[GA4] Cross-domein meting instellen

Dit artikel is bedoeld voor website-eigenaren die uniforme metingen op meerdere domeinen willen uitvoeren, bijvoorbeeld de website van een klant en een afzonderlijk domein van hun winkelwagentje. Dit artikel heeft betrekking op Google Analytics 4-property's. Lees dit artikel als u Universal Analytics gebruikt.

Met cross-domein meting kunnen activiteiten nauwkeurig worden toegeschreven aan één gebruiker die op verschillende domeinen actief is. Uitgaande klikken die normaal gesproken een gebeurtenis activeren met Verbeterde meting, worden genegeerd als de uitgaande link leidt naar een domein dat u heeft opgegeven als onderdeel van cross-domein meting.

Video-overzicht

Cookies en cross-domein meting

Analytics gebruikt first-party cookies om een ID in te stellen voor elke unieke gebruiker en sessie op een website.

• Zonder cross-domein meting worden er nieuwe cookies met nieuwe ID's ingesteld voor elk domein dat een gebruiker bezoekt. Analytics telt deze nieuwe cookies met nieuwe ID's als afzonderlijke gebruikers met afzonderlijke sessies.
  • Met cross-domein meting worden dezelfde ID's doorgegeven van de ene site naar de andere via een URL-parameter die herkenbaar is aan de sleutel _gl, bijvoorbeeld https://www.example.com/?_gl=1*abcde5*.

Als u ook een Universal Analytics-property heeft

Voor uw Universal Analytics-property stelt u cross-domeinmeting in via code (in de broncode via analytics.js of gtag.js, of via Google Tag Manager). Voor uw Google Analytics 4-property kunt u dit doen via de pagina Beheerder. Volg de instructies hieronder om dezelfde domeinen toe te voegen die u heeft geïdentificeerd in de Universal Analytics-paginacode.

Als u een bestaande configuratie in de Google-tag heeft voor uw Universal Analytics-property, wordt deze ook toegepast op uw Google Analytics 4-property. Domeinen die u heeft opgegeven in de code of via de pagina Beheerder, zijn van toepassing op uw Google Analytics 4-property. Voor de configuratie raden we u echter aan alleen de pagina Beheerder te gebruiken.

Cross-domein meting instellen via de pagina Beheerder

U heeft de rol Bewerker nodig om cross-domein meting in te stellen.

Controleer uw tag (bijvoorbeeld de Google-tag op elk van uw HTML-pagina's) voor elk domein dat u wilt opnemen in uw cross-domein meting. De tag op elke pagina moet dezelfde tag-ID (dezelfde G-ID) gebruiken uit dezelfde webgegevensstream.

1. Klik in Beheerder op Gegevensstreams in de kolom Property.
  2. Klik op Web en daarna op een webgegevensstream.
  3. Klik in de webstreamgegevens op Taginstellingen instellen (onderaan).
  4. Klik in het gedeelte Instellingen op Uw domeinen configureren.
  5. Doe het volgende onder Domeinen opnemen die overeenkomen met ELK van de volgende voorwaarden:
    • Kies een zoektype.
    • Voer onder Domein de ID in van het domein dat u wilt koppelen (bijvoorbeeld example.com).
    • Klik op Voorwaarde toevoegen om het volgende domein toe te voegen. (Voeg elk domein toe dat u wilt opnemen in cross-domein meting.)
    Voorwaarden worden geëvalueerd met behulp van OF-logica.
  6. Klik op Opslaan.

Handmatig beheer instellen

We raden u aan cross-domein meting in te stellen via de Analytics-interface. Er kunnen echter scenario's zijn waar u een maatoplossing moet implementeren via de meetcode. In dat geval kunt u cross-domein meting handmatig instellen met de opdrachten get en set van de gtag.js-API om ID's op meerdere domeinen te behouden. Meer informatie over hoe u cross-domein meting handmatig instelt

Voorbeeld

Als u een client-ID in het brondomein wilt ophalen, gebruikt u de methode get:

gtag('get', 'TAG_ID', 'client_id', (client_id) => {
  // Sla de client-ID op in een variabele.
});
gtag('get', 'TAG_ID', 'session_id', (session_id) => {
  // Sla de sessie-ID op in een variabele.
});

Zodra u de client- en sessie-ID's heeft, voegt u deze toe aan de link die verwijst naar het bestemmingsdomein:

<a href="https://example.com/?clientId=XXXXX&sessionId=YYYYY">example.com</a>

Lees op de bestemmingspagina de ID's van de URL en stel ze in met de opdracht config:

gtag('config','TAG_ID', {
'client_id': getClientIdFromUrl(),
'session_id': getSessionIdFromUrl()
});

Controleren of cross-domein meting correct werkt

1. Open een pagina van uw site die een link of een formulier bevat dat verwijst naar een domein dat u voor cross-domein meting heeft ingesteld.
  2. Klik op de link of verstuur het formulier om naar het bestemmingsdomein te gaan.
  3. Controleer of de URL in het bestemmingsdomein de linkerparameter _gl bevat. bijvoorbeeld: https://www.example.com/?_gl=1*abcde5*.

Problemen oplossen

Het kan zijn dat u de aanwezigheid van de parameter _gl in de URL van het bestemmingsdomein niet kunt bevestigen met de bovenstaande stappen. In dat geval controleert u of het domein dat u heeft ingesteld in de interface, overeenkomt met het domein waarnaar uw site verwijst.

Het is ook mogelijk dat uw website zo is ingesteld dat cross-domein meting niet correct werkt. Met de hulp van een ervaren webontwikkelaar kunt u nagaan of de volgende problemen zich voordoen op uw website:

URL-omleidingen

Als de bestemmingspagina wordt omgeleid of geen willekeurige queryparameters ondersteunt, kan het gebeuren dat de parameter _gl wordt verwijderd uit de URL, ook als deze is toegevoegd door Analytics op de pagina daarvoor. (Dat gaat meestal te snel om met het oog te kunnen zien.) Als u wilt controleren of dat met uw site gebeurt, bekijkt u de netwerkverzoeken die door de vorige pagina zijn verstuurd met de Tools voor Chrome-ontwikkelaars. U kunt dit probleem oplossen door uw site zo in te stellen dat de parameter _gl blijft behouden in omleidingen.

Conflicten met andere scripts

Cross-domein meting werkt door een event-listener te maken op het documentknooppunt van een pagina. Wanneer gebruikers op een link klikken, verschijnt de klikgebeurtenisballon boven het documentknooppunt en wordt de parameter _gl toegevoegd aan de link-URL. Dat proces werkt niet in de volgende scenario's:

• Wanneer de navigatie wordt geactiveerd door JavaScript in plaats van een directe reactie op een gebruikersactie.
  • Als concurrerende scripts op de pagina de doorgifte van de gebeurtenis stoppen voordat deze het documentknooppunt bereikt, bijvoorbeeld als Event.stopPropagation() wordt gebruikt.