Over handmatige CPC-biedingen

Met handmatige CPC-biedingen (kosten per klik) kunt u een maximumprijs instellen voor de kosten van een klik op uw advertenties. Deze biedingsmethode geeft u echt waar voor uw geld omdat u alleen betaalt wanneer een kijker dermate in uw advertentie is geïnteresseerd dat deze doorklikt om meer te weten te komen.

Denk aan billboards: adverteerders betalen voor billboardruimte op basis van het aantal mensen dat de advertentie mogelijk te zien krijgt wanneer ze er langs rijden, ongeacht of ze de advertentie opmerken.

Internetadvertenties zijn anders: met bieden op basis van CPC-biedingen in Google Ads betaalt u alleen voor de 'billboardruimte' van Google wanneer u zeker weet dat gebruikers uw advertentie hebben bekeken en gemotiveerd genoeg waren om erop te klikken. Als 100 mensen uw advertentie bekijken en 3 mensen op de advertentie klikken, betaalt u alleen voor die 3 klikken en niet voor de overige 97 weergaven.

Hoe CPC-biedingen werken

Voor campagnes met CPC-biedingen stelt u een maximumbod in op basis van kosten per klik, of eenvoudig gezegd: max. CPC. Dit is het hoogste bedrag dat u bereid bent te betalen voor een klik op uw advertentie (tenzij u bodaanpassingen instelt of Verbeterde CPC gebruikt).

Voorbeeld

Als een bezoek aan uw website u € 0,25 waard is, voert u € 0,25 in als uw max. CPC. U betaalt maximaal € 0,25 als iemand op uw advertentie klikt. Als er niet op uw advertentie wordt geklikt, betaalt u ook niets.

Stel dat u een tekstadvertentie maakt en een max. CPC-bod van € 0,25 instelt. Als 500 mensen de advertentie zien en 23 van hen op de advertentie klikken om meer te weten te komen, betaalt u alleen voor die 23 klikken. Uw max. CPC-bod was € 0,25, dus u betaalt niet meer dan 23 klikken x € 0,25 oftewel € 5,75.

Vaak betaalt u minder dan uw max. CPC omdat u bij de Google Ads-veiling alleen betaalt wat u minimaal nodig heeft om boven de drempels voor advertentierangschikking te komen en een betere advertentierangschikking te behalen dan de concurrent met de op één na hoogste advertentierangschikking voor een bepaalde positie (indien van toepassing). Lees het gedeelte hieronder over de werkelijke CPC voor meer informatie over het uiteindelijke bedrag dat u per klik betaalt.

De kracht van automatisch bieden met Google Ads

Met automatisch bieden in Google Ads wordt al het zware werk voor u gedaan: er worden automatisch biedingen ingesteld die aansluiten op uw prestatiedoelen. Op conversies gebaseerd bieden maakt gebruik van technologie die tijdens elke veiling wordt toegepast om biedingen nauwkeurig te optimaliseren aan de hand van de daadwerkelijke zoekopdrachten. Er wordt hierbij ook rekening gehouden met een groot aantal signalen tijdens de veiling (zoals apparaat, locatie, tijdstip, taal en besturingssysteem) om de unieke context van elke zoekopdracht vast te leggen. Meer informatie over automatisch bieden in Google Ads

Bepalen welk CPC-bodbedrag u wilt instellen

Hoe weet u welk bedrag u voor uw CPC moet instellen? U kunt dit bepalen op basis van uw eigen kennis van uw bedrijf en de waarde van een verkoop. Als u bijvoorbeeld diamanten ringen van € 5000 verkoopt, is een nieuwe klant waarschijnlijk waardevoller dan wanneer u pakjes kauwgom van € 0,99 verkoopt.

Er wordt een standaard max. CPC-bod ingesteld als u Handmatige CPC selecteert. U kunt dit wijzigen in bedragen voor max. CPC waarbij u zich prettig bij voelt en daarna bekijken hoeveel klikken uw advertenties krijgen, en of deze klikken tot bedrijfsresultaten leiden op uw website. Internetverkeer is voortdurend aan verandering onderhevig. We raden daarom aan uw CPC-biedingen regelmatig te evalueren.

Google-tools gebruiken om de CPC-biedingen te bepalen

• De Bodsimulator voert 'wat als'-scenario's uit zoals, 'Hoeveel vertoningen had ik vorige week meer kunnen krijgen als mijn bod € 0,10 hoger was geweest?'
  • De Zoekwoordplanner laat zien hoe vaak er naar bepaalde zoekwoorden is gezocht. U kunt bovendien in één oogopslag schattingen van kosten bekijken.
  • Aan de hand van Geschatte biedingen voor eerste pagina kunt u bepalen hoe hoog u moet bieden om uw advertentie op de eerste pagina met Google-zoekresultaten te tonen.

Bodaanpassingen gebruiken om de juiste klanten te bereiken

U kunt bodaanpassingen instellen die uw max. CPC-biedingen voor zoekopdrachten op mobiele apparaten of op specifieke locaties verhogen of verlagen. Als uw campagne is getarget op het Display Netwerk, kunt u ook bodaanpassingen instellen voor targetingmethoden in uw advertentiegroep, zoals onderwerpen of plaatsingen, zodat uw advertentie aan de meest relevante doelgroep wordt getoond. Met bodaanpassingen heeft u meer controle over wanneer en waar uw advertentie wordt weergegeven. Ze worden opgeteld bij of afgetrokken van uw bestaande biedingen.

Het uiteindelijke bedrag dat u moet betalen

Uw max CPC-bod is het hoogste bedrag dat in rekening wordt gebracht voor een klik, maar vaak worden er minder kosten berekend en soms veel minder. Het daadwerkelijke bedrag dat u voor een klik moet betalen, is de werkelijke CPC.

De werkelijke CPC ligt vaak lager dan de max. CPC. omdat u bij de Google Ads-veiling alleen betaalt wat u minimaal nodig heeft om boven drempels voor advertentierangschikking te komen en een betere advertentierangschikking te behalen dan de concurrent met de op één na hoogste advertentierangschikking voor een bepaalde positie (indien van toepassing).

Het effect van een max. CPC-bod op uw advertentierangschikking

In het zoeknetwerk wordt aan de hand van uw advertentierangschikking bepaald of uw advertenties geschikt zijn voor weergave, en als dat het geval is, waar op de pagina's met zoekresultaten uw advertenties worden getoond (indien van toepassing) ten opzichte van advertenties van andere adverteerders. Als u uw advertenties laat lopen in het Display Netwerk, speelt uw advertentierangschikking daar dezelfde belangrijke rol. Aangezien de advertentierangschikking een score is die is gebaseerd op uw max. CPC-bod en op de kwaliteit van uw advertentie in verhouding tot de advertenties van andere adverteerders, is de kans dat uw advertentie wordt getoond waarschijnlijk groter als u uw max. CPC verhoogt.

Opties voor max. CPC-biedingen

U kunt uw max. CPC-bod op verschillende manieren instellen. Stel dat u een bakkerij heeft en dat u een advertentiegroep 'ontbijt' maakt met zoekwoorden zoals bolletjes, croissants en luxe broodjes. U zou uw biedingen dan zo kunnen instellen:

• Als u wilt dat alle zoekwoorden in een advertentiegroep hetzelfde bod krijgen: stel een standaardbod voor de advertentiegroep in. Als u een CPC van € 1 kiest, is dat uw max. CPC wanneer iemand zoekt naar een van uw zoekwoorden bolletjes, croissants of luxe broodjes. Hetzelfde bod is van toepassing op plaatsingen als u de advertentie weergeeft in het Display Netwerk. Dit is de eenvoudigste manier om uw CPC's te beheren.
  • Als u wilt dat de zoekwoorden in een advertentiegroep verschillende biedingen krijgen: stel zoekwoordbiedingen in. Als u bijvoorbeeld weet dat mensen die naar luxe broodjes zoeken doorgaans meer kopen dan mensen die naar bolletjes zoeken, kunt u € 1,25 bieden voor elke klik op luxe broodjes en € 1 voor elke klik op bolletjes.
  • Als u verschillende biedingen wilt voor uw targetingmethoden in het Display Netwerk kunt u een max. CPC instellen voor plaatsingen, onderwerpen of andere targetingmethoden. U kunt bijvoorbeeld uw advertentie laten weergeven op een website voor broodrecepten door op het Display Netwerk een aangepast bod in te stellen voor die specifieke plaatsing.