Bevaka och optimera dina Shopping-kampanjer

När din Shopping-kampanj är igång behöver du följa resultatet så att du vet att allt går enligt planen. Du kan hålla ett öga på kampanjresultatet på några viktiga platser i Google Ads:

• sidan Produktgrupper
  • sidan Produkter
  • sidan Dimensioner
  • rapporten Auktionsinformation
  • budsimulatorer

Viktigt att tänka på

Shopping-annonserna skapas utifrån den produktdata du har ställt in i ditt Merchant Center-konto. Du kan definiera produktgrupper i dina kampanjer, men tänk på att annonsresultatet är nära kopplat till informationen i Merchant Center, så se till att den är korrekt och aktuell. Läs mer om hur du kontrollerar kvaliteten på ditt dataflöde i Merchant Center.

Använda sidan Produktgrupper

Sidan Produktgrupper är den första platsen där du kan se hur det går för dina produktgrupper. Anpassa kolumnerna som visas och ladda ned segmenterade rapporter.

Du kan se följande typer av information:

• Högsta kostnad per klick (CPC)
  • Exponeringar
  • Klickfrekvens (CTR)
  • Mätvärden för konvertering
  • Klickfrekvens (CTR) för benchmarking
  • Högsta kostnad per klick (CPC) för benchmarking
  • Exponeringsandel
  • Klickandel
  • Exponeringsandel i topposition
  • Spårningsmallar
  • Anpassade parametrar
  • % godkända
  • % aktiva
  • % klara att visas
  • Överförda produkter
  • Godkända produkter
  • Aktiva produkter
  • Produkter klara att visas

Läs mer om kolumnerna och deras innehåll.

Du kan också ladda ned en rapport och lägga till segment i rapporten för att se resultatet utifrån veckodag, klicktyp eller enhet. Tänk på att du inte kan segmentera exponeringsandel, benchmark-CTR och benchmark-CPC utifrån enhet eller klicktyp.

Så här laddar du ned en rapport från sidan Produktgrupper:

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Kampanjer.
  4. Klicka på kampanjen du vill köra en rapport om.
  5. Klicka på en annonsgrupp i kampanjen.
  6. Klicka på Produktgrupper på sidmenyn till vänster.
  7. Kontrollera att alla kolumner som du vill redigera visas i tabellen. Klicka sedan på nedladdningsknappen Nedladdningsknapp.
    1. Om du vill segmentera data efter enhet, veckodag eller klicktyp kan du klicka på Fler alternativ och sedan klicka på rullgardinsmenyn Lägg till segment för att välja önskat alternativ. Du kan inte segmentera exponeringsandel, benchmark-CTR och benchmark-CPC efter enhet eller klicktyp. Du kan inte märka den segmenterade rapporten som redigerbar.
    2. Klicka på Skicka e-post nu för att skicka rapporten till specifika mottagare. Du kan även välja filtyp.
    3. Klicka på Schemalägg för att skicka rapporten med vald filtyp till specifika mottagare vid en schemalagd tidpunkt, antingen varje dag, varje vecka eller första dagen varje månad.
  8. Om du laddar ned en redigerbar rapport kan du använda den för att göra massändringar i produktgrupper, bud, spårningsmallar och anpassade parametrar. Läs mer om nedladdningsbara rapporter och massuppladdningar. Viktigt att tänka på:
    • Du kan inte ladda ned en redigerbar rapport om du använder segment.
    • Du måste spara kalkylarket i något av de format som stöds (.xlsx, .tsv, .csv).
  9. Klicka på Ladda ned.
Använda sidan Produkter (endast shopping)

På sidan Produkter kan du ta reda på hur det går för enskilda produkter i din kampanj. Detta är de anpassningsbara kolumner du kan se:

• Artikel-id
  • Titel
  • kanal
  • Kanalexklusivitet
  • Säljar-id
  • Varumärke
  • Price
  • Villkor
  • Språk
  • Produkttyp
  • Kategori
  • Anpassad etikett
  • Produktstatus
  • Exponeringar
  • Klick
  • Genomsnittlig kostnad per klick
  • Effektiv högsta kostnad per klick (CPC)
  • Mätvärden för konvertering
  • Exponeringsandel i topposition

Läs mer om kolumnerna och deras innehåll.

Använda sidan Fördefinierade rapporter

Sidan Fördefinierade rapporter innehåller anpassad resultatrapportering för alla detaljnivåer oavsett vilken dimension du väljer, med följande information:

• Kategori
  • Produkttyp
  • Artikel-id
  • Varumärke
  • Merchant Center-id
  • butiks-id
  • kanal
  • Kanalexklusivitet
  • Klickfrekvens (CTR) för benchmarking
  • Högsta kostnad per klick (CPC) för benchmarking
  • Exponeringsandel
  • Klickandel
  • Exponeringsandel i topposition

Så här visar du resultatdata från sidan Fördefinierade rapporter:

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Insikter och rapporter i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Rapportredigerare.
  4. Klicka på Visa alla på kortet Fördefinierade rapporter (tidigare Dimensioner).
  5. I avsnittet Shopping väljer du det attribut som resultatinformationen ska sorteras efter: kategori, produkttyp, varu-id, varumärke, Merchant Center-id eller butiks-id.

Så här anpassar du informationen som du vill se i rapporten du nyss skapade:

1. Klicka på ikonen för att redigera rad eller kolumn.
  2. För att lägga till en kolumn i rapporten klickar du på Lägg till och väljer vilken typ av mätvärde du vill lägga till som rapportkolumn (till exempel Attribut, Resultat, Konverteringar, Konkurrensstatistik). Upprepa detta för varje kolumn som du vill lägga till.
  3. Klicka på Lägg till och välj vilka kolumner du vill visa.
  4. Du kan ta bort en kolumn från rapporten genom att klicka på X bredvid namnet på kolumnen.
  5. Spara rapportinställningarna genom att klicka på Spara som.

Du kan ladda ned resultatrapporter som inte är redigerbara på fliken Fördefinierade rapporter. Segmentera informationen efter vad som är viktigast för dig, som veckodag, klicktyp eller enhet. Tänk på att du inte kan segmentera information om exponeringsandel, benchmark-CTR och benchmark-CPC efter enhet eller klicktyp.

Så här laddar du ned en rapport som inte är redigerbar från sidan Fördefinierade rapporter (tidigare Dimensioner):

1. Kontrollera på sidan Fördefinierade rapporter (tidigare Dimensioner) att tabellen visar all information som du vill se. Klicka sedan på nedladdningsknappen Nedladdningsknapp.
  2. Välj format för att ladda ned rapporten i (till exempel .csv).
  3. Klicka på Ladda ned.

Tips

Du kan också segmentera resultatdata på kampanj- eller annonsgruppsnivå och jämföra trafik från Googles söknätverk och Googles sökpartners. Öppna sidan Kampanjer eller Annonsgrupper, klicka på rullgardinsmenynSegment Segmentera och välj Nätverk (med sökpartners).

Använda rapporten Auktionsinformation

I rapporten Auktionsinformation kan du jämföra dina resultat med andra annonsörer som deltar i samma auktioner. Informationen kan du sedan använda som underlag för strategiska beslut om bud och budgetar, eftersom du ser vad som går bra och var du missar möjligheter till bättre resultat. Den tillgängliga informationen är hämtad från oktober 2014 och fram till dagens datum.

Läs mer om Auktionsinformation för Shopping-kampanjer

Använda Budsimulatorn

Vill du höja eller sänka dina bud men är osäker på hur det påverkar annonsresultatet? Med Budsimulatorn kan du se vilken effekt olika produktgruppsbud kan få på trafiken och konverteringarna. Du ser uppskattningar av det annonsresultat du hade kunnat få den senaste veckan om du hade valt andra bud.

Läs mer om hur du använder budsimulatorn för Shopping-kampanjer.