertentie bijvoorbeeld leidt naar http://www.mydomain.com/index.html, terwijl u een 301-, 302- of JavaScript-omleiding van die URL heeft gemaakt naar http://www.mydomain.com/page2.html, gaat de campagne-informatie die was toegevoegd aan de bestemmingspagina, verloren bij de omleiding.

Informatie over hoe u omleidingspagina's kunt bijhouden.
  • Zorg ervoor dat de bestemmingspagina van uw advertenties wordt bijgehouden.
    Als de bestemmingspagina voor uw advertenties niet wordt bijgehouden, wordt uw campagne-informatie niet doorgegeven aan Google Analytics. Zorg ervoor dat u voor alle bestemmingspagina's van uw Google Ads-advertenties gegevens laat bijhouden.
  • Gebruikers kunnen hun browservoorkeuren zo hebben ingesteld dat Analytics geen gegevens van websites kan verzamelen.
    Gebruikers die via Google Ads op uw website terechtkomen, hebben mogelijk JavaScript of afbeeldingen uitgeschakeld, of kunnen andere technologieën gebruiken waardoor Analytics geen gegevens van uw websitegebruikers kan rapporten (zoals door de Analytics Opt-out Browser Add-on te installeren). In sommige gevallen worden deze gebruikers niet geregistreerd in de Analytics-rapporten. Deze gebruikers worden echter wel vastgelegd in een Google Ads-rapport.
  • Controleer of uw bestemmingspagina de code correct kan laden.
    In sommige gevallen worden bepaalde klikken wel in de rapporten van Google Ads maar niet in die van Analytics weergegeven. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door een blokkade tussen het klikken op een Google Ads-advertentie en het laden van de trackingcode op de bestemmingspagina. Als dit het geval is, controleert u of uw webhostingservers correct functioneren, of de pagina voor alle mogelijke gebruikers en IP's wordt geladen en of de trackingcode correct is geïnstalleerd op uw webpagina's.

Informatie over hoe u kunt controleren of u de Analytics-code correct heeft geïnstalleerd.
  • Gebruikers keren terug gedurende de looptijd van een campagne.
    Gedurende de looptijd van een bepaalde campagne wordt een terugkerende gebruiker op uw site toegeschreven aan die ene campagne. In dergelijke gevallen kunt u meer sessies dan klikken in uw rapporten zien. Als u het aantal sessies van terugkerende gebruikers wilt bekijken, past u vergelijkende segmentering op de campagne toe op basis van Gebruikerstype.
  • Gebruikers keren terug naar uw site via bladwijzers.
    Analytics maakt gebruik van de gclid-parameter in uw uiteindelijke URL's om verkeer via Google Ads-advertenties te identificeren. De gclid-parameter wordt weergegeven in de URL van uw bestemmingspagina wanneer een gebruiker via uw advertentie naar uw site wordt geleid. Als uw site bijvoorbeeld www.example.com is, wordt de URL van uw site als volgt weergegeven in de adresbalk wanneer een gebruiker op uw advertentie klikt:

www.example.com/?gclid=123xyz

Als gebruikers een bladwijzer voor uw website instellen samen met de gclid-parameter, registreert Analytics verkeer via deze bladwijzers als verkeer via uw Google Ads-advertenties. Google Ads registreert de klikken echter niet (en adverteerders hoeven niet te betalen voor deze sessies, aangezien het geen daadwerkelijke klikken op de advertenties zijn).
  • Serverwachttijd
    Als een gebruiker via een advertentie op uw site komt en de bestemmingspagina verlaat voordat de trackingcode wordt uitgevoerd, wordt de gclid-parameter nooit doorgegeven aan de servers van Google en wordt die klik niet gekoppeld aan de sessie. Daardoor is het aantal sessies niet gelijk aan het aantal klikken.

Verschillen in het conversiepercentage

In Analytics geeft het conversiepercentage het percentage gebruikers aan dat een conversie uitvoert voor ten minste één van de doelen die u voor de weergave heeft gedefinieerd. Dit percentage verschilt van het conversiepercentage voor Google Ads dat u in uw Google Ads-account kunt zien. In Google Ads is het conversiepercentage het percentage klikken dat resulteert in een Google Ads-conversie, zoals gedefinieerd in de conversietrackingcode voor Google Ads. Lees het volgende artikel voor meer informatie over de verschillen tussen deze twee typen van conversies bijhouden.

Gerelateerde bron

Conversiestatistieken van Google Analytics en Google Ads vergelijken