Hoe Google Ads websiteconversies bijhoudt

In dit artikel wordt uitgelegd hoe Google de interacties meet die mensen met uw advertenties hebben voorafgaand aan een conversie. Het artikel bevat ook enkele richtlijnen zodat u conversies van alle browsers kunt meten.

Als mensen interactie met advertenties hebben (door op een tekstadvertentie te klikken of een videoadvertentie te bekijken), slaat Google Ads cookies op die gegevens over de interactie bevatten en een unieke ID voor de gebruiker of de advertentieklik die de gebruiker naar uw site heeft geleid.

Als iemand op uw website converteert, leest de door u geïnstalleerde tag voor bijhouden van conversies de cookie en stuurt deze naar Google Ads terug met de conversie-informatie. In sommige gevallen zijn de cookies die worden gebruikt om gegevens over advertentie-interacties op te slaan, mogelijk niet beschikbaar vanwege factoren zoals browserinstellingen. Als dit zich voordoet, kunt u met Google Ads op de volgende manieren nauwkeuriger conversies via klikken bijhouden.

Voordat u begint

Voor een zo nauwkeurig mogelijke meting heeft u een tag voor de hele site nodig (bekijk de opties voor implementatie van de tag hieronder). Voordat u de tag implementeert, volgt u deze instructies:

• Zet autotagging aan voor al uw Google Ads-accounts.
  • Als u kliktrackers in de tracking-URL's of omleidingen aan de serverzijde op uw site gebruikt, zorgt u ervoor dat deze de GCLID (Google-klik-ID doorgeven aan de landingspagina's.
  • Als de conversiepagina zich in een ander domein bevindt dan de landingspagina, gebruikt u de domeinlink gtag.js om de GCLID door te sturen naar de conversiepagina.
  • Activeer de tags niet binnen een iframe, bijvoorbeeld binnen een andere trackingtag, zoals Floodlight.
  • Bekijk de volgende video voor meer informatie over hoe u tags voor de hele site kunt gebruiken om de Google Ads-prestaties te meten, waarom u het best een tag voor de hele site kunt gebruiken, hoe u de juiste oplossing kiest en hoe u verschillende tags, zoals Google Tag Manager, Google-tag en Google Analytics, correct implementeert:

Academy on Air: Sitewide Tagging

Zet YouTube-ondertiteling aan voor ondertiteling in uw eigen taal. Selecteer het icoon Instellingen Afbeelding van icoon voor YouTube-instellingen onderaan de videospeler, selecteer Ondertiteling en kies dan uw taal.

Manieren om conversies bij te houden

Bekijk de volgende opties voor implementatie van een tag voor de hele site die in uw domein nieuwe cookies instelt. In deze cookies wordt een unieke ID opgeslagen voor de gebruiker of de advertentieklik die de gebruiker naar uw site heeft geleid.

Optie 1: Conversies bijhouden met de geüpdatete Google Ads-tag voor het bijhouden van conversies

Als u ervoor wilt zorgen dat Google Ads al uw conversies meet, ongeacht de browser die een sitebezoeker gebruikt, raden we u aan de Google-tag te gebruiken. Deze tag bevat ook een gebeurtenisfragment. Met deze tag worden nieuwe cookies in uw domein ingesteld waarin een unieke ID wordt opgeslagen voor de gebruiker of de advertentieklik die de gebruiker naar uw site heeft gebracht. De cookies krijgen de advertentieklikgegevens van een GCLID-parameter die in de tag voor bijhouden van conversies is opgenomen.

Volg de instructies in Voordat u begint om ervoor te zorgen dat de nieuwe tag voor het bijhouden van conversies correct werkt.

U ontvangt de codefragmenten voor de nieuwe tag voor het bijhouden van conversies wanneer u in het nieuwe, verbeterde Google Ads 'Conversies bijhouden' instelt voor uw website.

Afmelden

Als u niet wilt dat de Google-tag first-party cookies instelt in het domein van uw site, voegt u het gemarkeerde gedeelte hieronder toe aan de config-opdracht van uw Google-tag:

gtag('config', 'TAG_ID', {'conversion_linker': false});

We raden dit af omdat dit tot minder nauwkeurige conversiemeting leidt.

Opmerking: Afmelden voor first-party cookies wordt afgeraden omdat dit tot minder nauwkeurige conversiemeting kan leiden.

Optie 2: Google Tag Manager gebruiken met de nieuwe tag Conversion Linker

Met Google Tag Manager kunt u snel en eenvoudig tags op uw website implementeren en updaten zonder de code op uw pagina te wijzigen. Volg de onderstaande instructies om ervoor te zorgen dat de Google Ads-tags voor het bijhouden van conversies de benodigde advertentieklikgegevens krijgen:

1. Installeer en configureer Google Tag Manager als u dat nog niet heeft gedaan.
  2. Klik in de Google Tag Manager-container om een Nieuwe tag toe te voegen.
  3. Klik op Tagconfiguratie en selecteer het tagtype Conversion Linker.
  4. Klik op Activeren en selecteer een trigger om de tag op Alle pagina's te activeren.

De tag Conversion Linker detecteert automatisch de gegevens over de advertentieklik waarmee iemand naar uw site is geleid in de URL's van de bestemmingspagina en slaat deze gegevens op in nieuwe cookies in uw domein.

Als u een nieuwe gebruiker van Google Tag Manager bent, stelt u eerst Tag Manager in.

Optie 3: Google Analytics gebruiken (alleen voor Universal Analytics)

Als u de Google Analytics-tag al heeft geïnstalleerd op uw website, volgt u deze instructies om ervoor te zorgen dat de Google Ads-tag voor het bijhouden van conversies nauwkeurig conversies blijft meten. Als u de instructies volgt in Voordat u begint, wordt de GCLID voor een advertentieklik opgeslagen in een Google Analytics-cookie in het domein van uw site. Als u uw accounts en tag correct heeft ingesteld, kan de Google Ads-tag voor het bijhouden van conversies gebruikmaken van de GCLID uit de Google Analytics-cookie.

Wilt u deze methode voor het bijhouden van websiteconversies gebruiken, volg dan eerst de instructies in 'Voordat u begint'. Volg daarna deze aanvullende richtlijnen:

Als u deze instructies volgt, wordt de GCLID automatisch afgelezen uit de Google Analytics-cookie. Als u niet wilt dat Google Analytics de GCLID opslaat in deze cookie, volgt u de instructies in Afmelden hieronder.

Opmerking: Universal Analytics slaat de GCLID in een cookie op. Als u Google Analytics 4 wilt gebruiken om conversies te meten, moet u de conversies exporteren naar Google Ads. De Google Analytics 4-tag slaat de GCLID namelijk niet meer in een cookie op voor gebeurtenissen waarmee u conversies bijhoudt in Google Ads.

Afmelden

Als u zich wilt afmelden voor het gebruik van de Google Analytics-cookie om de GCLID op te slaan, volgt u deze instructies om de Google Analytics-tag te updaten. Afmelden kan tot minder nauwkeurige conversiemeting leiden.

Conversies bijhouden voor meerdere domeinen

Als u activiteiten in meerdere domeinen wilt meten, bijvoorbeeld als het domein van uw bestemmingspagina anders is dan uw conversiedomein, kunt u cross-domein tracking inschakelen door het volgende toe te voegen aan uw websitecode (dit is slechts een voorbeeld, deze code werkt niet op uw website):

gtag('set', 'linker', {
'domains': ['landing-destination.com', 'conversion-destination.com']
});

Meer informatie over hoe u klanttrajecten kunt meten tussen domeinen

Weet u niet zeker of uw tag correct is ingesteld? U kunt Tag Assistant gebruiken om de implementatie van uw tag te controleren. Voor extra tips om het probleem op te lossen, gaat u naar Problemen met uw tagging voor de hele site oplossen of Tag Assistant gebruiken om problemen met niet-geverifieerde of inactieve conversieacties op te lossen.

Als Google Ads niet alle conversies kan waarnemen

Als u niet een van de voorgaande oplossingen implementeert, beperkt dat uw vermogen om conversies te meten. Zelfs als u een van de bovenstaande opties gebruikt, kan het nog voorkomen dat conversies niet kunnen worden gemeten. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een gebruiker een videoadvertentie bekijkt in de mobiele app van YouTube en later overgaat tot conversie in de mobiele browser, maar in geen van beide is ingelogd bij Google-services. In beide gevallen neemt Google in de kolom Conversies in uw rapporten gemodelleerde conversies op. Dit zijn schattingen. Gemodelleerde conversies worden gemaakt op basis van privacyveilige gegevens van gebruikers die eerder hebben ingelogd bij Google-services. Hierdoor krijgt u een completer beeld van uw conversies.

Impact op bieden

We raden u aan uw conversierapporten de komende maanden in de gaten te houden en eventueel noodzakelijke wijzigingen aan te brengen in uw biedingen. Als u de Slim bieden-strategieën doel-CPA of doel-ROAS gebruikt en u ziet een afname van het verkeer, kunt u uw doelen in deze periode aanpassen ter compensatie van het te laag gerapporteerde aantal conversies. Als u handmatig biedingen instelt, houdt u er rekening mee dat sommige conversies mogelijk niet worden gerapporteerd wanneer u prestaties evalueert en biedingen aanpast.

Tags voor de hele site en de verouderde remarketingtag

U zou een van de bovenstaande opties moeten kunnen gebruiken om er zeker van te zijn dat Google Ads al uw conversies meet, ongeacht de browser die een sitebezoeker gebruikt. De verouderde remarketingtag van Google Ads stelt echter nog steeds nieuwe cookies in in uw domein die informatie opslaan over de advertentieklikken die mensen naar uw website leiden. Hierdoor worden enkele mogelijke gaten omtrent tags gedicht. De cookies krijgen de advertentieklikgegevens van een GCLID-parameter die is opgenomen in de tag voor bijhouden van conversies.

Volg de instructies in 'Voordat u begint' hierboven om ervoor te zorgen dat deze methode werkt. Daarna kunt u de Google-tag op elke pagina van uw website implementeren.

Afmelden

Als u niet wilt dat de Google-tag first-party cookies instelt in het domein van uw site, voegt u de volgende regel toe aan de instellingen van de tag voordat u de scripttag laadt:

var google_conversion_linker = false;

Als u conversion_async.js gebruikt, voegt u het gemarkeerde gedeelte hieronder toe aan de aanroep google_trackConversion:

window.google_trackConversion( { google_conversion_linker : false } );

Opmerking: Afmelden wordt afgeraden omdat dit tot minder nauwkeurige conversiemeting kan leiden.

Beveiliging en privacy voor het bijhouden van conversies

Google hanteert strenge beveiligingsstandaarden. Google Ads verzamelt alleen gegevens op sites en in apps waarvoor u het bijhouden van gegevens heeft ingesteld.

Zorg ervoor dat u gebruikers duidelijke en uitgebreide informatie biedt over de gegevens die u verzamelt via uw sites, apps en andere platforms. Zorg ook dat u toestemming krijgt voor die gegevensverzameling waar dat vereist is volgens de wet of volgens toepasselijk Google-beleid over gebruikerstoestemming, waaronder het Google-beleid voor toestemming van gebruikers in de EU.