Over YouTube-advertenties en weergavestatistieken

In dit artikel worden statistieken voor YouTube-advertenties beschreven waarmee je de prestaties van je videoadvertenties kunt analyseren. U kunt statistieken bekijken zoals vertoningen, weergaven, engagements en klikken, en het type doelgroep dat u bereikt.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:

Opmerking: U kunt video's rechtstreeks naar Google Ads uploaden voor gebruik in videoadvertenties, maar bepaalde videostatistieken zijn alleen beschikbaar voor op YouTube gehoste videocontent. Als best practice raden we u aan uw video voor uw videocampagne te hosten op YouTube, zodat u over de meeste statistieken beschikt om de prestaties te meten. Het is ook een goed idee om uw YouTube-account aan uw Google Ads-account te koppelen, omdat u daarmee alle acties en andere functies beschikbaar maakt in uw account.

Inzicht in fundamentele videostatistieken

U kunt op verschillende manieren meten hoe kijkers omgaan met uw videoadvertenties. Elke statistiek heeft zijn eigen voordeel en kan van pas komen om te bepalen welke advertenties het meest effectief zijn.

Typen YouTube-videostatistieken

Vind meer informatie over YouTube-videostatistieken, waaronder vertoningen, betaalde weergaven, organische weergaven, Interacties, Engagement, Weergavepercentage, statistieken voor Video afgespeeld voor, Alle acties, statistieken voor Zichtbaarheid en Actieve weergave, statistieken voor het Vertoningspercentage in het Display Netwerk en statistieken voor Merkimpact.

Alles uitvouwen

Vertoningen

Vertoningen geven het bereik van uw campagne aan en hoe vaak kijkers de in-feed thumbnail of het 1e in-stream gedeelte van uw video hebben bekeken of uw Shorts-advertentie hebben afgespeeld.

• Vertoningen van in-stream advertenties: Deze statistiek wordt geteld als de video wordt afgespeeld op de weergavepagina voor, tijdens of nadat de organische video van de kijker wordt afgespeeld.
  • In-feed vertoningen: Deze statistiek wordt geteld als de kijker de thumbnail van de video bekijkt.
  • Vertoningen van YouTube Shorts-advertenties: Deze statistiek wordt geteld als de video wordt afgespeeld in de Shorts-feed, tussen organische Shorts-video's.

Bij betaalde weergaven wordt het aantal keren bekeken dat kijkers een groter deel of uw hele advertentie bekijken, dus meer dan alleen de vertoning.

• Weergaven van in-stream advertenties: Deze statistiek wordt geteld als de kijker 30 seconden of de hele video kijkt (afhankelijk van wat als eerste gebeurt). Ook interacties met de advertentie kunnen het aantal weergaven doen stijgen.
    • Het volgende telt bijvoorbeeld als een weergave voor in-stream advertenties:
      • Een kijker bekijkt de hele videoadvertentie van 20 seconden.
      • Een kijker bekijkt 32 seconden van een 40 seconden durende videoadvertentie.
      • Een kijker klikt op een interactief element van de advertentie op 18 seconden (geteld als zowel een klik als een weergave) van een advertentie van 20 seconden.
Opmerking: Als een kijker op elementen van uw videoadvertentie klikt, zoals call-to-actions (CTA), kaarten, banners, thumbnails of logo's voordat de weergave wordt geteld, worden er een klik en een weergave geteld.
  • Weergaven van in-feed advertenties: Deze statistiek wordt geteld als de videoweergavepagina wordt geladen nadat de kijker op de thumbnail heeft geklikt en naar de weergavepagina van de video wordt geleid. Enkele uitzonderingen als er weergaven worden geteld:
    • In-stream advertentieweergaven (niet-bumper): Als u een video uploadt die korter is dan 10 seconden, vindt u weergaven in Google Ads, maar stijgt het aantal weergaven in YouTube Analytics of het aantal openbare weergaven op de weergavepagina niet.
    • Weergaven van bumperadvertenties en advertenties die niet kunnen worden overgeslagen: Weergaven worden niet geteld in Google Ads of op de externe weergavepagina. U heeft geen toegang meer tot uw gegevens via Gebruikers die mijn advertentie hebben bekeken.
  • Weergaven van YouTube Shorts-advertenties: Deze statistiek wordt geteld als aan een van deze voorwaarden wordt voldaan:
    • Voor video's van minder dan 10 seconden: Kijkers bekijken de hele video of klikken op de call-to-action-knop.
    • Voor video's van meer dan 10 seconden: Kijkers kijken langer dan 10 seconden of klikken op de call-to-action-knop.
    • Een kijker klikt op de call-to-action-knop van een videoadvertentie.

Wat als een weergave al is geteld en er daarna een klik plaatsvindt? Telt die als een 2e weergave?

Nee. In dat geval tellen we alleen een klik en niet een 2e weergave.

Wordt een klik op de in-feed thumbnail geteld als een klik?

Nee. Het aantal weergaven stijgt pas nadat de weergavepagina is geladen.

Waarom wijkt het aantal weergaven in mijn verschillende rapportagebronnen af?

Er zijn enkele verschillen tussen weergaven die u in Google Ads vindt, in YouTube Analytics en op de openbare weergavepagina (die via YouTube Analytics wordt ingevuld). Dat komt voornamelijk door verschillen in de recentheid van gegevens (variatie in recentheid of vernieuwingssnelheid), verschillende spamdrempelwaarden en afwijkende geschiktheid voor advertenties die worden geteld in het openbare aantal weergaven, waaronder in-stream bumpers, bumperadvertenties en weergaven van advertenties die niet kunnen worden overgeslagen. Meer informatie over de verschillen tussen Google Analytics- en YouTube-weergavegegevens

Kan ik nog wel doelgroeplijsten maken met gebruikers die mijn video's of kanaal al hebben bekeken voor indelingen die geen invloed hebben op het aantal weergaven?

Doelgroeplijsten die afhankelijk zijn van een weergave (bijvoorbeeld Een video bekeken via een kanaal), kunnen niet worden gebruikt in combinatie met indelingen die het aantal weergaven doen stijgen, zoals bumpers, advertenties die niet kunnen worden overgeslagen en in-stream advertenties van minder dan 11 seconden. U kunt de lijsten maken in uw account. Er worden alleen geen gebruikers aan deze lijsten toegevoegd, omdat deze gebruikers niet voor een stijging zorgen van het aantal weergaven dat wordt toegevoegd aan de doelgroeplijst.

Ik zag weergaven gerapporteerd (bijvoorbeeld 500 weergaven), heb later nog een keer gekeken en nu zijn er minder weergaven gerapporteerd (bijvoorbeeld 490 weergaven). Hoe komt dat?

Het kan tot 30 dagen duren voordat detectie en updates van ongeldig verkeer volledig zijn afgerond. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de verwijdering van ongeldige weergaven uit uw rapporten. Als deze aan betaalde weergaven zijn gekoppeld, worden er geen kosten in rekening gebracht voor ongeldig verkeer. Bekijk facturen als bron voor factureerbare vertoningen. Meer informatie over ongeldig verkeer

Organische weergaven

Als een kijker uw video bekijkt zonder prompts, zoals advertenties, heet dat een organische weergave. Als iemand uw video bekijkt, wordt dat geregistreerd als een weergave. Omdat we het aantal weergaven nauwkeurig willen houden, worden onregelmatige weergaven (zoals spam) verwijderd uit de openbare statistieken voor het aantal weergaven. Als het aantal weergaven stijgt, bepaalt YouTube algoritmisch de bedoeling van de gebruiker.

Voor organische weergaven gelden andere criteria voor wat telt als een weergave dan voor weergaven van betaalde advertenties. Bekijk het gedeelte Betaalde weergaven en De verschillen tussen weergavegegevens van Google Analytics en YouTube Analytics hieronder.

Interacties
De kolom Interacties bevat engagements voor videocampagnes. Engagements staan voor de belangrijkste actie die aan een advertentie-indeling is gekoppeld. Meer informatie over rapportage van engagements
In tegenstelling tot weergaven worden engagement-acties geteld na 10 seconden kijken. Voor video's die langer zijn dan 10 seconden, geven engagements een idee van het aantal kijkers dat meer dan een vertoning heeft bekeken maar geen volledige weergave (kijkers kunnen wel een volledige weergave afronden en dat als een engagement-actie kan tellen). Meer informatie over conversies na volledige weergave
Met interacties kunt u de waarde en prestaties van uw campagnes in het zoeknetwerk, videocampagnes en display-campagnes met elkaar vergelijken. U kunt Interacties bijvoorbeeld gebruiken om de waarde van een klik in het zoeknetwerk te vergelijken met een videoweergave. Door gegevens over interacties te combineren, krijgt u een totaalbeeld van de verschillende campagnetypen.
Lees het gedeelte Engagements hieronder voor meer informatie.
Engagements
Lees het gedeelte Interacties hierboven voor meer informatie voordat u begint.
Voor video's die langer duren dan 10 seconden, geven engagements u een beeld van de frequentie van kijkers die interactie hebben tot meer dan alleen de vertoning (of die de knop Overslaan gebruiken), maar die niet altijd de hele video bekijken. In de onderstaande tabel vindt u de indeling, criteria en andere informatie over engagements:

Indeling

Engagement-criteria

Kan het aantal weergaven toenemen?

Hoe wordt er gerapporteerd als er een klik is?

In-stream advertenties en app-videoadvertenties

Video van minder dan 10 seconden: Kijkers bekijken de hele video of klikken op de advertentie.

Video van meer dan 10 seconden: Kijkers kijken langer dan 10 seconden of klikken op de advertentie.

Ja, als aan de weergavecriteria is voldaan.

Video van minder dan 10 seconden: Telt als klik en engagement. Aantal weergaven in Google Ads, maar niet in openbare weergavetelling.

Video van meer dan 10 seconden: Telt als een klik, weergave en engagement.

In-feed videoadvertenties

Kijkers kijken 10 seconden van de videoadvertentie als deze is gedempt of klikken op de thumbnail om de hele video te bekijken op de weergavepagina (de klik telt als een weergave, wordt niet gerapporteerd als een klik).

Ja, als aan de weergavecriteria is voldaan.

In dit scenario verwijst de klik niet naar de klik op de thumbnail die de kijker naar de weergavepagina brengt. In plaats daarvan wordt een klik automatisch geteld als een weergave en engagement als een kijker zich op de weergavepagina bevindt. Deze klik wordt gerapporteerd naast de al gerapporteerde weergave en engagement.

Bumper en in-stream die niet kunnen worden overgeslagen

Kijkers moeten op de advertentie klikken.

Nee, zelfs niet als er een klik is.

Klikken worden geteld maar engagements niet.

YouTube Shorts-advertenties

Video's van minder dan 10 seconden: Kijkers bekijken de hele video of klikken op de call-to-action-knop.

Video's van meer dan 10 seconden: Kijkers kijken langer dan 10 seconden of klikken op de call-to-action-knop.

Ja, als aan de weergavecriteria is voldaan.

Klik telt als een klik, weergave en engagement.

Opmerking: Als een kijker de video onderbreekt, telt dat niet als een klik.

• Volledige weergave (ook wel engagements genoemd): Deze statistiek, die niet beschikbaar is in Google Ads, verwijst naar de engagements in de kolom Interacties wanneer kijkers een videocampagne bekijken.
  • Engagementpercentage: Oorspronkelijk werd het engagementpercentage berekend als het aantal keren dat mensen interactie met uw advertentie hebben gehad, gedeeld door het aantal keren dat uw advertentie is getoond. Maar dit blijkt ingewikkelder te zijn dan Engagementpercentage = engagements / vertoningen, door de verschillende advertentie-indelingen die worden getoond in video-actiecampagnes. Ons productteam zoekt naar manieren om dit in de toekomst duidelijker te maken in rapporten.
Weergavepercentage (voorheen bekend als view-through-frequentie (VTF))
Met het weergavepercentage kunt u het percentage vertoningen bepalen dat leidde tot een weergave. Het geeft aan hoe aantrekkelijk uw advertentie is. Het weergavepercentage geeft u antwoord op de vraag hoeveel van de mensen die uw advertentie is aangeboden, zijn geteld als een weergave. Een laag weergavepercentage kan erop wijzen dat het 1e deel van uw advertentiemateriaal niet overtuigend genoeg is. Meer informatie vindt u in Een playbook om effectief advertentiemateriaal te maken op YouTube
Weergavepercentage = weergaven/vertoningen
Opmerking: Het weergavepercentage is ook beschikbaar voor in-stream, Shorts en in-feed advertenties. Ongeveer 10-15% wordt voor alle branches als gemiddeld beschouwd, maar het kan aanzienlijk verschillen. De strikte definitie van het weergavepercentage is hetzelfde voor alle video-indelingen, maar voor de afzonderlijke indelingen gelden verschillende criteria voor wat als een vertoning of weergave wordt beschouwd. Houd rekening met deze verschillen als u de prestaties van het weergavepercentage vergelijkt (bekijk de definities van weergaven en vertoningen hierboven).
Maximumkosten per weergave (max. CPV)

Dit is het bod dat je instelt voor je campagne of advertentiegroep. Dit is het hoogste bedrag dat u bereid bent te betalen voor een weergave in de veiling.

Gemiddelde kosten per weergave (gem. CPV): Hiermee kunt u bepalen wat u gemiddeld voor een weergave betaalt en wat de kosteneffectiviteit van uw advertenties is op basis van weergaven als het hoofddoel van uw campagne. De CPV is het waardevolst als deze wordt gebruikt om de advertenties, advertentiegroepen en campagnes met elkaar te vergelijken (geïsoleerde statistieken bieden minder inzicht). U kunt dan op basis van uw budget bepalen welke strategieën het beste werken.

Gemiddelde kosten per weergave = kosten/weergaven

Wat is een goede CPV?

Goed is subjectief. De gemiddelde CPV kan variëren, afhankelijk van de indeling, branche, seizoensinvloed en andere factoren. Uw beste benchmarks zijn de historische campagnegegevens (bijvoorbeeld hoe rendabel advertentiegroep A is vergeleken met advertentiegroep B in uw campagne).

Waarom overschrijdt mijn Gem. CPV mijn Max. CPV?

Dat kan gebeuren omdat u een periode bekijkt waarin max. CPV is gewijzigd. Voorbeeld:

Dag 1-5, uw max. CPV is € 0,20.

Dag 6-10, uw max. CPV is € 0,10.

Als u max. CPV checkt op dag 10, staat er € 0,10 als max. CPV in uw account. Als de periode dag 1-10 is, tellen de dagen 1-5 ook mee, toen de max. CPV hoger was. De gemiddelde CPV die u heeft gerapporteerd, kan hoger zijn dan € 0,10 in de rapportage voor de dagen waarop uw maximumbod hoger was. Controleer uw wijzigingsgeschiedenis en filter op biedingswijzigingen om te achterhalen of een periode overlapt met wanneer uw max. CPV is verlaagd.
Statistieken voor Video afgespeeld voor

Voor de statistieken van het type Video afgespeeld voor wordt het percentage mensen geteld dat naar 25%, 50%, 75% of 100% van de video heeft gekeken van de kijkers die de videospeler hebben gestart. Het moment waarop de videospeler wordt gestart, verschilt voor verschillende indelingen (met in-stream spelen video's bijvoorbeeld automatisch af). Bij in-feed advertenties gebeurt dat als de kijker naar de weergavepagina wordt geleid nadat deze op de thumbnail heeft geklikt.

Kwartielrapportage kunt u gebruiken naast andere statistieken, zoals weergavepercentage en kijkersloyaliteit (deze vindt u in uw YouTube Analytics-gegevens) om globaal te checken waar uw videogebruikers afhaken. Als u op bepaalde momenten een sterke daling ziet, moet u proberen te ontdekken of er iets met uw advertentiemateriaal is wat daaraan ten grondslag ligt (buiten eventueel verwacht gedrag). Het gebeurt bijvoorbeeld vaak dat gebruikers na 5 seconden een sterke daling zien in in-stream advertenties zodra gebruikers de knop Overslaan te zien krijgen.

Dit is een voorbeeld van de 25%-kwartielstatistieken:

Percentage Video afgespeeld voor 25% = aantal kijkers dat nog steeds kijkt nadat 25% van de video is afgespeeld /aantal keren dat de videospeler is gestart

Hoe werkt het:

1. 10 gebruikers beginnen met kijken naar uw advertentie van 20 seconden
  2. 5 gebruikers stoppen na 13 seconden (ze sluiten de browser of klikken op een andere video)
  3. 3 gebruikers stoppen na 18 seconden
  4. 2 gebruikers bekijken de hele advertentie

Uw kwartielen zijn dan:

Kwartiel

% afgespeeld tot

Uitleg van % afgespeeld tot

25%:

100%

100% van de 10 gebruikers kijkt na 5 seconden nog steeds

50%:

100%

100% van de 10 gebruikers kijkt na 10 seconden nog steeds

75%:

50%

50% van de 10 gebruikers kijkt na 15 seconden nog steeds

100%:

20%

20% (2 van de 10) gebruikers kijken nog steeds aan het eind van de advertentie

Waarom komen de weergaven of het weergavepercentage niet overeen met mijn kwartielrapportage als ik ze handmatig probeer te berekenen?

U kunt de in-feed advertentie-indeling niet handmatig bijhouden. Als u de 'Video afgespeeld: 100%' deelt door het aantal vertoningen, komt dat niet overeen met het weergavepercentage. Bij in-feed advertenties geldt dit: Vertoningen = / = als de videospeler wordt gestart.

Er wordt ook een weergave geteld bij een interactie met de video (bijvoorbeeld als de kijker op de zichtbare URL, een begeleidende banner of een advertentiecomponent klikt). Als een kijker slechts 15 seconden van een video van 20 seconden bekijkt en dan op de zichtbare URL klikt om naar de landingspagina te gaan, telt dat als een weergave en stijgt het weergavepercentage. Maar omdat de video niet tot het einde is bekeken, telt deze niet mee voor de statistiek Video afgespeeld voor 100%.

De kwartielen zijn niet zo nauwkeurig als het mechanisme dat het aantal weergaven telt. De kwartielrapportage is bedoeld om u een idee te geven van waar kijkers afhaken als ze uw video bekijken. Gebruik deze rapportage niet om via uw weergavestatistiek te checken hoe nauwkeurig beide statistieken zijn, want deze kan licht variëren.

Alle acties

De statistiek alle acties omvat gegenereerde weergaven, likes, abonnees, toevoegingen aan playlists en deelacties. Ze vinden plaats als iemand uw videoadvertentie bekijkt en binnen 7 dagen na de 1e weergave een actie uitvoert op uw gekoppelde YouTube-kanalen. Voor alle acties worden geen kosten in rekening gebracht. Meerdere weergaven aan dezelfde persoon worden geteld als één gegenereerde weergave.

Let op: Er wordt een gegenereerde weergave geteld voor elke video die een persoon één keer heeft bekeken. Als dezelfde persoon meerdere keren dezelfde video bekijkt, telt dat maar als één gegenereerde weergave.

Met Alle acties krijgt u goed inzicht in de toegevoegde waarde die uw campagne heeft opgeleverd. Het is een teken van een sterke affiniteit met uw kanaal of merk en is vaak een sterke indicator dat de kijker een waardevolle klant is.

Opmerking: Alle acties kan plaatsvinden op elk kanaal dat aan uw account is gekoppeld. Als een kijker bijvoorbeeld een advertentie op kanaal A bekijkt en telt als een weergave, daarna naar kanaal B gaat en een video liket, gaat de like naar kanaal B, mits kanaal B ook aan dat Google Ads-account is gekoppeld.

Waarom heb ik geen rapporten voor de statistiek gegenereerde weergaven/gegenereerde abonnees?

Als gepersonaliseerde advertenties zijn uitgezet voor een of meer YouTube-kanalen die aan een Google Ads-account zijn gekoppeld, vindt u geen rapportage over alle acties. Als u rapportage over alle acties wilt bekijken, vinkt u het selectievakje uit. Als u deze optie wilt wijzigen, logt u in op uw YouTube-account en gaat u naar YouTube Studio. Ga linksonder naar Instellingen > Kanaal > Geavanceerde instellingen > Scroll omlaag naar het selectievakje Op interesses gebaseerde advertenties uitzetten.

Zorg ervoor dat het selectievakje Engagement is aangevinkt als u uw YouTube-account aan uw Google Ads-account koppelt. Ga naar uw Google Ads-account om dat te controleren: Klik op Tools en instellingen > Gekoppelde accounts > YouTube. In de kolom Rechten staat een opsomming van de optie Engagement als deze aanstond toen u het account koppelde.

Als u gepersonaliseerde advertenties uitzet voor bepaalde YouTube-kanalen en aanzet voor andere kanalen, staan er nog steeds rapporten over alle acties in het Google Ads-account, maar geen rapportage over het kanaal waaruit alle acties afkomstig zijn.

Zichtbaarheid en Actieve weergave (verduidelijking)
Zichtbaarheid is gerelateerd aan alle campagnetypen en is niet gericht op video. Een Display Netwerk-advertentie wordt als zichtbaar beschouwd als ten minste 50% ervan 1 seconde zichtbaar is. Videoadvertenties worden als zichtbaar beschouwd als ten minste 50% ervan 2 seconden zichtbaar is. Deze statistiek is hier opgenomen om hem te onderscheiden van andere videogerelateerde statistieken. Meer informatie over inzicht in de rapportagestatistieken zichtbaarheid en Actieve weergave
Statistieken voor het vertoningspercentage in het Display Netwerk

U kunt het vertoningspercentage van de video checken door statistieken over het vertoningspercentage te bekijken, aangezien YouTube deel uitmaakt van het Google Display Netwerk.

Met het vertoningspercentage kunt u deze vraag beantwoorden: Hoeveel van de beschikbare voorraad die u kunt tonen op basis van de instellingen en targeting voor uw campagne, levert vertoningen op? Aan de hand van deze statistiek krijgt u meer inzicht in dit:

1. Als uw vertoningspercentage lager dan 100% is, kan een verhoging van uw bod of budget ervoor zorgen dat uw advertentie vaker wordt weergegeven. In de kolommen Verloren vertoningspercentage kunt u zien of u het bod of het budget moet verhogen.
  2. Als het vertoningspercentage 100% is, maar je het budget niet helemaal besteedt, kun je je targeting uitbreiden.
  3. Als je een verandering in het volume van je vertoningen ziet, kun je 'Verloren VP voor Display (positie)' aanvinken (je kunt het best per dag segmenteren in je rapportage). Als je zo'n verandering ziet op een dag waarop je een verschuiving in je verkeer opmerkt, betekent dit waarschijnlijk dat concurrenten hun biedingen hebben verhoogd, waardoor jij veilingen hebt verloren. Verhoog je bod om concurrerend te blijven en veilingen op je vorige niveaus te winnen.
Merkimpactstatistieken
Merkimpact is niet in alle accounts beschikbaar. Als u Merkimpact wilt aanzetten, moet u een vaste Google Ads-vertegenwoordiger hebben. Als u een vaste vertegenwoordiger heeft, vraagt u deze om Merkimpact aan te zetten. Meer informatie over hoe u inzicht krijgt in de statussen en statistieken voor merkimpactmeting in Google Ads

Statistieken die op basis van uw campagnedoelen prioriteit moeten krijgen

Er worden veel verschillende campagnestatistieken gerapporteerd, maar sommige statistieken hebben een veel hogere prioriteit als u het succes van uw campagne bepaalt op basis van de door u geselecteerde campagnedoelen. Als u bijvoorbeeld een campagne runt met als doel Merkbekendheid en bereik, kunnen er conversies worden gerapporteerd, maar is dat geen belangrijke statistiek om het succes van uw campagne te bepalen.

Hoe statistieken voor Merkbekendheid en bereik werken

Als u voor uw campagne Merkbekendheid en bereik (of 'Reeks videoadvertenties' binnen Product- en merkoverweging) heeft geselecteerd als doel, naast Vertoningen, Uniek bereik en Gem. vertoningsfrequentie, moet u deze statistieken gebruiken om het succes van uw campagne te bepalen:

• Maximale kosten per duizend vertoningen (max. CPM): Het bod dat u heeft ingesteld voor uw campagne of advertentiegroep. Dit is het hoogste bedrag dat u bereid bent te betalen voor 1000 vertoningen in de veiling.
  • Gemiddelde kosten per duizend vertoningen (gem. CPM): Met CPM kunt u bepalen hoeveel u gemiddeld betaalt per 1000 vertoningen. Wat een goede gem. CPM is verschilt per land, omdat er verschillende minimumvereisten gelden voor CPM-biedingen.

CPM = kosten/(vertoningen/1000)

CPM toont de kosteneffectiviteit van uw advertenties op basis van vertoningen als het hoofddoel van uw campagne. CPM is het waardevolst als u het gebruikt voor een vergelijking van advertenties, advertentiegroepen en campagnes (ten opzichte van een geïsoleerde statistiek, die minder informatie biedt).

• Alle vertoningen in videoreeksen (Alle verton. uit reeks videoadv.): Dat is het aantal vertoningen van uw campagnes met een reeks videoadvertenties in combinatie met vertoningen van andere campagnes die de voortgang van uw campagnes met een reeks videoadvertenties hebben bevorderd. Omdat kijkers de videoadvertenties in een reeks doorlopen, ongeacht de campagne waarin de video loopt, geeft deze statistiek aan hoe andere campagnes dan campagnes met een reeks videoadvertenties de voortgang van reeksen hebben bevorderd. Dat kan leiden tot meer complete reeksen en lagere kosten.

Er kan pas een vertoning van buiten de reeks worden meegeteld als een kijker ten minste één vertoning uit de videoreeks zelf heeft gehad. In deze statistiek zijn ook vertoningen opgenomen van Display & Video 360-accounts die aan uw Google Ads-account zijn gekoppeld.

Hoe de statistieken Verkoop, Websiteverkeer en Leads werken

Als u het doel Verkoop, Websiteverkeer of Leads heeft geselecteerd toen u de campagne instelde, gebruikt u de volgende statistieken om het succes van uw campagne te meten:

• View-through-conversies (VTC): View-through-conversies (View-throughconv.) zijn conversies die worden geregistreerd als gebruikers een vertoning van uw advertentie krijgen (maar tellen niet als een weergave of klik) en binnen de conversieperiode op de site converteren. (De lengte van de conversieperiode wordt bepaald door wanneer de conversie wordt gemaakt in het account).

Conversies van mensen die ook interactie hebben gehad met uw andere advertenties, worden automatisch uitgesloten van deze statistiek. De view-through-conversie wordt toegeschreven aan de laatste vertoning van een videoadvertentie.

Een weergave die leidt tot een conversie, wordt opgenomen in de kolom Conversies en niet in de kolom VTC. Met VTC's kunt u de kloof tussen de bovenkant en de onderkant van uw aankooptrechter overbruggen. Als u alleen naar conversies kijkt, mist u mogelijk de impact van uw advertenties op gebruikers die alleen op basis van een vertoning een conversie opleveren.

• Klikken en klikfrequentie (CTR): Klikken die plaatsvinden als de kijker op een interactief element van uw advertentie klikt. CTR (klikken/vertoningen) voor videocampagnes wordt doorgaans niet beschouwd als prioriteit ten opzichte van vertoningen of weergaven (als uw doel Bekendheid is) of conversies (als uw doel Verkoop is). Een laag aantal klikken en een lage CTR zijn redelijk normaal in videocampagnes in vergelijking met campagnes in het zoeknetwerk.

Klikken en CTR in videocampagnes zijn meestal geen statistieken waaraan u kunt afleiden hoe succesvol de campagnes zijn. Deze kunnen aangeven hoe goed uw advertentie gebruikers aanspoort actie te ondernemen als ze uw advertenties bekijken, maar weergaven is de primaire statistiek waarmee conversies aan uw videocampagnes worden toegeschreven. Een klik is bijvoorbeeld niet vereist voor uw campagne om credits te krijgen voor een conversie, maar een weergave wel.

• Conversies: In videocampagnes worden conversies gemeten als een kijker wordt geteld als een weergave voor uw advertentie en daarna een actie uitvoert die u heeft gedefinieerd als waardevol voor uw bedrijf, zoals een online aankoop of een oproep vanaf een mobiele telefoon naar uw bedrijf. Vind meer informatie over conversies bijhouden.

Hoe zit het met bumperadvertenties? Ze verhogen het aantal weergaven niet, dus kunnen ze de waarde van de conversiekolom doens stijgen?

Ja, maar alleen als de kijker op de advertentie heeft geklikt. Als een kijker op een bumperadvertentie klikt, stijgt het aantal klikken, maar niet het aantal weergaven. Als ze daarna converteren, tellen ze als een conversie in plaats van een view-through-conversie.
  • Conversies na volledige weergave (CVW):Conversies na volledige weergave worden geteld als een kijker niet op uw videoadvertentie klikt, maar ten minste 10 seconden bekijkt van de advertentie die kan worden overgeslagen (na 5 seconden) en daarna converteert binnen de periode voor een conversie na volledige weergave. Als u CVW-rapportage in Google Ads wilt bekijken, klikt u op Segment > Conversies selecteren > Type advertentiegebeurtenis.
    Opmerking: Als een kijker wordt geteld als een weergave en een volledige weergave (door te kijken naar dezelfde video) en daarna converteert, nemen zowel de kolom Conversie als Conversie na volledige weergave in waarde toe.
    Video is meeslepend en effectief, maar in tegenstelling tot andere advertentie-indelingen reageren kijkers op video's niet altijd direct. Vaak ondernemen ze pas actie na hun kijksessie. CVW's leggen de niet-klikwaarde van de advertentie vast op een manier die het best aansluit bij het gedrag van de kijkers op het platform. U kunt ze zien als een 'middenlaag trechterpunt' als u ze naast View-through-conversies zet (bovenaan de trechter, gebaseerd op het feit dat de kijker eerst een vertoning ziet) en conversies (onderaan de trechter, gebaseerd op het feit dat de kijker eerst als een weergave telt).
  • Conversiepercentage (CVP): Het CVP geeft inzicht in hoe effectief uw advertentie is om gebruikers naar uw site te halen en om ze te laten converteren nadat ze als een weergave zijn geteld. Net als veel andere statistieken is een goede CVP sterk afhankelijk van de branche van de adverteerder.

CVP = conversies/weergaven

De verschillen tussen weergavegegevens van Google Ads en YouTube Analytics

Opmerking: Een mate van verschil tussen de rapportagebronnen is normaal en wordt in sommige gevallen verwacht. Met de onderstaande informatie kunt u ervoor zorgen dat u nauwkeurige vergelijkingen maakt en verwachtingen stelt voor wat (ab)normaal is nadat u heeft gecontroleerd dat de vergelijking die u wilt maken eerlijk is.

Voor een beter begrip hebben we de platformnamen in het onderstaande gedeelte afgekort:

GA = Google Ads

YTA = YouTube Analytics

PWP = openbare weergavepagina (ook bekend als het aantal openbare weergaven dat onder een video staat)

YouTube Analytics versus openbare weergavepagina

De openbare weergavepagina wordt ingevuld op basis van YouTube Analytics-gegevens, dus deze zouden redelijk dicht bij elkaar moeten liggen. Bij erg populaire video's met veel weergaven in korte tijd zijn er mogelijk verschillen als u naar de datum van vandaag kijkt. Die vindt u meestal niet als u een datum van 48-72 uur geleden bekijkt.

U mag verschillen tussen rapportagebronnen verwachten, maar het komt vaak voor dat gebruikers een verschil vinden in de rapportage omdat ze een advertentie-indeling onderzoeken die het aantal weergaven niet kan doen stijgen of omdat ze een vergelijking maken die niet eerlijk is (omdat ze 2 verschillende zaken vergelijken). We raden u aan het onderstaande uit te sluiten voordat u de conclusie trekt dat verschillen in de rapportage worden veroorzaakt door het verwachte niveau in variantie tussen de 2 platforms:

• Bevestig dat de videoduur langer is dan 10 seconden (bij voorkeur meer dan 11 seconden om problemen te voorkomen): YouTube Analytics houdt geen weergaven bij voor video's die korter zijn dan 10 seconden (ze staan dus wel in GA-, maar niet in YTA-rapporten). Als uw video minder dan 10 seconden duurt, ontstaat er een verschil tussen GA en YTA.
Als uw video een fractie langer is dan 10 seconden (bijvoorbeeld 10,2 seconden), valt deze mogelijk net onder de 10 seconden na de compressie bij de upload. U kunt dat voorkomen door een video van meer dan 11 seconden te uploaden. Compressie is zeer minimaal en nauwelijks waarneembaar voor een gebruiker die uw video bekijkt.
  • Ga na of de advertentie-indeling weergaven kan opleveren: Zoals vermeld in het gedeelte Weergaven van dit artikel, worden niet voor alle advertentie-indelingen weergaven geteld. Als er in Google Ads 0 weergaven worden gerapporteerd, kan dat het geval zijn. Ontdek meer informatie over weergaven.
  • Zorg dat je dezelfde dataset vergelijkt:
    • Vergelijk alleen betaalde weergaven: In het rapport Weergaven in YTA staan organische en betaalde weergaven vermeld. GA toont alleen betaalde weergaven. Als u alleen betaalde weergaven in de 2 bronnen wilt vergelijken, moet u het rapport Verkeersbronnen in YTA gebruiken en alleen de rij voor betaalde weergaven bekijken.
    • Zorg dat u alle campagnes vergelijkt die de video gebruiken: Stel dat u uw betaalde weergaven bekijkt in het rapport Verkeersbronnen en opmerkt dat u 1000 betaalde weergaven heeft, maar dat in GA slechts 500 betaalde weergaven voor uw campagne staan vermeld. Dat kan zo zijn omdat dezelfde video wordt gebruikt als advertentie in een andere campagne in hetzelfde of een ander GA-account. Check uw account(s) om te zien of dezelfde video in andere campagnes wordt gebruikt. YTA berekent het totale aantal weergaven.
  • Probeer geen al te recente gegevens met elkaar te vergelijken:
    • YTA heeft minstens 72 uur nodig om de gegevens te updaten (omdat de gegevens in verkeersbronnen een vertraging hebben van 48 tot 72 uur). Als u gegevens van de afgelopen 2 tot 3 dagen vergelijkt in het rapport Verkeersbronnen en u een verschil bemerkt, kan dat komen door normale gegevensvertragingen. Als u een paar dagen wacht, zijn de gegevens geüpdatet. Gegevens gerapporteerd in GA, zijn slechts enkele uren oud.
    • YTA-gegevens worden gerapporteerd in Pacific Standard Time, GA-gegevens in de tijdzone die is ingesteld voor het account. Als u een oudere periode bekijkt, vermijdt u daarmee ook verschillen die zijn veroorzaakt door tijdzones.
  • Verwachte verschillen: Als u het bovenstaande heeft bevestigd (videoduur, dezelfde gegevensbron, geen gegevensvertraging) en er nog steeds een verschil is, komt dat waarschijnlijk door een aantal bekende verschillen tussen de 2 bronnen:
    1. De YouTube-advertentiespeler is ontworpen om de advertentiebeleving van advertenties soepel te laten verlopen. Hierbij telt elke milliseconde. In bepaalde specifieke en unieke gevallen bestaat er een risico op vertragingen in de informatie over het aantal weergaven. De speler probeert dat te voorkomen. De informatie over het aantal weergaven kan GA bereiken, maar wordt om vertragingen te voorkomen onderbroken voordat deze YTA bereikt.
    2. We verwijderen spamweergaven op verschillende manieren uit de 2 systemen. De spamfilters in GA zijn over het algemeen strenger, aangezien u voor die weergaven betaalt.

Daarom wordt een afwijking van 15-20% tussen de 2 rapportagebronnen beschouwd als binnen ons normale bereik. (Met de formule |(GA-weergaven - YTA-weergaven)/GA-weergaven | * 100 om de % wijziging te berekenen (ook bekend als verschil))

Als u een verschil van meer dan 15-20% vindt, neemt u contact op met een Google Support-vertegenwoordiger (bij voorkeur met informatie waaruit blijkt dat u alle bovenstaande punten heeft bevestigd). In zeldzame gevallen kunnen onze teams een echte rechtstreekse bron van het verschil achterhalen en corrigeren. Als dat niet het geval is, zijn het nuttige voorbeelden voor onze technische teams die verbeteringen op de langere termijn kunnen doorvoeren. YouTube Analytics is een tool die toegevoegde waarde biedt, maar we begrijpen dat het belangrijk is voor adverteerders en werken er hard aan om de rapportage zo nauwkeurig mogelijk af te stemmen op de rapportage van Google Ads-weergaven. Voorlopig worden verschillen in het aantal weergaven gerapporteerd door deze 2 systemen verwacht. U kunt er wel van uitgaan dat de statistieken die in Google Ads-rapporten staan, correct zijn.

Google Ads versus de openbare weergavepagina
De openbare weergavepagina wordt ingevuld op basis van YTA-gegevens. Als u wilt checken waarom GA niet overeenkomt met PWP, voert u dezelfde checks uit om te achterhalen waarom u verschillen aantrof in de rapportage van GA en YTA (zie het gedeelte over Google Ads versus YouTube Analytics hierboven).

Gerelateerde link